€15000 beleggen in ARK Fintech ETF: Analyse en Risicos
ark-fintech-etf-beleggen-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
10/22/2021
5 min

€15000 beleggen in ARK Fintech ETF: Analyse Kansen en Risico's

10/22/2021
5 min

Beste Happy Investor, in deze ARK Fintech Innovation ETF analyse leg ik uit waarom ik hierin €15.000 zal investeren. Voor mij is dit circa 10% van mijn beleggingsvermogen. Dat is fors. In deze ARKF analyse deel ik mijn argumenten omtrent de voordelen van dit actieve fonds. Wel kent de ARKF ETF grote risico’s. Lees daarom goed de onderstaande risico analyse.

Geloof je in de digitale evolutie van het monetaire systeem? Lees dan verder.

Inhoudsopgave:

Waarom beleggen in ARK Fintech Innovation ETF? Analyse voor lange termijn beleggers

analyse-ark-fintech-etf

Het uitgangspunt van Cathie Wood en haar management team die de ARK ETF’s beheert is dat innovatie op de lange termijn inflatie verslaat. Beleggen in ARK ETF’s heeft de laatste jaren haar gelijk bewezen. Dit was echter in een gunstige markt. Hoe zal dat zijn in de toekomst?

Van alle ARK ETF’s vind ik de ARK Fintech Innovation ETF met de ticker ARKF op dit moment de beste keuze.

Allereerst omdat zij relatief gezien de meest gunstige waardering heeft. ARKF is niet goedkoop en al helemaal niet ondergewaardeerd, maar het fonds heeft een acceptabele waardering gezien de enorme groeipotentie (zie aandelen analyse hieronder).

ARK Fintech Innovation aims for thematic multi-cap exposure to fintech innovations including mobile payments, digital wallets, peer-to-peer lending, blockchain technology, and risk transformation.

Er zijn altijd redenen om angstig te zijn. Doemdenken is makkelijk. Voor beleggen in ARK Fintech Innovation ETF moet je vooral denken in kansen. Mijn redernatie is dit:

  1. Geldverkeer zal de komende twintig jaar relevant blijven
  2. Online geldverkeer (giraal) blijft terrein winnen
  3. Traditionele spelers (zoals banken) met oude verdienmodellen (kapitaalintensief) worden op strategie verslagen door moderne fintech disruptors met meer actuele verdienmodellen (goedkoper en sneller)
  4. Individuele fintech groeiaandelen kopen is risicovol. In verzameling (ETF) verkleint dit tot, mijns inziens, acceptabel risico

Het krachtige aan ARKF is dat zij aandelen trackt die voorop lopen in deze transitie. Dit is anders dan met de ARK Genomic Revolution ETF. Daarin zitten bedrijven die nog in de onderzoeksfase zitten. In ARKF zitten echter unieke fintech disruptors die enorm snel groeien én geld verdienen. Traditionele spelers kunnen simpelweg niet snel genoeg acteren.

Relevante kerncijfers uit deze ARKF analyse (download de factsheet voor actuele cijfers):

  • Totaalrendement sinds oprichting (2019): 41.34%
  • Dividend: 0%
  • Aantal posities: 35 - 55
  • Total expense ratio: 0,75%
  • P/E-ratio: N/A
  • Risicocategorie DEGIRO: N/A (zie risico analyse hieronder!)

Unieke Fintech Aandelen met potentievolle verdienmodellen

fintech-aandelen-analyse-arkfBron: factsheet ARKF, oktober 2021

Een overzicht op de holdings toont aan hoeveel unieke Fintech aandelen dit fonds beheert. Kenmerkend aan ARK is dat zij de top 10 holdings een relatief hoge weging geven. In dit geval circa 50% van het totaal. Enkele pareltjes zijn Square, Shopify en het Nederlandse Adyen. Dit soort aandelen kan je momenteel kopen op haar all-time high (hoogste koersnotering). Dat is niet bepaald een gunstig instapmoment. Gelukkig zijn er ook top 10 aandelen die recentelijk zijn afgestraft. Soms onterecht veel. Voorbeelden hiervan zijn Zillow, Opendoor en Teladoc.

Ook buiten de top 10 beheert ARKF unieke fintech aandelen. Zo ben ik gecharmeerd van Stoneco (1.98%), Pinduoduo (1.79%) en Bill.com (1.68%). Stoneco is momenteel interessant om in te stappen, maar bedrijven als Pinduodou en Bill.com geven meer onzekerheid. In dit geval biedt een ETF de oplossing.

Uit mijn ARK Fintech Innovation ETF analyse trek ik de persoonlijke conclusie dat dit fonds ons toegang geeft tot unieke fintech aandelen. De focus geeft risico, maar ook potentieel hoog rendement.

Waarom zou ARKF met deze compositie niet gemiddeld 12 – 15% rendement per jaar kunnen realiseren? Dit is hoog. Een gedurfde uitspraak. Bovendien zijn er serieuze risico’s (zie hieronder).

