Soorten Cryptomunten: Verschillen en Toepassingen Uitleg
soorten-cryptomunten
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
03/02/2022
10 min

Soorten Cryptomunten: Verschillen en Toepassingen Uitleg

03/02/2022
10 min

Beste Happy Investor, in dit kennisartikel bespreken we verschillende soorten cryptomunten en haar toepassingen. De belangrijkste soorten cryptomunten worden besproken, van digitale betaling tot aan NFT’s. Het begrijpen van deze toepassingen geeft ons meer kennis en inzicht tot het maken van investeringsbeslissingen.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Mijn ervaringen met verschillende soorten cryptomunten

uitleg-soorten-cryptomunten

Zomer 2017. Ik geniet van het lekkere weer. Met mijn laptop open zit ik in de tuin. Ik zit in het laatste jaar voor het afronden van een master opleiding tot Management & Organisatie. Wat een leven. Destijds was ik al enige tijd aan het beleggen. Met name in groeiaandelen, omdat mijn interesse ligt bij innovatie. En toen, tijdens het scrollen op mijn laptop, kwam ik een interessant artikel tegen over verschillende soorten cryptomunten.

Ik vond informatie over de Bitcoin. Maar het tweede artikel was nog interessanter. Dit ging over Ethereum en andere soorten cryptomunten. De technologie hierachter is wat mijn grote interesse wekte. De blockchaintechnologie is revolutionair en gaat veel kansen bieden.

In die tijd had ik onder meer Ethereum gekocht. Niet met grote bedragen, maar uiteindelijk wel met grote winsten in begin 2018. Vervolgens ervaarde ik ook de andere kant: binnen enkele maanden stonden veel van de verschillende cryptomunten (altcoins) op een nog maar kleine winst of zelfs verlies. Ik heb dit lange tijd vastgehouden tot medio 2021, maar die bizarre crash was voor mij de reden om goed na te denken.

Ik bedacht: hoe kan ik op een duurzame (consistente) wijze financieel onafhankelijk worden? Vanuit deze vraag is ook de Happy Investors geboren. Om anderen te helpen met duurzaam financieel succes. En hier horen de verschillende soorten cryptomunten helaas niet bij. Het is te onzeker, te wispelturig en vooral te risicovol. Sinds 2018 ben ik mij volledig gaan verdiepen in het beleggen in aandelen, waaronder ETF’s maar met name groei- en waardeaandelen.

Dit wilt echter niet zeggen dat crypto geen kansen biedt. Het is alleen een heel hoog-risico spel. Hieronder vind je uitleg over de meest belangrijke soorten cryptomunten (altcoins).

cursus-beleggen-aandelen

Welke verschillende soorten cryptomunten zijn er?

Er zijn verschillende soorten cryptomunten. Ze werken allemaal op de blockchaintechnologie, maar kennen wel verschillende applicaties en toepassingen. Tevens is er verschil in gebruik. Sommige soorten cryptomunten zijn ontworpen als betaaleenheid, terwijl anderen meer het doel hebben tot ‘smart contracts’. Tevens is het zo dat bepaalde soorten cryptomunten een gelimiteerde uitgaven hebben. Sinds haar oprichting is vastgesteld dat er maar X aantal munten kunnen worden aangemaakt (mining). Het aanbod staat dus vast. Maar er zijn ook altcoins waar men op ieder willekeurig moment extra cryptomunten kunnen aanmaken. Dit laatste is ongunstig voor lange termijn beleggers/speculanten.

Soorten Crypto's (Blockchain-platform) gebruikt als middel voor digitale betalingen

soorten-cryptomunten-verschillen

De belangrijkste functie van cryptocurrencies was aanvankelijk om te worden gebruikt als een wijze van digitale betalingen. Vandaag zijn er dan ook veel cryptocurrencies die gebruikt worden als een wijze van digitale betaling. Bitcoin was de eerste in de rij, terwijl andere cryptocurrencies tegenwoordig ook als betaalmiddel worden gebruikt.

Bitcoin (BTC)

BTC of Bitcoin wordt beschouwd als de allereerste officiële cryptomunt ter wereld. De munt werd in omloop gebracht toen de implementatie ervan werd vrijgegeven als open-source software in 2009. Met de term "mining" wordt de productiemethode van Bitcoins bedoeld. Een simpele uitleg hiervan is dat er rekenkracht wordt ingezet om nieuwe blockchains van Bitcoin te maken. Deze munten kunnen worden verhandeld voor een verscheidenheid aan valuta en diensten. Sinds Bitcoin zijn er verschillende soorten cryptomunten gelanceerd. Sommigen zijn weldoordacht. Andere soorten cryptomunten zijn behoorlijk kansloos en worden ook wel meme coins genoemd.

Hoe werkt Bitcoin?

Met Bitcoin kunnen gebruikers end-to-end transacties uitvoeren met behulp van blockchain-technologie. De transacties worden beveiligd door het mechanisme van de blockchain en zijn toegankelijk voor alle gebruikers. De transacties kunnen alleen ontcijferd worden door de eigenaar met een "privé-sleutel" die aan die eigenaar is uitgegeven. Bitcoin-gebruikers hebben volledige controle over het verzenden en ontvangen van geld. Het maakt anonieme transacties over de hele wereld mogelijk. Proof-of-work (PoW) is een ingewikkeld, tijdrovend proces dat bitcoin-miners toepassen om transactieblokken te verifiëren en extra bitcoins te verdienen.

Er zijn verschillende soorten cryptomunten. Interessant aan Bitcoin is dat zij een gelimiteerd aantal munten heeft. Er kunnen slechts 21 miljoen munten worden aangemaakt. Het wordt steeds moeilijker voor miners om nieuwe Bitcoins aan te maken, naarmate we deze grens bereiken. Andere soorten cryptomunten hebben geen gelimiteerd aantal. Het is bij beleggen in crypto belangrijk om vooral te kiezen voor crypto coins met een gelimiteerd aantal, omdat dit per definitie de waarde verhoogt. Immers, aanbod blijft constant terwijl vraag op termijn kan toenemen. De prijs zal hierdoor stijgen. Let wel dat er naast vraag- en aanbod ook relevantie tot de Use Case moet zijn.

beste-aandelen-laag-risico

Litecoin (LTC)

Litecoin werd in 2011 gecreëerd met als doel als Bitcoin-alternatief te dienen. Litecoin is een open-source wereldwijd gedecentraliseerd betalingsnetwerk, wat betekent dat het geen centrale autoriteit heeft, zoals sommige andere soorten cryptomunten.

Hoe werkt Litecoin?

Litecoin maakt net als Bitcoin gebruik van een proof-of-work-mechanisme (PoW) om transacties op de blockchain te verifiëren, maar het wordt beschouwd als een lichtere, snellere versie van Bitcoin door een aantal tweaks. Het belangrijkste verschil tussen Litecoin en Bitcoin is dat Litecoin gebruik maakt van het mining algoritme om snellere transacties mogelijk te maken. Elke 2,5 minuut maakt Litecoin een nieuw blok aan om te minen, wat ongeveer vier keer sneller is dan de 10 minuten van Bitcoin. Hedendaags is Litecoin echter niet meer interessant, omdat er andere soorten cryptomunten zijn ontwikkeld die veel snellere transacties realiseren.

Binance munt (BNB)

Voordat het de thuisvaluta van Binance's blockchain werd, lanceerde Binance Coin in juli 2017 op de Ethereum blockchain. BNB of Binance Coin is een token dat wordt gebruikt als ruilmiddel op werelds grootste cryptobeurs. Het werkt op Binance's blockchain platform en is oorspronkelijk gebouwd op de Ethereum blockchain. Het kan worden gebruikt om betalingen te doen, reizen te plannen, entertainment te bieden, internetdiensten aan te bieden en zelfs financiële diensten te verlenen.

Vandaag de dag behoort Binance nochtans tot de beste crypto brokers ter wereld. Ze bieden een grote variatie aan trading tools aan en hanteren zeer lage transactiekosten. Hier krijg je korting op indien je gebruik maakt van de BNB-coin. Slim!

gratis-aandelen-kopen

XRP (Ripple)

Ripple is een open-source protocol dat tokens ondersteunt. De tokens vertegenwoordigen cryptocurrency, fiatvaluta en grondstoffen. Het is gebaseerd op een gedistribueerd open-source protocol en werd opgericht in 2012. Ripple belooft in staat te zijn om "veilige, onmiddellijke en onmiddellijk gratis internationale financiële transacties van elke omvang uit te voeren zonder chargebacks." In het grootboek wordt de native XRP gebruikt.

