Beleggen in Metaverse? Beste Aandelen, Crypto’s & ETF’s
beleggen-in-metaverse
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/17/2021
12 min

Beleggen in Metaverse? Beste Aandelen, Crypto’s & ETF’s

11/17/2021
12 min

Beste Happy Investor, nadat Facebook haar naam veranderde in Meta is het beleggen in Metaverse “opeens” een hype. Is dit terecht? Is beleggen in Metaverse verstandig en hoe pakken we dit aan? Er zijn namelijk verschillende manieren, van de beste Metaverse aandelen tot aan 4 potentievolle metaverse cryptomunten. De virtuele wereld krijgt momentum. Is dit het begin van iets groots? In dit artikel lees je alles over beleggen in de Metaverse. Tevens vind je een analyse en frequente updates omtrent metaverse aandelen, ETF's en cryptocoins.

Lees verder

Inhoudsopgave

Wat is het Metaversum? Van gamers tot aan gewone burger

Het Metaversum, ook wel Metaverse of virtuele wereld genoemd, bestaat al jaren. Gamers kennen niet anders. Je zet een headset op, logt in, en je belandt in een digitale wereld met eindeloos veel mogelijkheden. Niet alleen gamers overigens. Van tienermeisjes die Habbo spelen, tot huismoeders en zakenmannetjes die deelnemen aan Second Life (niet te verwarren met Second Love). Al deze mensen bevinden zich in het Metaversum.

Metaversum is een virtuele 3D-wereld. Hier gelden de natuurwetten niet (“sociale wetten” overigens wel). Je kan jezelf onderdompelen in een andere wereld. Grappig: sommige mensen willen dan vooral niet zichzelf zijn. Jammer, want met zelfliefde kom je verder in de echte wereld.

Spelletjes spelen is leuk. Maar de virtuele wereld biedt ook grote kansen voor de zakenwereld. Van virtuele meetings tot aan virtueel shoppen. Wil je weten hoe een kledingstuk je staat? Even mijn Oculus opzetten. Natuurlijk kan dit ook offline, maar vooral voor de jeugd is de online wereld leuker, makkelijker en sneller.

De markt groeit. Hoeveel precies weet ik niet. Vanuit ARK Invest zijn ze optimistisch:

metaverse-groei-markt

Voor ons als lange termijn beleggers ligt hier een grote kans: beleggen in het Metaversum kan heel lucratief zijn. Het wordt ook wel het “nieuwe Internet” genoemd, wat naast het huidige Internet zal bestaan.

Let echter wel op de financiële waardering van bepaalde aandelen. Bescherm jezelf tegen hype. Koop op de juiste momenten. Laten we eens kijken naar potentievolle aandelen en cryptomunten voor het investeren in de virtuele wereld.

ipo-beleggen

5x Beste aandelen voor beleggen in Metaversum en virtuele wereld

beste-aandelen-metaverse

Wat zijn goede aandelen voor beleggen in de Metaverse? Wij vinden de volgende vijf aandelen potentievol:

  1. Meta (FB)
  2. Unity (U)
  3. Roblox (RBLX)
  4. Autodesk (ADSK)
  5. Nvidia (NVDA)
  6. Matterport (MTTR)

Meta (Facebook) lijkt momenteel de meest voor de hand liggende belegging als beste aandeel voor Metaverse. Niet alleen omdat zij nu volledig haar focus op deze bedrijfstak legt, maar ook omdat zij zeer winstgevend is. De Social Media platformen Facebook en Instagram realiseren miljarden dollars aan cashflow. De winstmarges van Meta zijn uitstekend, en ook de te verwachtte groei van haar huidige business is aantrekkelijk. Maar let op: nu is niet het gunstige instapmoment (lees verder).

Unity en Autodesk behoren eveneens tot de beste Metaverse aandelen. Beide bedrijven ontwerpen software waarmee de virtuele wereld gemaakt kan worden. Unity richt zich vooral op de game industrie. Autodesk is gericht op engineering (b.v. 3D-modellen voor civiele constructies).

Roblox mag uiteraard niet ontbreken als beste aandeel tot de virtuele wereld. Dit bedrijf heeft een gigantisch online netwerk voor online gaming. Zij groeit erg snel in zowel omzet als gebruikers (tot op heden 47 miljoen).

Tot slot is er een kleiner aandeel genaamd Matterport. Het bedrijf creëert virtuele werelden dankzij 3D camera’s en “virtual tour” software. Recentelijk stijgt de koers enorm vanwege speculatie. De huidige beurswaarde stijgt boven de 6 miljard. De omzet is momenteel 111 miljoen. Dat is een hoge waardering voor een niet super-snel-groeiend bedrijf.

Let op: dit is geen koopadvies. Sommige van deze aandelen zijn duur geprijsd met enige speculatie/hype al reeds in de prijs verwerkt.

Wil je weten wat wij de beste aandelen van dit moment vinden? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement. Ontvang iedere week onderzoek naar unieke aandelen met potentieel hoog rendement. Je kan het 14 dagen gratis uitproberen.

Metaverse aandelen update Q1 2022

Zoals aangegeven, ook mede via onze nieuwsbrief, was een grote correctie op technologie aandelen te verwachten. Dit is ook waarom Metaverse aandelen dalen. Het is een typisch voorbeeld van hype en markteuforie, waarbij beginnende belegger instappen op basis van nieuws en niet op basis van fundamentele analyse. Dit is hoe je geld verliest: door het kopen van bedrijven tegen een té hoge (toekomstige) waardering.

Succesvol beleggen werkt alsvolgt: koop unieke bedrijven met betrouwbaar management en groeiende markt tegen een gunstige aandelenprijs.

De metaverse aandelen van hierboven voldoen in een zekere zin aan bepaalde criteria. Op één na: een gunstige aandelenprijs.

Binnen ons aandelen abonnement onderzoeken wij unieke bedrijven op lange termijn strategie. Vervolgens filteren wij deze aandelen op ranking methoden en rekenmodellen. Zij berekenen of een aandeel goedkoop of duur is ten opzichtte van concurrentie en het sectorgemiddelde.

Dit is hoe wij weten dat Matterport een waardeloos Metaverse aandeel is. Althans, op dit specifieke moment.

welke-metaverse-aandelen-kopen

Van bovengenoemde metaverse aandelen zijn op dit moment Meta (Facebook), Nvidia (NVDA) en Unity (U) het meest gunstig. Maar let op: wij beoordelen alle aandelen met een 'HOLD' op dit moment. Oftewel: geen metaverse aandelen kopen. Ook niet na de recente koersdaling. Wees geduldig. Wacht tot de financiele waardering aantrekkelijk is in relatie tot de toekomstige winstgroei.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Beste ETF voor investeren in Metaverse aandelen

beste-etf-metaverseBron: https://www.roundhillinvestments.com/assets/pdfs/META_Deck.pdf

Tot slot kan je beleggen in een Metaverse ETF. De meest prominente is de Roundhill Ball Metaverse ETF (META). Dit aandelenfonds is opgericht in Juli 2021. Het trackt aandelen van bedrijven die werken aan de virtuele wereld. Dit varieert van de infrastructuur tot aan content/commerce binnen de Metaverse.

De Metaverse ETF is nog relatief klein. Het fonds heeft een totaalvermogen van 492 miljoen dollar (17-11-2021). Dit geld wordt verspreidt over circa 40 posities. Ter vergoeding rekent management een expense ratio van 0,75%.

De top 10 holdings ziet er als volgt uit (Februari 2022):

beste-metaverse-etfbron: https://www.roundhillinvestments.com/etf/metv/

De top 10 omvat relatief grote aandelen. Sommige zijn een manier om direct te beleggen in de virtuele wereld, anderen wat minder (zoals Amazon). Ook buitenom de top 10 zijn er aandelen die niet direct werken aan de Metaverse. Maar goed, dat is wel vaker met thema ETF’s.

Deze tracker kan helaas nog niet worden gekocht via DEGIRO, BUX of eToro. Zij is wel binnenkort beschikbaar via Mexem en Freedom24.

Een alternatief op de metaverse ETF komt vanuit eToro. Het is een kant-en-klare portfolio met zowel metaverse aandelen als metaverse cryptomunten. Ze noemen dit de metaverselife portfolio. Haar rendementsprestatie was 77,9% in 2020 en 345,4% in 2021. Dit is belachelijk hoog en is natuurlijk te koppelen aan de extreme situatie van die tijd. In zowel de hype van metaverse aandelen als die in crypto. Begin 2022 presteert de portfolio aanzienlijk slechter, met momenteel -27,8% koersverlies. Buy the dip, of toch even wachten?

Deze metaverse aandelen & crypto portfolio bestaat uit circa 75% aandelen en 25% cryptomunten (als gewicht). Onder de metaverse aandelen zien we bekende namen, zoals Facebook, Roblox en ook Activision Blizzard en Nintendo. Onder de metaverse cryptomunten vinden we in deze portfolio slechts 3 crypto's, namelijk: MANA, SAND en Enji. Meer informatie hierover vind je bij eToro, maar let op de hoge risico's!

gratis-aandelen-kopen

Wat is Metaverse en Crypto?

De Metaverse is een massaal netwerk van real time 3D virtuele werelden die synchroon en persistent kunnen worden ervaren. Een Metaverse kan theoretisch een onbeperkt aantal gebruikers faciliteren met een individueel gevoel van aanwezigheid, evenals continuïteit van gegevens, zoals identiteit, geschiedenis, rechten, objecten, communicatie, en betalingen.

Crypto kan worden gebruikt als de wijze van betaling in Metaverse. Bijvoorbeeld, in Metaverse, zullen gebruikers "metaverse vastgoed" bezitten dat kan worden verhandeld. Deze activa zullen een monetaire waarde hebben en kunnen van eigenaar wisselen met de uitwisseling van cryptocurrencies. Daarnaast zijn er veel metaverse crypto games waar spelers "eigendom" kopen zoals gevechtsuitrusting die verhandeld kunnen worden met echte cryptocurrencies.

5x Metaverse cryptomunten met potentie

beste-crypto-metaversum

Als we het hebben over metaverse cryptomunten met potentieel, zijn er vijf cryptoprojecten die je nader zou willen onderzoeken. Elk project heeft zijn eigen voor- en nadelen. Begrijp ook dat ze geen echte investering zijn zoals de beste aandelen dat zijn. Je kunt bijvoorbeeld hun toekomstige winsten (marges) niet onderzoeken. Daarom moet u zeer voorzichtig zijn en dit beschouwen als een speculatie met een zeer hoog risico/rendement. We raden niet aan om te investeren in Metaverse cryptomunten, omdat we het niet zien als een betrouwbare lange termijn investering!

Decentraland

Decentraland is een virtueel platform dat gebruikers in staat stelt om "virtueel vastgoed" te kopen. Het is gebouwd op de Ethereum blockchain. Je kunt virtuele percelen kopen om op te bouwen, en elk actief wordt vertegenwoordigd door een niet-fungibele token (NFT). In totaal zijn er momenteel 90.000 kavels beschikbaar voor aankoop op Decentraland.

Alle transacties binnen het Decentraland spel moeten worden uitgevoerd in MANA, waardoor de token bruikbaar is. Enkele van de meest winstgevende transacties zijn de aankoop van virtueel land en onroerend goed, die soms voor meer dan een miljoen dollar worden verkocht.

Gebruikers kunnen nu in-game items kopen en verkopen om hun Decentraland ervaring te verbeteren. In termen van marktwaarde was Decentraland geprijsd op slechts $0,025 toen het in eerste instantie op de openbare beurzen kwam in 2018. In november 2021 bereikte dezelfde Metaverse cryptomunt een all-time high van $5,90. Wonderbaarlijk, al blijft het vooralsnog speculatie.

Sandbox

De Sandbox is een tweede virtuele omgeving gebaseerd eveneens op de Ethereum blockchain. Het is een platform waarmee gebruikers bijna alles kunnen bouwen wat ze maar kunnen bedenken, zoals gebouwen, voertuigen, wezens, kleding, en meer. Hiervoor moet je echter wel SAND (officieel token) betalen.

SAND werd oorspronkelijk gelanceerd op openbare beurzen in het midden van 2020, met een initiële prijs van $0,051 per token, volgens CoinMarketCap. En, opmerkelijk aan Decentraland, SAND bereikte een all-time high in november 2021, met het doorbreken van $8,44. Dit impliceert dat de Sandbox na slechts één jaar verhandelen zijn tokenwaarde met ongeveer 16.000% heeft gewonnen.

Dit is de speculatieve kracht van kleine crypto. Daarom is het ook niet nodig om veel geld te zetten op dergelijke hoog risico activa. Zie het als roulette met een kans van 1 op 36. Dan zet je toch ook niet te veel geld in wat je niet kan missen? Bij Metaverse cryptomunten is dat niet anders.

Axie Infinity (AXS)

Als je vroeger een Pokemon liefhebber was, zul je geïnteresseerd zijn in Axie Infinity en het potentieel van het AXS token. Axie Infinity, dat ook gebaseerd is op de Ethereum blockchain, is een handels- en vechtspel en universum waarin je huisdieren kunt verzamelen en verzorgen, met ze kunt vechten en je eigen koninkrijk kunt bouwen. Axie Infinity Shard, of AXS tokens, kunnen worden verkregen door vaardige gameplay. Je kunt AXS gebruiken om aankopen in het spel te doen en meer te verdienen door deel te nemen aan verschillende campagne-uitdagingen en spellen.

AXS is een van de meest succesvolle metaverse cryptocurrencies. Het is gebaseerd op NFT en is een van de eerste in haarsoort. Haar NFT wordt elke maand meer dan 700.000 keer opgezocht op Google. Vanwege de stijgende populariteit van de tokens, zou het nu een kans kunnen zijn om te investeren in AXS. Ze hebben onlangs staking geïntroduceerd, wat handelaren een stimulans heeft gegeven om te investeren. Er is echter een fikse concurrentie in deze niche, waardoor actieve gebruikers zouden kunnen afnemen. En in dit geval zal de waarde van de token dalen. Een grote update van het spel is in de maak, inclusief free-play toegang tot Axie Infinity, wat de verkoop van AXS zou kunnen stimuleren.

Toen AXS voor het eerst werd geïntroduceerd in het begin van 2020, kostte elk token slechts $0,15. In november 2021 bereikte het identieke token een hoogtepunt van meer dan $165. Dit vertaalt zich in een groei van bijna 110.000 procent. Als gevolg hiervan was Axie Infinity een van de beste Metaverse cryptomunten om te kopen in termen van marktprestaties. Waarschijnlijk zal zij dit in de toekomst niet meer zijn, omdat de market cap al behoorlijk groot geworden is.

Enjin munt

Enjin behoort ook tot lijst van de potentieel beste Metaverse cryptomunten om in te investeren. Enjin, dat werd opgericht in 2017, biedt een geglobaliseerde database waarmee klanten digitale gamingproducten kunnen beheren en opslaan in een kluis. Het platform stroomlijnt het proces van het kopen en verkopen van NFT's met een gebruiksvriendelijke mobiele app die QR-codes bevat.

Tegen het einde van 2021 had de Enjin Coin all-time highs van $4,85 bereikt. Dit vertaalt zich in een end-to-end groeipercentage van meer dan 28.000 procent. Of Enjin Coin ook in de toekomst tot de beste Metaverse cryptomunten behoort weten wij niet. Concurrentie is toegenomen, waardoor vraag minder snel groeit of kan afnemen.

