Online Beleggen Vastgoed [2023] 5x Vastgoedfondsen Vergelijken!
Online Beleggen in Vastgoed: 5x Vastgoedfondsen Vergelijking!
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
02/08/2020
10 min

Online Beleggen Vastgoed [2023] 5x Vastgoedfondsen Vergelijken!

02/08/2020
10 min

Beste Happy Investor, online beleggen in vastgoed via vastgoedfondsen is een uitstekende manier tot passief inkomen. Maar hoe kan je het beste online beleggen in vastgoedfondsen? En welk rendement mag je verwachten? In dit kennisartikel ga ik uitgebreid in over het onderwerp van online beleggen in vastgoed. Uiteraard is dit mede gebaseerd op mijn ervaringen met beleggen in vastgoed, zoals je daar veel over kan teruglezen op mijn kennisplatform.

Tevens gaan we de vijf beste Nederlandse online vastgoedfondsen vergelijken in 2023. Die wil je niet missen voor 7 – 8% dividend per jaar!

Inhoudsopgave:

  1. Waarom online beleggen in vastgoedfondsen?
  2. Is online beleggen in vastgoed betrouwbaar?
  3. Wat is het verwachte gemiddelde rendement bij vastgoedfondsen?
  4. De vijf beste Nederlandse online vastgoedfondsen vergelijken

Laten we snel doorgaan!

Waarom online beleggen in vastgoedfondsen?

online beleggen in vastgoed

Het antwoord op deze vraag is relatief simpel. Vastgoedfondsen zijn een hele goede manier van duurzaam vermogen opbouwen. In het bijzonder hebben vastgoedfondsen namelijk een aantal specifieke voordelen ten opzichte van fysiek vastgoed.

Denk hier allereerst aan risicospreiding. Als je een huis of appartement koopt, heb je veel geld in slechts een enkel object gestoken. Echter, bij vastgoedfondsen word je geld verspreid over vele vastgoedobjecten die al reeds verhuurd zijn. Je geld loopt dus minder risico.

Een ander (groot) voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Als je zelf vastgoed koopt, zal je hier veel werk aan hebben. Denk aan huurders, reparaties, verzekeringen, et cetera. Bij online beleggen in vastgoedfondsen heb je binnen een paar klikken je rendement geregeld. En dat zonder er nog veel tijd in te stoppen.

Vastgoedfondsen zijn bovendien eenvoudig om mee te starten. Als beginnende belegger heb je namelijk nog niet zoveel geld (en kennis). Als je fysiek vastgoed wilt kopen, zoals appartementen, dan heb je toch al snel een groot startkapitaal nodig (als je het zelf bekostigd). Maar bij online beleggen in vastgoedfondsen kan je al starten vanaf een klein maandelijks bedrag.

Kortom, online beleggen in vastgoedfondsen is een laagdrempelige manier voor beginners.

Hieronder gaan we de beste online vastgoedfondsen uit Nederland vergelijken.

Is online beleggen in vastgoed betrouwbaar?

Ja, online beleggen in vastgoed is zowel betrouwbaar in de zin van transparantie en wetgeving als in de zin van rendement. Met transparantie en wetgeving bedoel ik dat alle vastgoedfondsen in Europa streng worden gecontroleerd door financiële instanties zoals de AFM. Fraudeleuze praktijken komen daardoor niet tot zeer zelden voor.

Met betrouwbaar in de zin van rendement bedoel ik dat het risico relatief laag is ten opzichte van meer risicovolle investeringen zoals aandelen en cryptomunten. Uiteraard heb je daarbij  wel een hoger verwacht rendement, maar het risico is ook hoger.

Alhoewel online vastgoedfondsen relatief betrouwbaar rendement opleveren, geef ik als tip om zoveel mogelijk te spreiden. Bij beleggen kan je altijd (een deel) van je inzet verliezen. Accepteer dit, beleg met geld dat je kan missen, en investeer in verschillende activa en vastgoedfondsen voor meer risicospreiding.

Waar je wel goed op moet letten is dat vastgoedfondsen een lange termijn belegging zijn. Als je instapt, zit je er vaak voor een aantal jaren aan vast. Nu kan je wel eerder uitstappen, bv. binnen twee jaar, maar dan betaal je vaak een % kostenpremie. Dit is vrijwel nooit hoger dan het rendement dat je krijgt, maar het is toch zonde. Gelukkig is er ook een vastgoedfonds waar je niet zo’n uitstappremie hebt. Dit is toevallig ook het beste vastgoedfonds voor online beleggen die uit mijn top 5 vergelijking komt (zie hieronder).

Tot slot, als alternatief heb je ook nog het beleggen in REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen waarbij je ieder moment kan uitstappen door het verkopen van je REITs aandelen. REITs zijn meer flexibel qua liquiditeit. Dit is fijn voor als je snel wilt uitstappen, wat bij vastgoedfondsen niet gaat.

online vastgoed aandelen kopen

Wat is het rendement bij online beleggen in vastgoedfondsen?

Het gemiddelde verwachte rendement verschilt per vastgoedfonds. Het ene fonds geeft meer risico dan de ander, en daar tegenover zal dan ook meer rendement moeten staan. Ook heeft de grootte van het fonds impact op het rendement. Zo hebben kleinere fondsen vaak een hoger rendement omdat zij zichzelf aantrekkelijker willen maken. Grote fondsen daarentegen kiezen voor minder risicovolle beleggingen, omdat ze meer zekerheid willen over het enorme kapitaal dat zij investeren. Bijgevolg bieden grotere fondsen minder risico tegen een lager rendement. Tot slot heeft ook de beleggingsstrategie van het fonds impact op het rendement. Investeren in kantoren geeft hoger rendement, maar is meer risicovol ten opzichte van investeren in supermarkten.

Er zijn dus vele factoren die invloed hebben op het gemiddelde rendement van een vastgoedfonds. Als we naar het totale plaatje kijken, dan ligt het gemiddelde rendement van alle vastgoedfondsen tussen de 5 tot 9%. Nu klinkt 5% misschien niet als veel, maar het is altijd nog veel meer dan je spaargeld op een bankrekening met 0,2% rente te laten staan.

Laten we nu eens kijken naar de top 5 voor online beleggen in vastgoed. We beginnen met de “minst” goede, en eindigen met de winnaar (de nummer 1). Maar los van deze ranking, heeft ieder fonds haar eigen voor- en nadelen en kan het dus goed zijn dat voor jou persoonlijk de nummer 5 beter is dan de nummer 1. Ik acht de kans wel klein, maar lees dus aandachtig mee 😉.

5. The Sandt – Een kleine speler in de Nederlandse vastgoedmarkt

online beleggen in vastgoed

The Sandt is een hele kleine speler binnen de Nederlandse vastgoedmarkt. Maar ze hebben wel een vrij unieke manier van beleggen. Ze hebben namelijk een team vol experts die kavels opkopen. Per kavel bouwen ze een pand, om dit vervolgens door te verkopen. The Sandt is dus een manier waarbij je online kan beleggen in vastgoedprojecten die per kavel gaan.

Ondanks de unieke manier van werken, is the Sandt niet zo interessant in vergelijking tot andere vastgoedfondsen van hieronder. De minimale inleg is veel hoger, en het rendement is lager. Ook is het risico relatief hoger. Want wat als het vastgoedproject van een kavel nu faalt? In mijn review over the Sandt lees je meer over deze Nederlandse partij. Mijn voorkeur gaat er in ieder geval niet naar uit, alhoewel ik wel vind dat ze een leuk beleggingsconcept hebben.

Minimale inleg: vanaf 10.000 euro (en dus relatief hoge inleg)
Gemiddeld rendement: 5 – 7%, afhankelijk van je inleg
Kosten: 2%, en je inleg ligt 5 jaar vast
Risico: relatief hoog doordat het een klein fonds is
Bijzonderheden: unieke manier van beleggen middels vastgoedprojecten per kavel

4. Annexum – Online vastgoedfonds voor supermarkten

online beleggen in vastgoed

Als je wel eens BNR luistert, dan hoor je vaak de radioreclame van Annexum voorbij komen. Annexum is voor Nederlandse begrippen een groter vastgoedfonds. Ze hebben allerlei verschillende vastgoedprojecten waaraan je kan deelnemen. De een beter dan de ander. Binnen hun aanbod, vind ik hun supermarkt vastgoedfonds het meest interessant. Door het online beleggen in vastgoed van supermarkten, kan je profiteren van groeiende supermarktketens.

