ARK Genomic Revolution ETF Kopen? Analyse Risico & Rendement
ark-genomic-revolution-etf-kopen
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
10/12/2021
5 min

ARK Genomic Revolution ETF Kopen? Analyse Risico & Rendement

10/12/2021
5 min

Beste Happy Investor, overweeg je om de ARK Genomic Revolution ETF te kopen? Lees dan eerst deze ARKG analyse. Het fonds bevat serieuze risico’s waar je bewust van dient te zijn alvorens je ARKG wilt kopen.

Een korte (“open deur”) samenvatting van deze analyse is als volgt:

Waarom ARK Genomic Revolution kopen? Antwoord: potentieel hoger rendement

Waarom ARK Genomic Revolution niet kopen? Antwoord: hoog risico met potentieel geld verlies

In deze ARKG analyse vind je een uiteenzetting van de voor- en nadelen. Zo gaan we nader in op de risico’s. Dit is belangrijk om te begrijpen. ARKG kopen is zeker niet voor iedereen geschikt! Naast de risico analyse gaan we ook het (historisch) rendement en de koersverwachting bekijken.

Inhoudsopgave:

Waarom (niet) ARK Genomic Revolution ETF (ARKG) kopen? Voor- en nadelen

arkg-analyse-kopen-advies

Wat is ARK Genomic Revolution ETF eigenlijk? Het betreft een Exchange Traded Fund met actief management. Het doel van dit management is het realiseren van lange termijn vermogensgroei binnen het thema van “genomic revolution”. Dit behelst toekomstgerichte trends zoals CRISPR, DNA therapie, farmaceutische innovatie en bio-informatica.

Kortom, het fonds streeft naar kapitaalgroei binnen de toekomstige gezondheidszorg.

Dit leidt tot een groot voordeel, namelijk: vroegtijdig investeren in toekomstige trends kan leiden tot hoog rendement. Evident is het grootste nadeel aan ARKG dat het vooral “speculatie” is waarbij de kans op succes relatief laag is. Oftewel: hoog risico.

Waarom dan toch ARK Genomic Revolution ETF kopen? Tja, als je gelooft in het management en zij de juiste bedrijven kan selecteren. En dat je verwacht dat deze bedrijven toonaangevend zullen worden. In dat geval kan een kleine investering interessant zijn.

Hieronder gaan we de risico’s bekijken, zoals de top 10 holdings.

Eerst nog enkele relevante kerncijfers uit deze ARKG analyse (download de factsheet voor actuele cijfers):

 • Totaalrendement sinds oprichting (2014): 27.20%
 • Totaalrendement afgelopen 5 jaar: 42.54%
 • Dividend: 0%
 • Aantal posities: 40 - 60
 • Total expense ratio: 0,75%
 • P/E-ratio: N/A
 • Risicocategorie DEGIRO: N/A (zie risico analyse hieronder!)

PS: de beste ETF’s waaronder de ARK ETF’s kan je commissievrij kopen bij eToro. Lees hier 7x de beste ETF’s bij eToro.

Risico Analyse Ark Genomic Revolution ETF (ARKG)

In de prospectus van ARK Genomic Revolution ETF staan vele risico’s opgesomd. Je zou dit moeten lezen alvorens je besluit te investeren. Het is echter wel grote lijst. Hieronder doe ik een poging de meest relevante risico’s te benoemen.

Dit zijn enkele grote risico’s van ARKG:

 1. Speculatief karakter: veel van de bedrijven binnen het fonds zijn nog nooit winstgevend geweest!
 2. 54% van alle bedrijven heeft een marktkapitalisatie van
 3. Het is een thema ETF met 94% gericht op de sector gezondheidszorg
 4. 87% van alle bedrijven bevindt zich primair in de Verenigde Staten (en gezien dit kleinere bedrijven zijn hebben ze minder tot beperkte internationale sales)
 5. Economische- en politieke ontwikkelingen: met name stijging van inflatie en verhoging van rente zal slecht uitpakken voor de groeiaandelen binnen ARKG

 risico-analyse-ark-genomic-etfBron: factsheet ARKG, 10 oktober 2021

Analyse TOP 10 aandelen ARKG

aandelen-analyse-arkgBron: ARK website, 10 oktober 2021

Deze tracker voor innovatie binnen de gezondheidszorg volgt de aandelenkoers van 60 bedrijven. De top 10 heeft een gewicht van circa 40%. Met name Teladoc Health (TDOC), die recentelijk veel gedaald is, heeft een grote positie. In dit geval kan dat gunstig uitpakken, waar TDOC nu een gunstigere financiële waardering heeft t.o.v. begin 2021.

