7x Beste ETF Technologie: Tech ETF’s DEGIRO | Happy Investors
beste-etf-technologie
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
02/19/2022
7 min

7x Beste ETF Technologie: Tech ETF’s DEGIRO | Happy Investors

02/19/2022
7 min

Beste Happy Investor, het jaar 2022/2023 toont de donkere kant van een technologie ETF. In enkele maanden kan je belegging dalen met -30% tot zelfs -80%. Een ongekende volatiliteit. En dat voor een ETF. Dit maakt het dat beleggen in technologie ETF’s niet voor ieder geschikt is. Maar toch wil je het niet negeren. De beste technologie ETF’s presteren namelijk beter op de lange termijn. Oftewel: hoger rendement.

In dit artikel leg ik uit:

  • Waarom een ETF technologie kopen interessant is voor de lange termijn belegger
  • Wat de 7 beste technologie ETF’s zijn
  • Wat 5 interessante tech ETF’s uit DEGIRO Kernselectie zijn
  • Tips over hoe je het beste kan handelen in deze trackers, voor zowel in 2023 als de lange termijn

Inhoudsopgave

Waarom een ETF in technologie kopen?

Laten we eerst stilstaan bij de waarom. Waarom willen we een technologie ETF kopen? Het antwoord heeft te maken met de balans tussen risico en rendement. In zowel theorie als praktijk heeft het kopen van technologie ETF’s geleidt tot hoger dan gemiddeld rendement. Het bewijs vinden we terug in een simpele vergelijking tussen de S&P 500 (die inmiddels ook technologie aandelen bevat) en een technologie ETF.

Dit is hét voordeel aan het kopen van technologie ETF’s: een hoger gemiddeld rendement op de lange termijn.

Hoe kan dit?

Het antwoord vinden we door te kijken naar het verschil in verdienmodellen. Het is moeilijk om een eerlijke vergelijking te maken. We kunnen Coca-Cola niet vergelijken met Alphabet. Het zijn twee totaal verschillende bedrijven. Indien we echter kijken naar het verdienmodel, dan zien we belangrijke verschillen.

Beide zijn prachtige bedrijven. Een cruciaal verschil is echter het fysieke vs. het virtuele. Stel dat beide bedrijven willen uitbreiden naar een nieuw land. Coca-Cola moet hiervoor onder meer een (1) logistiek netwerk opzetten, (2) lokale mensen inhuren, (3) lokale marketing inrichten en mogelijk zelfs (4) extra fabrieken bouwen voor productie. Terwijl Alphabet enkel lokale marketing hoeft te initiëren en extra mensen inhuren op het bestaande hoofdkantoor.

Kortom: technologie aandelen kunnen veel sneller én goedkoper groeien dan niet-technologie aandelen. In essentie leidt haar verdienmodel naast snellere groei ook tot hogere winstgevendheid en hogere ROE.

tech-etfs-groei-aandelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een technologie aandeel loopt groter risico op innovatievlak. Het is voor concurrentie haast onmogelijk om Coca-Cola te domineren. Haar competitief voordeel is enorm groot. Die van Alphabet ook, maar het is niet ondenkbaar dat een nieuwe technologie haar business enorm kan schaden. Bovendien is het moeilijk om de beste technologiebedrijven te vinden (in een vroeg stadium).

Het antwoord? Koop een technologie ETF. Zodoende investeer je in meerdere van de beste technologie aandelen. Het individueel risico neemt af, terwijl het gemiddelde een hoger rendement kan geven in vergelijking tot niet-technologie aandelen.

Laten we nu kijken naar de beste technologie ETF’s.

cursus-beleggen-aandelen

7x Beste ETF technologie

De lijst hieronder weergeeft een samenvatting van 7x de beste ETF technologie.

beste-technologie-etfBron: Happy Investors

Bovenstaande selectie van beste technologie ETF’s is gebaseerd op onderzoek naar historisch rendement als ook lange termijn potentieel. Daarbij is rekening gehouden met het aantal posities en de expense ratio. Hoe lager het aantal posities, hoe hoger het risico. Ook de expense ratio mag niet worden vergeten. Hoe goedkoper een fonds, hoe hoger het netto rendement op de lange termijn is.

Een limitatie aan dit onderzoek is dat sommige technologie ETF’s niet zijn meegenomen omdat zij nog geen 3- of 5-jarige trackrecord hebben. Let er ook op dat de afgelopen 5 jaar extreem gunstig waren voor technologiebedrijven. Het is onwaarschijnlijk dat behaalde rendementen zich ook in de nabije toekomst zullen manifesteren.

Voor 2023, wat de korte termijn is, zijn de beste technologie ETF’s gericht op de semiconductor industrie. De ETF SMH is één van de opties die je hebt. De industrie staat ook op #1 binnen de Zacks Sector Rank, een ranking systeem voor korte termijn momentum.

Voor de lange termijn is het mijns inziens verstandiger om te kiezen voor meer spreiding. De beste technologie ETF’s BST en VGT bevatten meerdere posities vanuit verscheidende technologie sectoren. Zodoende is meer spreiding buitenom enkel de semiconductor-industrie. Een “gediversifieerde” technologie tracker zou derhalve volstaan.

