Spiritueel Beleggen: Hoe Word je een Spirituele Belegger?
spiritualiteit-beleggen
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
02/21/2022
11 min

Spiritueel Beleggen: Hoe Word je een Spirituele Belegger?

02/21/2022
11 min

Beste Happy Investor, je denkt misschien dat spiritualiteit en beleggen helemaal niets met elkaar te maken hebben. Is spiritualiteit niet juist heel zweverig, en beleggen heel rationeel? Ja en nee. Spiritualiteit kan heel toepasbaar zijn. En beleggen kan heel emotioneel zijn. Als je er dieper over nadenkt, is er een sterk verband tussen beide. Je kan een belegger zijn zonder spiritueel te zijn, maar je beleggingen kunnen baat hebben bij een meer spirituele levensstijl. En op dezelfde manier kan beleggen je veel spirituele lessen geven. Kortom, het kan nuttig zijn om een “spirituele belegger” te zijn 😉.

In dit artikel vind je manieren om spirituele principes in je manier van beleggen te verwerken. Geen zweverige poespas. Het toepassen van deze principes zal je succes verhogen, zowel financieel als emotioneel.

8x hoe spiritueel beleggen leidt tot duurzaam financieel succes

Samengevat omvat dit artikel 8 redenen (waarom en) hoe spiritueel beleggen leidt tot duurzaam financieel succes. Het toepassen van deze 8 aspecten geeft je hoger rendement op de lange termijn. Laten we ze punt voor punt bekijken. 

Spiritueel beleggen: Blijf kalm

spiritueel-investeren

De slechtste beleggingsbeslissingen komen voort uit emotioneel beleggen. Wanneer je bang bent dat je geld zal verliezen, kan je fouten maken waar je spijt van krijgt. In het geval van beleggen impliceren de beste beslissingen dat je kalm blijft, zelfs wanneer er moeilijkheden beginnen te komen.

Onthechting is een toestand waarin iemand zijn gehechtheid aan verlangens naar dingen, mensen of begrippen van de wereld overwint, waardoor hij een ruimere kijk op het universum kan krijgen. Onthechting is een sleutelbegrip in de filosofie van het Zenboeddhisme, en het verwijst naar het vrij zijn van iemands gedachten. Het is het zich intellectueel en emotioneel losmaken van zijn gedachten en meningen om te vermijden dat men erdoor wordt geschaad.

Simpel gezegd betekent onthechting het loslaten van angst, jezelf bevrijden van je gedachten en emoties, omdat je ze niet kunt vertrouwen. Als je je losmaakt van je emoties, kun je slimmere beslissingen nemen, vooral als het gaat om beleggen.

Dit doet een spirituele belegger: voordat je een beleggingskeuze maakt, adem diep in, houd uw adem in en adem uit. Herhaal dit tot je je rustig voelt.

Het is krachtig om dit te combineren met vaste regels binnen je beleggingsstrategie. We willen alleen unieke bedrijven kopen tegen een gunstige aandelenprijs. Er zijn echter momenten waarin de markt euforisch is. Koersen knallen omhoog. Zo ook het aandeel dat je op het oog hebt. Je weet dat je op basis van financiële analyse moet wachten, maar toch koop je het aandeel. Omdat je toekomstige winst niet wilt mislopen. Oftewel: je handelt op basis van emoties en niet op basis van vaste regels (bv. op basis van koers/winst-verhouding en ROE).

Bekijk ons aandelen abonnement voor meer inspiratie over vaste regels en financiële analyse.

cursus-beleggen-aandelen

Spiritueel beleggen: Diversifiëren (balans vinden)

Op het gebied van beleggen betekent diversificatie dat je niet al je eieren in dezelfde mand moet stoppen. Er is meer veiligheid in aantallen als het gaat om aandelen en obligaties. Verricht eerst onderzoek en diversifieer vervolgens je portfolio per bedrijf, bedrijfstak, land en risico.

Diversificatie van je middelen heeft ook te maken met diversificatie van je tijd en energie. Zoals wat men impliceert met "tijd is geld."

Als je de hele dag zorgen hebt over je beleggingen, zal je ook geen plezier beleven aan het proces. En erger: je zal andere zinvolle aspecten van het leven verwaarlozen. Zorg er daarom voor dat je je tijd en energie spreidt, zodat je tijd kunt besteden aan vrienden, familie en jezelf. Het hebben van een gediversifieerde beleggingsportfolio zal je meer peace of mind geven.

gratis-aandelen-kopen

Spiritueel beleggen: Leer van je fouten

hoe-spiritueel-beleggen

Spirituele filosofieën leren ons om van fouten te leren in plaats van erover te obsederen. Hetzelfde geldt voor beleggen. Zelfs de meest succesvolle beleggers ervaren mislukkingen, maar zij omarmden dit en gaan verder. Het accepteren van mislukkingen is de eerste stap in het ontwikkelen van een Mindset voor beleggen. De sleutel tot succes is te begrijpen dat verliezen een onvermijdelijk element zijn van elk beleggingsproces.

Het is makkelijker om je mislukkingen in beleggen te accepteren als je ook je fouten in andere aspecten van je leven erkent. Zie dit niet als een fout, maar als een kans om van te leren. Een spirituele belegger heeft meer duurzaam succes, omdat hij of zij deze principes ook toepast in haar leven. Ja, we maken fouten. Op het werk, in relaties, en overal. So what. Kop omhoog. Leer ervan. En ga door.  

commissievrij-beleggen-etf

Pas de Law of Attraction toe

Spiritualiteit leert ons dat de uiterlijke wereld de innerlijke wereld weerspiegelt. Simpel gezegd: gelijk trekt gelijk aan. Dit is het principe van de law of attraction. In het Nederlands: wet van aantrekking. De gedachten is als volgt. Als je succes wilt hebben in de fysieke wereld, moet je dingen organiseren in je innerlijke wereld. Hoe denk je? Hoe voel je je? Zijn je gedachten en emoties afgestemd op wat je wilt bereiken? Op hetgeen je diep van binnen verlangt.

Je mindset bepaalt je emoties en acties, en daarom creëert het je realiteit. Investeer tijd en energie in een positieve mindset ontwikkelen. Laat beperkende overtuigingen en alles wat je tegenhoudt los. Denk in kansen. Denk in overvloed. Geloof erin dat beleggen jou naar een beter leven kan geven.

Zodra je je gedachten en emoties op één lijn brengt met je (financiële) doelen, kun je ze werkelijkheid laten worden. In praktijk betekent dit om jezelf dagelijks te herinneren in hetgeen je verlangt en wilt bereiken. Maak je financiële doel zo concreet mogelijk. Hoeveel geld wil je op een bepaalde leeftijd? Wat ga je ermee doen? Hoe voel je je wanneer je dit geld hebt? Door hier simpelweg aan te denken zal je meer actie ondernemen om het te bereiken. Dit is autosuggestie.

Meer weten? Lees hier alles over de law of attraction toepassen.

Geef om de voetafdruk die je achterlaat

We laten een erfenis achter. Elke actie die we ondernemen, evenals elke financiële beslissing, laat een onuitwisbaar spoor na. Het is aan ons om te bepalen wat dat spoor zal zijn. Dat vereist dat we verder gaan dan het achterhaalde model om een bedrijf alleen te ontwikkelen voor het maximaliseren van persoonlijke rijkdom en winst voor de aandeelhouders. Winst zal altijd een belangrijk element zijn, maar het kan niet het belangrijkste aspect zijn. En het kan zeker niet de enige maatstaf zijn, als we ons richten op het maximaliseren van onze impact.

Dit is waarom bedrijven die de wereld oprecht willen verbeteren zo snel groeien. Zij raken emotionele drijfveren bij mensen. De why is sterk, en dat trekt mensen aan. Bovendien neemt management beslissingen in het belang van haar why. Meestal voorkomt dit wanpraktijken zoals schandalen. En derhalve door niet uitsluitend op winst te sturen, kan een bedrijf juist meer winstgevend worden.

