Carnival Aandelen Kopen of Niet? Analyse [2022]
carnival-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/23/2022
7 min

Carnival Aandelen Kopen of Niet? Analyse [2022]

06/23/2022
7 min

Carnival aandelen ervaren een enorme crash. Willen we nu, op haar dieptepunt, Carnival aandelen kopen of niet? In dit artikel vind je een uitgebreide analyse van Carnival aandelen. We analyseren zowel de lange termijn kansen als de korte termijn financiële waardering. Op basis van strategie, risico, koersverwachting en financiële analyse kunnen we beoordelen of we Carnival aandelen kopen of niet.

Laten we beginnen!

Aandelen analyse: Carnival (CCL)

carnival-aandelen-analyse

In de basis wil je Carnival aandelen kopen of niet omdat je gelooft in het bedrijf. Carnival Corporation & plc (CCL), opgericht in 1972, levert diensten op het gebied van vrijetijdsreizen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Miami, Florida. En het biedt reizen aan naar alle belangrijke cruise bestemmingen wereldwijd. Carnival exploiteert een portefeuille van nationale, regionale en wereldwijde cruisemerken die gespecialiseerd zijn in de verkoop van cruises, vakantiepakketten en diensten.

Het bedrijf exploiteert tien verschillende cruisemaatschappijen en beroemt zich erop de grootste nachtcruisemaatschappij ter wereld te zijn. Elk jaar bedient de maatschappij meer dan 8,5 miljoen passagiers op meer dan 100 schepen. De portefeuille cruisemerken omvat:

 • AIDA Cruises
 • Carnival Cruise Line
 • Holland Amerika Lijn
 • Princess Cruises
 • Seabourn
 • Costa Cruises
 • Cunard
 • P&O Cruises (UK)
 • P&O Cruises (Australië)

Willen we Carnival aandelen kopen of niet na de coronacrisis? De COVID-19 pandemie zorgde ervoor dat Carnival de cruise activiteiten in maart 2020 opschortte. Carnival hervatte cruises in de VS op 3 juli 2021, met Carnival Vista vertrekkend vanuit Galveston, Texas. Sindsdien heeft het de gedetailleerde protocollen van COVID-19 aangenomen.

Drie divisies vormen de strategische positionering van Carnival Corporation & Plc: luxe, premium en hedendaags. De eisen, demografische gegevens en kenmerken van deze divisies variëren sterk. Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat aan de behoeften van al zijn divisies wordt voldaan, waardoor het door de jaren heen heeft kunnen blijven groeien.

Voor de korte termijn zal dit bedrijf het zwaar hebben. Als ook haar aandelen. Wil je weten wat wij als beste kansen op dit moment beschouwen? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement voor meer informatie.

gratis-cursus-beleggen

Koersverwachting Carnival (CCL) vanuit analisten

Willen we Carnival aandelen kopen op basis van koersverwachting? Analisten zien vooral een opwaartse koersverwachting voor de aankomende jaren. Of ze gelijk hebben? De tijd zal het leren.

Volgens Market Watch, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Carnival (CCL) $20,39, met een hoge schatting van $38,00 en een lage schatting van $7,70.

Volgens Wall Street Zen, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Carnival (CCL) $21,06, met een hoge schatting van $38,00 en een lage schatting van $7,70.

Volgens Tip Ranks, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Carnival (CCL) $19,15, met een hoge schatting van $30,00 en een lage schatting van $7,70.

Carnival aandelen kopen? Onze financiële analyse

Carnival aandelen staan op het laagste punt sinds 1993. Maakt dit Carnival aandelen kopen aantrekkelijk of niet? Wel nu, de prijs zegt niet zoveel. Het gaat om de financiële waardering. Laten we die beknopt bekijken.

 • Waardering: Carnival aandelen hebben een relatief hoge waardering, ondanks de fixe koersdaling. Het enige lichtpuntje is haar aantrekkelijke boekwaarde, met een P/B-ratio van 1.06. De verwachtte P/CF voor komend jaar is 17.73, wat aan de hoge kant is in vergelijking tot de sector.
 • Groei: de verwachting is dat de omzet van 2023 gelijkwaardig is aan voor de covid-19 crisis. Dit betekent een snelle groei in relatief kort tijdsbestek
 • Winstgevendheid: op dit moment maken ze dramatisch grote verliezen
 • Momentum: ook het koersmomentum is dramatisch slecht

Beleggen in aandelen is vooruitkijken. Op basis van onze financiële analyse willen we geen Carnival aandelen kopen op dit moment. Ja, naar verwachting kan de organisatie haar omzetgroei weer relatief snel op orde krijgen. Maar de organisatie is ontregeld. Het is een onzekere tijd. En zelfs in dat perspectief is de huidige financiële waardering nog niet gunstig genoeg om onvoorziene klappen op te vangen. Immers, als Carnival niet tijdig hersteld, dan zullen haar aandelen onaantrekkelijk zijn.

Carnival aandelen kopen of niet op basis van financiële analyse? Wij opteren van niet voor dit moment. Mocht de koers verder dalen (vanaf $9.62), dan kan het een overweging waard zijn.

cursus-beleggen-aandelen

Sterke en Zwakke punten van Carnival (CCL)

Willen we Carnival aandelen kopen voor de lange termijn? In dat geval dienen we nader onderzoek te doen op haar kwaliteiten en verbeterpunten. Carnival aandelen kopen doe je niet zomaar. Je doet dit omdat je gelooft in het bedrijf. Sterke bedrijven groeien. Als jij erin gelooft dat dit bedrijf gaat groeien, dan wil je Carnival aandelen kopen. Houd wel goed rekening met de opportuniteitskosten. Beleggen in Carnival aandelen betekent dat je het geld niet kan investeren in andere waarde aandelen.

Sterke punten van Carnival

 • De omvang van de onderneming is een van haar sterke punten, aangezien het de grootste cruise-operator ter wereld is. Naast een grote "vlootcapaciteit" exploiteert zij een dozijn cruisemerken die wijd en zijd bekend zijn.
 • Haar "merkenportefeuille" spreekt een brede waaier van nichemarkten aan. Als grote onderneming heeft de onderneming een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van andere ondernemingen in de sector, wat een ander sterk punt is.
 • Een van de sterke punten van de onderneming is haar agressieve en doeltreffende marketing.
 • Naast de bovengenoemde sterke punten heeft Carnival Corporation & Plc een groot marktaandeel in verscheidene belangrijke landen, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Het aandeel in elk van deze landen bedraagt meer dan 45 procent, waarbij het aandeel in Italië zelfs 68 procent bedraagt.

Zwakke punten van Carnival

 • Ongeveer 52 procent van de inkomsten van de onderneming zijn afkomstig van klanten in de Verenigde Staten. Dit soort te grote afhankelijkheid belemmert het vermogen van de onderneming om schommelingen in de Amerikaanse economie op te vangen, hetgeen negatieve gevolgen voor de onderneming kan hebben.
 • Carnival Corporation heeft zijn inkomsten in de afgelopen vijf jaar met 28% per jaar zien dalen. Als gevolg daarvan valt het in een onaantrekkelijk cohort.
 • De onderneming heeft positieve stappen gezet in de richting van diversiteit, gelijkheid en inclusie. Er is echter nog geen succes geboekt. Het bedrijf moet zijn wervings- en selectieproces uitbreiden, zodat het meer minderheden en mensen met een kansarme achtergrond kan aanwerven.
 • Als gevolg van de Covid-19 pandemie en de blokkade van het Suezkanaal, werd de bevoorradingsketen van Carnival wereldwijd verstoord. Carnival Cruise Lines is nog steeds sterk afhankelijk van de bestaande bevoorradingsketen. Hoewel de huidige bevoorradingsketen kostenefficiënt is, maakt ze Carnival kwetsbaar voor verdere verstoringen in Zuidoost-Azië.

periodiek-beleggen

Bedreigingen en kansen voor Carnival (CCL)

Willen we Carnival aandelen kopen of niet voor de zeer lange termijn? In dit geval dienen we vooral vanuit strategisch perspectief te kijken naar de kansen en bedreigingen. Zowel vanuit de organisatie als vanuit de huidige en potentieel nieuwe markten. Hieronder enkele inzichten ter inspiratie.

