Walt Disney (DIS) Aandelen Kopen of Niet? Analyse [2022]
walt-disney-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/10/2022
8 min

Walt Disney (DIS) Aandelen Kopen of Niet? Analyse [2022]

06/10/2022
8 min

Walt Disney heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad. Haar prachtige parken zijn stilgelegd. Disney+ is een succes, maar ondergaat wel hevige concurrentiestrijd. Dit alles heeft een impact op de Disney aandelen. De koers staat op een laagste niveau sinds 2015. Is dit het moment voor Walt Disney aandelen kopen, of kunnen we beter even wachten op rustiger vaarwater? In dit artikel behandelen we een analyse van het mooie bedrijf en haar financiële waardering.

Walt Disney aandelen kopen of niet? Laten we de analyse bekijken!

Aandelen analyse: Walt Disney (DIS)

walt-disney-aandelen-analyse

Walt Disney, een Amerikaans multinationaal media- en amusementsbedrijf met hoofdkantoor in Californië, is een van 's werelds meest bekende en invloedrijke media- en amusementsbedrijven. Het bezit momenteel meer dan 33% van de Amerikaanse filmindustrie. En het bedrijf heeft activa die films, televisieshows en themaparken omvatten.

In 1923 richtten Walter Disney en zijn broer het bedrijf op en produceerden aanvankelijk tekenfilms. Maar sinds de oprichting heeft het bedrijf vele veranderingen doorgemaakt. Nu, na negen decennia, is het bedrijf eigenaar van het ABC Broadcast netwerk, samen met andere kabeltelevisiekanalen, waaronder Disney Channel, FOX, National Geographic, en ESPN, onder anderen.

Het voornaamste doel van de onderneming is de klanten tevreden te stellen en tegelijkertijd een concurrentievoordeel te behalen ten opzichte van haar rivalen. Met de steeds concurrerende omgeving in het achterhoofd, kiest de onderneming wijselijk haar middelen en capaciteiten en weet hoe deze te gebruiken.

Verder gebruikte Walt Disney een verscheidenheid van strategieën om te diversifiëren en innovatie en creativiteit te beheren om een concurrentievoordeel te behalen.

Veel beginnende beleggers vragen zich af of zij Walt Disney aandelen moeten kopen of niet. Voor de lange termijn is dit afhankelijk van de strategie.

Walt Disney aandelen kopen of niet op basis van strategie

Hier volgt een kort overzicht van de uitgebreide groeistrategieën van de onderneming:

 • Primaire Strategie - Product Ontwikkeling: Een belangrijk aandachtspunt van de groeistrategie van The Walt Disney Company is het ontwikkelen van nieuwe producten. De strategie houdt in dat het bedrijf nieuwe producten aanbiedt op zijn bestaande of bestaande markten.
 • Primaire Strategie - Marktpenetratie: De groei van Disney wordt grotendeels gedreven door marktpenetratie. Met marktpenetratie kan het bedrijf groeien door de verkoop van huidige producten op bestaande markten te verhogen.
 • Marktontwikkeling: Een minder vaak gebruikte strategie in het bedrijf van Disney is marktontwikkeling. Naast de uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf, vereist deze intensieve strategie dat het management van het bedrijf de bestaande producten van het bedrijf op nieuwe markten introduceert.
 • Diversificatie: Diversificatie is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsgroeistrategie van Walt Disney Company. Deze intensieve groeistrategie is typisch gericht op het ontwikkelen en verwerven van nieuwe bedrijven.

Walt Disney scoort hoog op basis van innovatie en diversificatie. Tevens exploiteren ze haar sterke merknaam maximaal. Dit komt de winstgevendheid ten goede. Op basis van strategie zouden we Walt Disney aandelen kopen. Op de lange termijn is koersgroei namelijk een gevolg van een sterke strategie en executie opdat de winst toeneemt.

Maar zijn haar aandelen ook gunstig geprijsd op dit moment?

In onze onderzoeksmethode prefereren we unieke en/of sterke bedrijven met een goede lange termijn strategie. Maar we willen wel een gunstige of eerlijke prijs betalen. Anders riskeren we het kopen van te dure Walt Disney aandelen, waardoor het rendement lager uitvalt.

Daarom selecteren wij de beste aandelen op basis van zowel fundamentele als financiële analyse. Laten we eerst nog enkele fundamentele zaken omtrent Disney bekijken. Daarna behandelen we de financiële waardering.

value-aandelen

Sterke en zwakke punten van Walt Disney (DIS)

Walt Disney aandelen kopen of niet is ook afhankelijk van hoe sterk het bedrijf is. Laten we de sterke en zwakke punten van de onderneming bekijken.

