Hoe Automatisch Beleggen en Aandelen Verkopen?
automatisch-beleggen-uitleg
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/13/2021
7 min

Hoe Automatisch Beleggen en Aandelen Verkopen?

12/13/2021
7 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar een manier tot automatisch beleggen en automatisch aandelen verkopen? In deze tutorial bespreken we alle mogelijkheden tot automatisch beleggen in aandelen, crypto en vastgoed. Met concrete voorbeelden van hoe automatische koop- en verkooporders bij aandelen werken, tot aan suggesties voor de beste apps. We sluiten af met voor- en nadelen tot automatisch maandelijks / periodiek inleggen. Dit klinkt mooi, maar kent wel kostbare nadelen.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave:

Hoe werkt aandelen automatisch verkopen?

Bij automatisch beleggen is het automatisch verkopen van aandelen vooral de wens. Het automatisch kopen is namelijk niet zo verstandig, omdat de aankoopprijs bij aandelen van groot belang is. Je wilt een goede of goedkope aandelenprijs betalen, en niet kopen indien overgewaardeerd. Het automatisch kopen van ETF’s kan wel interessant zijn. Dit behandelen we later in het artikel. We richten ons nu eerst op het automatisch verkopen van aandelen.

Automatisch aandelen verkopen is mogelijk middels het gebruik van limiet- en stoporders.

Limietorder houdt in dat je een bepaald aandeel alleen bij een bepaalde prijs wilt kopen of verkopen. Stel dat ik aandelen van Adobe koop tegen $600. Wanneer ik automatisch wil verkopen bij +50% winst, stel ik een limietorder in: ‘verkoop bij $900’. Op het moment dat ik [slaap/eet/op het strand lig] en de koers bereikt $900, dan wordt de limietorder geactiveerd. Dit ziet er zo uit:

 automatisch-aandelen-verkopenBron: Happy Investors-account bij DEGIRO

Aan de rechterkant van de afbeelding kan de limiet order worden ingesteld voor het automatisch verkopen van aandelen/ETF. Dit is vanuit DEGIRO, maar werkt bij iedere beleggingsapp hetzelfde. Let erop dat je ‘limit order’ en ‘doorlopend’ selecteert. Bij het aantal kan je alles of een deel invoeren (zodat je na verkoop nog aandelen overhoudt).

Automatisch aandelen kopen werkt ook via limiet orders. Stel dat we Adobe niet tegen $654,51 maar $550 willen kopen. Vink ‘koop’ aan met doorlopende limit order op $550. Plaats order.

Wil je automatisch aandelen verkopen om verlies te beperken? Hiervoor gebruiken we de Stop Loss. Stel dat we Adobe aandelen kopen op $654.51 en wij niet meer dan -20% verlies willen. Dan stellen wij een Stop loss-verkoop order in op $523.6 (654.51 * 0.8). Het aandeel wordt automatisch verkocht bij een daling tot of onder $523.6.

automatisch-aandelen-verkopen-degiroBron: Happy Investors-account bij DEGIRO

Een Stoploss limietorder gebruik je alleen bij automatisch verkopen binnen een bepaalde range, zoals:

hoe-automatisch-aandelen-verkopenBron: Happy Investors-account bij DEGIRO

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Via welke app kan ik automatisch beleggen? Aandelen en Crypto

Er zijn op dit moment een aantal apps voor 100% automatisch beleggen in aandelen. Dit gebeurt echter in beheer. Indien je het zelf wilt doen, dan is volledig automatisch beleggen niet mogelijk. Het kan echter wel gedeeltelijk zoals hierboven aangetoond met limiet- en stoploss orders. Iedere degelijke beleggingsapp beschikt over deze functionaliteit.

Heb je nog geen beleggingsapp? Klik dan hier voor beste beleggingsapps vergelijken. Maak de juiste keuze, omdat er grote verschillen in prijs en kwaliteit zijn.

Een app van vermogensbeheer maakt 100% automatisch beleggen wel mogelijk. Een vermogensbeheer investeert namens jou in aandelen- en/of obligatiefondsen. Deze optie noemt men ‘beheerd beleggen’. In dit geval download je een app. Via de app geef je aan wat jouw risicoprofiel is (defensief vs. offensief). Eenmaal opgezet en geverifieerd is het overboeken van geld mogelijk. De rest wordt gedaan vanuit de organisatie achter de app .

Beheerd/laten beleggen heeft als groot voordeel dat het geen tijd of kennis benodigd. Het is de enige pure vorm van passief inkomen. Het nadeel is dat de kosten hoger zijn in vergelijking tot eigen beheer.

Wil je hier meer inspiratie voor? Bekijk onze TOP 5 beste ideeën voor laten beleggen (voor passief inkomen).

Tot slot iets over automatisch beleggen in crypto. Op dit moment werken crypto beleggingsapps hetzelfde als voor aandelen. Dat wil zeggen dat limiet- en stoploss orders ook kunnen worden ingezet voor “automatisch” beleggen in crypto.

In de cryptomarkt neemt de populariteit van “crypto bots” toe. Dit is een trading algoritme die automatisch crypto aan- en verkoopt. Of dit daadwerkelijk betrouwbaar is kunnen wij niet bevestigen. Als iets klinkt als te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook…

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Kan ik bij DEGIRO automatisch beleggen in aandelen en ETF?

Ook bij DEGIRO is volledig automatisch beleggen niet mogelijk. Er zijn een aantal acties die handmatig verricht dienen te worden, zoals het overboeken van geld en het instellen van limiet- en stoploss orders. Dankzij deze automatische koop- en verkooporders kan wel deels geautomatiseerd belegd worden. Dit geldt voor zowel DEGIRO als ieder ander beleggingsplatform.

Hoe dit werkt is hierboven uitgelegd. Automatische koop en verkoopregels werken overigens hetzelfde voor aandelen als voor een ETF (een ETF is ook een aandeel).

Bij een ETF is het werken met automatisch kopen en verkopen wel logischer, omdat een ETF minder volatiel is. Je zou automatische kooporders kunnen aanleggen bij iedere -5% daling. Handig, al is het nog geen passief beleggen. Er bestaat namelijk een kans dat de ETF vanaf dat moment niet met -5% daalt maar louter blijft stijgen. Kortom, ook bij ETF’s zal je periodiek moeten checken welke orders wel/niet zijn uitgevoerd en of je hier aanpassingen in wilt aanbrengen.

Let op: het werken met dergelijke orders heeft voor- en nadelen (zie hieronder).

beleggen-bij-financial-freedom

Is er een software voor automatisch handelen in aandelen?

Ja, er zijn software verkrijgbaar voor automatisch handelen in aandelen. Zover ik weet gebeurt dit niet 100% geautomatiseerd. Maar de software geeft wel concrete aan- en verkoopsignalen. Op basis daarvan kan je zelf inloggen en de transacties uitvoeren. Dit hoeft niet op dagelijks niveau. Wel op wekelijks niveau.

Helaas heb ik zelf niet zo’n software. Mijn concullega Harm van Wijk heeft dit wel. Hij werkt via de Trading Navigator software. Hoe dit werkt leer je in zijn gratis exclusieve training.

Automatisch Maandelijks of Periodiek Inleggen: mogelijkheden en voor- en nadelen

hoe-automatisch-maandelijks-inleggen

De ideale droom van de passieve belegger is een automatische maandelijkse of periode inleg voor passief inkomen. Alhoewel dit waar is, en in een zekere zin ook mogelijk, komt het met voor- en nadelen. Zoals met alles geldt: wanneer iets makkelijk is, zijn de opbrengsten lager.