Een greep uit de ARKG holdings toont aan hoe speculatief dit fonds is. Ionis Pharmaceuticals, Fate Therapeutics, Twist Bioscience. Het zijn prachtige, innovatieve bedrijven die werken aan de technologie van morgen. De vraag is echter wel of zij succesvol zullen. Kunnen ze haar innovatie verpakken tot een commercieel schaalbaar product? En dat binnen een winstgevend verdienmodel?

Het is belangrijk om deze aandelen te begrijpen, alvorens je een investering maakt.

Rendement en koersverwachting van ARKG ETF

ark-genomic-etf-kopen-tips

In de analyse over ARK Innovation ETF hebben we de verschillende ARK ETF’s vergeleken op (historisch) rendement. De ARK Genomic Revolution ETF heeft het op één na slechtst gepresteerd. In vergelijking tot andere ETF’s is het rendement nochtans erg goed.

Zie de grafiek van hierboven. Had je in 2014 geïnvesteerd, dan zou je tijdens de covid-19 crash op slechts 35% rendement staan. Al met al geen slechte prestatie. Pas na de covid-19 is de aandelenkoers geëxplodeerd, waardoor het gemiddelde rendement sinds inceptie op 27% uitkomt.

Mijns inziens geeft de huidige koersgrafiek een verkeerd beeld van het te verwachtte rendement bij de ARKG ETF. Persoonlijk verwacht ik een lager gemiddeld rendement over een tijdsbestek van 20 jaar. Theoretisch bezien zou 11 – 15% al hoog zijn. Anderzijds groeien bedrijven steeds sneller. Mede dankzij globalisering en het World Wide Web.

Medio en eind 2021 is er een correctie gaande. Bij toenemende rente (politiek) en verslechtering van economie, kan deze correctie aanhouden tot in 2022. Daarbij komt dat een groot deel van de holdings een relatief hoge financiële waardering hebben. Het is volledig gericht op groei. En dat kan wel eens verkeerd uitpakken.  

Qua koersverwachting zou je op de lange termijn een hoger rendement mogen verwachten. Dit kan tot wel 5 jaar duren. Waarom? Omdat de ETF in essentie gericht is op groei met hoog risico. De koers zal hevig fluctueren, maar er bestaat een kans op potentieel hoger rendement in vergelijking tot de S&P 500. Natuurlijk betekent dit ook dat dit fonds minder goed kan presteren.  

In de conclusie sluit ik af met een richtlijn ter inspiratie over wanneer ARKG kopen.

Conclusie: wel of niet Ark Genomic Revolution ETF kopen?

Willen wij als lange termijn belegger ARK Genomic Revolution ETF kopen? Antwoord: alleen als je een hoog risico wilt nemen, kan dit een interessante belegging zijn. Let op: dit is geen koopadvies!

Om het risico te beperken zijn er een paar noodzakelijke maatregelen:

 1. Investeer max. 5 – 10% van je beleggingsvermogen in deze tracker (richtlijn)
 2. Koop structureel bij wanneer de tracker koersdalingen van (meer dan) -15% realiseert
 3. Houd lange termijn vast, minimaal 5 jaar maar idealiter meer dan 10 jaar

Vóór de covid-19 crash stonden ARKG aandelen op circa 38 dollar. Vandaag de dag is de notering 72 dollar per aandeel. Dat is een koersstijging van ±90% in anderhalf jaar tijd. ARKG is vanaf het hoogtepunt in 2021 tot op heden met -35% gedaald. Ondanks deze forse daling is het waarschijnlijk dat de koers nog verder daalt. Dit is mijn aanname op basis van deze ARK Genomic Revolution ETF analyse.   

Disclaimer: dit alles is geen koopadvies. Weet dat ikzelf recentelijk ben begonnen met het aankopen van ARKG aandelen. Ik wil de positie uitbouwen tot max. 2,5% van mijn totale beleggingsportefeuille. Weet ook dat ik mijzelf als risicovolle lange termijn belegger beschouw, ondanks dat dit een ETF is 😉.

Wil je de Ark Genomic Revolution ETF kopen? Dit kan commissievrij (gratis). Waar? Klik hier voor de beste beleggingsapps vergelijken

Reacties
Categorieën