7 Beste REIT ETF’s Lange Termijn | Spreiding in Vastgoed ETF’s
beste-reit-etfs
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
12/03/2021
8 min

7 Beste REIT ETF’s Lange Termijn | Spreiding in Vastgoed ETF’s

12/03/2021
8 min

Beste lange termijn belegger, wil je jouw beleggingsimperium uitbreiden met vastgoed ETF’s? Ook wel REIT ETF’s genoemd. Goed bezig. Risicospreiding verhoogt onze kans tot duurzaam succes met beleggen. In dit artikel vind je een zorgvuldig onderzoek naar de beste REIT ETF’s voor lange termijn beleggers. Geen copy paste, maar werkelijk gebaseerd op feiten en data. Iets wat hard nodig is in deze tijd, want er komen steeds meer “financiële” websites online met slechte kwaliteit aan informatie. Wees hier zorgvuldig mee.

Lees verder

Inhoudsopgave

Waarom beleggen in REIT ETF’s?

Succesvol lange termijn beleggen is net als yin en yang. Balans. Dat heb je nodig voor structureel hoog rendement op de lange termijn. Er zijn verschillende manieren om toegevoegde diversificatie te realiseren. Een daarvan is middels REIT’s, wat staat voor Real Estate Investment Trusts. Oftewel: een beursgenoteerd vastgoedfonds.

Beleggen in REIT’s kent haar voor- en nadelen.

In dit onderzoek vind je 7 van de beste REIT ETF’s. Niet zozeer om hoog rendement te halen, want daar is het niet geschikt voor. Wel is het een nuttige aanvulling op aandelen. Met als voordeel dat dit type vastgoedbelegging liquide is.

De beste REIT ETF’s voor lange termijn beleggen

Na veel onderzoek bekomen we 7 van de beste REIT ETF’s voor lange termijn. Het betreft een combinatie van verschillende vastgoed ETF’s gerangschikt op risico, rendement, dividend en expense ratio. Dit is de samenvatting:

beste-reit-etf-lange-termijnbron: onderzoek Happy Investors

De beste REIT ETF’s geven een aantrekkelijke combinatie tussen rendement en dividend. Desondanks is dit aanzienlijk lager dan de beste (dividend) ETF’s, zoals je kan terugvinden in ons onderzoek (zie blogoverzicht). Maar in kader van risicospreiding is het goed om een positie in vastgoed te bemachtigen.

De kleuren in de tabel weergeven de relatieve score tot elkaar. VNQ scoort het beste op de meeste criteria, en is derhalve een van de betere keuzes. REIT ETF met ticker MORT doet het qua rendement en kosten slecht, maar keert wel relatief hoog dividend uit. En zo kan je zelf bepalen wat voor jou de beste vastgoed trackers zijn. Om je hierbij te helpen nemen we hieronder iedere REIT ETF door op relevante details.

Wat is de beste REIT ETF?

Wij zouden persoonlijk kiezen voor de Vanguard Real Estate ETF. Het nadeel is dat deze beste vastgoed ETF louter posities in V.S. bevat. Het voordeel is dat zij de beste combinatie biedt op basis van risicospreiding, rendement, dividend en expense ratio. Dan heb je in feite aan één vastgoed ETF voor de lange termijn voldoende. Het jaarlijkse gemiddelde totaal rendement van de VNQ sinds inceptie is 9,25%.

De VNQ kan je commissievrij kopen via eToro.

Wat is de beste REIT ETF voor wereldwijde spreiding in vastgoed?

Ben je opzoek naar een wereldwijde REIT ETF? Bekend onder Nederlandse beleggers is de VanEck Vectors Global Real Estate ETF (te koop bij DEGIRO). Maar in vergelijking is de iShares Global REIT ETF (REET) een betere keuze. Dit fonds biedt namelijk (1) meer risicospreiding, (2) hoger rendement én dividend en (3) 50% lagere expense ratio.

Ook de iShares Global REIT ETF (REET) kan je commissievrij kopen via eToro.

Ook deze beste REIT ETF’s met ticker RWR (naast VNQ en REET) kan bij eToro worden gekocht.

De beste REIT ETF’s met ticker TRET en IPRP kan je tegen lage transactiekopen kopen bij DEGIRO.

gratis-aandelen-kopenbeste-beleggingsapp-vergelijker


Beste Vastgoedfondsen: SynVest & Corum Investments

Voordat we doorgaan naar een detail overzicht van de beste REIT ETF’s, is het goed om andere opties te overwegen. Het grote voordeel aan een REIT ETF is dat het veel risicospreiding geeft. Dit gaat wel ten koste van rendement. Zo kan je met iets meer risico een aanzienlijk hoger dividend halen.

Een voorbeeld is een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds. Dit heeft als voordeel dat je geen koersschommelingen hebt. Koersvolatiliteit geeft kansen, maar voor de passieve belegger is het gewoon vervelend. Ook voor meer korte termijn beleggers die voor 3 – 5 jaar beleggen is koersvolatiliteit niet wenselijk.

Een perfect alternatief zijn de Nederlandse niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen SynVest en Corum Investments. Zij keren relatief hoog dividend uit. Denk aan gemiddeld 6,5 tot 8,5% per jaar. En dat zonder koersschommelingen. Derhalve zijn dit interessante aanvullingen op je portfolio (denk aan max. 5 – 10% per fonds).

Tip: download altijd even de brochure voor de meest actuele update over uitstapkosten. Mijn voorkeur gaat uit nar SynVest vanwege haar consistente dividend en lagere uitstapkosten.

Bezoek de website en download gratis brochure van SynVest

Bezoek de website en download gratis brochure van Corum Investments

laten-beleggen-vergelijker-2022


Beste REIT ETF Lange Termijn 1. Vanguard Real Estate ETF

beste-reit-etfBron: factsheet Vanguard

De Vanguard Real Estate ETF (VNQ) behoort absoluut tot de beste REIT ETF’s. De tracker bevat beursgenoteerde vastgoedfondsen voor woningen, hotels, kantoren, et cetera. Gezien het groot aantal posities is er een mooie spreiding over verschillende vastgoedfondsen. De verdeling is terug te vinden op de afbeelding hierboven.

VNQ is een van de minst risicovolle REIT ETF’s, maar toch zijn er een aantal aandachtspunten. Zo heeft de top 10 holdings een vrij hoog gewicht van circa 44,8%. Tevens is de tracker gericht op V.S. beursgenoteerde vastgoedfondsen, waardoor er beperkte geografische spreiding is. Tot slot is de huidige waardering hoog, namelijk een P/E-ratio van 40.7 en P/B-ratio van 2.9. Dit is ongunstig gezien de ROE (7,2%) en EPS groei (8,8%) relatief laag zijn.

Desondanks is VNQ een van de betere keuzes voor veel spreiding over Amerikaanse vastgoedfondsen.

Wil je beleggen in VNQ? Je kan dit fonds commissievrij kopen via eToro.

Beste REIT ETF Lange Termijn 2. SPDR Dow Jones REIT ETF

goedkope-reit-etfBron: factsheet SPDR

Ook de SPDR Dow Jones REIT ETF (RWR) is uitsluitend gericht op vastgoedfondsen in de Verenigde Staten. Op basis van jaarlijks rendement en -dividend scoort de RWR uitstekend. De expense ratio is iets hoger met 0,25%, maar dat is oké. Er is een goede verdeling over het type vastgoed (zie afbeelding): van gezondheidszorg en opslag tot aan kantoorgebouwen.

De top 10 holdings bedraagt circa 40% van het totaal. Ook dit is aan de hoge kant. Er zitten enkele grote namen in waaronder Progolis, Simon Property Group en Realty Income Corporation. Indien we de SPDR Dow Jones REIT ETF (RWR) vergelijken met de Vanguard Real Estate ETF (VNQ), dan is VNQ de beste REIT ETF voor de lange termijn. Zij bevat meer spreiding en de expense ratio is lager.

Beste REIT ETF Lange Termijn 3. iShares Global REIT ETF

beste-wereldwijde-reit-etfBron: factsheet iShares

De iShares Global REIT ETF (REET) is momenteel de beste REIT ETF voor wereldwijde spreiding. In vergelijking tot VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF (TRET) realiseert de REET een hoger rendement én dividend, terwijl de expense ratio 50% goedkoper is.

