Beleggen in Metaverse? Beste Aandelen, Crypto’s & ETF’s
Beleggen in Metaverse? Beste Aandelen, Crypto’s & ETF’s
17 november 2021 
9 min. leestijd

Beleggen in Metaverse? Beste Aandelen, Crypto’s & ETF’s

Beste Happy Investor, nadat Facebook haar naam veranderde in Meta is het beleggen in Metaverse “opeens” een hype. Is dit terecht? Is beleggen in Metaverse verstandig en hoe pakken we dit aan? Er zijn namelijk verschillende manieren, van de 5 beste Metaverse aandelen tot aan 4 potentievolle cryptomunten. De virtuele wereld krijgt momentum. Is dit het begin van iets groots?

Lees verder

Inhoudsopgave

[[showindex]]

Wat is het Metaversum? Van gamers tot aan gewone burger

Het Metaversum, ook wel Metaverse of virtuele wereld genoemd, bestaat al jaren. Gamers kennen niet anders. Je zet een headset op, logt in, en je belandt in een digitale wereld met eindeloos veel mogelijkheden. Niet alleen gamers overigens. Van tienermeisjes die Habbo spelen, tot huismoeders en zakenmannetjes die deelnemen aan Second Life (niet te verwarren met Second Love). Al deze mensen bevinden zich in het Metaversum.

Metaversum is een virtuele 3D-wereld. Hier gelden de natuurwetten niet (“sociale wetten” overigens wel). Je kan jezelf onderdompelen in een andere wereld. Grappig: sommige mensen willen dan vooral niet zichzelf zijn. Jammer, want met zelfliefde kom je verder in de echte wereld.

Spelletjes spelen is leuk. Maar de virtuele wereld biedt ook grote kansen voor de zakenwereld. Van virtuele meetings tot aan virtueel shoppen. Wil je weten hoe een kledingstuk je staat? Even mijn Oculus opzetten. Natuurlijk kan dit ook offline, maar vooral voor de jeugd is de online wereld leuker, makkelijker en sneller.

De markt groeit. Hoeveel precies weet ik niet. Vanuit ARK Invest zijn ze optimistisch:

metaverse-groei-markt

Voor ons als lange termijn beleggers ligt hier een grote kans: beleggen in het Metaversum kan heel lucratief zijn. Het wordt ook wel het “nieuwe Internet” genoemd, wat naast het huidige Internet zal bestaan.

Let echter wel op de financiële waardering van bepaalde aandelen. Bescherm jezelf tegen hype. Koop op de juiste momenten. Laten we eens kijken naar potentievolle aandelen en cryptomunten voor het investeren in de virtuele wereld.

beleggen-bij-financial-freedom

5x Beste aandelen voor beleggen in Metaversum en virtuele wereld

beste-aandelen-metaverse

Wat zijn goede aandelen voor beleggen in de Metaverse? Wij vinden de volgende vijf aandelen potentievol:

  1. Meta (FB)
  2. Unity (U)
  3. Roblox (RBLX)
  4. Autodesk (ADSK)
  5. Matterport (MTTR)

Meta (Facebook) lijkt momenteel de meest voor de hand liggende belegging als beste aandeel voor Metaverse. Niet alleen omdat zij nu volledig haar focus op deze bedrijfstak legt, maar ook omdat zij zeer winstgevend is. De Social Media platformen Facebook en Instagram realiseren miljarden dollars aan cashflow. De winstmarges van Meta zijn uitstekend, en ook de te verwachtte groei van haar huidige business is aantrekkelijk.

Unity en Autodesk behoren eveneens tot de beste Metaverse aandelen. Beide bedrijven ontwerpen software waarmee de virtuele wereld gemaakt kan worden. Unity richt zich vooral op de game industrie. Autodesk is gericht op engineering (b.v. 3D-modellen voor civiele constructies).

Roblox mag uiteraard niet ontbreken als beste aandeel tot de virtuele wereld. Dit bedrijf heeft een gigantisch online netwerk voor online gaming. Zij groeit erg snel in zowel omzet als gebruikers (tot op heden 47 miljoen).

Tot slot is er een kleiner aandeel genaamd Matterport. Het bedrijf creëert virtuele werelden dankzij 3D camera’s en “virtual tour” software. Recentelijk stijgt de koers enorm vanwege speculatie. De huidige beurswaarde stijgt boven de 6 miljard. De omzet is momenteel 111 miljoen. Dat is een hoge waardering voor een niet super-snel-groeiend bedrijf.  

Let op: dit is geen koopadvies. Sommige van deze aandelen zijn duur geprijsd met enige speculatie/hype al reeds in de prijs verwerkt.

Wil je weten wat wij de beste aandelen van dit moment vinden? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement. Ontvang iedere week onderzoek naar unieke aandelen met potentieel hoog rendement. Je kan het 14 dagen gratis uitproberen.

beleggingsapp-vergelijker


4 potentievolle Metaverse crypto’s voor de virtuele wereld

beste-crypto-metaversum

Het is ook mogelijk om te beleggen in cryptomunten tot het Metaversum. Sommige cryptomunten bestaan al even. Enjin Coin en Decentraland bestaan al jaren. Meer recentelijk zijn hier Axie Infinity en The Sandbox bijgekomen. Dit zijn vier potentievolle cryptoprojecten. De vraag is en blijft of hier ooit iets serieus uitkomt. Tot op heden ziet het er allemaal nogal prematuur uit.

