Beleggen in Genomics: 5x ETF’s en 5x Aandelen (Groeimarkt)
Beleggen in Genomics: 5x ETF’s en 5x Aandelen (Groeimarkt)
5 min. leestijd

Beleggen in Genomics: 5x ETF’s en 5x Aandelen (Groeimarkt)

Beste Happy Investor, beleggen in Genomics? In dit artikel vind je een korte introductie over wat Genomics inhoudt. Het is een interessante en opkomende markt, maar brengt wel grotere risico’s met zich mee. Om risico te spreiden bekijken we eerst een 5-tal Genomics ETF’s. Daarna geven we 5 Genomics aandelen ter voorbeeld en inspiratie.

Laten we beginnen

Inhoudsopgave

hoe-investeren-genomics

Genomics is een Engelse term wat refereert naar de studie van het menselijke gen (genoom). Genoom is de complete set van DNA van een organisme. Hier vallen ook dieren, planten en micro-organismes onder.  

De toepassing van deze relatief nieuwe studie kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan het verlengen van levens, zoals met geïndividualiseerde immunotherapie. Of juist het creëren van nieuw leven met specifieke genen. Dit laatste is overduidelijk een ethisch vraagstuk wat betreft menselijk leven. Maar wat te denken van dieren (schaap Dolly 4.0) of landbouwgewassen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe te profiteren van deze kansen als lange termijn belegger?

Je kan het beste investeren in Genomics door het beleggen in bedrijven. Bedrijven die werken aan technologieën, producten en diensten voor het benutten van Genomics. Er zijn vrij veel aandelen beschikbaar van dergelijke bedrijven. Het voordeel is dat we relatief vroeg instappen tot een nieuwe, interessante sector. Het nadeel is dat vroegtijdig instappen ook gepaard gaat met hogere risico’s.

Een thema ETF voor Genomics is in dat perspectief een veiligere keuze.

Hieronder gaan we eerst bekijken welke ETF’s er zijn voor beleggen in Genomics. Daarna behandelen we 5 interessante aandelen ter voorbeeld en inspiratie.  

genomics-etf-beleggen

De term Genomics is nog relatief nieuw binnen de context van beleggen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer biotechnologiebedrijven die zich specialiseren binnen het domein van deze studie. Sommige van hen zijn al even beursgenoteerd. Het ligt hier alleen wel aan de definitie die je gebruikt. Zo zien wij Genomics vooral als sector binnen de industrie van biotechnologie. Dit betekent dat de keuze in aandelen specifieker wordt.

Er zijn meerdere Genomics ETF’s, zoals:

  1. iShares Genomics Immunology and Healthcare ETF (IDNA)
  2. Global X Genomics & Biotechnology ETF (GNOM)
  3. WisdomTree BioRevolution Fund (WDNA)
  4. Invesco Dynamic Biotechnology & Genome ETF (PBE)
  5. Ark Genomics Revolution ETF (ARKG)

Je kan beleggen in ETF’s voor Genomics. De een is meer specifiek dan de ander. De meest specifieke is het fonds Ark Genomics Revolution ETF (ARKG). Deze tracker richt zich volledig op disruptieve spelers binnen dit domein. Dit geeft als voordeel dat de tracker toekomstgericht is. Helaas is het nadeel dat het ook een zeer risicovolle ETF is. Veel van haar holdings maken niet eens winst. Het bevat dus enige speculatie. En de aanhoudende inflatie en mogelijke renteverhoging zijn eveneens niet gunstig voor deze ETF.   

Meer veiligere keuzes zijn die van bijvoorbeeld iShares of Invesco. Maar ook hier zitten voor- en nadelen aan. Analyseer eerst deze Genomic ETF’s alvorens erin te investeren.

Ik heb zelf een kleine positie aan het opbouwen in de ARK Genomic Revolution ETF (van max 2%). Ik ben deze aan het kopen omdat de koers flink daalt. Waarschijnlijk zal deze tracker nog wel even blijven doordalen gezien de hoge waardering. Maar mijns inziens is ARKG interessant voor lange termijn beleggers met een hoog risicoprofiel (dit is geen koopadvies). commissievrij-beleggen-etf-aandelen

Er zijn tal van voorbeelden omtrent aandelen in Genomics. Sommige aandelen zijn van bedrijven die zich volledig richten op dit domein. Andere aandelen zijn van grotere bedrijven die naast Genomics vooral actief zijn in biotechnologie en medicatie. Een aantal voorbeelden zijn (van lager naar hoger risico):

  1. Thermo Fischer Scientific
  2. Merck
  3. Twist Biosciensce Corp
  4. Crispr Therapeutics
  5. Intellia Therapeutics

Dergelijke aandelen kan je zelf eenvoudig vinden door het bestuderen van alle Genomics ETF’s. Ga naar de website van de uitgever en zoek naar de “holdings”. Hier vind je de top 10 holdings, maar je kan ook de rest inzien. Vaak zie je dezelfde namen terugkomen binnen de top 10. Dat is een teken dat het populaire aandelen zijn, wat doorgaans een slimme zet is (meebewegen op de markt). Maar let wel goed op de financiële waardering! Sommige aandelen komen in de top 10 doordat zij grote keorsstijging hebben meegemaakt. En na zo’n stijging kan een aandeel (fors) overgewaardeerd zijn.

Wil je wekelijks toegang tot onze exclusieve beleggingsrapporten met unieke aandelen? Bekijk ons aandelen abonnement voor meer informatie.

En, welke Genomics aandelen vind jij interessant?

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen
Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking