Beleggen in Vergrijzing: Trend, Kansen & Investeringen
beleggen-vergrijzing-tips
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
10/12/2021
8 min

Beleggen in Vergrijzing: Trend, Kansen & Investeringen

10/12/2021
8 min

Beste Happy Investor, in essentie leven wij om voort te planten. Hoe langer we leven, hoe hoger die kans. Wij, Homo Sapians, zijn dusdanig intelligent dat we ons eigen leven kunnen verlengen. Een van de gevolgen is toenemende vergrijzing. Dit effect is niet nieuw, maar als lange termijn belegger wordt beleggen in vergrijzing ieder jaar meer relevant. Het geeft kansen. Immers, wie is niet bereidt om haar leven te verlengen? Dat mag wat kosten. 

In dit artikel is de centrale vraag ‘hoe beleggen in vergrijzing?’. Wat zijn de trends? Waar liggen de kansen? En welke concrete investeringen kunnen wij als lange termijn belegger maken? Van ETF’s en vastgoed tot aan 25+ potentievolle aandelen. 

Lees snel door, voordat het leven aan je voorbij tikt! 😉 

Inhoudsopgave

Hoe ziet wereldwijde vergrijzing eruit en welke kansen bij beleggen brengt dat?

trends-vergrijzing-beleggenBron: https://www.institutionalinvestor.com/images/416/Longevity_paper-3-16-16.pdf  

Dit artikel betreft geen wetenschappelijke studie over wereldwijde vergrijzing. Er is al veel onderzoek verricht. Door het combineren van degelijke bronnen krijgen we een beeld van toenemende vergrijzing. En daarmee de relevantie voor het beleggen in vergrijzing. 

Een goede publicatie voor beleggers is het rapport van institutionalinvestors. De bovenstaande afbeelding komt vanuit dit rapport en geeft een inschatting van de toenemende wereldwijde vergrijzing. Een van de conclusies uit dit rapport is: 

“Over the next 25 years, the global population of people aged 65-and-older will double to almost 1.3 billion, according to the United Nations Population Division (Exhibit 1). Even more striking is the growth that will occur within the over-80 age group, which is7 expected to more than triple in absolute size over the next 35 years, rising from 1.7% of the global population today to 4.5% by 2050.” 

Sterke vergrijzing in Europa

Van alle continenten is de vergrijzing in Europa het sterkst (voor nu). Zo geeft Eurostat ter inschatting dat van 2019 tot 2050 de EU-27 populatie van 75 – 84 met 56% toeneemt. En die van 65 – 74 jaar met 16,6%. Een soortgelijke bevinding wordt getroffen in het rapport van CEB. Dit ziet er zo uit:

vergrijzing-trend-europa-voor-beleggers

Europa wordt het eerste getroffen door de vergrijzing én krimpende populatie. In verhouding heeft de Verenigde Staten meer jongeren in de populatie. Daarnaast begint eenzelfde vergrijzing op te treden bij ontwikkelingslanden. Een onvermijdelijke ontwikkeling. De grafiek hieronder toont dit aan.

vergrijzing-trend-ontwikkelingslandenBron: https://www.institutionalinvestor.com/images/416/Longevity_paper-3-16-16.pdf  

Kansen en bedreigingen van de vergrijzing voor beleggers

In hetzelfde rapport van institutionalinvestors worden enkele uitspraken gedaan op basis van statistieken afkomstig van betrouwbare bronnen. Deze uitspraken geven kansen en bedreigingen voor beleggen in vergrijzing, zoals:

 1. Baby Boomers (mensen ouder dan 55) geven twee keer zoveel geld uit als Millennials
 2. Ze spenderen geld aan andere zaken, zoals gezondheid, medicatie, voeding en woningrenovaties
 3. Baby Boomers kunnen hun financiële assets verkopen om pensioen te financieren. Dit kan met name gelden voor risicovolle assets (dit is een bedreiging voor beleggers)

Let op: het laatste punt is een reëel bedreiging. Indien deze bedreiging realiteit wordt, betekent dit dat voornamelijk risicovolle assets tegenwind krijgen.

Tot slot worden in het rapport enkele financiële assets benoemd die kunnen profiteren van de vergrijzing. Deze beleggingskansen heb ik meegenomen in het totaal overzicht van hieronder. We gaan eerst naar lager-risico beleggingen kijken, zoals ETF’s en vastgoed beleggingen voor de vergrijzing. Daarna kijken we naar potentievolle aandelen.  

