Hoe Spiritueel Groeien? 9 Oefeningen en Tips
hoe-spiritueel-groeien
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
03/09/2022
8 min

Hoe Spiritueel Groeien? 9 Oefeningen en Tips

03/09/2022
8 min

Beste Happy Investor, Wie ben je als je alleen bent? Wat als niemand iets geeft om je naam, carrière, diploma's, klasse, geld, familie, positie op de arbeidsmarkt, filosofieën of religieuze overtuigingen? Wat zou je zeggen als iemand je vroeg: "wie ben je"?

Spiritueel groeien betekent in contact komen met je Hogere Zelf, je ware essentie, je hoogste realiteit. Hoe meer je in contact komt met die kracht, hoe meer je spiritueel groeit. Spirituele groei verbetert elk aspect van je leven door je in staat te stellen innerlijke vrede en gelukzaligheid te vinden en je bewustzijn te verhogen.

Als je wilt leren hoe je spiritueel kan groeien, vind je hier een aantal ideeën over hoe je dat kunt doen.

Note: dit artikel is geschreven door gastblogger Eleana. Zij leeft in Peru waar zij op vrijwillige basis mensen helpt naar spirituele groei. Natuurlijk heeft ze ook geld nodig om te leven, en dus schrijft ze op parttime basis artikelen voor (onder meer) de Happy Investors. Het is leuk dat wij op deze manier ook kunnen bijdragen aan beter leven in minder ontwikkelde landen. 

1. Leer hoe je je energie verstandig kan kanaliseren

spirituele-groei-oefeningen

We gebruiken energie voor alles in ons leven. We projecteren het op alles wat we doen. Soms weten we echter niet hoe we onze energie moeten kanaliseren. Bijvoorbeeld, wanneer we woede, angst, of angst voelen. Dan kunnen we ons helemaal van slag voelen.

Het niet verstandig kanaliseren van je energie beïnvloed je fysiek en emotioneel. Zoals wanneer je neerslachtig kan worden van negatieve feedback. Het verstandig kanaliseren van je energie geeft je gelukzaligheid en innerlijke rust.

Dit is een goede oefening voor spiritueel groeien. Een dagelijkse oefening hiervoor is het vinden van een creatieve hobby. Creatieve uitlaatkleppen zijn geweldige manieren om je energie te kanaliseren. Denk aan kunst, muziek, koken, dansen, tuinieren, maar ook minder “kunstzinnige” activiteiten werken. Lichaamsbeweging is een andere manier om je energie effectief te kanaliseren. Even lekker wandelen in de natuur (met de hond) doet wonderen.

Probeer deze oefening eens. Je wordt er kalm door: ga in een comfortabele houding zitten. Adem diep in. Terwijl je inademt, beeld je een licht in dat vanaf je stuitbeentje naar je hoofd opstijgt. Adem dan uit en stel je voor dat het licht afdaalt naar je hart.

2. Erken je fouten en streef ernaar een beter mens te worden

Spiritueel groeien betekent een beter mens worden. Het betekent erkennen dat je niet perfect bent en dat je je kunt verbeteren. Als je het gevoel hebt dat je al perfect bent zoals je bent, is er geen mogelijkheid tot groei.

Sta jezelf toe om sorry te zeggen, je fouten te erkennen, en hard te werken om elke dag beter te worden. Als je dat doet, zal je iedere dag gelukkiger zijn.

Probeer deze oefening voor spiritueel groeien eens: Ga elke dag, voor het slapengaan, stil zitten en herbeleef de gehele dag in je hoofd. Van begin tot eind. Onthoud elk detail en besteed aandacht aan alles wat je zei, voelde of deed. Eindig met de herinnering aan het moment dat je 's morgens je ogen opende.

Misschien voel je je boos, verdrietig of overprikkeld door sommige herinneringen. Maak je geen zorgen, laat het gaan. Probeer zo objectief mogelijk te zijn en te begrijpen waarom je handelde zoals je deed.

Als je klaar bent met deze oefening, zal je een aantal specifieke momenten identificeren waarop je je anders had kunnen gedragen. Leer van die fouten, want ze zullen je in staat stellen om te groeien.

Lees hier meer inspiratie over groei Mindset ontwikkelen.