Sterke punten

 • De merknaam en het logo van Disney zijn welbekend en gemakkelijk te herkennen. Na de overname van bedrijven als 21st Century Fox hebben zij een nog grotere merkbekendheid gekregen. Wat ons betreft is de sterkste kracht van dit bedrijf haar merkbeleving.
 • Met een sterke cash flow heeft het bedrijf de mogelijkheid te investeren in projecten van hoge kwaliteit en budget. Dit is een van de redenen waarom het bedrijf veelgeprezen producties maakt.
 • Een aanzienlijk deel van de materialen van de onderneming is afkomstig van leveranciers van hoge kwaliteit. Kwaliteit is een van de prioriteiten van de onderneming bij de aankoop van grondstoffen.
 • Het creatieve team van Disney telt vele prestigieuze kunstenaars, scenarioschrijvers en grafisch ontwerpers.

Op basis van haar sterke punten zou je beslist Walt Disney aandelen kopen. Waarom? Omdat het bedrijf al decennia lang de hoogste kwaliteit biedt binnen de entertainmentsector. Dit gaat om al haar producten, van films tot aan merchandising en haar Disney parken.

Deze positie heeft inmiddels geleidt tot een duurzaam competitief voordeel. Geen enkele organisatie kan Disney overtreffen. Zij is uniek in haar soort. Maar dat wilt niet zeggen dat de organisatie geen zwakheden en risico’s kent.

Zwakke punten

Ondanks de vele sterke punten heeft een onderneming te kampen met een aantal zwakke punten die haar groei beïnvloeden. Disney is een bedrijf met een aantal zwakke punten, maar zijn sterke punten kunnen het helpen die zwakke punten te overwinnen.

 • Het bedrijf investeert veel in opleidingsprogramma's. Voor een bedrijf van die omvang kan dat problematisch zijn.
 • De financiële planning van Disney is een reden tot bezorgdheid indien we denken aan de concurrentiestrijd in streaming en de aanhoudende lockdown in China.
 • Afhankelijkheid van inkomsten uit de grote Disney parken en haar mediaplatformen. Vanuit dit perspectief is de diversificatie zeer wenselijk.

gratis-cursus-beleggen

Bedreigingen en kansen voor Walt Disney (DIS)

walt-disney-aandelen-kopen

Kansen en bedreigingen zijn bepalend voor de lange termijn potentie van Disney. We zouden geen Walt Disney aandelen kopen indien zij veel grote bedreigingen kent.

Bedreigingen

Bedrijven moeten het hoofd bieden aan bedreigingen die uitgaan van een concurrerende markt om te kunnen groeien. Indien zij geen risicobeperkende plannen uitvoeren, kunnen zelfs grote bedrijven door deze bedreigingen worden getroffen. Hoewel Disney met een aantal bedreigingen wordt geconfronteerd, kan het deze met de juiste planning overwinnen.

 • De onderneming slaagt er niet altijd in haar middelen optimaal te benutten
 • Alle Disney-winkels bevinden zich in ontwikkelde landen. Het is belangrijk dat bedrijven de koopkracht van ontwikkelingslanden, met name Aziatische landen, niet onderschatten
 • Op middellange tot lange termijn kunnen nieuwe technologieën, ontwikkeld door concurrenten of marktverstoorders, een ernstige bedreiging vormen voor de onderneming.
 • Stijgende grondstoffen kunnen de winstgevendheid van The Walt Disney Company schaden
 • Disney is een premium brand met hoge kwaliteit en bijgevolg een hoge prijs. Een langdurige periode van verslechterde consumenten koopkracht kan de omzet en winst van Disney aandelen drukken

Kansen

Wanneer kansen goed worden uitgezocht en gepland, kunnen zij de bedrijven ten goede komen en hun groei ondersteunen. Wat de ontwikkeling van Disney betreft, zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Het Disney-merk is algemeen erkend, zodat elk bedrijf het kan gebruiken voor branding-doeleinden
 • Disney als premium brand maakt het gemakkelijk om op succesvolle wijze nieuwe producten te lanceren (zoals Disney+)
 • Het Disney-team bestaat uit topartiesten en scenarioschrijvers. Het bedrijf kan zich daarom richten op zijn online streamingdienst, Disney+, die een prachtige kans biedt om te concurreren met streamingdiensten als Amazon en Netflix.
 • Met zijn overnames van Pixar, Marvel, Fox, enzovoort, is Disney in staat geweest de mogelijkheden binnen verschillende industriesectoren en niches uit te breiden en te benutten. In de toekomst zal Disney wellicht andere strategische overnames doen om haar groei te versnellen

Op basis van kansen en bedreigingen zien we vooralsnog veel groeipotentie voor het grote Disney. Walt Disney aandelen kopen of niet is hier afhankelijk van. Toch zijn er wat risico’s. En daarna bekijken we een analyse van de DIS aandelen op basis van waardering.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Risicoanalyse van Walt Disney (DIS)

De belangrijkste risico's van Walt Disney (DIS) zijn onder meer de sterke concurrentie, de afhankelijkheid van het bedrijf van themaparken en resorts, en een gebrek aan winstgevendheid. Dit laatste lijkt echter een tijdelijk fenomeen te zijn.

