Hoe Makkelijk (Zelf) Beleggen Zonder Verlies? Voorbeelden Simpel Beginnen
hoe-makkelijk-zelf-beleggen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
11/18/2021
8 min

Hoe Makkelijk (Zelf) Beleggen Zonder Verlies? Voorbeelden Simpel Beginnen

11/18/2021
8 min

Beste beginnende belegger, hoe makkelijk (zelf) beleggen zonder verlies? In dit kennisartikel vind je concrete voorbeelden voor eenvoudig investeren. Van beheerd beleggen tot aan makkelijk zelf beleggen voor iets hoger rendement (zonder verlies). Ook vind je tips & tricks én bekijken we eenvoudige beleggingen in aandelen, maar ook vastgoed en crypto.

Kortom, alles wat je moet weten over makkelijk beleggen lees je hier.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen persoonlijk advies. 

De makkelijkste manier van beleggen: simpel passief inkomen genereren

hoe-makkelijk-beleggen

Eenvoudig beleggen is prima mogelijk. Dit kan zelfs dusdanig makkelijk dat het 100% passief inkomen wordt (op de lange termijn). Hoe? Door laten beleggen. Het is de enige manier voor écht passief inkomen. Geld voor jou laten werken zonder inspanning.  

Dit heeft voor- en nadelen.

Je kan het vergelijken met vakantie boeken. Je kan zelf een prachtige reis uitstippelen. Hiervoor heb je enige kennis en ervaring nodig. Door alles zelf te doen zal je veel kosten besparen en prachtige locaties naar keuze bezichtigen (rendement). Hoe meer kennis je hebt, hoe beter de reis.

Wil je dit niet of heb je er geen tijd voor? Dan kies je ervoor om alles te laten organiseren. Dit kost meer, maar je hoeft er zelf niks voor te doen. Bovendien kan je zelfs verrast worden met unieke locaties die je zelf niet had gevonden. Anderzijds zal je ook op plekken komen die minder interessant zijn (tenzij je bewust voor een “all-inclusive resort” kiest…).

Hieronder geef ik concrete voorbeelden voor makkelijk zelf beleggen. Maar eerst meer over laten beleggen (de organisatie uitbesteden).  

Er zijn veel simpele manieren tot beheerd beleggen, zoals:

 1. Laten beleggen via een broker in aandelen en obligaties
 2. Zelf specifieke beleggingsfondsen selecteren en daarbinnen jouw geld laten beleggen (zie onder)
 3. Automatisch beleggen (dit is een marketing term en komt op hetzelfde neer als punt 1)
 4. Laten beleggen in vastgoedfondsen (zie onder)

Meer weten? Klik hier voor de 5 beste ideeën voor laten beleggen.

Dit zijn voorbeelden van hoe je het meest eenvoudig kan beleggen. Mijn mening is echter dat je met iets meer inspanning een beter resultaat kan behalen. Hoe? Dat leg ik hieronder uit.

Hoe makkelijk zelf beleggen? Tips en voorbeelden

simpel-zelf-beleggen-tips

Makkelijk zelf beleggen kan in aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve investeringen. Niet alleen makkelijk in termen van beleggingsapp (zie onder), maar ook in minder tijd en expertise nodig hebben. Dit realiseer je door te kiezen voor relatief veilige beleggingen. Makkelijk investeren door het zelf te doen, maar wel zo passief mogelijk.

Relatief veilige investeringen zijn diegene met veel risicospreiding. Het grote voordeel is dat je hierdoor minder risico loopt (maar kies wel voor de beste opties!). Het grote nadeel is dat je beduidend lager rendement behaalt dan wie meer gevorderd is. Immers, hoe meer spreiding, hoe lager het risico. Er bestaat overigens ook zoiets als overbodige spreiding 😉.

Dit zijn voorbeelden voor makkelijk zelf beleggen:

 1. Gediversifieerde ETF’s in aandelen en/of obligaties
 2. Gediversifieerde REIT’s ETF voor vastgoed
 3. Zelf beleggingsfondsen selecteren zoals die van Robeco
 4. P2P Lending voor passief investeren in leningen (met veel spreiding)
 5. Crowdfunding voor makkelijk beleggen in ondernemersprojecten
 6. Portfolio met ±50 stabiele dividendaandelen (meer kennis vereist)

Op onze website vind je 400+ artikelen met tips voor bovenstaande investeringen.

