Jong Beleggen in 7 Beste ETFs om te Kopen | Happy Investors
Jong Beleggen in 7 Beste ETFs om te Kopen voor Jongeren
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
06/13/2021
9 min

Jong Beleggen in 7 Beste ETFs om te Kopen | Happy Investors

06/13/2021
9 min

Beste Happy Investor, ben je jong en heb je interesse in beleggen? Toekomstgerichte ETFs zijn een prima start om je vermogen serieus te laten groeien op de lange termijn. Maar wat zijn de beste ETFs voor als je jong bent? In dit artikel gaan we het hebben over de 7 beste ETFs voor jong beleggen. Het is onderdeel van enkele aanstaande artikels over jong beleggen, waarbij ik de jeugd wil helpen naar hoger rendement op de lange termijn.

Stel je vragen en/of opmerkingen gerust in een reactie onderaan dit artikel. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Persoonlijke richtlijnen voor Jong Beleggen in ETF
De 7 beste ETFs voor Jong Beleggen met een lange termijn horizon

  1. Invesco QQQ Trust Series 1 ETF (QQQ)
  2. ARK Innovation ETF (ARKK)
  3. BlackRock Science and Technology Trust (BST)
  4. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH)
  5. iShares Russell 2000 Value ETF (IWN)
  6. VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF (ESPO)
  7. Wisdomtree Cloud Computing UCITS ETF (WCLD)

Persoonlijke richtlijnen voor Jong Beleggen in ETFs

Wie jong is en wilt beleggen heeft tijd in haar voordeel. De tijd in de markt is belangrijker dan timing van de markt. Hoe langer jij het compound interest effect voor je kan laten werken, hoe rijker je wordt.

De ETFs uit deze lijst zijn geschikt voor toekomstbeleggen. Dit betekent dat de innovatiegraad hoog is en vooral gericht op technologie. Doorgaans zijn dit soort aandelen meer risicovol, en dat betekent dat de ETFs ook als meer risicovol beschouwd moeten worden. Een nadeel hiervan is een hogere koersvolatiliteit op de korte termijn. Een voordeel hiervan is een potentieel hoger rendement op de lange termijn. Desalniettemin is het verstandig om risico te spreiden zoals bijvoorbeeld met Value en Dividend ETFs. Ook ETFs met een duurzaam karakter worden niet meegenomen in dit artikel.

Daarbij is het wel van belang dat je weet wat je doet. Als je de volledige lijst van richtlijnen wilt lezen, lees dan ook dit artikel over tips voor veiliger beleggen.

Alhoewel alle richtlijnen belangrijk zijn voor hoger rendement, is lange termijn denken de meest belangrijke voor jong beleggen in ETFs. Koop ETFs voor een lange termijn van minimaal 7 tot idealiter 15 jaar. Ja, dit is lang. Maar aan het einde van de rit kan je wel exponentieel rendement hebben gerealiseerd. Zeker wanneer je bijkoopt wanneer koersen fors dalen (buy the dip).

Een andere prominente richtlijn is om goed naar de verhouding binnen je portefeuille te kijken. Voor de een is 30% in ETFs risicovol (hoge risicoaversie) en voor de ander is dat juist laag risico (lage risicoaversie). Vul, afhankelijk van je risicoaversie, je portefeuille aan met andere goede investeringsmogelijkheden.

Laten we nu kijken naar een selectie van de 7 beste ETFs voor jong beleggen.

De 7 beste ETFs voor Jong Beleggen met een lange termijn horizon

Hoe jonger je bent, hoe meer risico je kan nemen omdat tijd in je voordeel werkt. Zeker indien je de richtlijn van hierboven aanhoudt. In de lijst hieronder vind je een selectie van de 7 beste ETFs voor jongeren om te beleggen. Let wel: dit zijn vrij risicovolle ETFs. Aan de andere kant zijn de ETFs dan weer wel minder risicovol dan individuele aandelen. Het is echter aan jezelf om te beoordelen of je wel of niet het risico wilt nemen door een ETF te kopen.

Note: ze staan in willekeurige volgorde.

1. Invesco QQQ Trust Series 1 ETF (QQQ)

Mijn persoonlijk favoriete ETF voor jong beleggen is de Invesco QQQ Trust Series 1 ETF (QQQ). Het is overigens niet enkel mijn favoriet. Inmiddels bevat dit fonds meer dan 140 miljard (!) aan beurswaarde en het wordt algemeen beschouwd als een van de beste ETFs.