Het totale kapitaal van Annexum is 160 miljoen euro. Dit klinkt als veel, maar in vergelijking tot andere vastgoedfondsen is dit relatief klein. Van deze 160 miljoen is ongeveer 50% geïnvesteerd in Nederlandse supermarkten. De overige 50% is geïnvesteerd in Duitse supermarkten. Qua voordelen is Annexum interessant vanwege haar beleggingsstrategie in supermarkten. Supermarkten zijn recessiegevoelig en gaan niet zo snel failliet. Ook is het rendement wat hoger. Nadelen zijn de hoge minimale inleg en het feit dat dit fonds relatief risicovol is omdat het een kleiner fonds is. Uitgebreide informatie over dit fonds lees je terug in mijn review over Annexum.

Minimale inleg: 9.500 euro
Gemiddeld rendement: 6 – 7% netto
Kosten: 2% emissiekosten
Risico: relatief hoger doordat het een wat kleiner fonds is
Bijzonderheden: lange termijn beleggingsstrategie in supermarkten

3. Exporo – Marktleider van online beleggen in vastgoed via Exporo platform

online beleggen in vastgoedfondsen

Exporo is een prima online vastgoedfonds. Het is niet de beste keuze, omdat het dividend te laag is. Deze ligt op circa 4,5%, wat in vergelijking tot online vastgoedfondsen SynVest en Corum Investments tot 5% lager ligt. Een 5% extra rendement op twintig jaar kan je honderden duizenden euro’s extra opleveren. Daarom is Exporo niet de beste keuze als online vastgoedfonds.

Wel heeft het als voordeel dat je jouw inleg kan verhandelen op het handelsplatform. Dit maakt je geld meer liquide. Naast dit voordeel heeft Exporo nog wat andere voordelen. Zo is het fonds groot met zo’n 570 miljoen euro aan investeringskapitaal. In principe geldt dat hoe groter het fonds, hoe minder risicovol het is (let op: niet altijd). Ook heb je bij Exporo meer keuzevrijheid. Bij Synvest, Corum Investments en Annexum kan je niet kiezen waar je geld in wordt geïnvesteerd. Bij Exporo kan dit wel. Je kan je eigen vastgoedportefeuille samenstellen binnen de 249 vastgoedobjecten die Exporo in haar beheer heeft.

Minimale inleg: 1.000 euro
Gemiddeld rendement: 4 – 5%
Kosten: geen verborgen kosten
Risico: relatief laag doordat de vastgoedobjecten een hoge bezettingsgraad van huurders hebben
Bijzonderheden: je vastgoed aandelen zijn via het Exporo platform verhandelbaar, waardoor je nergens aan vast zit.

2. Corum Investments – Een heel groot online vastgoedfonds

vastgoedfondsen-vergelijker

Een van de grootste vastgoedfondsen in Nederland voor online beleggen in vastgoed is Corum Investments. Dit fonds beheert meer dan 1,8 miljard euro aan kapitaal (!), wat ze investeren in meer dan 13 Europese landen en 6 verschillende sectoren (kantoren, supermarkten, gezondheidscentra, et cetera). Alhoewel Corum Investments niet op nummer 1 staat, is dit wel een goede keuze voor wie online wilt beleggen in vastgoedfondsen. Het zou een mooie aanvulling zijn op de nummer 1 en 2 uit deze vergelijking. Zo hebben ze ook een mooi gemiddeld rendement en een relatief lage minimale inleg. De enige onduidelijkheid is wat de eventuele uitstapkosten zijn.

Meer weten? Hier lees je de review over Corum Investments.

