Analyse VanEck Sustainable World ETF (TSWE): Kopen of Niet?
vaneck-sustainable-world-etf-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
06/22/2022
8 min

Analyse VanEck Sustainable World ETF (TSWE): Kopen of Niet?

06/22/2022
8 min

VanEck Sustainable World ETF kopen of niet? In deze analyse bestuderen we de TSWE ETF om te bepalen of het een interessante belegging is. En voor wie. Dit artikel bevat onder meer een analyse van VanEck Sustainable World ETF op basis van haar strategie en belangrijkste kerncijfers. Daarna bekijken we de top 10 holdings en sluiten we af met een risico- en rendement analyse.

Willen we op basis van koersvoorspellingen en risico’s VanEck Sustainable World ETF kopen? Na dit artikel weet jij het antwoord.

Inhoudsopgave

ETF Analyse: VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

vaneck-sustainable-world-etf-kopen

VanEck Sustainable World ETF (TSWE) is een fonds dat ernaar streeft beleggers blootstelling te bieden aan bedrijven die zich bezighouden met duurzame ontwikkeling. De beleggingsdoelstelling van het fonds is om vermogensgroei op lange termijn te realiseren.

VanEck Sustainable World ETF biedt beleggers een manier om te beleggen in duurzame bedrijven van over de hele wereld. De tracker is ontworpen om exposure te bieden aan bedrijven met een positieve netto operationele kasstroom, evenals superieure groeipercentages en een hoog rendement op eigen vermogen.

Omdat het TSWE ETF een fysieke blootstelling biedt, worden beleggers die het ETF kopen in feite eigenaar van een deel van elk van de 252 holdings die het fonds volgt.

Om te bepalen of we VanEck Sustainable World ETF willen kopen of niet, moeten we TSWE analyseren op meerdere facetten: van strategie tot haar top 10 holdings.

Strategie analyse van VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

Uit onze VanEck Sustainable World ETF analyse blijkt dat het fonds sterk gediversifieerd is en blootstelling biedt aan bijna alle regio's van de wereld, met een focus op bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie, watertechnologie en duurzame landbouw.

De tracker belegt in de 250 meest liquide, hoog gekapitaliseerde bedrijven ter wereld die zich houden aan de UN Global Compact Principles for Responsible Corporate Behavior. Bovendien sluit het bedrijven uit die zich niet aan een verantwoorde bedrijfsethiek houden, zoals alcohol, dierproeven, defensie, wapens, gokken, pornografie, tabak en kernenergie.

Het is wellicht niet de meest duurzame ETF, maar duurzaamheid is wel een belangrijke criteria voor de tracker. De aandacht naar ESG kan wellicht een reden voor je zijn voor het wel of niet kopen van VanEck Sustainable World ETF.

Voor- en nadelenanalyse van VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

Uit onze analyse van VanEck Sustainable World ETF bekomen we enkele voor- en nadelen die invloed kunnen hebben op het wel of niet investeren in dit fonds.

Voordelen

TSWE is een solide keuze voor beleggers die willen investeren in duurzame initiatieven en bedrijven die werken aan een milieuvriendelijkere wereld.

Het heeft een uitstekende assetallocatie, waarbij een groot deel van de portefeuille is gewijd aan hernieuwbare energie en schone technologie. Dit helpt beleggers hun portefeuilles te diversifiëren zonder dat dit ten koste gaat van het rendement.

TSWE heeft een groot aantal bedrijven in zijn index, wat betekent dat het in beperkte mate de wereldeconomie volgt. Hierdoor krijg je blootstelling aan meer bedrijven en markten dan je op eigen kracht zou doen. Derhalve is het risico aanzienlijk lager dan bij beleggen in duurzame aandelen op basis van een eigen portfolio.

De expense ratio is 0,20%. Dit is niet de goedkoopste ETF, maar wel goedkoop. Bovendien is het een DEGIRO Kernselectie ETF. Dit is een groot voordeel aan het kopen van VanEck Sustainable World ETF. De lagere kosten zijn interessant voor maandelijks beleggen.

Nadelen

Het VanEck Sustainable World ETF heeft enkele nadelen. Het volgt bijvoorbeeld geen specifieke industrie of sector; in plaats daarvan belegt het in bedrijven over de hele wereld. Dit kan leiden tot enkele problemen wanneer het tijd is voor beleggers om ervoor te zorgen dat hun beleggingen voldoende gediversifieerd zijn en niet te veel blootgesteld zijn aan het een of ander.