Hoe werkt Ripple?

XRP kan, in tegenstelling tot Bitcoin en veel andere cryptocurrencies, niet worden gemijnd; in plaats daarvan is er al een beperkt aantal munten - 100 miljard XRP - in omloop. Bovendien is XRP, in tegenstelling tot Bitcoin en andere cryptocurrencies, niet afhankelijk van het complexe digitale verificatieproces van de blockchain. Het Ripple-netwerk heeft een uniek systeem voor transactievalidatie, waarbij deelnemende nodes elkaar pollen om transacties te bevestigen. Hierdoor zijn XRP-transacties minder duur en sneller dan Bitcoin-transacties.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Soorten Crypto (Blockchain Platform) voor Smart Contracts

soorten-cryptocurrency

Net zoals de Bitcoin beroemd is om zijn gebruik als digitale betalingswijze, zijn er soorten cryptovaluta die specifiek worden gebruikt om slimme contracten te sluiten. In smart contract de overeenkomst is gemaakt op vooraf gedefinieerde voorwaarden met behulp van codering. Het contact de uitgevoerd en gerijpt als al voer voorwaarden voldaan. Ethereum heeft de meest bekende blockchain-netwerk dat gespecialiseerd is in het bouwen van de slimme contracten.

Ethereum (ETH)

Dit is de tweede belangrijke soort der cryptomunten. Ethereum werd in 2015 opgericht als een open-source platform en gebaseerd op blockchain technologie. Ethereum is bedacht door een programmeur namelijk Vitalik Buterin in 2013. Daarnaast zijn Di Iorio, Hoskinson, Gavin Wood, en Joseph Lubin andere namen die Ethereum hebben opgericht. Dankzij Ethereum zijn er vele andere soorten cryptomunten ontwikkeld, die allen werken op haar technologie.

Hoe werkt Ethereum?

Ethereum is een blockchain netwerk dat werd gebouwd als een programmeerbare blockchain. Het werd gebouwd om mensen in staat te stellen gedecentraliseerde programma's te creëren, te publiceren, te gelde te maken en te gebruiken in plaats van een valuta (dApps) te onderhouden. Ether (ETH), de eigen munteenheid van het Ethereum-platform, werd ontworpen als een betaalmiddel. Bij de productie van ETH wordt ook gebruik gemaakt van een proof-of-work benadering. Ethereum heeft geprofiteerd van vele initiële muntaanbiedingen dankzij de inzet van de Ethereum-blockchain in verschillende ICO's. Niet-fungibele tokens (NFT's) zijn ook in populariteit gestegen als gevolg van Ethereum.

In het kader van beleggen willen we spreiding aanbrengen. Dit betekent verschillende soorten cryptomunten opnemen in een portfolio. Lees hier meer over crypto portfolio samenstellen om risico te beheersen.

gratis-aandelen-kopen

Cardano (ADA)

Charles Hoskinson is medeoprichter van Cardano in 2015 en lanceerde het platform en het Ada-token in 2017. Cardano maakt gebruik van proof-of-stake (PoS), wat de tijdrovende PoW-berekeningen wegneemt. Het verwijdert ook het massale elektriciteitsgebruik dat nodig is voor het delven van munten zoals Bitcoin, waardoor het netwerk efficiënter en duurzamer wordt.

De belangrijkste toepassingen van Cardano zijn traceerbaarheid en identiteitsbeheer. De eerste toepassing kan het gemakkelijker maken om gegevens uit verschillende bronnen te verkrijgen. De tweede kan worden gebruikt om het productieproces van een product te controleren en, in bepaalde situaties, fraude en namaakartikelen te voorkomen.

Cardano wordt in vijf fasen ontwikkeld om het netwerk te helpen zijn doel te bereiken, namelijk een gedecentraliseerd applicatieplatform (dApp) te zijn met een grootboek met meerdere activa en geverifieerde smart contracts. Elke fase, of tijdperk, van de roadmap is gebaseerd op de op onderzoek gebaseerde methoden en peer-reviewed inzichten die Cardano hebben geholpen een wetenschappelijke reputatie op te bouwen.

Alhoewel Cardano al even bestaat wordt het vooralsnog beschouwd als een van de nieuwe crypto met potentie. Ook Solana behoort hier beslist bij.

Type cryptomunten (Blockchain Platform) gebruikt voor gedecentraliseerde financiering (DeFi)

Decentrale financiering is de manier om je geld te bewaren op gedecentraliseerde portefeuilles, net zoals je dat bij de banken doet. Maar bij DeFi wordt je niet belast zoals bij de bank. En je kan geld in een kwestie van seconden verzenden. Een dergelijk succes zou niet zijn bereikt zonder het blockchain-netwerk. Bepaalde blockchain-netwerken introduceren deze technologie. Bekende soorten DeFi coins zijn: Aave (AAVE), Synthetix (SNX), en yEarn (YFI) zijn mooie voorbeelden van DeFi tokens.

Solana

BDSwiss is opgericht in 2012 en heeft sindsdien een fantastisch ontwikkelingstraject ingezet. De handel in forex en grondstoffen is nog steeds commissievrij. Grondstoffen, indices en aandelen CFD's zijn acceptabel geprijsd.

Hoe werkt Solana?

De Sol cryptocurrency wordt gegenereerd via het Solana blockchain platform. Solana is sterk gegroeid in gedecentraliseerde financiering (DeFi), met name met zijn slimme contracttechnologie. De smart contract technologie bestaat uit programma's die op het platform lopen volgens vooraf bepaalde voorwaarden.

Soorten Cryptomunten (Blockchain-platform) gebruikt in de toepassing van niet-fungibele tokens (NFT's)

Naast de brede toepassingen is het blockchain-netwerk geleidelijk aan het groeien richting de industrie van kunst. We kunnen nu unieke kunst op naam hebben en niemand kan het vervangen. Het kan echter wel worden gedeeld (virtueel), maar het zal een registratie van uw unieke ID hebben waardoor de rechten zijn beschermd. NFT’s kan van alles zijn wat digitaal is, inclusief tekeningen, muziek, foto's, video's en ieder digitaal bestand.

Bekende NFT crypto soorten zijn: MANA van Decentraland, SAND van The Sandbox en AXS van Axie Infinity zijn voorbeelden van NFT tokens.

Zij behoren ook tot de interessante crypto voor het beleggen in metaverse.

ipo-beleggen

Cryptomunten ingezet als stable coins (stabiele munten)

Sommige soorten crypotmunten fungeren als stabiele munt. Dit zijn op blockchain gebaseerde cryptocurrencies waarvan de tokens worden gedekt door een gelijk aantal Amerikaanse dollars maken er een stablecoin van met een prijs die gebonden is aan $1,00 USD. Stablecoins weerspiegelen typische fiatvaluta's, zoals de dollar, euro of Japanse yen, die op een aparte bankrekening worden opgeslagen. Het is dus in feite een “digitale variant” zonder (fysieke) grenzen.

Tether

De voorloper van Tether, "Realcoin", werd in juli 2014 onthuld vanuit een in Santa Monica gevestigd bedrijf door mede-oprichters Brock Pierce, Reeve Collins, en Craig Sellars. De eerste tokens werden vrijgegeven op de Bitcoin blockchain op 6 oktober 2014. Hiervoor werd het Omni Layer Protocol gebruikt.

Hoe werkt Tether?

Tether is de cryptocurrency die wordt aangeduid als een "stablecoin" of een die wordt ondersteund door fiat cryptocurrency. De waarde van de tether is gebonden aan de Amerikaanse dollar, een fiat valuta.

Tether is ontworpen om de stabiliteit, transparantie en lage transactiekosten van de consument te bevorderen. Tether wordt beschouwd als de niet-volatiele valuta in de crypto markt, omdat haar prijs relatief constant blijft. Maar is dit wel zo?

Tether is een cryptocurrency gebonden aan de Amerikaanse dollar die beweert een 1:1 waarde te hebben ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar deze bewering is in twijfel getrokken. Tether, Ltd. beweert dat geen enkele terugbetaling van tether gegarandeerd is, wat betekent dat tethers niet kunnen worden verhandeld voor Amerikaanse dollars. Oftewel: het is een vorm van oplichting en mensen trappen hier massaal in. Als Thether omvalt, valt de gehele cryptomarkt om. Een serieus risico op een grote cryptocrash!

Reacties
Categorieën