Duurzame ETF: 10x Beste ESG ETF’s DEGIRO Kernselectie | Happy Investors
duurzame-etf
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
12/10/2021
8 min

Duurzame ETF: 10x Beste ESG ETF’s DEGIRO Kernselectie | Happy Investors

12/10/2021
8 min

Beste lange termijn belegger, wil je beleggen in een duurzame ETF? Dit artikel bevat uitgebreid onderzoek naar de TOP 10 beste duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie. Dit gebeurt op basis van de MSCI ESG-rating. Dit is een brede definitie die zich niet 100% richt op groene energie. Daarom bekijken we in dit artikel ook de beste ETF’s voor groene energie. Zodoende krijgen we een totaalbeeld voor wie wilt beleggen in een duurzame ETF.

Op naar duurzaam (en groen) rendement 😉!

Inhoudsopgave

10x Beste Duurzame ETF DEGIRO Kernselectie

beste-duurzame-etf-degiro-kernselectieBron: Happy Investors

De tabel weergeeft 10x de beste duurzame ETF uit DEGIRO Kernselectie. De selectie is van hoog naar laag op basis van ESG-score (duurzaamheid) en rendement. Dan krijgen we de volgende top 10 beste duurzame trackers:

 1. Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF
 2. iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
 3. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 4. iShares Edge MSCI WrldMmtFactor UCITS ETF
 5. iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF
 6. VanEck Vectors Sustainable World ETF
 7. iShares Global Water UCITS ETF USD
 8. RIZE SUSTAINABLE FOOD
 9. iShares MSCI USA ESG Screened UCITS ETF USD Acc
 10. Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETF

De MSCI ESG-score is hierbij leidend. Immers, we willen investeren in duurzame en groene energie. De MSCI keurt trackers op basis van ESG, wat staat voor Environmental, Social en Governance. Dit heeft wel wat beperkingen. Hoe dat exact werkt leg ik hieronder uit. Eerst meer over deze duurzame trackers. Daarna bekijken we de beste ETF’s voor groene energie (beperking van de ESG-rating).

Het “beste” beleggen in duurzame energie doen we door vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag welke trend er nu heerst, en die sterker wordt in de nabije toekomst

Een voordeel van deze beste duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie is dat zij bijna gratis kunnen worden aangekocht. Wij kunnen commissievrij beleggen in (groene) ETF’s uit de kernselectie. Alle trackers met EURO valuta zijn écht bijna gratis. Dan heb je enkel nog servicekosten van 2,5 euro per beurs, per jaar. Alle niet-EURO valuta trackers brengen 0,25% conversiekosten in rekening. Maar dan nog is dit goedkoop beleggen.

Wat zijn de beste duurzame Exchange Traded Funds uit DEGIRO Kernselectie?

Dit ligt aan jouw risicoprofiel. Persoonlijk ben ik voorstander van kleinere thema ETF’s, waaronder de iShares Global Clean Energy en de Lyxor New Energy. Wellicht ook de Rinze Sustainable Food tracker. Een kleinere thema ETF is echter meer volatiel en wordt als meer risicovol beschouwd. Als risicomijdende belegger is het verstandiger om te kiezen voor grote duurzame ETF’s zoals de iShares MSCI World SRI ETF of de iShares MSCI World ESG Enhanced ETF.

beste-beleggingsapp-vergelijker

Duurzame trackers die NIET in DEGIRO Kernselectie zitten

beste-etf-groene-energieHet instapmoment is belangrijk, ook bij ETF’s. Toch is “time in the market” vaak beter dan “timing the market”

De beste duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie zijn een prima keuze. Ik heb zelf een kleine positie in de iShares Global Clean Energy ETF. Tevens heb ik posities in andere ETF’s voor schone energie, maar die niet tot DEGIRO Kernselectie behoren.  

Het is goedkoop om alleen groene trackers binnen DEGIRO Kernselectie te kopen. Vermijd echter wel tunnelvisie. Er zijn mogelijk betere trackers die niet tot de kernselectie behoren. Dan zou je potentieel rendement kunnen mislopen, omdat je onderaan de streep enkele euro’s wilt besparen.

De twee duurzame ETF’s die ik zelf bezit, buitenom DEGIRO kernselectie, zijn de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF en de KraneShares Global Carbon Strategy ETF.

