10x Beste VanEck ETF’s om te Kopen | Happy Investors
beste-vaneck-etfs
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/19/2022
8 min

10x Beste VanEck ETF’s om te Kopen | Happy Investors

05/19/2022
8 min

Beste Happy Investor, als Nederlandse belegger zijn de VanEck ETF’s toegankelijk. Veel van haar trackers zijn beschikbaar via DEGIRO en BUX Zero. In het algemeen liggen de jaarlijkse kosten (expense ratio) hoger in vergelijking tot die van iShares en Vanguard. Anderzijds presteren de beste VanEck ETF’s goed. De uitgever staat bekend om specialistische thema ETF’s, in een poging de markt te verslaan met hoger dan gemiddeld rendement. Ter inspiratie delen we hieronder 10x de beste VanEck ETF om te kopen. Dit is een mix aan verschillende trackers van lager tot hoog risico.

Note: dit is geen persoonlijk beleggingsadvies. Het doel van dit artikel is slechts ter inspiratie en vermaak.

Inhoudsopgave

10x Beste VanEck ETF’s om te kopen

beste-vaneck-etf

VanEck is een vermogensbeheerder gevestigd in New York City. Het werd opgericht in 1955. De belangrijkste producten van VanEck zijn gerelateerd aan de goudmarkt. VanEck heeft ook Exchange Traded Funds gebaseerd op gespecialiseerde indices die bij geen enkel ander bedrijf verkrijgbaar zijn. Met dergelijke thema fondsen bieden ze de kans om de markt te verslaan.

VanEck's aanbod van ETF's omvat producten die de prestaties van verschillende activaklassen volgen, zoals internationale aandelen, binnenlandse aandelen, aandelen uit opkomende markten, vastrentende waarden, grondstoffen, valuta's en vastgoed beleggingstrusts.

De beleggingsteams bij VanEck bieden zowel actieve als passieve strategieën met interessante posities en goed ontworpen beleggingsprocessen om ze te ondersteunen. Het bedrijf kan zowel kernbeleggingen als meer gespecialiseerde posities aanbieden om portefeuilles te helpen diversifiëren. Exchange Traded Funds worden meestal altijd passief beheerd.

VanEck beheert een totaal van $56,37B aan vermogen. Ze hebben 64 ETF's beschikbaar. Met $12 miljard in activa is de VanEck Gold Miners ETF (GDX) het grootste Exchange Traded Fund.

Hier zijn 10 van de beste VanEck ETF's om te kopen (als lange termijn belegging):

Een aantal van deze trackers behoren ons inziens tot de beste ETF’s.

De meeste van deze trackers zijn behandeld in afzonderlijke ETF analyses. Hieronder zullen wij verschillende soorten van de beste VanEck ETF's behandelen, zoals het laag risico iBoxx EUR sovereign Capped ETF en het hoger risico VanEck Gold Miners ETF om te beleggen in grondstoffen.

periodiek-beleggen

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders-index is samengesteld uit de effecten met het hoogste rendement die voldoen aan de screeningcriteria. Het volgt de prestaties van bedrijven die een consistente en stabiele dividenduitkering bieden. De index bevat alleen aandelen uit ontwikkelde landen.

Voordelen:

 • De participaties van het fonds zijn gespreid over landen over de hele wereld, waaronder Europese landen, Aziatische landen, Latijns-Amerikaanse landen en Noord-Amerikaanse landen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor beleggers die blootstelling willen aan meerdere markten, maar hun portefeuille niet actief willen beheren door zelf individuele aandelen of fondsen te kiezen.
 • Dit fonds keert een relatief hoger dividend uit.
 • VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF heeft een hoog dagelijks handelsvolume, wat betekent dat de liquiditeit gunstig is voor grotere investeerders.
 • Het fonds heeft een 3-jaar rendement van 41,28%. Dit is een bovengemiddelde prestatie in vergelijking met andere op dividend gerichte fondsen in dezelfde categorie.
 • De kostenratio van het fonds bedraagt 0,35% per jaar, wat iets aan de lagere kant is (al kan het veel goedkoper).

Nadelen:

 • Geen blootstelling aan opkomende markten - Als je opzoek bent naar blootstelling aan opkomende markten (zoals China of India), zal dit fonds je die niet bieden. Dit komt omdat het zich alleen richt op ontwikkelde markten.

