Beste Olie ETF: Olie Trackers bij DEGIRO & Meer | Happy Investors
olie-etf-beleggen
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
01/15/2022
5 min

Beste Olie ETF: Olie Trackers bij DEGIRO & Meer | Happy Investors

01/15/2022
5 min

Beste Happy Investor, het jaar 2022/2023 kan wel eens goed jaar worden voor beleggen in olie. Olie en olie aandelen hebben sterk momentum. We weten uiteraard niet exact hoe dit zich blijft ontwikkelen. Een olie ETF is een oplossing met lager risico ter bescherming van onzekerheid. Ofwel koop je een bundeling van oliebedrijven, of je koopt een tracker voor de onderliggende waarde van olie.

Let op: de scope van dit onderzoek betreft de beste olie ETF’s van het afgelopen jaar, met de insteek op momentum. Wij beschouwen olie niet als lange termijn belegging, omwille het conflict met duurzaamheid. Anderzijds erkennen we de noodzaak van olie om economie en maatschappij draaiende te houden. De vraag is hoe deze energietransitie op korte termijn gaat verlopen. Heb jij hier inzichten over? Deel ze met ons in de reacties.

Op naar de potentieel beste olie ETF.

Inhoudsopgave

7x de beste olie ETF van dit moment [momentum]

beste olie ETF

Dit zijn 7 van de beste olie ETF’s van dit moment:

  1. iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF (IS0D): +76,45%
  2. The United States Gasoline ETF (UGA): +67,49%
  3. WisdomTree Brent Crude Oil ETF (OOEA): +65,86%
  4. United States Brent Oil Fund (BNO): +65,12%
  5. The United States Oil ETF (USO): +62,77%
  6. Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF Acc. (LOGS): +26,92%
  7. iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF (EXH1): +21,09%

De aangegeven rendementen zijn over de afgelopen 12 maanden. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. We zien dat olie ETF’s die de onderliggende waarde van olie tracken het relatief uitstekend hebben gedaan. Veel beter dan de S&P 500. Olie ETF’s die Europese olie & gas bedrijven tracken, hebben een hoog rendement gerealiseerd. Al lijkt dit niet zo in vergelijking tot de andere trackers.

De beste olie ETF, die voornamelijk is gericht op Amerikaanse energieproducenten, is de iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF. Of deze tracker ook nu nog zo spectaculair zal presteren is onwaarschijnlijk. Zij heeft in ieder geval sterk opwaarts momentum. Zie verder voor meer details.

Een nadeel aan deze lijst is dat de olie trackers gericht zijn op het Westen.

Je kan ook kijken naar meer specifieke olie ETF’s. Een voorbeeld hiervan is de VanEck Russia ETF, die zich richt op energiebedrijven in Rusland. Zo hebben olie aandelen als LUKoil en Gazprom (aardgas) een aantrekkelijke financiële waardering op dit moment. Ook olie offshore olie & gas kan interessant zijn. In deze sector zitten interessante (olie) aandelen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Als Nederlander kijken we vooral naar het Westen. Maar wat betreft grondstoffen als olie, is het goed om ook naar de rest van de wereld te kijken. Landen als Rusland, China en India hebben deze fossiele brandstoffen nog altijd nodig.

Wij halen onze inspiratie voor dit soort aandelen uit het Insider-lidmaatschap. Lees hier meer informatie over Insider aandelen in grondstoffen & meer.

beste-aandelen-laag-risico

Waar kan ik de beste olie ETF’s van dit moment kopen?

De meeste olie ETF’s kunnen gekocht worden via de grotere beleggingsplatformen. Voor Nederlanders betekent dit bij DEGIRO en/of eToro. Vaak zijn de “USA” gerichte ETF’s bij eToro te koop. Denk aan Vanguard, Schwab, en in dit geval de olie ETF’s van UGA en USO. DEGIRO daarentegen is meer gericht op Europese ETF’s.

Als we olie trackers willen kopen die buiten het Westen vallen, dan moeten we kiezen voor een wereldwijde broker zoals Mexem, Interactive Brokers of Freedom24.

Heel bijzonder: deze olie ETF’s scoren hoog op MSCI ESG-Rating. Zo krijgt de iShares Stoxxx Europe 600 Oil & Gas ETF (DE) een ESG-Rating van AAA. Hier begrijpen we niks van. We beschouwen olie en natuurlijke gassen nu niet bepaald als duurzame energie. Een AAA-score betekent dat de beste olie ETF’s op dit moment ook behoren tot de beste duurzame ETF’s.