Wil je potentieel hoger rendement? Dan kan je ervoor opteren om deze basis aan te vullen met een hoger-risico fonds. In dit geval kan dat de SMH en/of een van de ARK ETF’s zijn. Let wel dat met name de ARK fondsen louter risicovolle groeiaandelen bevatten. Dit ging lang goed, maar begin 2023 is deze tracker desastreus gedaald (en dat geeft kansen).

hoe-beleggen-technologie-etfZorg voor een goede basis tot diversificatie. Vul aan met hoger-risico assets afhankelijk van het risicoprofiel

Bovenstaande ETF’s zijn te koop via de populaire beleggingsplatformen:

gratis-aandelen-kopen ipo-beleggen commissievrij-beleggen-etf

Wat is de beste technologie ETF bij DEGIRO?


Veel van ons beleggen via DEGIRO. Vanuit de bovenstaande selectie kunnen wij er slechts twee kopen via DEGIRO. Zijn er daarnaast nog andere “beste” technologie ETF’s bij DEGIRO? Jazeker. Zij presteren weliswaar iets lager op historisch rendement (in vergelijking tot bovenstaande selectie). Anderzijds zijn dit alsnog prima aandelenfondsen die ruime spreiding in technologie aandelen bieden. En bovendien kunnen wij deze ETF’s commissievrij kopen binnen DEGIRO Kernselectie. Dit laatste bespaart kosten. Dit geeft hoger netto rendement.

Er zijn meerdere technologie ETF’s bij DEGIRO. Zowel binnen als buiten de kernselectie. Persoonlijk vind ik deze 5 trackers behoren tot de beste tech ETF’s binnen DEGIRO kernselectie:

  • Invesco QQQ Trust Series 1 ETF
  • VanEck Vectors Semiconductor ETF
  • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF
  • Xtrackers MSCI World Information Tech UCITS ETF
  • WisdomTree Cloud Computing ETF

De tech ETF’s (1) Invesco QQQ, (2) iShares Inf. Tech Sector en (3) Xtrackers World Information Tech lijken op elkaar. Er zijn niettemin verschillen in expense ratio, aantal posities en top 10 weging. Het is moeilijk aan te geven welke de beste is voor de aankomende jaren. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Invesco QQQ ETF, waar ik al jaren een positie in heb. Voor jou kan de voorkeur anders zijn. Bekijk hiervoor de factsheets en vergelijk de trackers op basis van je risicoprofiel.

Zoals aangegeven kan je een “gediversifieerde” tech ETF aanvullen met een specifiekere tech ETF. De VanEck Vectors Semiconductor ETF lijkt een uitstekende keuze te zijn voor 2023. Ook acht ik de semiconductor-industrie als potentievol voor de lange termijn (5 – 10 jaar). Daarnaast voorzie ik hoger rendement met de WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD). Van nature hebben cloudbedrijven een zeer winstgevend en schaalbaar verdienmodel. Op de lange termijn moet dit mijns inziens leiden tot hoger dan gemiddeld rendement (vs. S&P 500). De WCLD biedt hierbij voldoende (evenredige) spreiding met ±75 posities.

Op mijn website vind je meerdere ETF analyses. Dit is een deep dive waarin we kijken naar de details per ETF. Denk aan de strategie, top 10 analyse en risicoprofiel. Je vindt deze analyses binnen de categorie ETF beleggen.

Meer informatie over de beste ETF’s bij DEGIRO? Bekijk hier mijn onderzoek naar de beste trackers DEGIRO Kernselectie.

value-aandelen

Tips bij beleggen in technologie ETF’s

Beleggen in de beste technologie ETF’s kan op de lange termijn leiden tot hoger rendement. Maar ondanks we hier spreken over ETF’s, willen we niet al ons geld alloceren aan één technologie tracker. Immers, dit stelt ons bloot aan te beperkte spreiding.

Let er op dat technologie aandelenfondsen meer risicovol zijn dan gediversifieerde ETF’s. Onder gediversifieerde ETF’s versta ik een tracker die aandelen volgt uit meerdere industrieën. Laatstgenoemde trackers zullen een meer stabiel koersverloop bieden. Immers, de diversificatie leidt tot een lagere volatiliteit.

Voor de lange termijn van 10 – 20 jaar is het mijn overtuiging dat technologie ETF’s beter presteren dan niet-technologie ETF’s. Maar, zoals hierboven aangegeven, zou het onverstandig zijn om louter in tech ETF’s te beleggen. We hebben geen glazenbol. Het zou onnodig risicovol zijn.

Daarom is mijn eerste tip: beleg in een portfolio van de beste ETF’s. Laat technologie hier een onderdeel van zijn, maar nooit de volle 100%.

Besef goed dat een hogere volatiliteit leidt tot grotere pieken en dalen. In 2023 presteren de meeste technologie ETF’s significant slechter dan de meeste niet-technologie ETF’s. Met name risicovolle trackers gericht op groeiaandelen worden zwaar gestraft:

beleggen-technologie-etf

Hoe reageer jij op het moment dat je belegging op -30% of zelfs -60% staat? Raak je in paniek, of zie je het als een kans om bij te kopen? Jouw Mindset is bepalend voor hoe je zal acteren op dit moment. Dit betekent dat beleggen in de beste tech ETF’s niet voldoende is. Het gaat ook om je beleggingsstrategie en het beheersen van emoties.

Binnen de community deel ik in onze cursussen hoe je hiermee kan omgaan. Een goede strategie omvat een vaste set aan regels voor allocatiebeleid, aan- en verkoopmomenten, risicospreiding, et cetera. Bovendien is het van groot belang om te allen tijde te beleggen voor de lange termijn. Zeker bij ETF’s.

Wat zijn jouw ervaringen en inzichten? Deel het met ons in de reacties hieronder.

vastgoedfondsen-vergelijker


Reacties
Categorieën