Beleggen in Virtual Reality: Ideeën, Aandelen en ETF’s
beleggen-in-virtual-reality
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
03/16/2022
7 min

Beleggen in Virtual Reality: Ideeën, Aandelen en ETF’s

03/16/2022
7 min

Beste Happy Investor, beleggen in virtual reality lijkt een groeimarkt te zijn. Het grote Facebook heeft zelfs haar naam verandert in Meta Platforms, wat verwijst naar de metaverse-trend. In dit artikel bespreken we potentiële winstgevende kansen tot het beleggen in virtual reality. We kijken naar populaire “VR” aandelen en ETF’s, maar ook behandelen we enkele creatieve ideeën.

Op naar financiële onafhankelijkheid!

Inhoudsopgave

4 Ideeën om te investeren in Virtual Reality

investeren in virtual reality

We kunnen beleggen in virtual reality middels aandelen en ETF’s. Daar gaan we het straks over hebben. Laten we eerst naar alternatieve ideeën kijken. Hieronder vind je vier ideeën voor het investeren in VR. Met enige vindingrijkheid kan je hier een serieus verdienmodel uit halen. Maar zoals met alles geldt dat een succesvolle business alleen opbloeit met onuitputtelijke doorzettingsvermogen.

Idee 1. Virtual Reality-Headsest verhuren

Kwalitatieve virtual eality-headsets zijn tegenwoordig nog vrij duur. De VR-bril Oculus Quest kost vanaf circa 500 dollar. En dat is exclusief de krachtige computer die nodig is om de VR-bril te gebruiken. Daardoor zijn virtual reality-headsets eerder een luxeartikel dan een alledaags gebruiksvoorwerp. Dat was vroeger ook het geval met mobiele telefoons en desktop.

Omdat de technologie nog steeds niet goedkoop is, maar mensen wel geïnteresseerd zijn in VR-ervaring, kan je een side hustle (klein bedrijfje) beginnen dat VR-headsets en pc's verhuurt. Je kan je richten op klanten die nieuwe technologie willen testen, maar niet zeker weten of ze geld willen uitgeven. Of wat denk je van een VR-evenement. Verhuur de VR-brillen voor feestjes of aan bedrijven.

Meer van dit soort ideen? Lees hier alles over een succesvolle side hustle beginnen.

Idee 2. Start een VR Blogging bedrijf

Virtual Reality lijkt een groeiende markt te zijn. Als je er interesse in hebt kan je een blog beginnen en de kans aangrijpen om eraan te verdienen door middel van advertenties en affiliate marketing. Zoals gezegd, VR-producten zijn hoog geprijsd en zo ook de commissie. Als je succesvol bent in het opbouwen van online bereik, kan je ‘high ticket’ producten verkopen om passende commissies te verdienen. Het opbouwen van een succesvolle blog als investering in de virtual reality business vergt in eerste instantie veel tijd en energie. Wanneer je het op de juiste manier opzet, kan het echter wel leiden tot een winstgevende business. Een netto maandelijkse winst van 2.000 tot 5.000 euro is haalbaar binnen de juiste segmenten.

Meer weten over het opzetten van een online business? via deze link kan je gratis cursussen en boeken downloaden voor succesvol online ondernemen.

Idee 3. Virtuele Concerten

Muzikanten en concertbezoekers zullen in de ban raken van de mogelijkheden van VR. Overweeg om je garageband jamsessie om te zetten in een live evenement met een oneindig aantal toeschouwers. En dat alles zonder het comfort van je eigen huis te hoeven verlaten. Bands die niet in staat zijn hun eigen optredens in cafés en andere plaatsen te organiseren, zullen het op zich nemen hun muziek te promoten. Muzikanten zullen hiervan profiteren, en veel bedrijven en promotors zullen meedoen in de pret.

Het vergt enige creatieve inspanning om te bedenken hoe je geld kan verdienen aan deze potentiële investering binnen VR. Aan de andere kant: als nog niemand het doet is de onontdekte kans wellicht het grootste.