Mijns inziens behoort de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF momenteel de beste waterstof ETF. Via de blauwe link lees je meer over de waterstof ETF’s en een analyse omtrent rendement/risico. Dit is belangrijk, aangezien het risico van deze tracker aanzienlijk hoger ligt. Het bevat slechts 25 posities in bedrijven die werken aan de groene energie van waterstof. Deze duurzame tracker kan worden gekocht via DEGIRO.

Daarnaast heb ik een nog vrij unieke vondst: de KraneShares Global Carbon Strategy ETF. Deze tracker richt zich op CO2 emissiecertificaten, ook wel carbon credits genoemd. Het rendement liegt er niet om: +111,83% in één jaar. Men verwacht dat de vraag naar carbon credits op de lange termijn fors toeneemt. Deze duurzame tracker kan worden gekocht via eToro.

Meer weten over deze unieke kans? Lees hier alles over beleggen in carbon credits.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Hoe beste beleggen in duurzame energie?

beste-beleggen-duurzame-energie

Wij kopen de beste duurzame ETF’s om te investeren in duurzame (groene) energie. Dat is het hoofduitgangspunt: duurzaamheid. Moet het rendement hierbij ondergeschikt zijn? Mijns inziens niet. De ultieme Win-Win is het vinden van goede trackers die zowel duurzaam zijn én hoog rendement realiseren.

De top 10 beste duurzame ETF uit DEGIRO Kernselectie van hierboven geven een goede aanzet. Het is nu aan ons om te analyseren welke ook in de toekomst beter zullen presteren.

Het “beste” beleggen in duurzame energie doen we door vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag welke trend er nu heerst, en die sterker wordt in de nabije toekomst (1 – 5 jaar). Kijk naar de groei van een markt. Het jaarlijkse groeicijfer wordt uitgedrukt in CAGR, wat staat voor Compound Annual Growth Rate.

Wil je beleggen in individuele aandelen voor duurzame energie? Bekijk dan welke sneller groeien dan de CAGR (van de totale markt).

Een ander aspect voor succesvol beleggen in ETF’s voor groene energie is de financiële waardering. Hoe meer specifiek de tracker is qua posities, hoe belangrijker de financiële waardering. Dit zien we terug in ratio’s zoals de Price/Earnings en de Price/Book. Hoe lager deze ratio’s zijn in verhouding tot vergelijkbare en andere trackers, hoe meer interessant het instapmoment kan zijn.

Samengevat kan je het beste beleggen in duurzame ETF’s die focus leggen op een kleinere set van goede bedrijven binnen een snelgroeiende markt. Denk aan een waterstof ETF, of misschien wel de Rinze ETF voor duurzaam voedsel? Onderaan dit artikel vind je meer suggesties van de beste ETF’s voor schone energie.

Het nadeel aan deze tactiek is dat het risico significant toeneemt. Derhalve worden het instapmoment en aankoopmomenten belangrijker.

cursus-beleggen-aandelen

Duurzame fondsen: waar herken ik ze aan?

De belangrijkste maatstaf voor het herkennen van duurzame fondsen is het bekijken van de MSCI ESG-rating. De organisatie MSCI gebruikt een onderzoeksmethodologie om bedrijven te analyseren op haar lange termijn ontwikkeling omtrent milieu, sociale bijdrage en degelijk bestuur. Ieder bedrijft krijgt een score van AAA (zeer duurzaam) tot CCC (niet duurzaam). Hoe dit exact werkt kan je teruglezen in haar brochure (zie link hieronder). Interessant, maar te omvangrijk om hier te beschrijven.

De praktische vertaalslag is dat bedrijven met een AA of AAA ESG-rating worden gezien als ‘leaders’. Niet alleen scoren deze bedrijven zeer hoog op duurzaamheid, zoals het werken aan schone energie. Maar volgens MSCI presteren deze leaders ook beter op basis van rendement:

esg-uitleg-etf-beleggenBron: brochure MSCI ESG-rating

Duurzame fondsen herken je aan een hoge MSCI ESG-rating. Hebben zij de score van AA of AAA? Dan zijn ze duurzamer dan gemiddeld. In de tabel hierboven van de beste duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie vind je geen letters (AAA), maar cijfers (1 tot 10). De score is op basis van 1 tot 10, waarbij een score boven de 8 resulteert in AA- of AAA-rating. De rating is in dit geval een gemiddelde. AAA betekent dat het duurzame fonds posities in bedrijven heeft met een AAA ESG-rating.

De MSCI ESG-rating heeft wel wat beperkingen. Zo is het niet volledig gericht op een schoner milieu / schone energie. Dit kan verwarrend zijn. Hieronder leg ik uit hoe dit werkt.

Meer weten? Lees hier alles over ESG rating.

Beste ETF’s voor groene energie uitgelicht

In de selectie van de beste duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie zien we ook fondsen met “niet zo duurzame aandelen”. Neem de iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc) als voorbeeld. Zij heeft een hoge ESG-rating met AAA. Maar indien we naar de top 10 kijken, dan zien we dit soort bedrijven:

duurzame-aandelen-in-etfsDuurzame aandelen, maar niet voor schone energie? Bron: website iShares.com, Dec. 2021

Bedrijven als Nvidia, Microsoft, Home Depot, ASML en Coca-Cola zijn nu niet bepaald “duurzaam”. Althans, duurzaam in de context dat zij werken aan groene energie. De MSCI ESG-rating kijkt naar meerdere factoren. En volgens haar methodologie scoort een Microsoft kennelijk hoog op duurzaamheid. Duurzaam in de zin dat zij een positieve impact maken op haar (sociale) omgeving en dat zij degelijk bestuur heeft.

Wanneer wij specifiek willen beleggen in schone energie, dan dienen we te kijken naar andere soort trackers. Naar duurzame fondsen die volledig zijn gericht op schone energie voor de toekomst.

De beste ETF’s voor groene energie zijn:

 1. Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF
 2. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 3. iShares Global Water UCITS ETF USD
 4. RIZE SUSTAINABLE FOOD
 5. Invesco Global Clean Energy UCITS ETF
 6. Invesco Solar ETF
 7. SPDR S&P Kensho Clean Power ETF
 8. VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF
 9. L&G Clean Energy ETF

De grootste en wellicht beste ETF voor duurzame energie is de iShares Global Clean Energy ETF. Zoals aangegeven bezit ik zelf ook in positie in dit duurzame fonds. Het bevat enkele van de beste duurzame aandelen, waaronder Enphase Energy, Vestas Wind Systems en Plug Power. Let alleen wel op het instapmoment. De tracker is recentelijk enorm gestegen omwille “hype”. De financiële waardering is relatief hoog, wat betekent dat het neerwaarts risico hoger is.

Meer weten? Lees hier alles over hoe investeren in duurzame energie

Conclusie over beleggen in duurzame ETF DEGIRO Kernselectie

duurzame-etfs-degiro-kernselectie

Dit artikel toont onderzoek naar de TOP 10 beste duurzame ETF uit DEGIRO Kernselectie. We zien dat beleggen in duurzaamheid kan leiden tot hoog rendement. Let hierbij wel goed op de recente toename van bepaalde trackers. Het beste investeren in duurzame energie doen we door te kijken naar (1) marktgroei, (2) financiële waardering en de (3) ESG-rating.

De MSCI ESG-rating is een belangrijke maatstaf voor duurzaamheid. Bedrijven met een AA of AAA ESG-rating worden gezien als de industrieleiders op vlak van duurzaamheid. Er is echter wel een “maar”. Deze rating kijkt naar een brede context van duurzaamheid. Zo omvat het ook degelijk bestuur en sociale impact (bv. werkgelegenheid, goede werkomstandigheden, et cetera). Door deze brede definitie kunnen ook technologiebedrijven als Microsoft en Alphabet een AAA-rating krijgen. Hier is niks mis mee, maar we dienen wel onderscheidt te maken.

Daarom hebben we ook gekeken naar de beste ETF’s voor groene energie. Dit is een meer specifieke focus dan de duurzame ETF’s uit DEGIRO Kernselectie. Wil je specifiek investeren in groene energie voor de toekomst? Dan zijn die trackers een betere keuze.

Wat vind jij de beste duurzame ETF’s? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

PS: het delen van dit artikel wordt zeer gewaardeerd. Help met het verspreiden van deze kans tot duurzaam beleggen. Het is een Win-Win: bijdrage aan schoner milieu én rendement realiseren!

Reacties
Categorieën