Begrijp jij dit? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

ipo-beleggen gratis-aandelen-kopen

3x de Beste Olie ETF’s bij DEGIRO

beste olie ETF degiro

Vanuit ons onderzoek zijn dit de drie beste olie ETF’s bij DEGIRO:

  1. iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF (IS0D): +76,45%
  2. WisdomTree Brent Crude Oil ETF (OOEA): +65,86%
  3. Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF Acc. (LOGS): +26,92%

Het leuke aan deze samenstelling is dat het complementaire trackers zijn. De olie tracker van iShares heeft het beste gepresteerd in 2021. Zij is te koop via DEGIRO. Deze tracker richt zich op een portefeuille met wereldwijde ondernemingen actief in de exploratie en ontwikkeling van olie en gas. Het fonds bevat 63 posities. Opvallend is dat de financiële waardering ook na de grote stijging nog relatief gunstig / neutraal is. De gemiddelde P/B-ratio is 2,22 en de P/E-ratio is 14,75.

Indien de oliemarkt aantrekt kan deze tracker op basis van deze financiele waardering verder stijgen. We verwachten niet dat eenzelfde hoog rendement wordt behaald. Maar ook een rendement van +25% is al erg hoog, uiteraard.

De andere twee beste olie ETF’s, beide via DEGIRO te koop, zijn een aanvulling. De WisomTree Brent Crude Oil ETF trackt de onderliggende waarde. Dit is iets anders dan investeren in oliebedrijven. En de Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF richt zich uitsluitend op Europese olie- en gasbedrijven.

Let alleen wel op met de Lyxor ETF. Haar TOP 3 posities (TotalEnergies, BP en Shell) bevat 59% (!) van het totale gewicht. Dit is een zeer onevenredige spreiding, wat duidt op verhoogd risico. Ook opmerkelijk is dat Vestas Wind Systems, een producent van windenergie, in de TOP 10 holdings genoteerd staat.

Analyseer altijd zelfstandig ETF’s en aandelenfondsen alvorens erin te beleggen!

Nog geen beleggingsaccount? Bij DEGIRO kan je een gratis account aanmaken. Klik hier voor meer informatie.

commissievrij-beleggen-etf

Is een tracker voor olie aandelen een goede belegging?

De beste olie ETF’s zijn niet bepaald milieuvriendelijke beleggingen. Het is echter niet aan ons om te oordelen. In het kader van beleggen telt in de basis maar één ding: het risico/rendement-profiel. Wij vinden het ethische aspect wel belangrijk, maar het is aan jou om te bepalen waarin je investeert.

Zijn trackers voor olie aandelen een goede belegging?

Wij zijn van mening dat trackers voor olie aandelen op de korte- tot middellange termijn een goede belegging kunnen zijn. De tijdsperiode hiervoor geldt 1 – 5 jaar.

Waarom?

Omdat de energietransitie met schone energie een grote inhaalslag moet maken. Dit gaat goed, maar de economie blijft groeien. Zonder olie kan de economie minder snel groeien. Of misschien zelfs stagneren. Wij zijn geen macro-economische experts, maar we zijn wel aangesloten op een lidmaatschap die dat wel zijn. Volgens hun inschattingen zijn olie aandelen op dit moment interessant. Wel refereren ze uitsluitend naar niet-Westerse olie aandelen (zie boven). Hoe dit lidmaatschap werkt lees je in onze Capitalist Exploits review.

Het is een simpel verhaal van vraag- en aanbod. Het aanbod is mede dankzij de covid-19 crisis teruggeschroefd. Ook zijn de verwachtingen omtrent de oliemarkt laag. Na heropening van de economie en verdere economische groei neemt bijgevolg ook de vraag naar olie weer toe (op korte termijn). Het zijn deze cyclische bewegingen die grondstof aandelen tot ongekende hoogte kunnen brengen. Hoe dit werkt leggen we uit in dit artikel over beleggen in grondstoffen.

Voor de lange termijn van 5 jaar of langer beschouwen we olie trackers geen goede belegging.

Hoe denk jij over olie ETF’s als belegging?

value-aandelen

Reacties
Categorieën