Omdat er geen specifieke bedrijfstak of sector wordt gevolgd, kunnen beleggers ook niet weten hoe goed hun beleggingen het doen in vergelijking met andere bedrijfstakken of sectoren - zij kunnen eenvoudigweg niet zeggen of zij het beter dan gemiddeld of slechter dan gemiddeld doen binnen een bedrijfstak of sector.

De diversificatie geeft bepaalde voordelen. Desondanks deze tracker waarschijnlijk niet tot de beste ETF. De beste ETF’s kennen namelijk specifieke focus waarbij je met het juiste momentum (op basis van ervaring) een potentieel hoger rendement behaalt. Wel lijkt de TSWE ETF geschikt voor lange termijn beleggen.

Hier zijn enkele belangrijke financiële gegevens over deze ETF-analyse:

  1. Ticker: TSWE
  2. Jaarlijks rendement sinds de oprichting: 10.40%
  3. Dividend: 1%
  4. Aantal bedrijven: 253
  5. Totale kosten: 0,20%
  6. Koers/winstverhouding: 16,7 (volgens factsheet)

gratis-cursus-beleggen

TOP 10 Aandelen analyse van VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

vaneck-sustainable-world-etf-kopen-of-niet

De top 10 van holdings in de totale ETF bedraagt slechts 5,6%. Uit analyse mogen we spreken uit een zeer evenredige spreiding van kapitaal over haar holdings. Typisch gezien zou dit minder volatiliteit moeten geven. Een nadeel is dat het ten koste kan gaan van potentieel hoger rendement.

Analyse van top 10 holdings

Laten we enkele aandelen binnen de VanEck Sustainable World ETF analyseren.

Byd Co Ltd aandelen

BYD Co Ltd (BYD) is een bedrijf dat verschillende elektronische producten ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt, waaronder oplaadbare batterijen, zonneproducten, mobiele componenten, en meer. Daarnaast levert de organisatie diensten voor volledige productassemblage. Het produceert en verkoopt zowel conventionele auto's aangedreven door interne verbrandingsmotoren als nieuwe energievoertuigen.

Het bedrijf heeft een grote verscheidenheid aan producten gecreëerd, waaronder oplaadbare batterijen, fotovoltaïsche energie, handset-onderdelen, smartphones, laptops, notebookcomputers, spelapparatuur en andere consumentengoederen. Tot de automobielproducten behoren high-end, medium-end en low-end auto's, alsook volledige autovormen, auto-onderdelen, DM (dual mode), en zuiver elektrische voertuigmodellen.

Zij levert haar goederen en diensten aan fabrikanten van draagbare elektronische apparatuur, zoals handsets, elektrisch gereedschap en andere soorten draagbare elektronische apparatuur.

Wuxi Biologics Cayman Inc aandelen

WuXi Biologics Cayman Inc, handelend onder de naam Wuxi Biologics, is een bedrijf dat oplossingen biedt voor de ontdekking, ontwikkeling en productie van biologische geneesmiddelen. Het bedrijf biedt diensten aan op het gebied van proteïnecreatie, assay-ontwikkeling, antilichaamgeneratie, screening, karakterisering en optimalisering, alsook testen en regelgevende zaken.

Het doet dit door gebruik te maken van het WuXiBody bispecifieke antilichaamplatform om nieuwe antilichamen te identificeren, de CRISPR-genbewerkingstechnologie om celgroei en productiviteit te verbeteren, en het microbiële expressie- en fermentatieplatform om nieuwe eiwitten en plasmiden te creëren.

Dankzij zijn platformtechnologie kan Wuxi Biologics ook diensten aanbieden zoals de ontwikkeling en vervaardiging van celcultuurproducten, productie op grotere schaal en andere aanverwante diensten.

Olympus Corp aandelen

Olympus Corporation, beter bekend onder de naam Olympus, is een producent van optische en digitale precisiemachines en -instrumenten. Het bedrijf ontwerpt, vervaardigt en verdeelt medische en gezondheidszorgapparatuur en -gadgets, alsook beeldvormings- en informatietechnologieproducten, aan een groot aantal verschillende industriële markten.

Het levert wetenschappelijke oplossingen zoals laserscanmicroscopen, industriële en biologische microscoopsystemen, producten voor visuele inspectie op afstand en niet-destructieve testsystemen; medische oplossingen zoals endotherapieapparatuur, endoscopen en endoscopieproducten; en medische systemen zoals endoscopen, microchirurgie en ultrageluidproducten om medische professionals te helpen bij de behandeling van patiënten.

