Beleggen in Carbon Credits: CO2-goudmijn? Tips & ETF’s
beleggen-carbon-credits
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/22/2021
8 min

Beleggen in Carbon Credits: CO2-goudmijn? Tips & ETF’s

11/22/2021
8 min

Beste Happy Investor, heb je al gehoord over carbon credits? Deze markt bestaat al even, maar er lijkt nu sterk momentum te ontstaan voor het beleggen in carbon credits. Het is een potentiele CO2-goudmijn nu veel bedrijven consequent haar CO2-doelen niet behalen. Zij worden derhalve “gedwongen” om zogenaamde carbon credits te kopen. Een potentieel grote, nieuwe markt lijkt in de maak.

Of het ook echt een CO2-goudmijn wordt zal de tijd ons leren, maar zoals met iedere nieuwe markt wil je er zo vroeg mogelijk instappen. In dit artikel leggen we uit hoe je kan beleggen in carbon credits middels ETF’s en aandelen.

Samenvatting:

 1. Bedrijven kopen carbon credits wanneer zij niet voldoen aan de CO2-uitstoot normen
 2. Op basis van vraag- en aanbod kunnen carbon credits in prijs stijgen of dalen
 3. Beleggen in carbon credits kan middels ETF’s voor futures contract
 4. Wij hebben een kleine positie van 1% geopend in de ETF KRBN die kan worden aangekocht via eToro (geen koopadvies)
 5. Er zijn twee unieke “pure carbon” aandelen die nog maar recentelijk beursgenoteerd zijn. Deze speculatieve aandelen bevatten hoog risico, maar kunnen potentieel x10 of meer rendement geven

Benieuwd naar de “pure carbon” aandelen? Je kan ons onderzoek en het beleggingsrapport downloaden via deze pagina met gratis trainingen beleggen.

Inhoudsopgave

Wat is een carbon credit?

Bedrijven moeten voldoen aan de nieuwe normen voor CO2-uitstoot. In de basis dienen ze hiervoor te investeren in CO2-reductie binnen haar onderneming. Denk aan energiebesparende projecten op gas, elektra, water, et cetera. Of ze kunnen investeren in duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en waterstofinstallaties.

Deze initiatieven noemen ze “vrijwillig bijdragen” aan CO2-reductie.

Je kan je echter voorstellen dat veel bedrijven fors moeten investeren om aan de CO2-normen te voldoen. De laatste jaren is ook wel duidelijk: dit halen ze niet. En daarom is zoiets als “carbon credits” in het leven geroepen.

Carbon credit is een certificaat die recht geeft op het claimen van een gerealiseerde ton CO2-reductie. Dit certificaat noemen ze Certified Emission Reduction (CER).  

Een bedrijf kan een carbon credit kopen om haar overschrijding aan CO-2 uitstoot te compenseren. De prijs is afhankelijk van het project en haar bijdrage. Hierbij kan je denken aan duurzame energie en herbebossing. Deze projecten worden uitgevoerd in niet-Annex I-landen, omdat dit kostenefficiënter zou zijn.

In simpele taal: als bedrijf voldoe ik niet aan mijn maximale CO2-uitstoot. Om dit te compenseren koop ik mijn schuld af met carbon credits (CER’s). Dit geldt gaat naar duurzaamheidsprojecten in ontwikkelingslanden.

Een schematisch voorbeeld vind je hieronder. Dit is van de organisatie South Pole die al jaren werkt aan CO2-reducering.

hoe-werken-carbon-creditsBron: https://www.southpole.com/sustainability-solutions/carbon-funds

investeren-in-carbon-creditsBron: https://www.southpole.com/sustainability-solutions/carbon-funds

Waarom beleggen in carbon credits voor CO2-reductie een potentiële goudmijn is 

Beleggen in carbon credits is niet nieuw. Het eerste initiatief kwam vanuit Europa. In 2005 is er een Emission Trading System (ETS) opgericht. Hier zijn circa 10.000 EU-bedrijven bij aangesloten die samen verantwoordelijk zijn voor ±45% van de totale CO2-uitstoot. Het systeem werkt op basis van “cap and trade”. De cap is het limiet van maximale uitstoot. Bedrijven die eronder blijven kunnen haar overschot verkopen aan bedrijven die erboven komen. Dit geeft, zonder overheidsingrijpen, een incentive om CO2 te besparen.

Naast ETS bestaan er wereldwijd meerdere soortgelijke handelssystemen (zie boven). In eerste instantie is dit bedoelt voor bedrijven en onderlinge handel.

Als particuliere belegger is het echter ook mogelijk om te investeren in carbon credits. Dit kan via futures (contracten). Zo kunnen bedrijven met elkaar een future contract afsluiten om een bepaalde hoeveelheid carbon credits in de nabije toekomst te kopen. Wanneer in de toekomst meer vraag naar carbon credit is, zal op de termijn de prijs van carbon futures toenemen.