Als passieve belegger zou REET mogelijk ook een betere keuze zijn dan VNQ. Simpelweg omdat REET wereldwijde spreiding in vastgoedfondsen biedt. Toch is het in praktijk zo dat lange termijn beleggers worden beloond voor het nemen van iets hoger risico. Het is echter wel belangrijk dat dit op een juiste manier wordt gedaan.

cursus-beleggen-aandelen

Beste REIT ETF Lange Termijn 4. Invesco S&P 500 Equal Weight Real Estate ETF

beste-vastgoed-etfsBron: factsheet Invesco

De Invesco S&P 500 Equal Weight Real Estate ETF (EWRE) is een van de kleinste REIT ETF’s uit deze lijst. Met circa 30 posities geeft het wat minder spreiding. Deze beste REIT ETF is eveneens volledig gericht op de V.S. Het fonds heeft deze lijst bereikt vanwege haar hoge rendement over de afgelopen 5 jaar. Op dit moment is het mogelijk minder interessant, omdat de financiële waardering relatief hoog is.

Beste REIT ETF Lange Termijn 5. VanEck Mortgage REIT Income ETF

beste-vastgoed-etfBron: factsheet VanEck

VanEck Mortgage REIT Income ETF (MORT) presteert slecht op basis van koersrendement. Toch staat zij in de lijst doordat zij een hoog dividend uitkeert. Voor de volledigheid moeten we erkennen dat er mogelijk betere REIT ETF’s zijn met hoog dividend, in vergelijking tot MORT.

Een voordeel aan deze tracker is haar relatief aantrekkelijke financiële waardering (zie afbeelding). Het risico is echter wel fors hoger, wat te zien is aan het lage aantal posities en de zware weging van top 10 holdings.

Beste REIT ETF Lange Termijn 6. VanEck Global Real Estate UCITS ETF

welke-reit-etf-kopenBron: factsheet VanEck

De VanEck Vectors Global Real Estate ETF (TRET) behoort wel tot de beste REIT ETF’s, maar uit onderzoek blijkt het niet de beste keuze te zijn. De beste keuze voor wereldwijde spreiding in vastgoed is de iShares Global REIT ETF (REET) zoals hierboven besproken.

Waarom toch beleggen in TRET? Omdat deze beschikbaar is binnen DEGIRO Kernselectie. Oké, dat is een voordeel. Maar waarom kiezen voor gemak als er een betere keuze is. En die overigens een lagere expense ratio heeft. Maak hier voor jezelf de keuze. Bovendien kan de tijd veranderen waarbij TRET het de komende jaren beter kan doen.

Beste REIT ETF Lange Termijn 7. iShares European Property Yield UCITS ETF

welke-vastgoed-etf-kopenBron: factsheet iShares

De laatste der beste vastgoed ETF’s is de iShares European Property Yield ETF (IPRP). Dit is de enige REIT ETF die zich volledig richt op Europese landen (uit deze lijst). Daarom zien we ook andere namen binnen de top 10 holdings. Die heeft overigens een zware weging met 55%. Tot slot is de expense ratio aan de hoge kant. Mijns inziens kan je beter kiezen voor een wereldwijde vastgoed tracker in plaats van de IPRP.

Wat zijn de beste REIT’s?

Op een later stadium zullen we uitgebreid onderzoek verrichten naar de beste REIT’s. Het voordeel daarvan is dat we potentieel hoger rendement kunnen behalen. Evident is er een groot nadeel van verhoogd risico. Een REIT ETF biedt (heel) veel risicospreiding. Uiteraard is daarom het rendement ook relatief laag. Indien jij een meer gevorderde lange termijn belegger bent, is een REIT beter (mits je goed omgaat met de risico’s).

Een foefje om zelf de beste REIT’s op te sporen is door te beginnen met de REIT ETF’s. Bekijk eens goed bovenstaande trackers. Welke REIT’s zie je continue terugkomen binnen de top 10?

Dit is vaak een teken dat dergelijke REIT’s populair zijn. En waar het grote geld naar toe gaat is er in ieder geval een reden om te zoeken. Dit is niet de beste strategie, maar wel noemenswaardig. Zo zien we in de top 10 frequent deze namen terugkomen:

  1. Prologis
  2. Public Storage
  3. American Tower Corporation
  4. Welltower
  5. Simon Property Group
  6. Digital Realty Trust

Behoren zij tot de beste REIT’s? Geen idee, dat gaan we nader onderzoeken. Blijf ons volgen voor meer 😊.

En, wat vind jij de beste REIT ETF’s uit deze lijst?

Reacties
Categorieën