ETF Analyse Vanguard Information Technology (VGT): beste tech ETF?
ETF Analyse Vanguard Information Technology (VGT): beste tech ETF?
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
09/01/2021
6 min

ETF Analyse Vanguard Information Technology (VGT): beste tech ETF?

09/01/2021
6 min

Beste Happy Investor, ben je opzoek naar een goede technologie ETF als aanvulling op jouw beleggingsportefeuille? In dit artikel bespreken we een uitgebreide ETF analyse over Vanguard Information Technology (VGT). Hieronder vind je een uitleg over wat deze tracker doet, en waarom dit een potentieel interessante investering kan zijn. Tevens gaan we VGT vergelijken met andere technologie ETF’s. We ronden af met een risico analyse.

Op naar hoger rendement en lager risico! (PS: in de conclusie staat een video)

Inhoudsopgave:

ETF Analyse Vanguard Information Technology (VGT): beleggen in technologiebedrijven binnen de Verenigde Staten1
ETF analyse: top 10 aandelen uit de Vanguard Information Technology (VGT)
Vanguard Information Technology ETF Vergelijken
Risico analyse Vanguard Information Technology ETF
Waar kan ik Vanguard Information Technology (VGT) kopen?
Conclusie Vanguard Information Technology analyse: een van de best presterende technologie ETF’s met hoog risico/rendement-profiel

ETF Analyse Vanguard Information Technology (VGT): beleggen in technologiebedrijven binnen de Verenigde Staten

vgt-etf-analyse

We beginnen de Vanguard Information Technology ETF analyse met een globaal overzicht: deze tracker volgt circa 350 bedrijven binnen de informatie technologie. 98,5% van deze bedrijven zijn beursgenoteerd binnen de V.S. Dit betekent dat dit technologiefonds van Vanguard een hoge exposure heeft in de technologiesector van de V.S. Derhalve geeft dit ook een hoger risico in het kader van beperkte spreiding in industrie én geografie. Anderzijds geeft deze tracker de kans om te profiteren van groeiende technologiebedrijven binnen de V.S. (note: veel van deze bedrijven realiseren ook internationale omzet).

De strategie van dit fonds is dat zij uitsluitend passief investeren met een “full-replication strategy”. Als lange termijn belegger kan je derhalve passief beleggen in 350 bedrijven en meeliften of afdalen op de gemiddelde koersbeweging. Een voordeel aan deze tracker is dat de kosten (expense ratio) laag zijn. Namelijk 0,10%. Daarmee behoort de tracker tot de goedkope ETF’s qua managementvergoeding. Dit resulteert op termijn in een hoger netto rendement.

Goedkoop wilt niet zeggen dat het een goede koop is. Laten we daarom kritisch kijken naar de resultaten en risico’s. In deze VGT ETF analyse gaan we dieper in op de inhoud. Zo gaan we kijken naar de distributie van de top 10 holdings. Ook gaan we VGT vergelijken met andere technologie ETF’s. Tot slot behandelen we belangrijke risico’s (en hoe ermee om te gaan).

Eerst enkele relevante kerncijfers:

  • Rendement sinds oprichting (2004): 13.57%
  • Rendement afgelopen 5 jaar: 30,46%
  • Dividend: 0,61%
  • Aantal posities: 358
  • Total expense ratio: 0,10%
  • P/E-ratio (31/07/2021): 34,5 (volgens de factsheet)
  • Risicocategorie DEGIRO: niet beschikbaar (zie onder)
  • Risicocategorie SeekingAlpha: C+ (zie onder)

Een actuele update van deze cijfers vind je op de website van Vanguard zelf.

vastgoed beleggen met weinig geld

ETF analyse: top 10 aandelen uit de Vanguard Information Technology (VGT)

beleggen-vanguard-etf-technologie

Top 10 aandelen Vanguard Information Technology ETF. Bron: SeekingAlpha.com

Deze Vanguard Information Technology analyse is van 1 september 2021. Op 31-07-2021 bedroeg de top 10 holdings circa 57,15% van het totaal. De top 2 grootste aandelen bevatten 36,11% van het totale gewicht. Dit duidt op een zeer onevenredige verdeling. De impact van Apple en Microsoft is groot op dit fonds. Stel dat beide aandelen in de toekomst fors dalen, dan zal dit de gehele VGT ETF naar beneden trekken.

Het is evident dat deze tracker niet voor risicomijdende beleggers is 😉.

Anderzijds zal een toekomstig succes van Apple en Microsoft leiden tot bovengemiddelde rendementen met deze tracker. Dit heeft zij in het verleden laten zien. Zo is het gemiddelde rendement sinds oprichting 13,12%. En van de afgelopen 5 jaar maar liefst 30,6% per jaar. Ziek!

Uit ETF analyse blijkt de Vanguard Information Technology beter te presteren dan vergelijkbare trackers. Hieronder vind je de vergelijking.

De beste bedrijven zorgen voor hoger rendement bij de Vanguard Information Technology

Uit mijn Vanguard Information Technology ETF analyse blijkt dat dit fonds goed presteert op rendement voor de lange termijn. Het kan echter nog beter door in de beste bedrijven te investeren. Ik doe veel onderzoek naar uniek aandelen. Ik koop alleen de beste bedrijven tegen een juiste prijs. Je kan toegang tot mijn onderzoek krijgen als lid van de HIM community.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Vanguard Information Technology ETF Vergelijken

technologie-etf-vergelijken

Onderzoek Happy Investors Mindset naar Technologie ETF’s. Bron: tool van SeekingAlpha.com

De grafiek toont een vergelijking van technologie ETF’s die enigszins vergelijkbaar zijn aan de VGT. Wilt niet zeggen dat er geen verschillen zijn. Zo heb je verschil in aantal posities, in de top 10 verhouding, in geografische spreiding, et cetera.