Tot slot, een kritiek die ik heb op ARK is dat zij veel dezelfde aandelen in haar ETF’s beheert. Aandelen zoals UiPath, Teladoc Health en Palantir zitten in meerdere ARK ETF’s. Dit komt de onderlinge diversificatie niet ten goede. Anderzijds toont dit wel vertrouwen aan in bepaalde aandelen.

Wil je Ark Fintech Innovation kopen? Dit kan met 0% transactiekosten bij een gratis account van eToro.

Risico analyse ARK Fintech Innovation ETF

risico-analyse-ark-fintech-innovation-etfBron: seekingalpha.com, oktober 2021

De risico analyse van ARK Fintech Innovation ETF is snel gemaakt. Het behoort tot de meer risicovolle ETF’s. Zo is er allereerst de beperkte spreiding in zowel (1) holdings, (2) geografie en (3) sector. Bovendien behoren alle aandelen tot de categorie groeiaandelen. Indien de komende tien jaar gunstig zijn voor Value, dan zal ARKF minder goed kunnen presteren.

De short interest is momenteel 6%. Indien dit hoger oploopt vormt ook dat een risico. Hoe meer mensen short gaan, hoe zwaarder dit weegt op de aandelenkoers.

De koersvolatiliteit is veel hoger dan gemiddeld. Jaarlijkse schommelingen van circa 30% kunnen voorkomen. Dit fonds bestaat nog niet zo lang (2019), maar heeft al twee grote dalingen van -30% gerealiseerd. Dat is vrij veel in twee jaar tijd. Mijns inziens geeft dit alleen maar grote kansen voor buy the dip, op de voorwaarde dat je lange termijn vasthoudt. Dit kan effectief zijn aangezien ARKF actief beheert wordt. Dat wil zeggen: wanneer bepaalde aandelen continue ondermaats presteren, kan management besluiten deze te vervangen voor nieuwe aandelen.

Een ander pluspunt in kader van ARKF analyse is de marktkapitalisatie van de huidige holdings. Het fonds bestaat overwegend uit large caps. Large caps zijn minder risicovol dan medium en small caps. Overigens niet altijd, aangezien een ondergewaardeerde medium “Value” cap een veiligere zet kan zijn dan een overgewaardeerde large “Groei” cap.

risicospreiding-marktkapitilisatieBron: factsheet ARKF, oktober 2021

Wanneer economie verslechtert, zal de ARKF meer koersverlies geven dan vergelijkbare ETF’s met meer risicospreiding. Dit geeft ook kansen voor lange termijn beleggers. Markt timing is lastig, maar wellicht is het mogelijk om structureel bij iedere 5 – 10% koersdaling ARKF bij te kopen. Dit is geen koopadvies, maar een tip om potentieel rendement te verhogen als je een risicovolle belegger bent.

Het mag duidelijk zijn dat de ARKF niet geschikt is voor risicomijdende (passieve) beleggers.

Conclusie: 15.000 euro in ARKF beleggen is een acceptabel risico voor potentieel hoger rendement

arkf-kopen-koersverwachtingbron: Happy Investors eToro account

In deze ARK Fintech Innovation ETF analyse hebben we de voor- en nadelen van dit fonds besproken. Mijns inziens geeft het ons een gediversifieerde mogelijkheid tot unieke fintech aandelen. Dit maakt het risico acceptabel voor lange termijn beleggers met een hoog-risico profiel. Je zou erin willen beleggen wanneer je gelooft in de holdings en haar groeipotentieel.

Natuurlijk is het beter om de top 5 beste fintech aandelen uit ARKF te kopen. De vraag is alleen: welke zijn dat?

Anderzijds zou je ARKF willen vermijden omdat je het hoge risico (met hoge koersvolatiliteit) niet wilt nemen. De tracker geeft risicospreiding, maar het gemiddelde van alle aandelen geeft alsnog een hoog risico. Als alternatief zou je kunnen kiezen voor lager-risico ETF’s die een meer gediversifieerde belegging tot fintech bieden.

Waarom ik 15.000 euro ga beleggen in Ark Fintech Innovation ETF? ? (hierboven zie je mijn eerste aankopen)

In mijn huidige portefeuille heb ik vooralsnog circa 30 groeiaandelen en 10 value aandelen. Dit wil ik echter afbouwen tot maximaal 15 aandelen en 15 value aandelen. Het vermogen wat vrijkomt investeer ik in specifieke ETF’s op basis van mijn onderzoek. ARKF hoort hier bij. Op termijn zal ik 10% van mijn vermogen in dit fonds beleggen. 10% is mijn maximum, wat mijn vertrouwen in dit fonds aantoont. Maar let op: dit is geen koopadvies aangezien ik niet op de hoogte ben van jouw risicoprofiel.

Voor mij biedt ARKF een ideale oplossing: een hoger doch acceptabel risico voor de kans op potentieel hoog rendement dankzij unieke fintech aandelen.

Wat vind jij van de ARK Innovation ETF?

Wil je Ark Fintech Innovation kopen? Dit kan met 0% transactiekosten bij een gratis account van eToro.

Reacties
Categorieën