Beste REIT’s: 10x Potentievolle REIT met Value | Happy Investors
beste-reit
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
12/17/2021
3 min

Beste REIT’s: 10x Potentievolle REIT met Value | Happy Investors

12/17/2021
3 min

Beste lange termijn belegger, wat zijn de beste REIT’s? In dit onderzoek bekijken we 10 potentievolle REIT. Een Real Estate Index Trust biedt waardevolle diversificatie naast aandelen van bedrijven. REIT’s kunnen echter heel volatiel zijn. Het is geen passieve belegging, wat vaak wel de intentie is bij vastgoed beleggers. In dit onderzoek richten we ons met name op Value. Dit zou het neerwaarts potentieel moeten drukken en onze winstkansen met de beste REIT’s verhogen.  

Welke Real Estate Index Trust heeft aantrekkelijke aandelenprijs en gunstige groei? Dit zijn de 10 potentievolle REIT’s.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave

10x Beste REIT’s

Vanuit onze criteria (zie onder) bekomen we de 10 beste REIT’s:

 1. Alpine Income Property (PINE) – 5,68% dividend
 2. Essential Properties Realty Trust (EPRT) – 3,82% dividend
 3. Regency Centers Corp. (REG) – 3,36% dividend
 4. PotlatchDeltic Corporation (PCH) – 2,90% dividend
 5. Public Storage (PSA) – 2,20% dividend
 6. Agree Realty Corporation (ADC) – 4,46% dividend
 7. Life Storage (LSI) – 2,38% dividend
 8. STAG Industrial (STAG) – 3,20% dividend
 9. Realty Income Corporation (O) – 4,09% dividend 
 10. National Retail Properties (NNN) – 4,60% dividend

Wat betreft consistentie in dividenduitkering scoren deze beste REIT’s hoog:

 1. PotlatchDeltic Corporation (PCH)
 2. Agree Realty Corp. (ADC)
 3. Public Storage (PSA)
 4. Regency Centers (REG)
 5. Realty Income Corp. (O)

Uiteraard is dit geen koopadvies. Het is een lijst ter inspiratie voor nader onderzoek. Let goed op de risico's bij REIT's. De een keert hoog dividend uit. De ander heeft meer toekomstpotentie qua groei. En andere beursgenoteerde vastgoedfondsen scoren het beste op waardering. Hieronder leggen we meer uit over de criteria en hoe de top 10 tot stand is gekomen.

Alle REIT’s kunnen worden aangekocht via de grotere beleggingsplatformen zoals DEGIRO of eToro.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Criteria van de beste Real Estate Index Trust en waarom dit niet de bekende namen zijn

beste-real-estate-index-trust

In ons overzicht van de beste REIT’s komen minder van de bekende namen voor. Indien we REIT ETF’s analyseren, zien we vaak dezelfde grote spelers in de top 10. Dit is met name omdat zij al reeds veel gegroeid zijn in koerswaarde (beurswaarde). Daardoor komen ze hoger in de top 10. Dit zijn bekende namen als:

 1. Prologis
 2. American Tower Corporation
 3. Welltower
 4. Simon Property Group
 5. Digital Realty Trust

Zij behoren echter niet tot de beste REIT’s op dit moment.

Om te bepalen welke dit wel zijn, maken we gebruik van SeekingAlpha. Tegen betaling krijgen we toegang tot de computermodellen. Zij berekenen de (1) waardering, (2) groei, (3) winstgevendheid, (4) momentum en (5) EPS revisies. Bedrijven die hoog scoren op alle 5 criteria, presteren doorgaans bovengemiddeld.

REIT’s met Value zijn in principe zij met goede (1) waardering, (2) groei en (3) winstgevendheid. De modellen van SeekingAlpha voegen daar momentum en EPS revisies aan toe. Deze laatste twee criteria zorgen voor meer zekerheid op korte termijn koerswinst. (zekerheid betekent nooit garantie!).

Als lange termijn belegger kijken we vooral naar Value. Daarbij gebruiken we voor persoonlijk onderzoek meerdere bronnen waaronder die van SeekingAlpha maar ook andere abonnementen. Op basis van fulltime onderzoek bekomen we dan unieke Value aandelen die ons hoger rendement kunnen geven. Ook kijken we naar groeiaandelen die potentieel x5 rendement kunnen realiseren.

Wil je toegang tot ons wekelijks onderzoek? Bekijk hier meer informatie over het aandelen abonnement.

Hoe waarderen we een REIT?

beste-reits

Het waarderen van een Real Estate Index Trust werkt iets anders dan bij “normale” aandelen. De traditionele P/E-ratio (koers/winst) kan een vertekend beeld geven bij vastgoedfondsen. Daarom kijken we naar Funds From Operation (FFO). De FFO is gecorrigeerd met afschrijving, dividend en distributie.

Bij vastgoedfondsen is er, in tegenstelling tot bedrijven, niet zo vaak sprake van afschrijving. Dat wilt zeggen dat haar vastgoed minder waard wordt. In realiteit wordt vastgoed juist vaak méér waard. Zo kan het zijn dat een REIT operationeel gezien slechter presteert dan vorig jaar. Dat zij bijvoorbeeld minder huurinkomsten heeft (leegstand), maar wel eenzelfde of meer kosten. Als echter, ondanks de minder inkomsten, de vastgoed behoorlijk in waarde stijgt, dan geeft dit vertekend beeld op de balans.

De FFO is gecorrigeerd met afschrijving (en dividend en distributie) en geeft daardoor een beter beeld van de werkelijke inkomsten en uitgaven. Los van waardestijging van het pand (wat uiteraard wel relevant is bij verkoop o.i.d.).

Naast de FFO is daar ook de Adjusted FFO (AFFO). De AFFO is een meer accurate maatstaf voor het berekenen van toekomstig dividend vanuit het vastgoedfonds.

Naast de huidige waardering (FFO), gaat het uiteraard vooral om de toekomstige waardering. Derhalve is het belangrijk om te kijken naar groeipotentie. De beste REIT’s hebben sterke groeipotentie door bijvoorbeeld nieuwe aankopen, verhoging van rentes, effectief management, opwaardering van huidig vastgoed, en acquisities.

Meer complex zijn macro-economische factoren die alle REIT’s in de markt treffen. De financiële crisis was hier een voorbeeld van.

Waarderen van de beste Real Estate Index Trust is geen sinecure. Wie er in slaagt effectief te handelen, kan hoge koersrendementen boeken. Koersverlies is echter ook mogelijk.

Een alternatief op REIT’s zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Zij hebben geen koersschommelingen en bieden wel (relatief stabiel) dividend van 5 – 8,5%.

Meer weten? Klik hier voor Nederlandse vastgoedfondsen vergelijken.  

Reacties
Categorieën