Airbnb Vastgoed Beleggen: Tips en Strategie Beginners
airbnb-vastgoed-beleggen
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
03/02/2022
7 min

Airbnb Vastgoed Beleggen: Tips en Strategie Beginners

03/02/2022
7 min

Beste Happy Investor, een specialisatie binnen vastgoed is het beleggen in Airbnb vastgoed. Dit kent enkele specifieke voor- en nadelen met in essentie hoger risico/rendement. Waar 6 – 8% rendement op vastgoedverhuur prima is, kan dit bij Airbnb vastgoed beleggen oplopen tot (meer dan) 15% rendement. In dat opzicht biedt deze strategie potentieel hoger rendement voor wie het goed aanpakt.

In dit artikel leer je meer over de strategie voor Airbnb vastgoed beleggen.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Investeren in Airbnb vastgoed: Strategie Uitgelegd

airbnb-vastgoed-beleggen-strategie

Airbnb is een vastgoed beleggingsstrategie waarbij vastgoedbeleggers panden kopen om op het Airbnb platform te plaatsen. Het platform kan overigens verschillend zijn, maar deze methode wordt altijd aangeduid als de Airbnb vastgoed strategie omdat dit het eerste platform was voor deze beleggingstechniek. Het idee ontstond in 2008 toen twee ontwerpers, die ruimte hadden om te verhuren, reizigers onderbrachten. Later werd dit idee overgenomen als bedrijf. Airbnb is een gemeenschap met als doel het delen van kamers of appartementen met reizigers en gelijkgestemde mensen. Vandaag de dag werken veel vastgoedbeleggers volgens dit model en kopen vastgoed om stabielere en vooral hogere huuropbrengsten op lange termijn te verdienen.

Kenmerkend aan Airbnb vastgoed beleggen is dat het potentieel hoog rendement kan genereren. Het is een meer actieve benadering. In plaats van zekerheid op lange termijn huurcontracten, streef je in dit geval naar korte termijn deals met een hogere huurprijs. Zo blijven de meeste mensen slechts enkele dagen tot soms zelfs één nacht.

Deze strategie leidt ertoe dat je meer moet werken voor je geld én dat je meer onzekerheid hebt omtrent huurinkomsten. Dit laatste betekent verhoogd risico. In ruil daarvoor kan je veel hogere huurprijzen per nacht rekenen. Hoe meer huurders, hoe hoger de opbrengsten en derhalve het rendement.

Cruciaal in de beleggingsstrategie voor Airbnb vastgoed is om de bezettingsgraad zo hoog mogelijk te krijgen tegen een aantrekkelijke huurprijs. In essentie draait het hier om een zo goed mogelijk aanbod op maat gemaakt voor een specifieke doelgroep. Hierdoor kan je de winst per m2 aanzienlijk verhogen.

Simplistisch voorbeeld tot vastgoed rendement berekenen: stel dat je een pand koopt voor 200.000 euro met 60.000 eigen vermogen. De netto huurinkomsten van 300 euro per maand betekent een bruto rendement van 6% per jaar. Middels het Airbnb-model probeer je de huurinkomsten te verhogen. Stel dat je gemiddeld 500 euro netto huurinkomsten genereert, dan stijgt het bruto rendement naar 10%.

Hoe je dit doet leggen we hieronder uit, maar eerst meer over de voor- en nadelen.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Voor- en nadelen van Airbnb Vastgoed Beleggen

hoe-beleggen-in-airbnb-vastgoed

Investeren in onroerend goed en haar inzetten op Airbnb kent voor- en nadelen. Zij hebben te maken met het risico en rendement. In potentie kan het Airbnb-verhuurmodel leiden tot hogere inkomsten. Dit komt niet zomaar. Allereerst moet je hiervoor meer inzet verrichten. En ten tweede heb je een hogere kans op (veel) leegstand. Het is daarom niet altijd logisch om dit verdienmodel te gebruiken.