Een spirituele investeerder zijn betekent bijvoorbeeld dat je er alles aan doet om de bedrijven en de oprichters waarin je investeert aan te moedigen om na te denken over hun impact en die in hun cultuur op te nemen. Of, meer waarschijnlijk, andersom: investeer alleen in bedrijven met ethisch management die werken aan een betere wereld, en haar beloften nakomen.

Vraag jezelf af: in welke bedrijven investeer ik? Wat zijn hun waarden? Welk effect hebben ze op de wereld?

Als spirituele investeerder zou je willen vermijden om te investeren in bedrijven die haar werknemers uitbuiten, wreed zijn tegen dieren, of de planeet vervuilen. In praktijk komt dit neer op het investeren in de beste duurzame aandelen. Een ander voorbeeld hiervan vind je in ons onderzoek naar de 10 duurzame ETF’s die gericht zijn op ESG en verantwoord ondernemerschap.

value-aandelen

Help anderen

spirituele-belegger

Altruïsme en liefdadigheid zijn essentiële onderdelen van spirituele groei. We zeggen echter tegen onszelf dat we pas filantropen zullen worden en aan liefdadigheid zullen doen als we een enorme hoeveelheid geld hebben. Bij mij is dit eerlijkheidshalve ook zo. Maar we kunnen onze daden van dienstbaarheid niet blijven uitstellen tot het ons uitkomt.

Behulpzaam zijn aan anderen is wat ons leven zin en doel geeft. Wanneer we de nadruk leggen op het geluk van andere mensen, gebeurt er iets magisch: we worden de gelukkigste versie van onszelf. Nu ben ik een rationele denker en kan begrijpen dat sommigen dit als onzin omvatten. Daarom omschrijf ik het zelf liever als toegevoegde waarde leveren.

Toegevoegde waarde leveren

Door het leveren van maximale toegevoegde waarde aan anderen, zal je niet alleen hun wereld beter maken. Ook jij wordt hier beter van. Stel dat je iedere dag op het werk voor de hoogste kwaliteit gaat. Het leven van jouw collega’s, leidinggevende en klanten wordt beter. Vroeg of laat zal dit positief uitpakken voor jou. En uit mijn ervaring is dit eerder vroeg dan laat 😉.

Vanuit spirituele invalshoek kunnen we stellen: wacht niet tot je miljonair bent om anderen te helpen. De miljonair T. Harv Eker raadt aan om een percentage van je maandelijkse inkomen toe te wijzen om anderen te helpen en aan liefdadigheid te doen. Misschien kun je niet zoveel geld doneren als Bill Gates doet, maar je kunt wel een verschil maken in iemands leven.

Ik, iemand die dagelijks bezig is met het financiële doel, vindt dit lastig. Ook vind ik het niet tastbaar genoeg. Daarom kies ik er zelf voor om alleen geld te geven aan mensen die er hard voor werken of het écht nodig hebt. Denk aan fooi in een arm land gedurende het reizen, of diensten inkopen van een kleine ondernemer die 100% geeft. Bovendien hoef je niet alleen geld te geven. Je kan ook denken in andere middelen, zoals tijd, energie en kennis. Ik geef veel toegevoegde waarde aan anderen, omdat ik hen help meer financieel succes te realiseren. Ik blij, hun blij. Win-Win.

Hoe kan jij meer toegevoegde waarde leveren op het werk, in relaties, en op andere vlakken?

Wees geduldig, haast je niet.

Het gaat om de reis, niet om de bestemming. We brengen ons hele leven door met het vrezen van de toekomst. We maken ons voortdurend zorgen over onze volgende taak. We zijn de hele tijd bezig. Dat maakt ons uitgeput, gefrustreerd, en overweldigd.

Als het centrum van je leven de toekomst is, dan kun je zeker niet genieten van het heden.