Neem ITEQ als voorbeeld. Dit is de ticker van de BlueStar Israel Technology ETF. Een tracker die de aandelenkoersen van circa 65 innovatieve bedrijven uit Israël volgt. Derhalve kan de ITEQ een aanvulling zijn op de VGT, aangezien deze laatste zich louter richt op “V.S. aandelen”.

In de grafiek zien we dat VGT als beste presteert onder de technologie ETF’s. Het totale rendement in 5 jaar is erg hoog: circa 280%. Dit komt neer op gemiddeld 30,6% per jaar. Een belachelijk hoog rendement waarvan we niet mogen verwachten dat dit ook de aankomende vijf of tien jaar zo zal zijn. Tenzij we goed wegkomen 😊.

Tijdens mijn analyse naar beleggen in Invesco QQQ kwam ik al tot de conclusie dat de VGT beter presteert dan de QQQ. De fondsen hebben wat verschillen. Zo bevat de top 10 van QQQ 52% vs. de 57% van VGT. Maar de top 10 spreiding is bij de QQQ meer evenredig dan bij de VGT (die 36% in Apple en Microsoft heeft). Anderzijds biedt de VGT meer posities, namelijk 350 vs. 100 bij de QQQ.

Tot slot hebben we de ticker BST. Zie de grafiek. Deze presteert het beste van allemaal. De BST staat voor BlackRock Science and Technology Trust. Het is geen ETF, dus ik speel hier vals. De BST is een CEF, wat staat voor Closed End Fund. Het verschil? Bij een CEF wordt wel actief gehandeld in de aandelen binnen het fonds. Net als een beleggingsfonds / mutual fonds.

Gaat deze technologie ETF beter presteren dan de VGT in de komende tien jaar?

Tip: er is een mogelijk betere technologie ETF dan deze allemaal voor de aankomende vijf jaar. De technologie ETF die ik recentelijk heb gekocht is met 56% gedaald! Tot zelfs het niveau van 2014. Het is een goede ETF met sterke internetbedrijven, maar de recente sell-off is gebaseerd op angst. En zoals Warren Buffet zegt “be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful”.

Ik en andere Happy Investors-leden hebben deze ETF gekocht op een flinke dip van -54%. Zie afbeelding hieronder.

Wil je ook op de hoogte blijven van de beste ETF’s en unieke aandelen? Bekijk hier het overzicht van alle cursussen beleggen zoals een membership op de HIM Community.

technologie-etf-strategie-kopen

Risico analyse Vanguard Information Technology ETF

etf-analyse-vanguard-technologie

Bron: investor.vanguard.com

Uit de Vanguard Information Technolgy ETF analyse blijkt dat deze tracker zeer hoog rendement kan behalen. Sinds inceptie 2004 zelfs 13,5% gemiddeld. Mogelijk kan dezelfde prestatie worden gerealiseerd over de aankomende twintig jaar. Hopende dat er geen dot.com 2.0-crisis plaatsvindt!

Desalniettemin is het een risicovolle ETF. De spreiding is zeer beperkt. We hebben het al gehad over het aantal posities en de distributie daarvan. De focus ligt volledig op de technologiesector. De verdeling per sector wordt aangetoond in de afbeelding hierboven.

Ook qua geografische spreiding is er risico. De VGT ETF is enkel gericht op V.S.-beursgenoteerde aandelen. Derhalve zou je nooit 100% van je geld op enkel de VGT willen zetten. Het is verstandig om risico te spreiden door het aankopen van aanvullende ETF’s. Denk aan wereldwijde ETF’s en, bijvoorbeeld, meer stabiele ETF’s die relatief hoog dividend uitkeren.

De huidige short interest is 0,22%. Dit is gunstig omdat dit lager dan normaal is. De jaarlijkse volatiliteit is 22,18%. Dit impliceert dat er frequente correcties zijn waarbij dit fonds met (meer dan) 22,18% kan dalen. Daarbij mag je op de korte termijn van 0 – 1 jaar ook relatief grotere dalingen van 7 – 12% verwachten. Dit alles is volatieler dan meer gespreide ETF’s.

Waar kan ik Vanguard Information Technology (VGT) kopen?

Je kan de VGT ETF gratis kopen via eToro. Dit kan je commissievrij doen, zonder transactiekosten. En de expense ratio van VGT is slechts 0,10%. Dit maakt het een goedkope belegging die perfect is voor periodiek ETF beleggen.

Klik hier voor gratis account aanmaken bij eToro

Vanguard ETF bij etoro kopen

Video ETF Analyse VGT


Conclusie Vanguard Information Technology analyse: een van de best presterende technologie ETF’s met hoog risico/rendement-profiel

Dit artikel bevat een analyse van Vanguard Information Technology. Een goedkope tracker met circa 350 posities in V.S.-beursgenoteerde technologieaandelen. Uit vergelijking hebben we gezien dat dit een van de best presterende technologie ETF’s is. De tracker heeft echter wel een hoog risico/rendement-profiel. Dit betekent dat de volatiliteit (koersbewegingen) relatief groter zijn in vergelijking tot meer stabiele trackers.

En, wat zijn jouw gedachten over deze Vanguard Information Technology ETF analyse?

Reacties
Categorieën