Naast deze tracker zijn er nog veel andere beste dividend ETF’s.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

VanEck Global Mining UCITS ETF

De EMIX Global Mining Constrained Weights index volgt bedrijven over de hele wereld die zich voornamelijk bezighouden met het winnen van metalen en mineralen. De index is gebaseerd op marktkapitalisatie en wordt aangepast voor free float. Zowel de opkomende als de ontwikkelde markten zijn in de index opgenomen.

De vraag vanuit opkomende economieën neemt toe, terwijl de behoefte aan groene technologieën zoals windturbines en zonnecellen sneller toeneemt. Toch lijkt het aanbod, na jaren van reorganisatie, krap te zijn. Deze beste VanEck ETF is een eenvoudige en effectieve manier om in dit krachtige thema te beleggen via een breed scala aan mijnbouwbedrijven.

Voordelen:

 • Risicospreiding over verschillende mijnbouwbedrijven.
 • Het biedt beleggers een blootstelling aan zowel traditionele mijnbouwbedrijven als bedrijven die grondstoffen exploreren.
 • De participaties van het fonds zijn gespreid over alle belangrijke mijnbouwsectoren: edelmetalen, basismetalen, steenkool en diamanten.

Nadelen:

 • Zoals elke belegging in de mijnbouwsector is het fonds kwetsbaar voor het risico van politieke onrust of wijzigingen in het overheidsbeleid die een invloed kunnen hebben op de mijnbouwactiviteiten in de landen waar ze actief zijn.
 • Het fonds kan te groot zijn voor beleggers die in specifieke sectoren of regio's van de mijnbouwindustrie willen beleggen. Dit komt doordat het holdings heeft in veel verschillende regio's van de wereld.

Beleggen in grondstoffen is cyclisch en volatiel. Bij een ETF van deze assets is dat niet anders.

gratis-cursus-beleggen

VanEck Gold Miners UCITS ETF

welke-vaneck-etf-kopen

De NYSE Arca Gold Miners-index volgt bedrijven die ten minste de helft van hun geld verdienen met goud- en zilvermijnbouw over de hele wereld. Het hoofddoel van de beleggingen van het fonds is om een hoog totaalrendement uit de goudmijnindustrie te halen. Een secundair doel is om de waarde van de beleggingen van het fonds, die meestal in goudmijnbedrijven zijn gedaan, te verhogen.

Voordelen:

 • De voordelen van deze beste VanEck ETF zijn dat het gediversifieerd is onder gold miners, met blootstelling aan de top 30 bedrijven in de goudmijnindustrie op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit.
 • Het fonds heeft enigszins lage jaarlijkse kosten
 • Het fonds heeft ongeveer een miljard dollar aan activa onder beheer, wat betekent dat het gemakkelijk is om snel aandelen te kopen en te verkopen zonder de markt te veel te bewegen.

Nadelen:

 • Het grootste probleem is dat het VanEck Gold Miners UCITS ETF niet voldoende gediversifieerd is om gezien te worden als lange termijn investering. Het belegt alleen in goudmijnbedrijven
 • Omdat dit fonds belegt in junior mijnbouwbedrijven, heeft het de neiging volatieler te zijn dan andere soorten beleggingen

value-aandelen

VanEck Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF

De Morningstar Global Wide Moat Focus-index volgt wereldwijde bedrijven die goed gewaardeerd zijn en een concurrentievoordeel hebben. Het doel van het fonds is om te beleggen in een breed scala van aandelen die voldoen aan de wide moat-criteria.

Het beleggingsproces van het fonds omvat het zoeken naar "wide moats", dat zijn langdurige concurrentievoordelen zoals sterke merkentrouw, netwerkeffecten, kostenvoordelen, intellectuele-eigendomsrechten en regelgevingsbarrières. Een duurzaam competitief voordeel is de basis voor het vinden van de beste aandelen 😉.

Voordelen:

 • Gediversifieerde portefeuille met blootstelling aan grote, middelgrote en kleine bedrijven in verschillende sectoren, waaronder Amazon, McDonalds, Boeing, et cetera
 • Deze beste VanEck ETF hanteert lage vergoedingen

Nadelen:

 • Dit fonds heeft niet zo veel ruimte voor groei als sommige andere opties die er zijn, omdat het zich richt op het vinden van aandelen die al een volwassen verdienmodel hebben
 • Het fonds heeft een hoge marktsensitiviteit, wat betekent dat het de neiging zal hebben om mee te bewegen met de bredere markttrends

cursus-beleggen-aandelen

VanEck iBoxx EUR Sovereign Capped 1-5 UCITS ETF

De iBoxx EUR Liquid Sovereigns Capped 1-5 index volgt de grootste en meest liquide euro-staatsobligaties uitgegeven door overheden in de eurozone. Dit ETF belegt in 15 staatsobligaties met een investment-grade rating en korte looptijden, waardoor ze nog minder volatiel zijn. Dit is echt niet de beste VanEck tracker op basis van rendement, maar voor zeer defensieve investeerders kan het de overweging waard zijn.

