Beleggen in Windenergie en Windmolens: 6 Opties
Beste Happy Investor, wij streven naar duurzaam leven, met financiële vrijheid, voldoening en idealiter een bijdrage aan duurzaamheid. Beleggen in windenergie is een mogelijkheid om onze waarden te verbinden met financiële voortgang. Door het investeren in windenergie en windmolens, laten we geld voor ons werken. We vergaren rendement en bouwen vermogen op voor een financiële vrijheid. Daarnaast draagt het stimuleren van windenergie uiteraard bij aan een duurzamere wereld. Een prachtige win-win.
De vraag is alleen: hoe kunnen we succesvol beleggen in windenergie en windmolens? Hieronder delen we 6 opties en geven we tips en inzichten om risico’s te verlagen en/of rendement te verhogen.
Breng jezelf in stelling zodat het je altijd voordewind gaat!
Inhoudsopgave
Waarom investeren in windenergie?
Windenergie is een betrouwbare vorm van duurzame energie (met name off-shore). Het wordt continue goedkoper en toegankelijker. Investeren in duurzame energie, zoals windenergie, is een manier om de planeet te helpen beschermen en tegelijk je beleggingsportefeuille te laten groeien.
Windenergie is schone, hernieuwbare energie waarbij geen koolstofdioxide of andere schadelijke broeikasgassen vrijkomen in de atmosfeer. In feite is het zo dat ze lage tot geen operationele kosten hebben. Wel zijn er kosten voor onderhoud. De technologie wordt echter continue beter en efficiënter. Windenergie opwekking wordt zodoende ook efficiënter. Anderzijds blijft het een spel van vraag- en aanbod.
Belangrijk om te weten is dat beleggen in windmolenparken en windenergie mogelijk kan leiden tot belastingvoordelen. Dit is het geval wanneer de investering valt onder de groenvrijstelling en/of subsidies. Het is interessant om hier in te verdiepen voor extra rendement.
Hoe beleggen in windenergie en windmolens: 6 opties
Beleggen in windenergie en windmolens kan op verschillende manieren. De ene mogelijkheid biedt en hoger risico/rendement-profiel dan de ander. Ga voor jezelf na of de potentiële belegging past binnen je kennis- en risicoprofiel. Daarnaast is het belangrijk om te allen tijde een portfolio op te bouwen. Dat wilt zeggen dat windenergie slechts een fractie van de totale beleggingsportfolio mag bedragen. Neem niet- of laag-correlerende activa op zodat je duurzaam vermogen opbouwt.
Hoe dit exact werkt leer je in onze cursussen beleggen. Daarbij geven we ook persoonlijke coaching voor een goede start.
Hieronder de 6 opties voor het beleggen in windenergie.
1. Investeer in windenergie via crowdfunding
Crowdfunding houdt in dat je investeert in een bedrijf in ruil voor aandelen en/of obligaties. Het idee is dat je geld kunt verdienen door te investeren in nieuwe bedrijven die nog niet openbaar verhandeld worden op de beurs, zoals startups en kleine bedrijven. Ook zijn er vaak grotere projecten voor windenergie vanuit bedrijven en overheden.
Via crowdfunding platforms kunnen mensen bijdragen aan deze bedrijven in ruil rente/rendement. Crowdfunding platformen bestaan al even, maar waren voornamelijk gericht op vastgoed en start-ups. Het crowdfunding platform Oneplanetcrowd is vooral gericht op schone energie projecten, waaronder wind- en zonne-energie.
Lees hier meer over crowdfunding.
2. Aandelen en ETF’s voor windenergie
In Amerika en Europa is windenergie een snelgroeiende business. Bedrijven die diensten en producten leveren voor windenergie hebben het enige tijd zwaar gehad. Nu lijkt er echter een omslag te zijn gemaakt, waarbij windenergiebedrijven daadwerkelijk winstgevend zijn. Beleggen in duurzame aandelen is een manier om te profiteren van hoog rendement. Het risico ligt ook hoger. De beginnende belegger kan daarom wellicht beter investeren in windenergie ETF’s.
Een andere optie is om aandelen van ETF's voor hernieuwbare energie te kopen. Er zijn veel voorbeelden zoals PowerShares WilderHill Clean Energy Portfolio (PBW) en iShares Global Clean Energy Index Fund (ICLN). Het voordeel van duurzame ETF’s is dat zij meer risicospreiding bieden. Een ETF bevat meestal zo’n 50 tot 500 bedrijven. Het kunnen er echter ook duizenden zijn. Een consequentie van deze keuze is een potentieel lager rendement, omdat je met het marktgemiddelde meebeweegt (wat voor beginners de slimste optie is).
Een nadeel aan ETF’s voor windenergie is dat je niet volledig de controle hebt. De ETF bepaalt welke bedrijven er in de selectie komen. Zo nu en dan komt het voor dat ook minder duurzame bedrijven worden opgenomen.
Beleggen in windenergie aandelen is verreweg de beste manier voor hoog rendement. In goede jaren kan dit zelfs boven de 50% zijn. De uitdaging is alleen hoe je dit op een consequente manier blijft volhouden, voor een hoog gemiddeld rendement. Tevens moet je neerwaarts risico beperken. Dit is alleen mogelijk dankzij een sterke portfolio met de beste aandelen.
3. Investeer in windenergie via groene obligaties
Groene obligaties zijn een relatief veiligere manier om direct te investeren in windenergie. Dit zijn obligaties uitgegeven door een bedrijf of overheidsinstelling die worden gebruikt om milieuvriendelijke projecten te financieren. Groene obligaties kunnen worden gebruikt om projecten voor hernieuwbare energie te financieren, zoals windmolenparken, zonnepanelen en waterkrachtcentrales.
Ze worden ook wel "impact investing" genoemd, omdat ze helpen klimaatverandering te voorkomen en tegelijkertijd financieel rendement opleveren. De voordelen van beleggen in groene obligaties zijn onder meer de belastingvoordelen, de lage risicokenmerken en het diversificatiepotentieel. Deze obligaties bieden beleggers toegang tot activa die worden ondersteund door de kracht van de emittent, terwijl ze helpen bij de financiering van projecten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de natuurlijke hulpbronnen beschermen.
Groene obligaties zijn geschikt voor risicomijdende, passieve beleggers. Helaas biedt het vaak wel een laag rendement.
4. Investeer in windenergie via gemeenschapsaandelen
Een emissie van gemeenschapsaandelen stelt leden van een gemeenschap in staat te investeren in een project waarin zij geloven. Het geld dat wordt opgehaald met gemeenschapsaandelen kan worden gebruikt om nieuwe windmolenparken te financieren of bestaande parken aan te passen. Het is spannend omdat het betekent dat je investering niet alleen naar een abstract idee gaat - het helpt een nieuwe manier van werken op te bouwen die van onze planeet een betere plek zal maken!