Dit noemen ze speculeren. Speculeren is geen belegging, maar het kan wel lucratief uitpakken zoals je ziet bij grondstoffen ETF’s (die werken met futures) en de (deels) speculatieve cryptomarkt.

Als particulier kan je investeren in carbon futures via ETF’s. Er bestonden enkele ETF’s die later ook weer zijn teruggetrokken. Sinds 2021 zijn er nieuwe “carbon ETF’s”. Deze stijgen behoorlijk snel. Daarnaast zijn er specifieke aandelen die toegang geven tot deze interessante beleggingsmarkt.

Hieronder leggen we uit hoe en wat, maar laten we eerst naar de risico’s en nadelen kijken.

De risico’s en nadelen aan (investeren in) carbon credits

Zoals met alle opkomende markten zijn er grote risico’s. In relatie tot beleggen in carbon credits zijn er eveneens grote risico’s / nadelen waaronder (niet uitsluitend tot):

 1. Het is speculatie: we weten niet zeker of carbon credits in de toekomst meer waard zijn dan nu. We speculeren op een hogere prijs in de nabije toekomst
 2. Mogelijkerwijs ontstaat er op korte termijn een hype omtrent carbon credits. Dit maakt een belegging meer volatiel en risicovol, met extremere koersstijgingen én -dalingen
 3. Investeren in carbon credits kan afleiden van het doel: CO2-reductie. Als bedrijven continue carbon credits blijven afkopen, voldoen ze niet aan haar CO2-doelen. Het is natuurlijk beter als zij direct investeren in CO2-reductie en niet continue carbon credits afkopen (wat overigens veel kosten geeft)

Gezien de risico’s en onzekerheid is het verstandig om alleen te beleggen in carbon credits met kleine bedragen. Garandeer jezelf ervan dat je alleen investeert met geld wat je 100% kan verliezen. Dit is altijd de richtlijn, maar gaat zeker op voor speculatieve investeringen (crypto, carbon credits, etc.).

Je hoeft ook niet met grote bedragen te beleggen. Door vroegtijdig in te stappen hoop je op exponentieel rendement van x3, x5 of zelfs meer dan x10. Een klein bedrag houdt het leuk en beperkt de schade bij koersdaling.

Hoe beleggen in CO2-reductie en carbon credits?

hoe-investeren-in-co2-reductie

De beleggingsmarkt voor carbon credits en CO2-reductie lijkt te exploderen. De investment case is sterk. Het lijkt een no-brainer dat bedrijven de strenge klimaatdoelen niet gaan behalen. Naast grote investeringen in duurzame producten en processen, zal hoogst waarschijnlijk ook de vraag naar carbon credits toenemen.

Niemand die het zeker weet, maar het lijkt op een mooie kans.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in carbon credits, namelijk:

 1. Investeren in “private” carbon credits organisaties: dit kan gezien worden als een goed doel. Is geen investering met rendement, maar wel een positieve bijdrage
 2. Beleggen in ETF’s voor carbon credits: deze markt werkt op basis van futures (contracten)
 3. Aandelen van duurzame bedrijven die CO2-uitstoot verminderen: denk aan de beste waterstofaandelen en dergelijke (zie onder)
 4. Beleggen in pure “carbon” aandelen: dit is ongetwijfeld de grootste kans voor exponentieel rendement. Hieronder meer.

Beleggen in carbon credits biedt een lage-correlatie diversificatie met andere investeringen. Neem nu aandelen van duurzame bedrijven als voorbeeld. Momenteel zijn veel van deze aandelen overgewaardeerd vanwege de recente hype. Vandaag beleggen in duurzame aandelen kan leiden tot forse koersverliezen.

Om risico te spreiden kan je een kleine positie innemen tot de markt van carbon credits. Indien bedrijven niet tijdig voldoen aan CO2-reductie zal de vraag naar carbon credits toenemen. Deze potentiële gebeurtenis staat deels los van beurskoersen en financiële prestaties (ergo: lage correlatie). 

Het is aan jou om te bepalen of dit een ethische investering is. Enerzijds geeft een hogere prijs voor carbon credits meer noodzaak voor bedrijven om CO2 te reduceren. Anderzijds zijn duurzame aandelen wellicht een meer directe investering tot bijdragen aan duurzaamheid.

Hieronder gaan we kijken naar carbon credits ETF’s en -aandelen.

ETF’s voor Carbon Credits: investeren in futures 

In het verleden waren er enkele ETF’s voor carbon credits die reeds niet meer bestaan. In 2020/2021 zijn er echter nieuwe carbon credit ETF’s bijgekomen. De tabel hieronder weergeeft een samenvatting:

beste-etf-carbon-creditsbron: Happy Investors

Dit is geen allesomvattende lijst. Er zijn nog andere meer (kleine) carbon credit ETF’s. Deze fungeren als een Exchange Traded Commodity (ETC). De ETF’s uit bovenstaande tabel zijn allemaal gericht op de carbon credits markt van Europa. De enige uitzondering is KraneShares Global Carton ETF.

Er zijn ook andere fondsen. Een voorbeeld is het Carbon Fund. Dit is het eerste “NZX-listed” fonds voor het handelen in carbon credits van Nieuw Zeeland. Met circa 60 miljoen in beheer (2021) is dit een klein fonds.

Uiteraard zijn er ook ETF’s voor duurzame aandelen. Dit kan je zien als investeren in CO2-reductie, maar is niet hetzelfde als carbon credits. Zo heb je goede “duurzame ETF’s” en meer recentelijk ook waterstof ETF’s.

Tot slot zijn er nog zogenaamde “low carbon” ETF’s. Dit is in essentie hetzelfde als de “duurzame ETF’s”. Voorbeelden van “low carbon” ETF’s zijn VanEck Low Carbon Energy ETF (SMOG) en BlackRock U.S. Carbon Transition Readiness ETF (LCTU). Bekijk wel goed de holdings alvorens je erin investeert. Sommige ETF’s hebben zijn minder relevant dan je zou willen.

Voor ons is de KraneShares Global Carbon ETF het meest interessant voor het specifieke thema van carbon credits. Dit is momenteel het grootste fonds met futures in zowel de EUA, CCA en RGGI markt.

Deze ETF kan gekocht worden via eToro (helaas niet via DEGIRO).

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Carbon Credit ETF Analyse: KraneShares Global Carbon ETF (KRBN)

beste-etfs-carbon-credits

De KraneShares Global Carbon ETF (KRBN) is een tracker die de IHS Markit Global Carbon Index volgt. Deze index bevat momenteel drie carbon credits markten, namelijk de European Union Allowances (EUA), California Carbon Allowances (CCA) en de Regional Greenhouse Gas Initiative (RGGI). Deze combinatie maakt KRBN momenteel de meest omvattende carbon credit ETF. Daarbij is het mogelijk dat KraneShares, met haar specialisme in China, potentieel ook carbon credits futures voor China gaat toevoegen. Dit laatste zou een mooie aanvulling zijn.

Volgens het fonds biedt KRBN een historisch lage correlatie met andere assets. Tevens geven ze aan dat: “KRBN may be appropriate for investors who are concerned about the increase in cost of carbon emissions on their portfolios. As the cost of carbon emissions rise, KRBN typically benefits, while companies with heavy carbon footprints typically suffer”.  

Het rendement sinds inceptie staat op +129% (zie afbeelding).

De holdings zien er als volgt uit:

etf-carbon-credits-vergelijkenBron: Factsheet KraneShares Global Carbon ETF, 19 Nov. 2021

Omdat KRBN het grootste fonds is met de meeste spreiding, beschouwen we dit momenteel als beste carbon credits ETF. Het is en blijft speculatie of de wereldwijde vraag naar carbon credits toeneemt. Mocht dit zo zijn, dan kan je hiervan profiteren met de KRBN ETF.

Zoals aangegeven kan je dit aandelenfonds commissievrij kopen via eToro.

Beleggen in “Carbon” aandelen voor CO2-reductie / Carbon Credits

Tot slot kan je beleggen in CO2-reductie en “pure carbon” aandelen. Wat betreft CO2-reductie komt het neer op duurzame bedrijven die werken aan CO2-zuinige of -neutrale oplossingen. In dit uitgebreide artikel vind je analyses naar de beste duurzame aandelen.

Wat tevens zeer interessant kan zijn, is het beleggen in carbon aandelen.

Er zijn tot op heden nog maar een paar kleine carbon aandelen. Twee daarvan in het bijzonder zijn interessant. Nu instappen betekent dat je heel vroegtijdig aankoopt. Het zijn kleine bedrijven met een marktkapitaal onder de 1 miljard.

Als de carbon credits in prijs toenemen, zullen deze partijen daar sterk van profiteren. In potentie kunnen zij derhalve exponentieel rendement genereren. Anderzijds is het risico bijzonder hoog. Het is een speculatieve belegging met hoge kans op falen. Derhalve kunnen we dit het beste als asymmetrische belegging beschouwen: een kleine inzet in de hoop op hoog rendement.

Benieuwd naar de “pure carbon” aandelen? Je kan ons onderzoek en het beleggingsrapport downloaden via deze pagina met gratis trainingen beleggen.

Reacties
Categorieën