Kansen voor Carnival

 • Cruises zijn in het afgelopen decennium aanzienlijk gegroeid, maar maken nog steeds een klein deel uit van de wereldwijde vakantiemarkt. De inkomsten uit cruises dalen echter in de VS, maar groeien in Europa en Azië, wat Carnival mogelijkheden biedt om in deze gebieden uit te breiden.
 • Bovendien stijgt het besteedbaar inkomen van de Chinese consument, wat de onderneming nog een kans biedt om op dit gebied te groeien. Het Chinese besteedbare inkomen groeit met 10% per jaar. In deze regio zijn klanten momenteel op zoek naar luxe cruises als vakantieoptie, wat een grote kans is voor het bedrijf om zijn activiteiten daar uit te breiden.
 • Carnival Company heeft een andere mogelijkheid om haar activiteiten te laten groeien door middel van fusies en overnames.
 • Bij de productie van Carnival Cruise Lines zou een geavanceerde technologie kunnen worden gebruikt, waardoor de kosten per eenheid zouden dalen, zodat het bedrijf zijn Carnival Cruise Lines tegen lagere kosten aan kostengevoelige klanten zou kunnen aanbieden.
 • Bovendien heeft het bedrijf de kans zich te concentreren op de verbetering van zijn Carnival Cruise Lines door geavanceerde en milieuvriendelijke voorzieningen te bieden.

Bedreigingen voor Carnival

 • Door een aantal rivalen op de markt is er een extreme mate van concurrentie die een enorme bedreiging voor de onderneming vormt.
 • Carnival Corporation ontloopt de betaling van vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten door gebruik te maken van speciale mazen in de belastingwetgeving. Het sluiten van deze mazen in de belastingwetgeving kan in de toekomst een nadelige invloed hebben op de jaarrekening en de fiscale resultaten.
 • Sinds 2009 zijn er veel ongelukken gebeurd met Carnival Cruises, zoals mensen die overboord vielen en schepen die met elkaar in botsing kwamen. Klanten zijn voorzichtiger geworden om met Carnival te gaan vanwege hun reputatie van problemen op de schepen.
 • De stijging en de instabiliteit van de brandstofprijzen hebben de cruisesector zwaar getroffen. Bovendien hebben de hoge brandstofkosten hen gedwongen hogere prijzen aan hun passagiers aan te rekenen. Daarom kan een aanzienlijke stijging van de brandstofprijzen gevolgen hebben voor Carnival.
 • Om ervoor te zorgen dat het bedrijf terugkerende klanten heeft, hebben deze bedrijven leveranciers van hoge kwaliteit nodig op wie kan worden gerekend.

Risicoanalyse van Carnival (CCL)

Naarmate COVID-19 afloopt, verbeteren de cijfers van Carnival, wat het aandeel Carnival aantrekkelijk kan maken voor beleggers. Het bedrijf heeft echter al aanzienlijke schulden gemaakt en zoveel aandelen verkocht dat er niets overblijft voor vaste aandeelhouders op lange termijn.

De enorme koersdaling zorgt uiteraard voor een lager risico op basis van prijs. De cruciale vraag bij Carnival aandelen kopen of niet ligt echter in de toekomstige winstverwachting. Ja, in het verleden presteerde het bedrijf sterk. Mogelijk kan zij dit op de lange termijn hervatten. Voor de korte termijn is het onzeker. En in dat perspectief zien wij de kans in betere aandelen om nu te kopen.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Conclusie: Carnival aandelen kopen of niet?

Op basis van onze analyse willen wij geen Carnival aandelen kopen. Voor de korte termijn zijn er nog te veel onzekerheden. Met name op basis van de financiële resultaten. Voor de lange termijn kan het kopen van Carnival aandelen aantrekkelijk zijn, maar dat is nu net de essentie van beleggen. Wat ons betreft is er nog te veel onzekerheid en is het aannemelijk dat de koers verder daalt in 2022.

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan aandelen en ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Reacties
Categorieën