Idee 4. Virtueel Vastgoed

virtual reality vastgoed beleggen

Elk jaar verhuren gezinnen haar woning of appartement via Airbnb. Klanten krijgen op basis van foto’s meestal geen volledig beeld van het te huren object via Airbnb. Dit is meestal geen probleem, maar er zijn gevallen waarin een virtuele rondleiding van het huis kan leiden tot meer verkoop. Dit zal het eenvoudiger maken voor huizenkopers om zich op hun gemak te voelen bij hun aankoop. En dit principe geldt al helemaal voor het kopen van woningen van afstand. Stel dat je wilt investeren in vastgoed in het buitenland. In dit geval zou een VR-tour geen onnodige luxe zijn.

Het idee: investeer in een VR business die VR-productie van woningen voorziet. Je kan hiervoor een vast tarief vragen of wellicht een percentage van de verkoopcommissie van het huis.

cursus-beleggen-aandelen

Interessante Virtual Reality aandelen

virtual reality aandelen

Het opstarten en investeren in een eigen bedrijf voor de virtuele realiteit kan op termijn wel eens heel lucratief zijn. Anderzijds is het risico hoog en vergt het veel inspanning (tijd, energie en geld). Als je geen goed idee hebt, is het wellicht beter om te beleggen in VR aandelen. Waarom moeilijk doen als je kan meeliften op het succes van grote, gevestigde partijen?

Natuurlijk kent beleggen in bedrijven wel de nodige risico’s. Tevens heb je verstand nodig van financiële analyse, omdat je aandelen tegen een gunstige prijs wilt kopen.

Hieronder vind je, puur ter inspiratie (dit is geen analyse), enkele interessante Virtual Reality aandelen voor nader onderzoek.

Alphabet

Direct investeren in virtual reality kan met Alphabet aandelen. Het bedrijf werkt continue aan verbeterde technologieën, waaronder in de metaverse. Gezien haar eigenvermogen van +130 miljard (en groeiende!), heeft ze genoeg vermogen om start-ups op te kopen. Daarnaast heeft Alphabet een interessante waardering in relatie tot toekomstige groei. Het is derhalve niet nodig om grote risico’s met small cap aandelen te nemen.

Meta Platforms

Meta Platforms is het initiatief vanuit Facebook. Het bedrijf heeft haar naam verandert om aan te tonen dat ze volledig inzetten op de metaverse. Dit lijkt daarom een van de meest tastbare aandelen voor het beleggen in virtual reality. Op dit moment is Meta bijzonder hard in koers gedaald. Men is pessimistisch omtrent toekomstige winst(groei), vanwege de hoge concurrentie en strategische zetten daarvan.

Wij investeren momenteel niet in dit bedrijf. We denken wel dat het een interessante lange termijn belegging is, maar op dit moment voorzien we betere aandelen. Wil je weten welke aandelen wij op het vizier hebben voor potentieel x3 tot x5 rendement? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement voor meer informatie.

Unity en Take-Two Interactive

Beleggen in virtual reality kan via verschillende aandelen. Ook videogame ontwikkelaars als Take-Two Interactive behoren tot deze groep. Wellicht nog interessanter is de technologische capabilities van Unity. Dit bedrijft heeft als core business om 3D-werelden te bouwen. Dit is cruciaal voor een virtuele wereld. Unity heeft een van de beste technologieën. Virtueel begint steeds meer op real life te lijken. Maar het aandeel kent ook een hoge waardering vanwege de hoge verwachtingen. Derhalve kent dit aandeel meer risico.

Naast Unity zijn er nog andere interessante aandelen en cryptomunten voor het beleggen in de metaverse.

value-aandelen

Beleggen in virtual reality met ETF's

VR aandelen

Er is nog geen thema ETF volledig gericht op virtual reality. Daar zijn in principe nog te weinig beursgenoteerde bedrijven voor die zich puur richten op de virtuele realiteit. Er is wel een klein beleggingsfonds dat zich richt op de metaverse. Daarnaast zijn er nog andere, meer gediversifieerde, ETF’s die raakvlakken hebben met dit domein.