Voordelen van Airbnb beleggen:

 1. Potentieel hoge cashflow
 2. Flexibiliteit
 3. Lucratiever dan traditioneel verhuren
 4. Gediversifieerde portefeuille van huurders

Nadelen van Airbnb beleggen: 

 1. Hogere onkosten
 2. Arbeidsintensief (communicatie, schoonmaken, etc)
 3. Inkomsten kunnen onregelmatig zijn
 4. Verhoogd risico in verband met leegstand

Laten we naar tips kijken om het risico te verlagen en potentieel hoger rendement te behalen met beleggen in Airbnb vastgoed.

Tips bij Airbnb Vastgoed Beleggen

airbnb-vastgoed-tips

Ondanks het feit dat huurinkomsten stabieler zijn dan bijvoorbeeld house flipping of aandelen, zijn er beslist risico’s aan verbonden. En zoals aangegeven is dit risico bij Airbnb hoger. Als het niet adequaat wordt aangepakt, kan de belegger ernstige tegenslagen krijgen. Bijvoorbeeld, als je onroerend goed koopt op een ongeschikte locatie (zoals geen toeristische plaats of ver weg van openbare instanties), dan zal de leegstand hoger zijn. En dit betekent minder inkomen tot zelfs verlies.

Hier zijn belangrijke aandachtspunten die elke vastgoedbelegger moet volgen als zij wilt werken met het Airbnb-verhuurmodel.

Locatie is alles! Vind de juiste plaats om Airbnb verhuur te kopen

Investeren in onroerend goed voor Airbnb verhuur is een kwestie van de lange adem. Het heeft haar eigen voor- en nadelen. De schaduwzijde is dat je voorzichtig moet zijn voordat een pand koopt. Met een verkeerde beslissing kan de Airbnb investering nadelig uitpakken. Het maken van voorzichtige beslissingen door het analyseren van de omgeving is een must in deze business.

Nog meer dan bij andere type vastgoedinvesteringen, is locatie alles bij Airbnb. Beeld je goed in wie je doelgroep is. Niet iedereen zal jouw pand willen huren (via Airbnb). Wie is de doelgroep, en is zij te vinden in de gewenste regio. Hoe specifieker jouw aanbod is voor een doelgroep, hoe hoger je de verhuurprijs kan inzetten. Maar het vergroot ook het risico op leegstand.

Hoe bepaal je de juiste Airbnb locatie?

Daarvoor moet je de gegevens verzamelen over de omgeving waarin je wilt investeren. Denk daarbij altijd aan je doelgroep. Een handige tip is om het Airbnb-platform hierbij te gebruiken. Zo kan je beginnen met het onderzoek “AirDNA's 2022 beste plaatsen”. Dit is een onderzoek vanuit Airbnb waarin zij de beste locaties onthullen in vrijwel ieder land. Daarnaast geeft het de inkomstenpotentie voor korte termijn verhuur investeringen.

Analyse van Vastgoeddata

Koop nooit onroerend goed zonder degelijk onderzoek. Het is verstandig om eerst de vastgoeddata te analyseren van de gebieden rondom de regio waarin je wilt kopen. Sommige belangrijke statistieken zoals gemiddelde dagelijkse tarieven, bezettingsgraad en geschatte inkomsten zijn nuttig om een goede investering beslissing te nemen. Deze statistieken zijn vaak beschikbaar via het Internet. Ook bestaan er vastgoed community’s, zoals via Facebook, waar mensen kennis met elkaar uitwisselen.

vastgoedfondsen-vergelijker

Seizoensinvloeden op Airbnb huurprijzen

Bij Airbnb beleggen is het belangrijk om rekening te houden met de seizoensinvloeden. Je wilt natuurlijk investeren in een locatie met een hoge bezettingsgraad, hoge huurprijzen en een hoge jaarlijkse groei. Let alleen op welke data je gebruikt om dit te bepalen. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat tarieven en ratio's zijn gedaald en op hun top waren als gevolg van de toeristische specialiteit van de locatie. Zoals dat het alleen gunstig is in de zomer. Dit kan ook voor je werken, maar het punt is om altijd rekening te houden met de seizoensgebondenheid.

Voorkom dat je jezelf te rijk rekent. Houd rekening met gemiddelde huurprijzen per maand. Zeker via Airbnb zal dit fluctueren, en dat betekent ook fluctuatie in cashflow.