3. Help anderen

Anderen helpen geeft je een speciaal gevoel. Het is als magie. Het geeft je een diepe gelukzaligheid en een diepe verbinding met je ware essentie. Dienstbaarheid stelt je in staat je bewustzijn te verhogen en het ego op te lossen en maakt je bewust van de behoeften van anderen.

Je kan anderen op vele manieren helpen. Doe bijvoorbeeld aan liefdadigheid, vrijwilligerswerk, of luister naar iemand die het nodig heeft. Wat je ook kiest, het is zo'n dankbare ervaring, en het is noodzakelijk om spirituele groei te bereiken.

periodiek-beleggen

4. Beoefen mindfulness voor spirituele groei

spiritueel-groeien-oefeningen

Het is zo belangrijk om te leren leven in het heden. Lijden ontstaat door aan iets anders te denken. We maken ons een groot deel van de dag zorgen over de toekomst of zijn gehecht aan het verleden. Dat maakt ons (soms) angstig, depressief en overweldigd.

Wanneer je in het heden begint te leven, verdwijnen problemen. Je begint elke situatie te zien als een kans om te leren en te groeien. Als je geest altijd aan de toekomst of het verleden denkt, kan je niet van het heden genieten.

Het beoefenen van mindfulness helpt hierbij en draagt daarom toe aan spiritueel groeien. Het beste aan mindfulness oefeningen is dat je ze de hele tijd kunt doen: als je werkt, eet, wandelt, et cetera.

Je kan mindfulness beoefenen, zoals met deze oefening: Neem een moment voor jezelf. word je bewust van je lichaam. Wees je bewust van je houding, je spieren en elke gewaarwording die bij je opkomt. Let op je hartslag en je ademhaling. Wees je dan bewust van je omgeving. Denk er niet over na. Voel.

Vraag jezelf af: "Wie ben ik? Wat ben ik aan het doen? Waar ben ik?". Doe het zo vaak als je kunt, vooral als je gedachten beginnen af te dwalen.

Mindfulness is cruciaal voor het ontwikkelen van een florerende Mindset. Lees hier meer over wat Mindset betekent en waarom dit zo belangrijk is voor jouw leven.

laten-beleggen-vergelijker-2022

5. Wees dankbaar voor wat je hebt

Wees dankbaar voor het voedsel dat je eet, voor het dak boven je hoofd, voor je familie en je vrienden. Wees dankbaar voor alles. Wanneer je dankbaar bent, stem je jezelf af op liefde, vrede en geluk. Je wordt bewust van hoe alles in het leven een wonder is. Dit zal je doen glimlachen. Dit zal je gelukkig maken. En als je gelukkig bent, is het makkelijk om positief te denken en positief te zijn. Iedereen houdt van positieve mensen. Positief zijn is een belangrijk element van ieders spirituele groei.

Lees meer over hoe een positieve mindset ontwikkelen.

6. Bezoek (en voel) de natuur

tips-voor-spirituele-groei

De natuur leert ons de eenvoud van het leven. Het heeft de kracht om ons fysiek, emotioneel en mentaal te harmoniseren. De natuur helpt ons in contact te komen met onze ware essentie. Als je rustig in de natuur zit en alle afleidingen verwijdert, kun je wijsheid vinden.

Je kan spiritueel groeien door zoveel mogelijk de natuur te bezoeken en naar jezelf te luisteren. Ga naar het strand, het bos, de rivier, de bergen, of zelfs het park. Je kan ook een tuin in je huis aanleggen of kamerplanten nemen. Ze harmoniseren elke ruimte. Het verzorgen van je planten is ook een zeer ontspannende bezigheid. En, terwijl je dit doet, wees dankbaar voor de ervaring.

vastgoedfondsen-vergelijker

7. Kom in contact met het goddelijke

Spirituele groei is een persoonlijk proces. Het is de verbinding of relatie die we hebben met een hogere kracht. Sommigen noemen het God, Allah, Brahma, of het Universum. Spirituele groei houdt in dat we erkennen dat er meer is in deze wereld dan wat de fysieke ogen kunnen zien. Het betekent begrijpen dat er grotere krachten zijn die het universum in stand houden.

Er zijn vele manieren om in contact te komen met het goddelijke. Bid, mediteer, bezoek de natuur, doe wat voor jou werkt!