Er zijn twee mogelijkheden voor automatisch maandelijks of periodiek inleggen:

  1. Vermogensbeheer aandelen (App): automatisch maandelijks geld overboeken en de vermogensbeheerder investeert het geld in aandelen- en/of obligatiefondsen. Voorbeelden zijn: Robeco, Saxo Wealthcare (voorheen BinckBank), Semmie, Brand New Day, et cetera
  2. Niet-beursgenoteerd vastgoedfonds SynVest: voor het automatisch maandelijks geld inleggen in vastgoed
  3. Vermogensbeheer crypto (App): via Crypto Index (minimale inleg €100.000) of Yieldt (minimale inleg €1.000) kan je laten beleggen in cryptomunten. Interessant, maar let op de hoge kosten! Meer hierover lees je in onze Yieldt review.

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden. Interessant voor wie zo passief mogelijk wilt investeren. Er zijn echter wel wat voor- en nadelen om te overwegen.

Voordelen:

  1. Een automatische periodieke inleg maakt passief beleggen mogelijk
  2. Het brengt consistentie zonder discipline
  3. Emoties worden vermeden omdat men automatisch handelt (of laat handelen)

Nadelen:

  1. Een limiet verkooporder kan ook resulteren in te vroeg verkopen (bij automatisch aandelen verkopen)
  2. Aandelen of crypto kunnen te duur worden aangekocht (wanneer men enkel op prijs koopt en niet op fundamentele waarde)
  3. Veel extra commissiekosten

Het laatste nadeel is een serieuze. Te veel automatisch aan- en verkopen op basis van limietorders kan leiden tot serieuze transactiekosten. Op de lange termijn kan 1% extra jaarlijkse commissie leiden tot honderdduizenden euro’s minder opbrengsten (reken maar uit). Ook het te vroeg verkopen kan veel geld “kosten”. De beste beleggingen laten zich op de lange termijn accumuleren tot exponentieel rendement-op-rendement.

Tip: lees hier meer over periodiek beleggen in ETF voor beter resultaat.

Automatisch investeren in vastgoed

Automatisch handelen in aandelen en crypto is nog niet zo eenvoudig. Het is mogelijk, maar het vergt enige inspanning en kennis. Of je kiest voor een vermogensbeheer app voor volledige ontzorging. Dit laatste komt helaas met een prijskaartje. Doorgaans is het rendement lager, terwijl de jaarlijkse kosten variëren tussen de 1 – 2%. En dat is hoog.

Bij vastgoed is er wel een mogelijkheid tot volledig automatisch inleggen. Dit kan via niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Ook dit heeft een prijskaartje. Maar er is wel één wezenlijk verschil.

Een vermogensbeheer app voor aandelen en obligaties is eerlijkheidshalve iets wat je zelf ook kan. Het “enige” wat je hoeft te doen is jezelf te verdiepen in ETF beleggen. Zodra je dit begrijpt kan je zelf ETF’s kopen. Daarmee kan je eenzelfde of hoger rendement halen dan vermogensbeheerders, terwijl de kosten significant lager zijn.

Als beloning dat je dit artikel tot hier leest geef ik je een cadeau. Je kan hier een gratis ETF boek downloaden. Daarin vind je drie kant-en-klare ETF portfolio’s die op de lange termijn jou van gemiddeld rendement voorzien (6 – 10% per jaar).

Vastgoed is anders. Bij een ETF/aandeel kan je starten met €10. Bij vastgoed is een hoog startkapitaal van tienduizenden euro’s nodig. Een hoge drempel. Een oplossing komt in de vorm van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Neem SynVest als voorbeeld. Via de SynVest app is automatisch beleggen in vastgoed mogelijk. Het minimale bedrag is €100 per maand. Het jaarlijks dividend is vrij stabiel en hoog: 7 – 8,5% per jaar. Dit is niet dé beste manier bij vastgoed beleggen, maar wel de gemakkelijkste. Er gelden geen instapkosten, maar wel uitstapkosten van 2,5% na drie jaar. Check de brochure voor alle details.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

laten-beleggen-vergelijker-2022


Reacties
Categorieën