Beleggen in DNA Sequencing en Gentherapie: Aandelen en ETF’s
Beleggen in DNA Sequencing en Gentherapie: Aandelen en ETF’s
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/30/2021
6 min

Beleggen in DNA Sequencing en Gentherapie: Aandelen en ETF’s

09/30/2021
6 min

Beste Happy Investor, DNA sequencing en gentherapie zijn een van de toekomstige innovaties die de wereld kunnen veranderen. De laatste jaren was beleggen in DNA-sequencing en gentherapie meer speculatie dan wetenschap. De hype neemt af, zoals altijd. Aandelen en ETF’s voor DNA sequencing dalen. Is dit een koopkans voor 2022?

Voor ons als lange termijn belegger is de vraag: is dit een goed moment om te beleggen in DNA sequencing? Wat zijn de verwachtingen voor 2022, 2023 en de lange termijn?

In dit artikel vind je een interessante ETF en potentievolle aandelen voor je watchlist.

Inhoudsopgave:

Wat houdt DNA Sequencing en gentherapie in?
ETF’s voor beleggen in DNA sequencing en gentherapie
Investeren in DNA en Gentherapie met ETF ARKG
Beleggen in aandelen voor DNA Sequencing en gentherapie
Conclusie: grote risico’s bij investeren in DNA sequencing en gentherapie

Wat houdt DNA Sequencing en gentherapie in?

beleggen-dna-gentherapie

Bij DNA sequencing kijken wetenschappers naar DNA-sequenties van mensen en/of dieren. Het omvat technieken om de volgorde van de vier DNA bases te bepalen. Bij vergelijking van DNA-sequenties kan men afwijkingen opsporen. Denk bijvoorbeeld aan het vroegtijdig opsporen van een ziekte. En meer toekomstgericht: het samenstellen van geïndividualiseerde medische zorg puur op basis van jouw DNA.

Stel: uit DNA onderzoek blijkt dat je een aangeboren aanleg hebt voor ziekte X. Met bepaalde medische zorg kan men ziekte X uitstellen, minimaliseren of zelfs voorkomen.

Dit soort kennis is veel geld waard. De potentiële markt is veelbelovend.

Gentherapie gaat een stap verder. Dit is een medische behandeling waarbij jouw DNA (genetische code) wordt aangepast. Dit wordt ook wel CRISPR technologie genoemd. Een zeer interessante innovatie die het menselijk ras, hopelijk dan, vooruit kan brengen.

Het roept wel ethische vraagstukken op…

Zou jij jouw kindje willen laten behandelen op basis van gentherapie? Zou je het DNA van jouw ongeboren baby willen wijzigen zodat het super atletisch, intelligent of muzikaal wordt? Dat zou tevens een onoverbrugbare kloof kunnen creëren, waarbij rijke families die super baby’s creëren. Is hier niet een film over gemaakt?

gentherapie-beleggen-tips

Oké, genoeg vraagstukken. Al ben ik wel benieuwd naar jouw mening en visie. Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Dan nu door naar het beleggen in DNA sequencing en het beleggen in gentherapie. Er zijn twee manieren, namelijk (1) beleggen in individuele bedrijven of (2) via een ETF. We gaan eerst naar de minder risicovolle optie kijken.

ETF’s voor beleggen in DNA sequencing en gentherapie

De markt voor DNA sequencing en gentherapie is nog vol in ontwikkeling. Het is tevens een complexe markt, waarbij vooral onderzoek (patenten) voor toekomstige applicaties allesbepalend zijn. Dit is hetzelfde als met biotechnologie bedrijven. Het is moeilijk om dit soort aandelen te waarderen/analyseren. Tevens heb je medische kennis nodig om te begrijpen of bepaalde ontwikkelingen kans van slagen hebben.

Ik heb hier geen kennis van. Dat is ook de reden waarom ik niet beleg in biotechnologie bedrijven zoals Galapagos. Het ene moment is het een unicorn met een veelbelovende pijpleiding aan nieuwe medicijnen. Het andere moment barst de bom. Haar paradepaardje wordt door de FDA afgekeurd. En tot overmaat van ramp falen ook andere ontwikkelingen.

Sinds haar piek staat Galapagos nu op -85% rendement!

Als je een veelbelovende markt ziet, maar hier geen kennis van hebt, dan is een ETF de beste keuze.

Er zijn vier ETF’s voor DNA sequencing en gentherapie, namelijk:

  1. ARK Genomic Revolution ETF (ARKG)
  2. Invesco Dynamic Biotechnology & Genome ETF (PBE)
  3. Global X Genomics & Biotechnology ETF (GNOM)
  4. WisdomTree BioRevolution Fund (WDNA)

ARK Genomic Revolution (ARKG) is de meest pure ETF voor beleggen in DNA sequencing en gentherapie. De andere ETF’s bevatten vooral bedrijven binnen de biotechnologie. Denk aan Repligen, Catalent en Amgen.  Dat is anders dan DNA sequencing en gentherapie.

Investeren in DNA en Gentherapie met ETF ARKG

etf-dna-sequencing-beleggen

Bron: factsheet ARKG

ARKG is onderdeel van de populaire ARK ETF’s. Genomics is een allesomvattende term voor DNA sequencing, editing (bewerken) en testing. De ETF richt zich op bedrijven met een focus op gentherapie (CRISPR), individuele therapieën, bioinformatics, stamcellen onderzoek en meer.

De totale holdings bevat 30 tot 50 bedrijven. Op dit moment bevat de top 10 aandelen circa 42%. Niet alle aandelen zijn pure spelers binnen DNA sequencing en gentherapie, maar het is wel de meest pure ETF van de vier. Let wel op de risico’s. De koersvolatiliteit is hoog, en veel bedrijven zijn (nog) niet winstgevend. Hieronder vind je meer informatie.

Deze ETF kan je niet via DEGIRO kopen. Wel via eToro. Klik hier voor meer informatie over eToro.

aandelen-dna-sequencing

Bron: factsheet ARKG

etf-gentherapie-beleggen

Bron: factsheet ARKG

Beleggen in aandelen voor DNA Sequencing en gentherapie

Een voordeel aan de bovengenoemde ETF’s is dat je met één belegging meer risicospreiding hebt. De ETF ARKG bevat 30 tot 50 aandelen. Dat is niet bijzonder veel, maar meer dan één aandeel.

Wil je potentieel hoger rendement dan een ETF? Dan zal je moeten beleggen in individuele aandelen voor DNA sequencing en gentherapie. Je kan deze zelf opsporen door de holdings van ETF’s te bestuderen.

Hieronder vind je vijf interessante aandelen voor DNA sequencing en gentherapie in 2022/2023:

  • Illumina (ILMN)
  • Pacific Biosciences (PACB)
  • Fulgent Genetics (FLGT)
  • Intellia Therapeutics (NTLA)
  • CRISPR Therapeutics (CRSP)

aandelen gentherapie kopen
Illumina is de marktleider als aandeel voor DNA sequencing. Het aandeel is op moment van schrijven niet goedkoop. De huidige P/E-ratio bedraagt meer dan 60 (dat is hoog). De vooruitzichten zijn niet al te rooskleurig. Al heb ik geen uitgebreid onderzoek verricht.

Fulgent Genetics (FLGT) is een bedrijf dat actief is in “genetic testing”. Op dit moment heeft het een uitstekende financiële waardering. Zo scoort het aandeel goed op P/E-, P/S-, en P/CF-ratio’s. Het is natuurlijk de cruciale vraag wat de toekomstige financiële waardering is. Is Fulgent Genetics ondergewaardeerd? Kijk hiervoor naar de toekomstige omzet- en winstgroei.

Wil je leren hoe je aandelen kan waarderen op Value, groei, financiële gezondheid en bedrijfsstrategie? Dan zijn deze cursussen beleggen voor jou interessant.

Tot slot hebben we Intellia Therapeutics en CRISPR Therapeutics. Beide bedrijven ontwikkelen CRISPR technologie. Daarmee kunnen ze DNA bewerken (knippen). Intellia bedraagt momenteel een marktwaarde van 10 miljard. Ze maken echter slechts 41 miljoen omzet. De P/S-ratio komt neer op 243. Dat is belachelijk hoog. En de winst? -185 miljoen dollar… Oftewel: enorm speculatief met groot neerwaarts potentieel.

aandelen-gentherapie

Waarom hebben beleggers zulke hoge verwachtingen van Intellia als aandeel binnen DNA sequencing en gentherapie? Heb jij een idee? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Met zo’n waardering is de kans op verlies in ieder geval heel hoog. Een relatief veiligere optie qua financiële waardering is CRISPR Therapeutics. Ook dit aandeel moet je zien als “zeer risicovol”.

Conclusie: grote risico’s bij investeren in DNA sequencing en gentherapie

Beleggen in aandelen voor DNA sequencing is op dit moment beslist risicovol. Het is moeilijk om dit soort aandelen te analyseren op basis van financiële ratio’s. Hierbij is het vooral belangrijk dat je denkt in toekomstscenario’s: hoe snel groeit de markt van DNA sequencing en gentherapie? Gaat bedrijf X met haar strategie winnen binnen deze markt? Kunnen ze een winstgevend verdienmodel genereren? Wat voor effect heeft het politiek en economisch klimaat? Et cetera.

Wees voorzichtig met het investeren in bedrijven die je niet volledig kent. Kennis is macht.

Wil je nooit meer unieke aandelen missen met potentieel x5 – x10 rendement? Dan is ons aandelen abonnement iets voor jou.

Mijns inziens is het een betere keuze om te kiezen voor een ETF. De ARKG ETF is het meest potentievol qua rendement. Het risico blijft relatief hoog, maar nog altijd beter dan individuele aandelen.

Je kan de ARKG kopen via eToro. Via dat platform kan je meerdere goede ETF’s kopen. Lees hier over ons onderzoek naar de 7 beste ETF’s bij eToro.

Reacties
Categorieën