Deze cryptomunten kunnen in waarde stijgen op basis van vraag en aanbod. Indien vraag sneller toeneemt dan aanbod, zal de waarde toenemen. De vraag kan stijgen doordat er meer gebruikers deelnemen en zij geld uitgeven binnen de virtuele wereld. Hiervoor gebruiken ze uiteraard de cryptovaluta van het spel.

Er zijn overigens nog andere cryptovaluta te koop met relatie tot Metaverse. Maar dit soort altcoins zijn werkelijk troep. Niet noemenswaardig.

Waarschuwing: beleggen in cryptomunten is uiterst risicovol. Enkel geschikt voor gevorderde beleggers. Ook deze Metaverse crypto’s berusten op speculatie waarbij forse koersdalingen realistisch zijn. Begin er niet aan als je niet weet wat je doet.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Beste ETF voor investeren in Metaverse bedrijven

beste-etf-metaverseBron: https://www.roundhillinvestments.com/assets/pdfs/META_Deck.pdf

Tot slot kan je beleggen in een Metaverse ETF. De meest prominente is de Roundhill Ball Metaverse ETF (META). Dit aandelenfonds is opgericht in Juli 2021. Het trackt aandelen van bedrijven die werken aan de virtuele wereld. Dit varieert van de infrastructuur tot aan content/commerce binnen de Metaverse.

De Metaverse ETF is nog relatief klein. Het fonds heeft een totaalvermogen van 492 miljoen dollar (17-11-2021). Dit geld wordt verspreidt over circa 40 posities. Ter vergoeding rekent management een expense ratio van 0,75%.

De top 10 holdings ziet er als volgt uit (16 Nov. 2021):

hoe-beleggen-metaversumBron: https://www.roundhillinvestments.com/etf/meta/

De top 10 omvat relatief grote aandelen. Sommige zijn een manier om direct te beleggen in de virtuele wereld, anderen wat minder (zoals Amazon). Ook buitenom de top 10 zijn er aandelen die niet direct werken aan de Metaverse. Maar goed, dat is wel vaker met thema ETF’s.

Conclusie en bedenkingen over de virtuele wereld van morgen

De Metaverse komt eraan. Hier kunnen we op verschillende manieren in beleggen. De meeste zekerheid behalen we met een ETF. Voor meer risico kan je beleggen in Metaverse aandelen. En als je wilt speculeren kan je kiezen voor de cryptovaluta.

In alle gevallen dien je wel goed op de risico’s te letten. Helaas zijn momenteel veel aandelen overgewaardeerd. Dit betreft voornamelijk technologie aandelen. Een ander risico is het momentum. Nu Facebook zichzelf heeft omgedoopt tot Meta krijgt de gehele sector een boost. Het kan echter nog even duren voordat er meer praktische toepassingen komen (zie Gardner Hype Cycle).

Let op dat je niet instapt tijdens hype of op basis van fear of missing out (FOMO).

Update Dec. 2021: bovenstaande is helaas uitgekomen. De overgewaardeerde groeiaandelen krijgen forse klappen! Wacht tot zij een goede financiele waardering bereiken en stap dan pas in (als je gelooft in dit soort bedrijven).

Persoonlijke note: beleggen in de virtuele wereld is geen oplossing voor een betere wereld. Het is juist eerder verwaarlozing van de realiteit. Het is mijn persoonlijke mening (waarmee je het oneens kan zijn) dat we beter kunnen investeren in bedrijven die iets toevoegen aan de “echte” wereld.

Natuurlijk is het jouw geld en bepaal je zelf wat je ermee doet. Zo kan het zijn dat je een klein vermogen investeert in de virtuele wereld. Wat oké is, aangezien beleggen in Metaverse lucratief kan zijn. Zolang je naast het Metaversum ook aan de echte wereld denkt (voor je eigen welzijn) 😉. 

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Kai
Door

Kai

op 25 Nov 2021

Beste Jorik, Ik zit erover na te denken om in deze metaverse etf te beleggen maar weet niet zo goed waar ik dit kan doen. Aangezien je voor veel platformen zoals fidelity een US citizen moet zijn. Weet jij of dit toevallig bij een Nederlandse broker kan?

Jorik Vermeulen
Door

Jorik Vermeulen

op 25 Nov 2021

Hoi Kai, goede vraag, binnen onze community kwam dezelfde vraag voorbij :). Momenteel is het inderdaad enkel beschikbaar via USA brokers. In dit soort gevallen biedt broker Mexem, die vergelijkbaar werkt als Interactive Brokers, meestal het antwoord omdat hier de meeste aandelen/ETF's te vinden zijn. Via mijn Mexem account kan ik deze metaverse ETF helaas nog niet kopen. Ze geven aan dat het momenteel nog niet beschikbaar is voor Retail Investors. Weet niet wanneer dit wel het geval is, dat kan wel even duren. Of wellicht dat er in de toekomst meer trackers beschikbaar komen voor de Metaverse. Mvg, Jorik

Reactie plaatsen

Mis het niet: download nu gratis 

het speciale rapport voor beleggen in carbon credits voor CO2-reductie. Potentieel enorme groeimarkt met +104,13% rendement in 2021

beleggen-carbon-credits

Word Financieel Vrij!

Meer Geld? Meer Vrijheid? Meer leven? Meld je aan op de Happy Investors Community. Krijg direct toegang tot onze bewezen strategie voor succesvol lange termijn beleggen. 

arrow_drop_up arrow_drop_down