Ethereum

De vier best beoordeelde Metaverse cryptomunten die hierboven zijn geanalyseerd - Decentraland, Sandbox, Axie Infinity, en Enjin Coin - hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gebouwd bovenop de Ethereum blockchain. Sterker nog, dit is ook het geval met vrijwel alle Metaverse projecten die we tegenkwamen - het spreekt dus voor zich dat Ethereum ook overwogen moet worden als je wilt investeren in de bredere industrie.

Dit is te wijten aan de manier waarop Ethereum 's werelds toonaangevende smart contract blockchain is - een cruciaal stukje technologie dat virtuele Metaverse werelden in staat stelt om te functioneren in een gedecentraliseerde en veilige En aangezien Ethereum later dit jaar zal overstappen op een proof-of-stake consensus mechanisme, zal dit de deur openen naar meer Metaverse deals.

Ethereum 2.0 zou immers de transactiesnelheid en schaalbaarheid aanzienlijk verhogen, terwijl de vergoedingen tot bijna nul worden verlaagd. Vergeet niet dat vergoedingen worden betaald in ETH wanneer Metaverse cryptomunten hun ecosysteem creëren bovenop de Ethereum blockchain. Ethereum zou dus wel eens een van de beste Metaverse cryptovaluta kunnen zijn om vandaag in te investeren.

Ethereum biedt hierdoor ook meer diversificatie. Honderden cryptoprojecten worden erop gebouwd. Dit geeft enigzins lager risico en meer use case. Dit verhoogt de kans op lange termijn toename, al weten we dat niet zeker. Daarom behoort Ethereum mogelijk tot de beste cryptomunten op lange termijn. De tijd zal het ons leren.

Conclusie en bedenkingen over de virtuele wereld van morgen

De Metaverse komt eraan. Hier kunnen we op verschillende manieren in beleggen. De meeste zekerheid behalen we met een ETF. Voor meer risico kan je beleggen in Metaverse aandelen. En als je wilt speculeren kan je kiezen voor de cryptovaluta.

In alle gevallen dien je wel goed op de risico’s te letten. Helaas zijn momenteel veel aandelen overgewaardeerd. Dit betreft voornamelijk technologie aandelen. Een ander risico is het momentum. Nu Facebook zichzelf heeft omgedoopt tot Meta krijgt de gehele sector een boost. Het kan echter nog even duren voordat er meer praktische toepassingen komen (zie Gardner Hype Cycle).

Let op dat je niet instapt tijdens hype of op basis van fear of missing out (FOMO).

Update Dec. 2021: bovenstaande is helaas uitgekomen. De overgewaardeerde groeiaandelen krijgen forse klappen! Wacht tot zij een goede financiele waardering bereiken en stap dan pas in (als je gelooft in dit soort bedrijven).

Update Feb. 2022: de beste metaverse aandelen en metaverse ETF's blijven verder dalen. Nu ontstaan er grote kansen voor lange termijn beleggers. Bekijk goed welke bedrijven een aantrekkelijke aandelenprijs hebben en tevens een sterk toekomstpotentieel voor winstgevende groei. Koop wanneer andere angstig zijn.

Persoonlijke note: beleggen in de virtuele wereld is geen oplossing voor een betere wereld. Het is juist eerder verwaarlozing van de realiteit. Het is mijn persoonlijke mening (waarmee je het oneens kan zijn) dat we beter kunnen investeren in bedrijven die iets toevoegen aan de “echte” wereld.

Natuurlijk is het jouw geld en bepaal je zelf wat je ermee doet. Zo kan het zijn dat je een klein vermogen investeert in de virtuele wereld. Wat oké is, aangezien beleggen in Metaverse lucratief kan zijn op de lange termijn. Zolang je naast het Metaversum ook aan de echte wereld denkt (voor je eigen welzijn) 😉.

Reacties
Categorieën