Persoonlijke note vanuit Happy Investors: doe alleen iets waar je echt in gelooft. Ik geloof in de rust opzoeken en naar mijzelf te luisteren. Om dankbaar te zijn en te genieten van kleine momenten. Maar ik geloof niet in een “Hogere Zelf” of een “universele kracht”. Dit past niet binnen mijn rationele kennis omtrent de werking van het universum, fysica, evolutie, kortom: de wetenschap. Maar dat is nu net het punt van spiritueel perspectief: geloof in iets wat je niet kan zien. Ik doe dat niet, omdat het niet bij mij past. Maar wellicht past het wel bij jou, en dan is dat prima. Immers, miljoenen dan wel niet miljarden mensen geloven in God, en die heb ik ook nog nooit gezien.

8. Vind balans en wees verantwoordelijk voor je daden

Spirituele groei betekent dat je elk aspect van je leven moet organiseren. Vraag jezelf af, hoe is mijn relatie met mijn ouders? Hoe is mijn relatie met mijn collega's? Hoe is mijn relatie met geld? Hoe is de relatie met mezelf? Onthoud dat alles in je leven een weerspiegeling is van je innerlijke wereld. Als er iets in je leven op orde moet komen, begin dan van binnenuit te werken.

Voor een Happy Investor speelt geld een belangrijke rol. Wij laten geld voor ons werken zodat we financiële vrijheid en -onafhankelijkheid bereiken. Gewoon, omdat het kan. Deze intentie gaat samen met mindfulness. Hoe meer tevreden we zijn met wat we nu hebben, hoe minder risico wij hoeven te nemen met onze beleggingen. Maar we moeten wel verantwoordelijkheid nemen over het resultaat. Dit betekent: veel onderzoek doen en erin geloven dat financiële vrijheid voor ons bestemd is. (want waarom niet?)

cursus-beleggen-aandelen

9. Mediteer voor spirituele groei

Dagelijkse meditatie is een essentieel onderdeel van spirituele groei. Het zorgt ervoor dat je in contact komt met je ware essentie. Als je je geest tot rust brengt, kun je de antwoorden ontvangen die je misschien nodig hebt. Ze zitten allemaal in je.

Meditatie helpt je contact te maken met die innerlijke wijsheid. Daarom is het essentieel voor spiritueel groeien. Bovendien verbetert het elk aspect van je leven omdat het je in staat stelt dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Dit is wat je kan doen: zit stil en zoek een comfortabele houding. Probeer je lichaam zo veel mogelijk te ontspannen. Rek je uit, doe yoga, of doe wat je maar nodig hebt om je ontspannen te voelen. Let nu aandachtig op je ademhaling. Adem diep in, houd je adem vast en ontspan. Herhaal dit tot je geest rustig is. Als je een rustige geestestoestand hebt bereikt, kun je je gaan concentreren op iets als een mantra, je hartslag, of je wenkbrauw. Dat is het! Je bent aan het mediteren.

Meditatie is een proces. Je kunt niet van de ene op de andere dag significante resultaten verwachten. In plaats daarvan zul je de voordelen van volharding zien.

Een populaire beweging is om meditatie te combineren met de law of attraction. Daarbij gebruik je de kracht van denken voor het aantrekken van meer succes. Lees hier over de law of attraction met uitleg over hoe dit werkt.

Conclusie over spiritueel groeien

Spirituele groei is meer dan naar India reizen en/of in de lotusbloemhouding gaan zitten. Het gaat om alles wat je doet: de manier waarop je anderen behandelt, de manier waarop je het leven ziet, en je relatie met jezelf. Als je spiritueel groeit, kun je een verandering zien in elk aspect van je leven. Geluk komt van binnenuit. En als je het van binnen vindt, zul je het overal vinden.

Dit is relevant in de huidige maatschappij. Wij zijn gedreven mensen. We willen graag vooruit. Persoonlijke ontwikkeling, carrière maken, meer geld verdienen, meer luxe, et cetera. Dit is goed. Vooruitgang biedt perspectief en de kans tot een beter leven. Maar het mag niet de overhand krijgen. Spiritueel groeien kan ons hierbij helpen. Om meer in het nu te leven, met de intentie om doelen te bereiken in de toekomst. Mochten we ze niet halen, dan is dat oké want we hebben het al goed. Het zal ons geluk niet bepalen, omdat we al gelukkig zijn.

Reacties
Categorieën