Vraag en aanbod vergelijken

Om de “perfecte” Airbnb vastgoedbelegging te vinden wil je ook rekening houden met toekomstige ontwikkelingen. Zoals die van markt- en aanbod omtrent prijsontwikkelingen. Er zijn tools zoals "Pacing tools in MarketMinder" en EU-varianten die een database hebben van statistieken uit het verleden. Op basis hiervan geeft het de toekomstige vraag en aanbod voor het onroerend goed in een bepaalde omgeving. Daarnaast is er online informatie beschikbaar over geboekte tarieven bij Airbnb boekingen, bepaalde vensters, de bezettingsgraad en jaarlijkse ontwikkelingen.

Kortom: een tip bij Airbnb vastgoed beleggen is om beschikbare tools te gebruiken om analyses te maken. Denk aan de toekomst. Waar neemt vraag t.o.v. aanbod toe? Dat zijn de interessante regio’s voor de lange termijn.

Andere tips om te overwegen

 1. Maak vergelijkingen op basis van jaarlijkse inkomstengroei
 2. Schat potentiële inkomsten met de Airbnb Calculator
 3. Ga slim om met tijdelijke huurprijzen o.b.v. seizoen en concurrentie

Hoe meer winst maken met Airbnb vastgoed beleggen?

Er is een breed scala aan hulpmiddelen die helpen bij het maken van een weloverwogen Airbnb vastgoed belegging. De tools zijn beschikbaar voor iedereen, zodat elke belegger persoonlijke investeringsbeslissingen kan nemen. Onder geven we enkele laatste tips om het rendement bij Airbnb vastgoed te verhogen.

Verken de plaatsen voor toekomstige investeringen

Een goed geïnformeerde belegger zal meer mogelijkheden hebben om hoge winsten te realiseren als zij een mooie toekomstige vastgoedbeleggingskans vindt. Verken de plaatsen die het potentieel hebben om op de lange termijn te groeien. Dat kan een industriegebied zijn, of een potentieel toeristenparadijs. Een goed geïnformeerde investeerder zal meer kansen hebben om hoge winsten te maken.

Dit betekent in praktijk dat je voorbereidt moet zijn. Doe kennis op van de markt. Ken de vastgoedprijzen per vierkante meter. Weet hoe je een pand kan opwaarderen. En kijk vooral lange termijn: hoe eerder je investeert in een groeiende markt (risico), hoe hoger de winst (rendement). Neem echter niet te veel risico.

Lees hier meer over alle vastgoedrisico’s.

Zorg voor iets unieks

Stel: je wilt een langere vakantie boeken in een voor jou onbekende regio. Je besluit om dit via Airbnb te doen. Je zoekt en vindt vele leuke locaties om te verblijven. Wel houd je rekening met je budget. Op een gegeven moment valt je oog op een bijzonder huis of appartement. Volledig volgens jou smaak. Het voelt goed. De enige “maar” is dat de huurprijs hoger ligt. Toch ben je bereidt om dit te betalen. Als uitzondering. Het is immers vakantie!

Herken je deze situatie? Ieder mens maakt dit soort emotionele keuzes.

Als Airbnb vastgoedbelegger kan je daarop inspelen. Zorg ervoor dat je een specifieke investering maakt op een specifieke locatie. Renoveer om dit op maat te maken voor jou doelgroep. Dit kan van alles zijn: een gezin met honden opzoek naar rust, een jong koppeltje die vooral luxe willen of een minimalist. Zorg ervoor dat jouw aanbod perfect aansluit. In ruil daarvoor kan je een hogere huurprijs vragen en/of je bezettingsgraad zal toenemen.

Leer meer over Airbnb wetten en regels

Omdat u met de Airbnb gemeenschap werkt, is het goed om op de hoogte te blijven van de aanbiedingen, wetten en regelgeving van de gemeenschap. Bepaalde plaatsen vallen onder de rode zone voor Airbnb vanwege overheidsingrijpen. Als u per ongeluk een woning op die locatie koopt, zal het een compleet verlies zijn. Op dezelfde manier, als u in contact blijft met de Airbnb regelgeving, kunt u een potentiële plek vinden die zeer winstgevend voor u kan zijn op de lange termijn, zo niet op de korte termijn.

Heb je vragen of opmerkingen over Airbnb vastgoed beleggen? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties
Categorieën