Voordelen:

 • Het iBoxx EUR Sovereign Capped 1-5 UCITS ETF is een goede manier om in Europese staatsobligaties te beleggen. Het fonds belegt in een breed scala van Europese obligaties, waaronder die uit Duitsland en Frankrijk.
 • Dit fonds kan worden gebruikt als zowel een lange termijn belegging als een handelsinstrument voor beleggers die willen profiteren van korte termijn schommelingen in de rentetarieven. Omdat het een exchange-traded fund is, heeft het lage kosten in vergelijking met andere soorten fondsen en beleggingsfondsen.

Nadelen:

 • De iBoxx EUR Sovereign Capped 1-5 UCITS ETF is niet de beste keuze als je in individuele aandelen wilt beleggen
 • Het VanEck iBoxx EUR Sovereign Capped 1-5 UCITS ETF heeft niet veel holdings (slechts ongeveer 15), dus er is ook niet veel spreiding tussen de holdings; dit kan betekenen dat sommige sectoren binnen Europa oververtegenwoordigd zijn terwijl andere ondervertegenwoordigd zijn of zelfs helemaal afwezig zijn
 • Over het algemeen biedt dit soort tracker een laag rendement

VanEck Emerging Markets High Yield Bond UCITS ETF

Deze tracker volgt obligaties met een lagere rating dan investment grade, die in Amerikaanse dollars zijn uitgegeven door niet-soevereine emittenten in opkomende markten. Deze beste VanEck ETF heeft het potentieel om hogere rendementen te geven dan obligaties uit ontwikkelde markten. Het heeft ook een betere kredietrating. In de afgelopen jaren is de EM-obligatiemarkt sterk gegroeid, en het is een diversificatie op andere bijvoorbeeld EU obligaties.

Voordelen:

 • De beleggingen van het fonds zijn gespreid over verschillende landen en sectoren, met een focus op Azië. Dit ETF heeft potentieel voor hogere rendementen dan high-yield obligaties uit ontwikkelde markten
 • Het VanEck Emerging Markets High Yield Bond UCITS ETF heeft een gediversifieerde portefeuille van obligaties uit opkomende markten, wat betekent dat het kan worden gebruikt als een afdekking tegen bepaalde risico's.

Nadelen:

 • Het fonds heeft een lage liquiditeit
 • Opkomende markten zijn volatieler dan ontwikkelde markten, dus dit ETF is niet geschikt voor alle (risicomijdende) beleggers.

VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond UCITS ETF

De JP Morgan GBI-Emerging Markets Global Core-index volgt de lokale valutawaarde van staatsobligaties uit opkomende markten. De tracker geeft beleggers toegang tot een gediversifieerde en liquide portefeuille van obligaties uit opkomende markten.

Voordelen:

 • Dit ETF heeft aanzienlijk hogere rendementen dan obligaties uit ontwikkelde landen. Het fonds is goed gespreid over 19 landen. Het geeft beleggers blootstelling aan lokale valuta's, wat kan helpen om risico's in verband met valutaschommelingen te beperken

Nadelen:

 • Het fonds is beperkt tot landen waarvan de schuld vrij kan worden verhandeld door internationale beleggers. Het fonds heeft een hoge marktgevoeligheid, wat betekent dat het de neiging zal hebben om mee te bewegen met de bredere markttrends

Obligatiefondsen worden niet gekozen omwille het hoogst haalbare rendement. Obligaties vormen een diversificatie op aandelenportfolio’s. Wat ons betreft is beleggen in obligaties niet zo nuttig voor de lange termijn. De reden: aandelen bieden gemiddeld hoger rendement. Maar let op: dit werkt alleen indien je voor lange termijn vasthoudt. Ook de beste VanEck ETF’s koop je voor de lange termijn van minimaal 5 tot idealiter 20 jaar. Op die wijze kan je tussentijdse beurscrashes overleven en convergeert het resultaat naar het marktgemiddelde.

Reacties
Categorieën