Wil je een hoger rendement halen om geld maximaal voor jou te laten werken? Maar wel op een beheerste manier zonder te hoog risico?

Neem eens een kijkje bij onze cursussen. Krijg toegang tot onze bewezen strategie + wekelijkse onderzoeken naar de beste (dividend)aandelen (en ETF’s). Ook geven wij financiële coaching wanneer je wenst, bijvoorbeeld voor het opstellen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille 😊.

Meer weten? Bekijk hier meer informatie over alle cursussen beleggen.

Simpel investeren in vastgoed voor passief inkomen

voorbeelden-makkelijk-beleggen-vastgoed

Naast bovengenoemde voorbeelden is er ook een manier voor simpel beleggen in vastgoed. De beste vorm is door zelf vastgoed te kopen. Dit maakt je eigenaar en geeft bij verhuur een stabiele, maandelijkse cashflow. Het probleem is echter dat je hier veel geld voor nodig hebt. Ook is sinds 2022 de overdrachtsbelasting toegenomen van 2% naar 8%. Bovendien kunnen huurders veel kopzorgen geven.

Er is een beter alternatief voor de luie belegger.

Makkelijk beleggen in vastgoed kan via vastgoedfondsen. Een voorbeeld hiervan is SynVest. Via dit niet-beursgenoteerd vastgoedfonds kan je iedere maand (minimaal) €100 euro automatisch overboeken en investeren. Dit geld wordt toegevoegd aan je beleggingsaccount. Vervolgens ontvang je hier dividend over. Dit vergt nul inspanning. Een andere prima partij is Corum Investments, en zo zijn er nog meer Nederlandse vastgoedfondsen.

Meer informatie? Klik hier en  vergelijk SynVest vs. Corum Investments.

laten-beleggen-vergelijker-2022


Hoe makkelijk beleggen in Crypto? Tips en voorbeelden

tips-makkelijk-beleggen

Meer recentelijk is het ook mogelijk om simpel en eenvoudig te beleggen in crypto. Dit is een nieuwe en zeer risicovolle investeringsmarkt. Het algemene advies is om maximaal 3 tot 10% van je beleggingsvermogen in crypto te steken. Voor de risicomijdende belegger zal 2% al veel zijn.

Toch is het goed om het te overwegen. Makkelijk beleggen in crypto is weliswaar véél risicovoller. Hiertegenover staat echter wel een potentieel véél hoger rendement. Een kleine inleg kan rendabel zijn.

Er zijn op dit moment twee manieren, namelijk: (1) laten beleggen in crypto of (2) zelf beleggen in crypto ETF’s.

Wat betreft laten beleggen zijn er momenteel twee Nederlandse organisaties, namelijk Yieldt en Crypto Index. Beide zijn betrouwbaar. Bij Crypto Index is het nadeel dat je minimaal €100.000 inleg nodig hebt. Bij Yieldt is dit maar €1000, en derhalve veel meer toegankelijk (gezien de max. 3 – 10% regel).

Als ik een tip mag geven zou ik kiezen voor Yieldt. Ik heb deze partij meerdere keren gesproken en heb er vertrouwen in. Het grote nadeel is dat via hen beleggen veel duurder is dan wanneer je het zelf doet. Het grote voordeel is dat zij veel beter in crypto beleggen zijn dan jij en ik. Bovendien is het ook super simpel en makkelijk voor beleggen in crypto. Immers, hun doen al het werk.

Meer weten over hun werkwijze? Lees mijn Yieldt review

Uiteraard kan je ook kiezen voor makkelijk zelf beleggen in eToro crypto portfolio’s (ETF's). Ik vind dit interessant, maar ik heb al vele jaren ervaring met beleggen. Als je dit niet hebt, dan is het moeilijk om het risico in te schatten. Dit risico ligt namelijk hoger dan bij uitbesteding aan Yieldt. Het grote voordeel is dat je wel serieuze kosten bespaart. Indien de markt stijgt zal je hoger rendement halen. Zo hebben deze beste crypto ETF's bij eToro +700% rendement in drie jaar gerealiseerd. (dat is bizar).

Echter, indien de markt daalt zal Yieldt beter presteren vanwege haar risicostrategie.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Apps voor makkelijk beleggen en eenvoudig rendement realiseren

apps-makkelijk-beleggen-goedkoop

Dankzij het Internet en technologie zijn er nu toegankelijke apps voor makkelijk beleggen. Dit kan via je computer of mobiele app. Een account aanmaken is gratis en duurt circa vijf minuten (paspoort nodig). Let wel op de verschillen in service- en transactiekosten.

Dit zijn apps voor simpel (en automatisch) investeren:

 1. Beleggingsapps van traditionele banken zoals Rabobank en ABM Amro. Het voordeel is een alles-in-één app voor beleggen, sparen en betalen. Het nadeel is dat zij relatief hoge kosten hanteren
 2. Simpele beleggingsapps voor veel spreiding: Semmie en Peaks. Het nadeel is dat zij lager rendement geven
 3. Beste keuze voor laten beleggen is Brand New Day. Zeker voor wie (aanvullend) pensioen wilt opbouwen
 4. Kies SynVest voor makkelijk zelf beleggen in vastgoed (automatisch)
 5. Kies eToro voor commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s (en crypto portfolio’s)
 6. Of kies DEGIRO voor commissievrij beleggen in ETF’s

Deze apps hebben het zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Let daarbij wel op wat je doet. Het is aantrekkelijk om aandelen te kopen. Dat je bijvoorbeeld op het nieuws hoort over uitbreiding van ASML, of dat je op het Internet leest over potentievolle aandelen. Het is verleidelijk. Emotie is hier de grote vijand. Succesvol beleggen doe je op basis van feiten en data. Laat je niet zomaar verleiden. Doe eerst je huiswerk vóórdat je überhaupt aandelen overweegt.

Makkelijk beleggen doe je vooral in ETF’s of de andere voorbeelden van hierboven.

beleggingsapp-vergelijker


7 Tips voor eenvoudig investeren als luie belegger

Tot slot nog enkele tips voor de luie belegger:

 1. Selecteer de juiste app voor makkelijk beleggen
 2. Kies voor veel risicospreiding. Dit doe je door het samenstellen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille
 3. Laat geld automatisch overboeken op een vaste datum
 4. Koop eenmaal per maand dezelfde beleggingen van punt 2 (naar ratio)
 5. Vermijd nieuws en koersberichten, dit geeft onnodige verwarring
 6. Blijf continue (dividend) herinvesteren
 7. Beleg voor de lange termijn

Hoe simpeler je het houdt, hoe hoger je winstkans. Dit realiseer je voornamelijk dankzij veel risicospreiding. Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn, zolang je jouw emoties in bedwang kan houden.

Toch zijn er veel mensen, zoals ik, die kiezen voor een moeilijkere weg. Een waarbij je veel tijd en energie steekt in het zoeken van de beste beleggingen. Natuurlijk doen we dit voor een goede reden.

Waarom kiezen voor moeilijk beleggen?

Aan het andere spectrum staat moeilijk beleggen. Wat houdt dit in? Nu, er zijn verschillende manieren tot moeilijk beleggen. Dit is alles behalve makkelijk… In feite komt het erop neer dat je veel kennis en ervaring opdoet. Je bent actief bezig met beleggen, wat zelfs op dagdagelijkse basis kan.

Hoe moeilijker je gaat beleggen, hoe hoger het risico. Daartegenover staat een potentieel veel hoger rendement. Zo behalen gevorderde beleggers gemiddeld 15% per jaar. En de beste onder ons behalen boven de 20% op een lange termijn.

Bij makkelijk beleggen kan je rekenen op gemiddeld 5 – 7% rendement per jaar, afhankelijk van je keuzes. Met meer kennis en ervaring, kan je dit verhogen naar gemiddeld 9 – 12% per jaar.

Dit kan bijvoorbeeld door het beleggen in de beste ETF’s, maar vooral door het beleggen in de beste aandelen. Hoe beter de aandelen, hoe hoger het rendement. Op de lange termijn kan een 4% extra rendement leiden tot honderdduizenden euro’s extra (bij een kleine, maandelijkse inleg). Dit is dé reden waarom veel van ons kiezen voor “moeilijker” beleggen.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Passief inkomen middels makkelijk beleggen, of zie je uitdaging in gevorderd beleggen voor potentieel hoger rendement?

Reacties
Categorieën