Roundhill Ball Metaverse ETF (METV)

Deze ETF voor virtual reality is volledig gericht op de metaverse. Het fonds bevat 45 aandelen, met de grootste posities in Nvidia, Microsoft en Meta Platforms. Ook VR aandelen zoals Unity en Roblox behoren tot dit hoog-risico fonds. Recentelijk is deze VR ETF keihard gedaald vanwege de hoge waarderingen. ETF’s kopen op lager niveau is altijd verstandig voor lange termijn beleggers, maar houdt wel rekening met forse volatiliteit gezien het risicovolle karakter. De tracker is overigens niet goedkoop met 0,59% jaarlijkse management fee.

Deze ETF is zover wij weten niet te koop via de bekende Nederlandse brokers. Zij is mogelijk binnenkort wel te koop via Freedom24.

ipo-beleggen

ROBO Global Robotics & Automation Index ETF (ROBO)

ROBO monitort de ROBO Global Robotics & Automation Index, die de prestaties meet van ondernemingen die betrokken zijn bij robotica, automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). De ETF investeert in bedrijven die intelligente systeemtechnologieën creëren.

De ETF heeft een hybride strategie waarbij het belegt in een combinatie van waarde- en groeiaandelen. Het is gespreid over verschillende marktkapitalisaties en gevestigde markten. Daarbij bevat zij niet uitsluitend VR aandelen, maar biedt het meer diversificatie.

Vocera Communications Inc. (VCRA), een bedrijf dat zich bezighoudt met communicatie en workflow optimalisatie in de gezondheidszorg, iRhythm Technologies Inc. (IRTC), een bedrijf voor digitale gezondheidszorg, en Harmonic Drive Systems Inc, een leverancier van halfgeleiders en robotica-apparatuur, zijn de top drie posities van het fonds.

Global X Robotics & Kunstmatige Intelligentie ETF (BOTZ)

BOTZ volgt de Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index, die is samengesteld uit bedrijven die baat hebben bij een grotere acceptatie en exploitatie van robotica en kunstmatige intelligentie (AI). Bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn in het fonds opgenomen. Meer dan 80% van de portefeuille van het fonds bestaat uit industriële en informatietechnologie-aandelen.

Hier volgen enkele van de belangrijkste holdings:

  1. NVIDIA Corp. (NVDA), een fabrikant van chips en grafische processing units
  2. ABB Ltd., een Zweeds-Zwitsers robotica- en automatiseringstechnologiebedrijf
  3. ISRG, een fabrikant van geautomatiseerde producten die worden gebruikt bij chirurgische ingrepen

Bekijk hier meer onderzoek naar beleggen in artificial intelligence.

SPDR S&P Kensho New Economies Composite ETF (KOMP)

De S&P Kensho New Economies Composite Index wordt gevolgd door KOMP, een multi-cap gemengd fonds. De index is samengesteld uit bedrijven die gebruik maken van de vooruitgang in exponentiële computerkracht, AI, robotica en automatisering. Het fonds belegt in aandelen uit zowel ontwikkelde als opkomende economieën. De drie belangrijkste componenten van de portefeuille zijn applicatiesoftware, halfgeleiders en gezondheidszorgapparatuur.

Teledyne Technologies Inc. (TDY), een fabrikant van luchtvaart- en defensie-elektronica, digitale beeldvorming en aanverwante oplossingen; Bruker Corp. (BRKR), een maker van wetenschappelijke instrumenten voor moleculair en materiaalonderzoek; en Vonage Holdings Corp. (VG), een aanbieder van cloud communicatie, behoren tot de belangrijkste deelnemingen van KOMP.

Zoals aangegeven is METV de meest pure ETF voor het beleggen in virtual reality. Onze tip is echter om breder te denken. Beleggen in virtual reality lijkt een relevant en groeiend thema, maar niemand weet zeker hoe de wereld zich zal ontwikkelen. Kies daarom, bij voorkeur, voor meer gediversifieerde ETF’s. De voorbeelden van hierboven zijn daar een indicatie van, maar op onze website vind je veel onderzoek naar de beste Exchange Traded Funds.

Reacties
Categorieën