Beleggen in Vergrijzing: Exchange Traded Funds (ETF’s)

etf-beleggen-vergrijzing

De eerste mogelijkheid die wij hebben is het gespreid beleggen in de toenemende, wereldwijde vergrijzing. Dit kunnen we doen middels thema ETF’s gericht op gezondheid, automatisering, biotechnologie en farmacie. Er zijn bijzonder veel ETF’s voor “vergrijzing”. Derhalve zal ik hieronder een lijst ter inspiratie geven. Je kan vervolgens zelf zoeken naar vergelijkbare fondsen, die een (iets) andere strategie hanteren.

Goede ETF’s voor beleggen in vergrijzing:

 1. iShares Ageing Population UCITS ETF
 2. iShares Healthcare Innovation UCITS ETF
 3. iShares STOXX Europe 600 Health Care (DE) – voor als je meer “specifiek” wilt beleggen in vergrijzing van Europa (zie onderzoek van hierboven waarom dit relevant kan zijn)
 4. ARK Genomics Revolution ETF (ARKG) – hoog risico fonds voor biotechnologie
 5. Invesco Dynamic Pharmaceuticals ETF (PJP) – farmaceutica bedrijven 
 6. iShares U.S. Medical Devices ETF (IHI) 
 7. SPDR S&P Health Care Equipment ETF (XHE)

Iedere tracker heeft haar eigen belegginsstrategie om te investeren in gezondheid, automatisering, biotechnologie en/of farmacie. Het ene fonds is meer gespreid in zowel posities, weging en geografie. De ander is meer specifiek voor potentieel hoger rendement, maar ook hoger risico.

Alle ETF’s kan je (commissievrij) kopen via de bekende brokers. Meer weten? Klik hier voor de beste beleggingsplatformen vergelijken.

Beleggen in Vergrijzing: Vastgoed kansen

De vergrijzing biedt enkele interessante kansen voor vastgoed beleggers. Hieronder vind je een lijst ter inspiratie van beleggingen:

 1. Real Estate Investment Trusts (REIT) voor zorgtehuizen en dergelijke. Een voorbeeld hiervan is de REIT Ventas, Inc. (VTR)
 2. Voor meer spreiding is het veiliger om te kiezen voor een REIT ETF. Dit is een fonds die meerdere REIT’s volgt op koersbeweging. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over beleggen in REITs
 3. Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals SynVest en Corum Investments
 4. Aandelen van huizenbouwers, zoals Dr. Horton, LGI Homes en Diversified Healthcare Trust
 5. Appartementen kopen die gericht zijn op ouderen, zoals in “senior vriendelijke” flatgebouwen of appartementen in en nabij grotere steden

Er zijn veel manieren om te beleggen in vergrijzing middels vastgoed. Als je een laagdrempelige manier zoekt, is SynVest een betrouwbaar Nederlands vastgoedfonds. Mocht je mijn artikels vaker lezen, dan weet je dat ik wel gecharmeerd ben van SynVest. Met name het relatief stabiele dividend van circa 8% per jaar is interessant. Zij hebben een beperkte focus op gezondheidscentra. 

Lees hier meer informatie over SynVest.

Beleggen in Vergrijzing: 25+ Potentievolle Aandelen


Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van potentievolle aandelen voor beleggen in vergrijzing. Let wel dat dit geen koopadvies is. Noch is er uitgebreid onderzoek gedaan naar strategie en financiële waardering. Dit zijn twee cruciale factoren voor succesvol beleggen in aandelen. Je wilt de beste bedrijven tegen een gunstige prijs kopen. 

Wil je toegang tot onze beste aandelen met potentieel x5 – x10 rendement? Lees hier meer over ons aandelen abonnement.

Aandelen automatisering, robotica en technologie voor vergrijzing

aandelen-vergrijzing

Dit zijn 5 interessante aandelen binnen automatisering en technologie voor de trend van vergrijzing:

 1. Intuitive surgical (ISRG)
 2. Medtronic (MDT)
 3. Teladoc Health (TDOC)
 4. Veeva Systems (VEEV)
 5. Globus Medical (GMED)

Al deze aandelen kan je (gratis) kopen bij eToro of DEGIRO.

Aandelen van biotechnologie bedrijven

biotechnologie-aandelen-vergrijzing

Biotechnologie helpt producten te ontwikkelen die ons leven verlengen. Het betreft in deze context met name onderzoek naar DNA en genetica. Hieronder vind je potentievolle aandelen voor vergrijzing in relatie tot biotechnologie:

 1. Qiagen N.V. (QGEN)
 2. CRISPR Therapeutics (CRSP)
 3. Exact Sciences Corporation (EXAS)
 4. Twist Biosciences (TWST)
 5. Repligen Corporation (RGEN)

Wil je beleggen in biotechnologie bedrijven tegen de vergrijzing? Dan heb je wel specifieke kennis nodig. Het is een moeilijke markt. Start-ups kunnen exploderen, terwijl grotere bedrijven kunnen imploderen (bijvoorbeeld bij FDA-afkeuring). Persoonlijk zou ik dan voor een ETF kiezen. Denk aan de risicovolle doch potentievolle ARK Genomics Revolution. Of zoek ETF’s die zich richten op biotechnologie.

Aandelen van bedrijven in verzorging, sport en gezondheid

Binnen de sector verzorging, sport en gezondheid vind je veel interessante bedrijven. Sommige groeien ieder jaar hard. Anderen hebben het zwaar, maar zijn wel gericht op vergrijzing. Selecteer de beste bedrijven zodat je positief rendement maakt.

Hierbij een lijst ter inspiratie voor aandelen binnen verzorging, sport en gezondheid

 1. Peloton Interactive (PTON)
 2. Amedisys Home Health (AMED)
 3. Option Care Health (OPCH)
 4. Stryker (SYK)
 5. InMode (INMD)

Aandelen van medische- en farmaceutische bedrijven

beste-aandelen-bij-oude-bevolking

Uiteraard kan je ook beleggen in vergrijzing met behulp van aandelen van grote medische bedrijven zoals:

 1. Johnson & Johnson (JNJ) 
 2. AbbVie (ABBV)
 3. Biohaven Pharmaceutical (BHVN)
 4. Dexcom (DXCM)
 5. Thermo Fisher Scientific Inc (TMO)

Een voordeel van de gevestigde namen, zoals Johnson & Johnson, is dat je deze aandelen goed kan analyseren op financiele waardering. Dit maakt Value Investing toegankelijker, waardoor je potentieel hoger rendement kan kopen bij een juist instapmoment. Tevens bieden dergelijke aandelen een mooi dividend. In dat kader is AbbVie een aantrekkelijke keuze voor zowel Value als Dividend. 

Wil je meer weten over Value Investing en de maandelijkse top 5 dividendaandelen? Bekijk de cursussen beleggen van de Happy Investors en wordt een succesvolle lange termijn belegger. 

Reizen en vrijetijdsbestedingen voor ouderen

aandelen-cruise-maatschappij

Reizen en vrijetijdsbestedingen kunnen prima aandelen zijn om te beleggen in vergrijzing. Hierbij een paar voorbeelden ter inspiratie:

 1. Cruisemaatschappij: Norwegian Cruise Line (NCLH) en Carnival Corp. (CCL)
 2. Mobiliteit: aandelen als Uber en Lyft
 3. Thuisbezorging van eten: aandelen als TakeAway en Deliveroo

Persoonlijk voel ik wel iets voor aandelen uit een cruisemaatschappij. Ik zal dit zelf niet kopen omwille de samenstelling van mijn huidige portefeuille is. Maar aandelen zoals Norwegian Cruise Line en Carnival Corp. zijn keihard afgestraft tijdens de covid-19 beurscrash. Zij hebben het nog altijd zwaar, ook 2021 was geen best jaar. Dit kan echter veranderen als covid-19 verdwenen is en ouderen weer op reis willen vanaf 2022.

Conclusie over beleggen in vergrijzing

We hebben gezien dat de vergrijzing in versneld tempo toeneemt. Dit is geen nieuws, maar ieder jaar wordt het wel meer relevant. Beleggen in vergrijzing geeft vele kansen. We hebben goede investeringen gezien in ETF’s, in vastgoed en in 25+ potentievolle aandelen. Sommigen zullen excelleren, anderen niet. Doe daarom goed onderzoek alvorens je belegt in individuele aandelen. Anders kan je beter kiezen voor een ETF.

Beleggen in vergrijzing geeft kansen en is interessant voor lange termijn beleggers. Vergeet echter niet dat er het komende decennia nog altijd bevolkingsgroei is in de Verenigde Staten en Azië. Ook kan Europa nog groeien ten gevolg van migratie. Met andere woorden: vergijzing is interessant, maar vergeet niet de andere trends. Kijk vooruit, zo behaal je het hoogste rendement als lange termijn belegger.

Meer weten? Lees hier over de beste ETF’s ter inspiratie

En, in welke bedrijven zou jij willen investeren als het aankomt op je eigen vergrijzing? Laat het ons weten in een reactie hieronder 😊.

PS: ben jij een lange termijn belegger net als wij Happy Investors? Deel dan dit artikel met je vrienden om ze te helpen naar hoger rendement dankzij lange termijn beleggen.

Reacties
Categorieën