Dankzij dit ETF kan je simpel en eenvoudig investeren in de 100 grootste niet-financiële bedrijven die een hoge mate van innovatie hebben. Tevens is dit beste ETF voor jong beleggen al 15 jaar achter elkaar verkozen door Lipper als de top 1% best presterende ETFs. Zo heeft de tracker sinds haar oprichting een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 8,8% behaald. Over de afgelopen 10 jaar (2011 – 2021) was dit gemiddeld +20%. En over de afgelopen 5 jaar (2015 – 2021) was dit zelfs +23%. Dat is serieus hoog!

Maar let op: circa 30% van de portefeuille zit in slechts drie bedrijven (Apple, Microsoft en Amazon). En 45% van het totaal zit in de top 10 posities. Dit is een onevenredige verdeling, die hopelijk in de komende jaren meer gebalanceerd raakt. Aan de andere kant is dit ook een verklaring voor het succes van de afgelopen jaren.

Je kan de Exchange Traded Fund commissievrij kopen via DEGIRO. Lees hier mijn meest recente DEGIRO Zero review met 100K+ portfolio.

2. ARK Innovation ETF (ARKK)

ARK Innovation ETF (ARKK) is net als QQQ volledig gericht op innovatie. Daarmee is het een uitstekende ETF voor jongeren die willen toekomstbeleggen. De ETF koopt en verkoopt bedrijven die worden gekenmerkt als “disruptive innovation”. In mijn persoonlijke beleggingsstrategie hanteer ik hetzelfde principe wanneer ik zoek naar unieke aandelen die op de lange termijn +300% kunnen leveren. Disruptieve innovatie leidt tot een unieke strategische positie waarbij bedrijven deels een nieuwe markt creëren. Vanuit strategisch oogpunt leidt dit tot snelle groei en hoge omzet- en winstmarges.

Lees hier meer informatie over het aandelen abonnement waarin ik mijn onderzoek naar groeiaandelen deel.

ARKK bevat zo’n 35 – 55 posities van bedrijven die actief zijn in onder meer de genomics, automation, Internet en Fintech. In de Top 10 Holdings zitten groeibedrijven waaronder Roku, Teladoc, Twilio en Unity Software. Dit zijn interessante bedrijven als je het mij vraagt. Een nadeel vind ik dat bijna 10% van de ETF is geïnvesteerd in Tesla. Tesla is op moment van schrijven fors overgewaardeerd en dat betekent derhalve een groot neerwaarts risico.

Dit geldt overigens voor de gehele ARK Innovation ETF. De holdings zijn prima, maar de gemiddelde waardering daarvan is (te) hoog. Het kan daarom verstandig zijn om niet direct in te stappen, maar maandelijks bijkopen naargelang dit ETF voor jong beleggen daalt.

Alle ARK ETF's kan je goedkoop kopen via eToro. Klik op de banner voor meer informatie:

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

3. BlackRock Science and Technology Trust (BST)

De top 3 ETFs voor jong beleggen zijn mijns inziens QQQ, ARKK en BST. De laatste is de BlackRock Science and Technology Trust ETF. Dit fonds heeft sinds haar oprichting in 2014 een gemiddeld jaarlijks rendement van 24.6% gehaald. Dat is nog hoger dan de QQQ, en dit zijn werkelijk top prestaties. Daarbij dienen we ons wel goed te realiseren dat de komende jaren aanzienlijk minder positief kunnen zijn, maar dat kan enkel de tijd ons leren.

De portefeuilleverdeling van BST is meer gespreid in vergelijking tot ARKK en QQQ. De top 10 posities maakt circa 25% van het totaal uit. In de top 4 zitten de grote jongens Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon. Ook ASML bevindt zich in de top 10, wat ik persoonlijk beschouw als de nummer 1 van de beste AEX aandelen.

Er is ook een jonger broertje genaamd BlackRock Science and Technology Trust II (BSTZ) In dit fonds zitten meer jongere bedrijven die naar verwachting de nieuwe leiders binnen de technologie worden. Het fonds bestaat nog maar twee jaar en heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 51.6%. Dit is onwerkelijk hoog, maar de vraag is natuurlijk wat het gemiddeld jaarlijks rendement op de lange termijn zal zijn. Indien dit +12% is, mogen we spreken over een zeer goed presterende ETF. Download altijd de factsheet voor de meest actuele informatie.

De BSTZ en BSTZ II ETF kan je niet via DEGIRO of eToro kopen, maar wel via Freedom24. Klik op deze banner voor meer informatie:

beleggen-bij-financial-freedom

4. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH)

Een relatief jong ETF is de VanEck Vectors Semiconductor ETF. Zoals de naam doet vermoeden bevat de tracker aandelen die actief zijn binnen de halfgeleiderindustrie. In totaal zijn dit 25 posities, waarvan 75% uit de Verenigde Staten, 14% uit Nederland en 9% uit Taiwan.

De top 10 posities bedraagt 70% van de totale portefeuille. Dit is een behoorlijk onevenredige verdeling waar het merendeel van het geld is belegd in bedrijven als Nvidia, ASML en Taiwan Semiconductor.

Het gemiddeld jaarlijks rendement sinds oprichting (2020) is 19.93%. Al met al is dit een zeer risicovolle ETF die volledig is gericht op één sector. Het is echter wel een sector die noodzakelijk is voor de toekomst. Zonder de halfgeleiderindustrie zal letterlijk de wereldproductie voor geavanceerde technologie met chips stilvallen.

Je kan dit Exchange Traded Fund commissievrij kopen via DEGIRO.

Download altijd de factsheet voor de meest actuele informatie.

5. iShares Russell 2000 Value ETF (IWN)

De vreemde eend uit deze lijst is de iShares Russell 2000 Value ETF (IWN). Dit ETF trackt 2000 kleine bedrijven uit de Verenigde Staten die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. De ETF is daarmee gericht op Value Investing, maar wel voor small caps (kleine bedrijven).

Zeer bewust geef ik je dit ETF als tip voor jong beleggen. Er is namelijk meer dan alleen technologie en groei. Naast groeiaandelen kan de tactiek van Value aandelen net zo interessant zijn. Vroeger maakte ik de fout om 100% te gaan voor groei, maar dit leidt wel tot hoge koersschommelingen. Om hier meer balans in te brengen heb ik besloten om een deel van mijn portefeuille te investeren middels waardebeleggen. Ondergewaardeerde aandelen bieden namelijk een relatief lager risico.

De ETF is opgericht in 2000 en heeft sindsdien een gemiddeld jaarlijks rendement van 9.74% geleverd. Dit is lager dan andere ETFs uit deze lijst, echter zijn die nog niet zo lang actief op de markt. De iShares Russell 2000 Value ETF heeft daarentegen zowel de dot.com, financiële crisis en de covid-19 crisis mogen meemaken. Gezien de historie is dit gemiddeld jaarlijks rendement dan ook meer betrouwbaar (als verwachting).

Wat ik mensen leer binnen de HIM community is dat je niet alleen unieke aandelen wilt kopen. JE wilt deze vooral op het juiste moment kopen. Om dit te doen zal je moeten leren hoe je een aandeel kan waarderen. Dit gaat om financiële ratio’s zoals de P/E en de P/S, maar dan vooral in de context van verleden en heden. En niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de sector.

cursus-beleggen-aandelen

6. VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF (ESPO)

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO) behoort beslist tot het lijstje van beste ETFs voor jong beleggen. De ETF richt zich volledig op de groeiende gaming industrie. Let wel dat dit een risicovolle ETF is die een nauwe focus heeft. Als de videogaming industrie instort, zal de ETF ook instorten. Lees daarom altijd de essentiële beleggersinformatie alvorens je gaat beleggen in ETFs. Bovendien zitten er slechts 25 aandelen in, wat voor een ETF relatief weinig is. Hiertoe behoren wel enkele grote bedrijven, zoals Nvidia, Tencent en Sea ltd.

Op dit moment zijn de aandelen binnen de ETF wel fors gewaardeerd. Pas daarom op met groot instappen, en kies in dit geval eerder voor maandelijkse inleggen met kleinere bedragen. Wanneer de ETF verder daalt, kan je mooi bijkopen in de grote dipjes.

Je kan de Exchange Traded Fund commissievrij kopen via DEGIRO.

Download altijd de factsheet voor de meest actuele informatie.

7. Wisdomtree Cloud Computing UCITS ETF (WCLD)

Als jonger persoon deel je vast mijn visie over de lange termijn potentie van de Cloud industrie. Steeds meer gebeurt op het Internet en in de Cloud. Van e-mails tot aan Social Media, en dit blijft alleen maar toenemen. Derhalve is de Wisdomtree Cloud Computing UCITS ETF mijns inziens een van de beste ETFs voor jong beleggen.

Deze belegging bevat meer dan 54 aandelen die actief zijn in de Cloud industrie. Zo’n 25% van de totale portefeuille zit in de 10 grootste aandelen. Daartoe behoren Cloudflare, Hubspot, Anaplan, en Zoom Video.

Gezien de karakteristieken van de ETF mag je nogal wat koersvolatiliteit verwachten. Desalniettemin heeft de industrie een jaarlijkse groei (CAGR) van 16.1% van 2018 tot en met 2022. Mogelijk dat deze groei wat afvlakt van 2022 tot 2027, al zal de groei wel aantrekkelijk blijven.

Je kan de Exchange Traded Fund commissievrij kopen via DEGIRO.

Download altijd de factsheet voor de meest actuele informatie.


Reacties
Categorieën