Ten eerste zijn de concurrenten van Disney+ sterk. Naast Netflix en CBS Corporation zijn er andere bedrijven zoals Amazon Prime Video (AMZN) die soortgelijke diensten aanbieden tegen lagere prijzen. Dit zou het voor Disney moeilijk kunnen maken om nieuwe klanten aan te trekken of zijn abonnementstarieven te verhogen om de winstgevendheid op termijn te verbeteren.

Ten tweede zijn Disney's themaparken en resorts voor hun inkomsten sterk afhankelijk van toerisme en consumentengedrag. Bij economische teruggang zal Disney met haar hoge prijzen een fixe klap krijgen.

Op dit specifieke moment is de winstgevendheid laag. Uiteraard is dit een nasleep van de covid-19 lockdown. Dit toont de kwetsbaarheid van Disney aan. De Walt Disney aandelen zijn hierdoor minder aantrekkelijk geworden.

Walt Disney aandelen kopen of niet op basis van financiële waardering

Binnen de Happy Investors Community vind je uitgebreide aandelen analyses. Op dit moment zouden wij nog geen Walt Disney aandelen kopen. Dit is op basis van haar financiële waardering. In dit artikel geven we geen uitgebreide analyse, maar hieronder vind je wel een beknopte samenvatting ter inspiratie.

 • Waardering: vanwege financiële tegenslagen zijn de Walt Disney aandelen op korte termijn niet gunstig gewaardeerd. De forward P/E-ratio is 46.30. Dit is veel hoger dan het haar historische waardering. En naar onze mening niet gerechtvaardigd, ondanks nieuwe producten zoals Disney+ (die ook risico op concurrentiestrijd geeft). Ook ratio’s als P/S en P/B zijn nog wat hoog, maar wel lager dan het 5-jarige historisch gemiddelde
 • Groei: voor de korte termijn is de verwachting dat Disney met 13% in omzet kan groeien en circa 14% in winst. Alhoewel dit boven het sectorgemiddelde is, zijn er betere aandelen met veel meer winstgroei. Disney aandelen scoren wel sterk op groei in cashflow
 • Winstgevendheid: de huidige omzet- en winstmarges zijn momenteel lager als nasleep van de covid-19 lockdowns. Desalniettemin genereert Disney miljarden aan cashflow. Dit is positief
 • Momentum: Disney aandelen verkeren in een slecht momentum, waardoor een verdere koersdaling mogelijk is ten gevolge van korte termijn handel

Zoals aangegeven willen we Walt Disney aandelen kopen, of niet, op basis van de mix tussen lange termijn strategie en financiële waardering. Disney is een prachtig bedrijf. We zouden graag haar aandelen willen kopen. Maar wij denken dat op de korte termijn er mogelijk een betere prijs ontstaat bij verdere koersdaling.

cursus-beleggen-aandelen

Koersverwachting van Walt Disney (DIS) aandelen

Het kan nuttig zijn om de koersverwachting van Disney aandelen te bekijken volgens analisten. Een algemene consensus biedt in ieder geval een bepaalde richting. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je op basis hiervan Walt Disney aandelen moet kopen.

Koersverwachting Disney aandelen volgens Wall Street Journal's

Volgens Wall Street Journal, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel DIS $153,67, met een hoge schatting van $229,00 en een lage schatting van $110,00.

Koersverwachting Disney aandelen volgens Barron's 

Volgens Barron's, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel DIS $153,67, met een hoge schatting van $229,00 en een lage schatting van $110,00.

Koersverwachting Disney aandelen volgens Nasdaq

Volgens Nasdaq, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel DIS $154,7, met een hoge schatting van $229 en een lage schatting van $110.

Conclusie: Walt Disney kopen of niet?

Zoals aangeven zijn wij positief over het kopen van Walt Disney aandelen op basis van lange termijn potentie. Maar voor de korte termijn verwachten we een verdere koersdaling wat ons een beter instapmoment geeft.

Wat denk jij: Walt Disney aandelen kopen of niet?

Heb je nog geen beleggingsaccount? Het is belangrijk om de beste beleggingsplatformen te kiezen. Zij bieden een breed scala aan aandelen en ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

periodiek-beleggen

Reacties
Categorieën