Dit lijkt in conflict te zijn met het stellen van concrete doelen. Immers, concrete doelen zijn bij uitstek toekomstgericht en vereisen zekere focus. Gelukkig is er geen conflict. We willen concrete doelen stellen zodat we weten welke koers we varen. Maar tegelijkertijd genieten we van de reis en hebben geen verwachtingen aan de bestemming. We willen er wel heel graag komen. De intentie is sterk. Maar mocht de koers iets afwijken, dan is dat oké zolang we hiermee content zijn.

Er is ook niets mis mee om voorzichtig en bedachtzaam te zijn. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken, zodat we er later geen spijt van krijgen. Maar als iemand zich voortdurend zorgen maakt over wat er daarna gaat gebeuren, dan zal dat zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid aantasten.

Spiritualiteit leert ons om van dag tot dag te leven en te genieten van het heden. Dat is essentieel als het op investeren aankomt, want het is een keuze voor de lange termijn. We dienen daarom vooral geduldig te zijn. Geld voor ons laten werken. Rendement op rendement accumuleren.

Haastige spoed leidt er ook toe dat we verkeerde beslissingen nemen. Als je onmiddellijke resultaten verwacht en van de ene dag op de andere miljonair wilt worden is beleggen geen optie. In dit geval kan je beter gaan speculeren met hefbomen of door te beleggen in crypto.

Leer om geduldig te zijn. Zet door, en je zal resultaten zien.

ipo-beleggen

Mediteer voor een scherpe en geconcentreerde geest

spiritueel-beleggen

Meditatie is de basis van elke spirituele praktijk. Het is als een sportschool voor de geest. Als je je geest kunt beheersen, kun je je reactie op alles in het leven beheersen. Meditatie helpt je jezelf te leren kennen, helderder te denken en de dingen vanuit een breder perspectief te zien. Meditatie helpt je in elk aspect van het leven. Het is de eerste stap naar een evenwichtiger leven. En het kan ook je beleggingen verbeteren dankzij een scherpe geest.

Mediteer voordat je een financiële beslissing neemt. Wanneer je een investeringsbeslissing neemt, kan de sereniteit die ontstaat door meditatie helpen helderder te denken. Het is omdat je probeert te luisteren naar je intuïtie. Toegegeven, dit klinkt wat vaag. Om het tastbaar te maken kan je jezelf vragen stellen bij iedere belegging. Mediteer en denk aan vragen als: waarom maak ik deze belegging? Wil ik dit echt? Is dit de juiste keuze of zijn er andere opties?

Conclusie over spiritueel beleggen

Beleggen kan een verrijkende ervaring zijn. Zoals alles in het leven, gaat het om het maken van bewuste keuzes. Als je weet waarom je investeert en hoe het je kan helpen, kun je het zien als een manier om geestelijk te groeien. En, natuurlijk, als je spiritueel groeit, zal dat weerspiegeld worden in succesvoller beleggen.

Het toepassen van deze principes is de eerste stap naar het worden van een spirituele belegger. Klinkt vaag, maar je weet nu dat het niet zo is. Een “spirituele belegger” zijn kent grote voordelen. Zo zal je Mind scherp en kalm zijn. Hierdoor ben je in staat om betere beslissingen te nemen op basis van feiten en hetgeen je werkelijk wilt. Emoties, de grootste valkuil bij beleggen, worden vermeden. Ook zal je meer spreiding aanbrengen in je portfolio, omdat je streeft naar balans (in het leven). En de investeringen die je maakt worden gedaan vanuit ethisch aspect. Hierdoor voorkom je het investeren in dubieuze of milieuschadelijke bedrijven, en dit verkleint de kans op schandalen en verliezen.

En zo zijn er nog meer voordelen indien we de relatie tussen spiritualiteit en beleggen in ogenschouw nemen. Wat ik belangrijk vind is dat je niet blijft hangen in het vage. Probeer de lessen, vanuit ieder domein, zo concreet mogelijk te maken. Vraag jezelf af: hoe kan deze wijsheid mij helpen naar beter resultaat? Wees en acteer praktisch.

Reacties
Categorieën