Daarnaast verleent zij diensten op het gebied van biomedische materialen en systeemontwikkeling.

cursus-beleggen-aandelen

Hoe gediversifieerd is deze ETF?

VanEck Sustainable World ETF (TSWE) is een zeer gediversifieerd exchange-traded fund (ETF) dat een mandje van bedrijven met een breed scala aan bedrijfsactiviteiten bezit. Het ETF biedt blootstelling aan een breed scala van industrieën, sectoren en regio's.

Het fonds is niet verbonden aan één land of regio, maar streeft ernaar de prestaties te volgen van een brede index van bedrijven die door hun managers zijn aangemerkt als bedrijven met sterke ESG-credentials, terwijl de blootstelling aan wereldwijde aandelen gehandhaafd blijft.

Uit onze VanEck Sustainable World ETF analyse durven we te stellen dat de tracker geschikt is voor de enigszins passieve ETF belegger. De tracker gaat de markt niet verslaan. Mogelijk zal het wel het gemiddelde evenaren. En de focus op duurzaamheid is een positieve trend.

Wil je de markt wel verslaan? In dat geval kan je deze tracker alsnog opnemen in je portfolio tezamen met risicovollere assets, zoals de beste aandelen.

Andere opmerkingen

De beheerders van het fonds hebben een portefeuille samengesteld die blootstelling biedt aan zowel ontwikkelde als opkomende markten. Dit geeft beleggers toegang tot een grote verscheidenheid aan bedrijven en bedrijfstakken, waardoor ze kunnen beleggen in een breed scala aan financiële instrumenten zonder dat dit ten koste gaat van de blootstelling aan specifieke sectoren zoals energie of voedselproductie.

Een ander punt is dat TWSE niet geschikt is als dividend ETF. Daarvoor is het dividend simpelweg te laag.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Risico's en rendement van VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

Het fonds is sterk gediversifieerd, dus relatief stabiel. Het is echter niet zonder risico: het duurzaamheidsthema betekent dat sommige van deze bedrijven meer blootgesteld zijn aan milieurisico's dan andere, en er is altijd een kans dat een of meer van de bedrijven er niet in slaagt hun doelstellingen te verwezenlijken.

Beleggers die de VanEck Sustainable World ETF (TSWE) kopen kunnen zich zorgen maken over de risico's en rendementen die aan dit product verbonden zijn. De volgende analyse zal enkele risico's in detail beschrijven, samen met het potentiële rendement.

Risicoanalyse VanEck Sustainable World ETF (TSWE): waar moet je rekening mee houden?

Het eerste is het risico om geld te verliezen wanneer de dingen niet helemaal lopen zoals gepland. Omdat duurzame wereldfondsen zijn ontworpen om de veranderingen in de wereld te weerspiegelen, hebben ze de neiging een hogere volatiliteit te hebben dan andere soorten fondsen.

De TSWE heeft sinds haar oprichting een volatiele geschiedenis gehad, en ondanks deze volatiliteit heeft het niet altijd goed gepresteerd. Let wel dat volatiliteit een subjectief begrip is. Wij achten het fonds als relatief stabiel, maar ons risicoprofiel kan aanzienlijk hoger liggen dan die van jou.

Het laatste risico uit analyse is het aantal posities. In onze optiek is 250 holdings met evenredige distributie een aanzienlijke risicospreiding. Anderzijds biedt het minder risicospreiding dan bijvoorbeeld een wereldwijde ETF, met 1000+ aandelen in haar portfolio.

Koersvoorspelling VanEck Sustainable World ETF (TSWE)

De focus op duurzaamheid van dit ETF maakt het potentieel aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een goedkope manier om te beleggen in schone energiebedrijven of bedrijven met milieuvriendelijke praktijken.

Het maakt het ook aantrekkelijk voor particulieren die willen beleggen in bedrijven met een focus op duurzaamheid zonder zelf actief onderzoek te moeten doen of deze beleggingen te beheren - wat tijdrovend en duur kan zijn als het verkeerd wordt gedaan. Immers, niet alle groene aandelen zijn een groene investering!

Is er een goede koersvoorspelling voor VanEck Sustainable World ETF? Niet echt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het rendement sinds oprichting is 10,40%. Dit is echter over een zeer gunstige periode vanaf 2013. In die periode waren andere trackers veel beter op basis van rendement.

Een realistische lange termijn koersvoorspelling voor TSWE is een gemiddeld rendement van 6 – 9% per jaar, afhankelijk van de tijdsperioden en termijn van belegging.

Waar kan ik ETF's kopen?

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan ETF's, zodat je een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

periodiek-beleggen

Reacties
Categorieën