Spiritueel Ontwikkelen: Pragmatische Beginnersgids
spiritueel-ontwikkelen
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
03/30/2022
7 min

Spiritueel Ontwikkelen: Pragmatische Beginnersgids

03/30/2022
7 min

Beste Happy Investor, spiritueel ontwikkelen klinkt als een vage bezigheid. Sommige “spirituele denkers” zijn inderdaad vaag. Echter kent spirituele ontwikkeling ook praktische toepassingen. In dit artikel vind je een kleine beginnersgids voor pragmatische denkers die zich spiritueel willen ontwikkelen. Dit is relevant omdat essenties vanuit spiritualiteit leiden tot een gelukkiger leven. En als Happy Investor willen wij naast financiële onafhankelijkheid bovenal gelukkiger zijn!

Op naar spirituele ontwikkeling.

Inhoudsopgave

Waarom en hoe spirituele ontwikkeling uw leven zal verbeteren

waarom spiritueel ontwikkelen

Waarom is spirituele ontwikkeling belangrijk? Is dat niet iets voor vage hippies? Nee. Spiritueel ontwikkelen is ook voor pragmatische denkers rationeel. Spiritualiteit is een persoonlijk proces, het zinspeelt op onze band of verbinding met een hogere macht. Sommigen noemen het God, Allah, Brahma, of het Universum.

Sommige mensen geloven dat deze kracht een persoon of een godheid is, terwijl anderen geloven dat het de intelligentie is die de kosmos op orde houdt. Weer anderen zien God als iets binnen in ons, en dat we in contact moeten komen met die verborgen wijsheid. En er zijn rationele denkers die totaal niet geloven in “dit soort onzin”.

Ongeacht je overtuigingen impliceert spirituele ontwikkeling vaak een proces om een beter mens te worden. Het betekent niet dat je een vage hippie of een monnik wordt. Het betekent bewuster worden en innerlijke vrede vinden.

We kunnen ons materieel verbeteren. We kunnen bijvoorbeeld meer geld verdienen, een groot huis kopen of afstuderen aan de universiteit. En dat is geweldig, maar het betekent niet noodzakelijkerwijs dat we gelukkig zijn.

Maar als we ons tegelijkertijd inspannen om spirituele groei te bereiken, zullen we het leven door een andere lens zien en intenser genieten van elke gebeurtenis. Dit kan je ook zien als praktische Mindfulness. Het spiritueel ontwikkelen geeft je wijsheid in het leven.

Oefeningen voor spirituele ontwikkeling 

spiritueel ontwikkelen oefeningen

Ben je er klaar voor om aan je spirituele ontwikkeling te werken? Hier zijn enkele praktische oefeningen die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Als het aan ons ligt probeer je het zo praktisch en “down to earth” mogelijk te houden. Voor een Happy Investor betekent spiritueel ontwikkelen niet dat je in een “hogere macht” gaat geloven. Voor ons betekent het dat je meer bekend raakt met jezelf en je eigen gedachten, opdat je meer in jezelf gaat geloven.

Geloof in een groter geheel kan je kracht geven. Maar als Happy Investor prefereren we bovenal om in onszelf te geloven. Wij zijn dé drijvende kracht achter alles wat we willen. Of dat nu gaat om spirituele ontwikkeling, carrière maken, een goede ouder worden of financieel onafhankelijk worden.

cursus-beleggen-aandelen

Oefening 1. Meditatie

Meditatie is een essentieel onderdeel van spirituele groei. Het helpt je om de communicatie met je ware zelf te herstellen. Wanneer je je gedachten tot rust brengt, kun je de antwoorden ontvangen die je nodig hebt. Ze bevinden zich allemaal in jou.

Meditatie kan je helpen om in contact te komen met je innerlijke wijsheid. Daarom, als je spiritueel wilt ontwikkelen, helpt het om iedere dag te mediteren. 10 – 20 minuten per dag is voldoende.

Dit kan je oefenen: zit stil in een comfortabele houding. Ontspan je lichaam zo veel als je kunt. Je kunt je geest niet tot rust brengen als je je lichaam niet ontspant. Concentreer je daarna op je ademhaling. Adem diep in, houd je adem vast en adem dan langzaam uit. Herhaal dit proces totdat je geest helemaal stil is.

Als je eenmaal een vredige geestestoestand hebt bereikt, kun je je gaan concentreren op iets als een mantra, je hartslag, of je voorhoofd. Je begint te mediteren als je dat niveau van concentratie hebt bereikt.

Meditatie is een vaardigheid die oefening vereist om onder de knie te krijgen. Het is niet realistisch om onmiddellijk belangrijke resultaten te verwachten. In plaats daarvan, als je volhoudt, zul je genieten van de voordelen.

periodiek-beleggen

Oefening 2. Onderzoek je dag

Een beter mens worden is een onderdeel van spirituele groei. Het houdt in dat je erkent dat je niet perfect bent en ruimte hebt voor verbetering. Als je gelooft dat je al perfect bent, is er geen mogelijkheid om te groeien.

Onze ego's brengen ons schade toe aan onszelf en anderen. We kunnen niet spiritueel ontwikkelen zonder te leren die negatieve gedachten en handelingen te begrijpen en te transformeren.

Als je boos bent en tegen anderen schreeuwt, kun je dingen zeggen waar je spijt van zult krijgen. Het gif dat in je losbarst kan anderen en jezelf emotioneel schaden. Dus, laat je negatieve gevoelens los en transformeer ze in wijsheid en begrip.

Dat betekent niet dat je je gevoelens voor altijd moet onderdrukken. Het betekent dat je moet nadenken over waarom je handelt, denkt of je voelt zoals je doet. Vel geen oordeel; observeer gewoon. Het zal beginnen te vervagen als je beseft waarom het je pijn doet en wat de wortel van het probleem is.