Minimale inleg: vanaf 1000 euro
Gemiddeld rendement: 7 – 9%
Kosten: niet bekend
Risico: relatief lager omdat het een heel groot fonds is
Bijzonderheden: spreiding over 13 Europese landen en meerdere sectoren

Meer weten? Download de gratis brochure zodat je altijd de meest actuele status weet van rendement en kosten.

1. SynVest – Online beleggen in vastgoed van Duitsland

laten-beleggen-vergelijker-2022

Een van mijn favoriete vastgoedfondsen is SynVest. SynVest is een Duits vastgoedfonds waar je ook als Nederlander online kan beleggen. Het is een wat groter fonds met zo’n 300 miljoen aan kapitaal. De beleggingsstrategie is om te investeren in Duitse supermarkten en discounterwinkels die gelegen zijn in kleinere steden rondom de grote steden. Dat is een zeer specifieke, lange termijn beleggingen in Duits vastgoed en het werpt haar vruchten af. Zo genereert SynVest sinds 2011 een gemiddeld rendement van 8,3% voor haar beleggers. Ook kan je al starten met een minimale inleg vanaf 2.500 euro of 100 euro per maand.

Ondanks de grote voordelen van Synvest, en ook het feit dat ik zelf beleg in dit vastgoedfonds, staat het niet op nummer 1. De reden hiervoor zijn de uitstapkosten. Als je bij het beleggen in Synvest wilt uitstappen dan is dat na 3 jaar 2,5%. Daarna heb je geen uitstapkosten meer.

Kijk, voor mij persoonlijk is dit geen probleem. Immers, het advies is om te beleggen met geld dat je kan missen en dat zo lang mogelijk te laten staan (lange termijn: buy & hold). Maar ja, het kan altijd voorkomen dat je het geld toch eerder nodig hebt dan voorzien. Je weet maar nooit. Niettemin is het een heel goed vastgoedfonds!

Minimale inleg: eenmalig 2.500 euro of maandelijks 100 euro
Gemiddeld rendement: 7,5 – 8,5%
Kosten: geen initiële kosten, maar wel hoge uitstapkosten als je eerder dan drie jaar wilt stoppen
Risico: gemiddeld in vergelijking tot andere vastgoedfondsen
Bijzonderheden: lange termijn beleggingsstrategie in supermarkten en discounterwinkels

Meer weten? Download de gratis brochure zodat je altijd de meest actuele status weet van rendement, kosten én de uitstapkosten!

Conclusie over online beleggen in vastgoed

Online beleggen in vastgoed is een uitstekende manier om je vermogen te laten groeien. Dit geldt voor gevorderde beleggers als aanvulling op een bestaande beleggingsportefeuille. En het geldt ook voor beginnende beleggers, doordat online beleggen in vastgoedfondsen een laagdrempelige manier is waarbij je geen kennis van zaken nodig hebt. Ook kost het je geen tijd, en is de investering binnen enkele klikken geregeld. Tot slot is de minimale inleg ook relatief laag, waardoor het meer toegankelijk is. Uiteraard moeten we stil blijven staan bij het feit dat we onze inleg kunnen verliezen met beleggen. Niettemin is het wel een manier om je vermogen te laten groeien over de jaren heen.

Ook hebben we een top 5 vergelijking van vastgoedfondsen gedaan waarin je online kan beleggen. Mijn advies hierbij is om zelf goed je huiswerk te doen. Investeer alleen in hetgeen waar je goed onderzoek naar hebt gedaan en waarin je gelooft.

Tot slot wil ik als tip geven om nooit 100% van je geld op slechts een enkele belegging te zetten. Spreid je kansen door je geld te spreiden. Kies bijvoorbeeld voor twee in plaats van één vastgoedfonds. En breid je portefeuille ook uit naar aandelen, ETFs, en alternatieven.

Hopelijk heb je genoten en veel geleerd van dit artikel! Mocht je het heel waardevol vinden, dan zou ik het waarderen als je het artikel wilt delen met je vrienden via Social Media. En als je op de hoogte wilt blijven van meer van dit soort artikels over beleggen en/of het bereiken van financiële onafhankelijkheid, volg mij dan via de nieuwsbrief en Social Media

Reacties
Categorieën