Leer excuses aan te bieden, accepteer de verantwoordelijkheid voor je fouten, en werk er elke dag aan om een beter mens te worden. Als je dat doet, zal je gelukkiger worden.

Neem voordat je naar bed gaat even de tijd om stil te zitten en je hele dag van begin tot eind mentaal te overdenken. Houd elk detail in gedachten en let goed op wat je gezegd, gevoeld of gedaan hebt. Doe dit totdat u zich het eerste moment kunt herinneren waarop u 's morgens uw ogen opende.

Observeer elke gebeurtenis en probeer de verborgen oorzaken achter je daden te begrijpen. Als je dit elke avond doet, zul je wijzer worden in persoonlijke ontwikkeling.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Mindfulness oefening 3. Leer te leven in het heden

We missen de essentie wanneer onze gedachten afdwalen en denken aan iets anders dan wat er op dit moment gebeurt. Daarom is het essentieel om te leren leven in het heden.

We brengen een groot deel van onze wakkere uren door met obsessies over de toekomst of met vasthouden aan het verleden. Als gevolg daarvan worden we soms zelfs angstig, gefrustreerd en overweldigd.

Als je in het heden begint te leven, vervagen je problemen. Elke situatie biedt je een kans om te leren en te verbeteren. Als je geest voortdurend bezig is met de toekomst of het verleden, zul je niet in staat zijn om van het huidige moment te genieten.

Het mooie van mindfulness oefeningen is dat je ze kunt doen wanneer je maar wilt: je kunt ze doen op je werk, tijdens het eten, tijdens het wandelen, enzovoort.

Mindfulness betekent volledig bewust zijn van het huidige moment, zonder te oordelen of je gedachten te laten afdwalen. In plaats daarvan concentreer je je diep op wat er op dit moment gebeurt.

Mindfulness draagt bij aan een sterkere Mindset. Lees hier wat Mindset betekent en hoe je dit kan ontwikkelen.

value-aandelen

Oefening 4. Zoek redenen om dankbaar te zijn

Dankbaarheid is noodzakelijk voor spiritueel ontwikkelen. Als je aan het eten bent, wees dan dankbaar. Toon dankbaarheid aan Moeder Natuur voor het verstrekken van voedsel aan jou en de mensen die geholpen hebben bij de productie ervan.

Wees dankbaar voor al het geld dat je ontvangt, hoe weinig het ook is.

Wees ook dankbaar voor je hele familie en vriendenkring. Wees dankbaar voor wie je bent. Erken dat je liefde in jezelf kunt vinden, zelfs als je geen relatie hebt.

Wees dankbaar voor je leven en de dagelijkse wonderen waarvan je getuige bent.

Als je niet dankbaar bent, kun je je hele leven doorbrengen zonder alle wonderen op te merken die je dagelijks kunt ervaren. Met andere woorden, je begint mechanisch te leven en je richt je alleen op problemen en obstakels in plaats van op de mooie dingen die je in handen hebt.

Dankbaarheid leidt ook tot een beter financieel leven. Wie dankbaar is, heeft minder behoefte aan materialisme. Hierdoor heb je minder geld nodig óf je houdt meer geld over om bijvoorbeeld te beleggen in aandelen. Op die wijze kan spiritueel ontwikkelen zelfs bijdragen aan financiële ontwikkeling 😉.

Oefening 5. Kanaliseer je energie op een verstandige manier

Alles in het universum is energie. Alles wat we doen vereist energie, en we projecteren onze energie in alles wat we doen. Er zijn echter momenten dat we niet weten hoe we onze energie moeten kanaliseren. Als gevolg daarvan onderdrukken we die energie, wat leidt tot spanningen, stagnerende energie in het lichaam, en onopgeloste gevoelens. Dat veroorzaakt soms zelfs woede, angst en frustratie.

Als je je energie niet op de juiste manier kanaliseert, kun je daar lichamelijke en geestelijke gevolgen van ondervinden. Als je leert hoe je je energie kunt kanaliseren, kun je vreugde en innerlijke rust vinden. Dat is het nut van spiritueel ontwikkelen.

Het verrichten van creatieve activiteiten is een geweldige manier om te verlichten en los te opgekropte energie. Fysieke activiteit is een andere manier om je energie effectief te kanaliseren.

Je kunt yoga, tai-chi, qigong of andere fysieke disciplines doen waarbij je energie beheerst. Op deze manier kun je die opgebouwde emoties loslaten. Ook reactief boksen kan verhelderend zijn. Een uurtje per week rammen op de boksbal zorgt voor veel ontlading. Probeer het maar eens!

Oefening 6. Eet gezond voedsel

Je bent wat je eet! Natuurlijk zal het eten van ongezond, verwerkt junkfood niet leiden tot meer energie. Als we ons down voelen en geen energie hebben, komt het deels ook neer op het voedsel dat we in ons lichaam stoppen.

Als je je fris en verjongd wilt voelen, kies dan voor vers voedsel, zoals fruit en groenten, kruiden en granen. Geef de voorkeur aan licht voedsel dat gemakkelijk te verteren is. Het voedsel dat je eet moet je lichaam, geest en ziel voeden.

Het voedsel dat je eet beïnvloed je mentale en emotionele welzijn, evenals je spirituele ontwikkeling. Sommige voedingsmiddelen brengen mentale helderheid en evenwicht. Dit is derhalve een eenvoudige doch praktische oefening voor spiritueel ontwikkelen: eet gezond.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen omtrent spiritueel ontwikkelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën