Beleggen in ARK ETF: Beste ARK ETF’s + Tips, Ervaringen en Vergelijken
Beleggen in ARK ETF: Beste ARK ETF’s + Tips, Ervaringen en Vergelijken
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
09/07/2021
9 min

Beleggen in ARK ETF: Beste ARK ETF’s + Tips, Ervaringen en Vergelijken

09/07/2021
9 min

Beste Happy Investor, beleggen in ARK ETF’s heeft de afgelopen 6 jaar geleidt tot een gemiddeld rendement van >35%. Bizar! Logisch dat nu iedereen de beleggingsfondsen kent. Wil jij beleggen in ARK ETF’s? Dan wil je dit artikel niet missen. Er zijn namelijk belangrijke aandachtspunten, zoals het hoge risico en de meerdere beleggingsfondsen. Welke kies je? Wat zijn de beste ARK ETF’s, en hoe kan ik hierin beleggen?

Lees verder voor mijn tips en ervaringen met de aandelenfondsen van ARK.

Op naar hoger rendement en lager risico!

Inhoudsopgave:

Wat is ARK Invest? Over het beleggingsfonds en haar -strategie
Waarom beleggen in ARK ETF’s, en waarom niet?
Wat is de beste ARK ETF? Analyse en uitleg
Via welke beleggingsapp kan ik beleggen in ARK ETF?
Wat zijn de risico’s bij ARK beleggingsfondsen?
Conclusie over beleggen in ARK ETF’s

Wat is ARK Invest? Over het beleggingsfonds en haar -strategie

wat-zijn-ark-etfs

ARK is een investeringsmaatschappij die beleggingsfondsen samenstelt en uitgeeft. Zij hebben meerdere Exchange Traded Funds (ETF) op de markt gezet. Particuliere en professionele beleggers en -fondsen kunnen hier geld in beleggen. Het team van ARK beheert de fondsen. Zo zullen ze periodiek het fonds herzien en eventueel aandelen uit het fonds halen of juist toevoegen. Catherine (Cathie) Wood is CEO en wordt gezien als het gezicht achter de investeringsmaatschappij. Mede dankzij haar visie hebben deze activa excellent gepresteerd (zie hieronder).

Kenmerkend aan een Exchange Traded Fund is dat het niet tussentijds aandelen aan- en verkoopt. Het is een tracker. Een fonds dat aandelen volgt. Wel bepaalt de beheerder, in dit geval ARK, hoe het gewogen gemiddelde van ieder aandeel eruit komt te zien. Dit is een belangrijk gegeven, omdat de top 10 aandelen van iedere ETF vaak het merendeel van het totale gewicht uitmaken. Hoe hoger dit gewicht, hoe minder risicospreiding binnen de ETF. In dat geval neemt risico toe. En, zoals je hieronder gaat zien, is dit bij ARK het geval.

Kenmerkend aan ARK ETF’s is dat zij gericht zijn op disruptie innovatie:

ARK believes innovation is key to growth. We seek to capture long-term growth and capital appreciation created by disruptive innovation.

De unieke beleggingsstrategie zoekt naar snelgroeiende bedrijven die de traditionele markt verstoren middels disruptie technologie en/of innovatie. Dit is dan ook goed te zien aan de aandelen binnen de ARK ETF’s. In praktijk betekent dit een veel hoger risicoprofiel, waarbij koersen tussentijds hevig schommelen. Heeft het team gelijk en kopen ze de juiste innovatieve groeibedrijven? Dan zou dit fonds op de lange termijn hoger dan gemiddeld rendement moeten geven.

Mijns inziens behoort ARK tot de beste beleggingsfondsen bij eToro.

Waarom beleggen in ARK ETF’s, en waarom niet?

waarom-en-hoe-beleggen-ark-etfs

Het beleggingsfonds richt zich op disruptieve innovatie. Een karakter van bedrijven met disruptie innovatie, is dat zij in relatief korte tijd in staat zijn om snel marktaandeel te winnen. Tevens creëren zij, gedeeltelijk, een nieuwe markt. Deze first mover advantage kan worden uitgebuit. De combinatie resulteert in snelle omzetgroei.

Indien ARK de juiste groeibedrijven selecteert, zal het fonds aanzienlijk hoog rendement kunnen genereren.

Beleggen in groeibedrijven bevat van nature veel risico. Zeker wanneer het gaat om pioniers met disruptieve innovatie. Zij hebben veel kapitaal nodig om te groeien. Gedurende deze groeifase worden grote verliezen gerealiseerd. En dan is het nog maar de vraag of ze een succesvol verdienmodel gaan hebben.

Groeibedrijven met disruptie innovatie geven ook een kans op faillissement of falen.

Anderzijds biedt het een kans tot enorme groei. Denk aan Amazon in haar beginjaren. Ook Tesla komt in aanmerking. Met deze bedrijven had het ook anders kunnen aflopen. Als het elektronisch rijden economisch niet haalbaar was, zou Tesla falen. Technologisch bezien lukt het vaak wel. Mensen zijn zeer inventief 😉. Vaak is het vooral de vraag of economisch haalbaar is. Oftewel: kan je er geld mee verdienen.

In mijn eigen onderzoek naar unieke aandelen kom ik af en toe aandelen tegen die ook in de ARK fondsen zitten. Dit zijn unieke aandelen die potentieel x5 – x10 rendement kunnen geven. Hier kan je toegang tot krijgen via het HIM aandelen abonnement.

Waarom beleggen in ARK ETF’s? Omdat:

 • Je wilt investeren in de innovatieve leiders van morgen, zoals Amazon en Tesla dit vandaag de dag zijn
 • Op de lange termijn zou, bij de juiste beleggingen, een fonds gericht op unieke groeiaandelen een significant hoger rendement kunnen realiseren
 • Je vertrouwt op het team van ARK dat zij dit beter doen dan jijzelf

Waarom niet beleggen in ARK ETF’s? Omdat:

 • Het zeer risicovol is, zelfs voor een ETF
 • De ARK ETF’s relatief klein zijn met 35 – 55 aandelen, waarvan de top 10 een zware weging heeft (zie onder). Dit betekent extra risico
 • Groeibedrijven zijn gevoelig voor rente en inflatie. Momenteel staat de rente heel laag. Als deze stijgt, kan dit nadelig uitpakken voor ARK ETF’s

Heb jij een hoog risicoprofiel? Dan zou je een deel van je vermogen kunnen beleggen in ARK ETF’s. Doe dit voor de lange termijn, en koop bij wanneer de ETF’s dalen. Louter beleggen in de Exchange Traded Funds van ARK is natuurlijk geen slimme zet.

Today, we identify more innovation platforms than ever before. Over time, innovation should displace industry incumbents, increase efficiencies, and gain majority market share. It is up to investors to understand the opportunities and invest at the pace of innovation.

ARK innovation ETFs are for investors who are passionate about the future, believing that innovation is key to growth. – ARK Invest

Wat is de beste ARK ETF? Analyse en uitleg

beste-ark-etfs

Onderzoek Happy Investors Mindset. Bron: tool van SeekingAlpha.com

Er zijn meerdere ARK ETF’s, namelijk:

 • ARK Innovation ETF (ARKK)
 • Autonomous Technology & Robotics (ARKQ)
 • Next Generation Internet (ARKW)
 • Genomic Revolution (ARKG)
 • Fintech Innovation (ARKF)
 • Space Exploration & Innovation (ARKX)

Hier vind je meer informatie over ieder type. Het is belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet alvorens je geld belegd. Je kan geld verliezen, dus je moet zeker van je zaak zijn 😉.

In de grafiek hierboven vergelijken we ARK ETF’s op basis van rendement. Dit is historisch rendement en geen garantie voor de toekomst. Over de afgelopen 5 jaar is echter wel duidelijk dat alle trackers significant beter presteren dan de S&P 500. Zo hebben de ARKK en ARKW exceptioneel goed gepresteerd. Maar weinig beleggers halen >35% rendement per jaar over een tijdsbestek van 5 jaar.

Bedenk wel dat deze periode zeer gunstig was voor innovatieve groeiaandelen. We zouden wel heel gelukkig zijn als de aankomende vijf jaar vergelijkbaar zijn. (dat is haast ondenkbaar, maar je zal het net zien…).

De vergelijking van ARK ETF’s is ook niet helemaal eerlijk. De ARKF en ARKX bestaan nog niet zo lang. Zij komen dan ook minder goed uit de verf in een vergelijking op basis van 5 jaar.

Wat is de beste ARK ETF?

Dit hangt af van jouw voorkeur. In welke innovatieve trends geloof jij het meeste?

Persoonlijk ben ik liefhebber van de ARK Fintech Innovation ETF (ARKF). Deze bestaat nog niet zo lang. Het fonds richt zich op het online betaalverkeer. Het trackt innovatieve bedrijven zoals Square, Shopify, Coinbase, PayPal en het Nederlandse Adyen. Wie logisch nadenkt kan zich voorstellen dat we over 20 jaar nog steeds online betalen. In welke vorm weten we niet, maar dat is aan de innovatieve bedrijven om vorm te geven.

Mijn top 3 van beste ARK ETF’s zou zijn:

 1. ARKF
 2. ARKW
 3. ARKK

Wat vind jij de beste ARK Exchange Traded Fund? Laat het mij hieronder weten in een reactie 😊.

Via welke beleggingsapp kan ik beleggen in ARK ETF?

beleggen-ark-etfs-tips-ervaringen

Je kan de ARK ETF’s gratis kopen via eToro. eToro behoort tot de top 3 beste beleggingsapps. Via dat platform kan je commissievrij ARK ETF’s kopen. Zonder transactiekosten. Via DEGIRO zijn deze ETF’s niet beschikbaar.

Let er wel op dat expense ratio hoog is. Ze vragen circa 0,75% kosten per jaar. Dit is vergelijkbaar met beleggingsfondsen van bijvoorbeeld Robeco. Anderzijds is het beduidend duurder dan lager-risico ETF’s met expense ratio’s van >0,25%.

Wat betreft rendement hebben ze fenomenaal gepresteerd. In dat perspectief maakt 0,5% extra kosten niet uit. Het is enkel de vraag of ze dit rendement ook in de toekomst kunnen volhouden. Dit is onwaarschijnlijk, aangezien 40% rendement per jaar bijzonder hoog is. Indien ze structureel 15% behalen op een lange termijn van 20 jaar, zou dat een best-in-class prestatie zijn!

Wil je de ARK ETF’s kopen? Maak dan een account aan via onderstaande link.

Klik hier voor gratis account aanmaken bij eToro

waar kan ik ARK ETF kopen

Wat zijn de risico’s bij ARK beleggingsfondsen?

De beleggingsfondsen van ARK zijn niet voor beginnende beleggers. Ze zijn ook niet geschikt voor risicomijdende beleggers.

Ben je bereidt om meer risico te nemen? En accepteer je het wanneer een fonds tijdelijk -30% staat? Zelfs wanneer dit 3 jaar lang het geval is? Wanneer je dit accepteert. Wanneer je niet in paniek raakt, maar juist bijkoopt. Dan zouden de beleggingsfondsen van ARK op de lange termijn een hoger rendement moeten geven. Althans, in theorie gezien het risicovolle karakter van de individuele bedrijven (zie boven).

Een ander groot risico bij de ARK ETF’s is dat de top 10 aandelen een relatief zware weging krijgen. Neem nu de ARKK als voorbeeld:

ark-etf-analyse

Om te beginnen volgt de tracker “slechts” 50 aandelen. Dit is relatief weinig voor een ETF. Bovendien zit 50% (!) daarvan in de top 10 aandelen. Het individueel effect van één aandeel, zoals Tesla, kan zwaar wegen op het totaal.

Dit is waarom ARK ETF’s als zeer risico beschouwd moeten worden. Het is een combinatie van risicovolle groeibedrijven + beperkte selectie van 35 – 55 posities + zeer grote weging van de top 10 t.o.v. de rest.

Tot slot is er nog het risico van een hoge turnover. Dit houdt in dat het team regelmatig aandelen binnen de fondsen wijzigt. Dit kan zijn om nieuwe aandelen toe te voegen, of slecht presterende aandelen te verwijderen. In praktijk betekent dit dat je ieder half jaar wilt evalueren of dit wel de aandelen zijn waarin je wilt beleggen.

Wil je minder risicovol beleggen? Lees hier meer over veilige ETF’s.

Anderzijds is dit nu net waarom deze beleggingsfondsen zo fenomenaal presteren. Zo staat de ARKK op een gemiddeld rendement van circa 35 – 40% per jaar over een termijn van 6 jaar. Dat is een sublieme prestatie. Veel beter dan menig professionele belegger 😉.

En daarom kan het op de lange termijn een slimme keuze zijn om een klein deel van je vermogen te beleggen in deze beleggingsfondsen. Denk bijvoorbeeld aan max. 10%, waarvan 2,5% per aandelenfonds.

Andere tip: de hoge volatiliteit geeft ook kansen voor de meer actieve handelaar (of werk met limietorders).

Conclusie over beleggen in ARK ETF’s

hoe-beleggen-ark-etfs

Cathie Wood en haar team hebben over de afgelopen 6 jaar een wereldprestatie geleverd met haar ARK beleggingsfondsen. Een gemiddeld rendement van >35% over 6 jaar! Dat is zeer bijzonder.

Dit superieure rendement komt met een grote prijs: risico. De beleggingsfondsen van ARK bevatten zeer hoog risico. Dit betreft de combinatie van risicovolle groeibedrijven + beperkte selectie van 35 – 55 posities + zeer grote weging van de top 10 t.o.v. de rest. In praktijk kan dit leiden tot frequente dalingen van -20 tot -30%. Bij een grote crash kan dit zelfs meer dan -50% worden. Tevens zijn er macro-economische risico’s, zoals een eventuele rentestijging.

Is dit het risico waard?

Als je het mij vraagt wel. Maar let op: ik ben een zeer risicovolle belegger. In het verleden had ik een portfolio met circa 30 groeiaandelen. Destijds had ik beter kunnen beleggen in de ARK ETF’s. Hedendaags beleg ik met groter vermogen en wil ik minder risico nemen. Zo stap ik steeds meer over naar ETF’s. En ja, 10% beleggen in ARK ETF’s is voor mij aantrekkelijk.

Ben je risicomijdend? Heb je een hekel aan -30% of grotere dalingen? Raak je dan in paniek? Of wil je meer zekerheid op positief rendement? In al deze gevallen (en meer), zou je niet moeten willen beleggen in ARK ETF’s.

En voor de waaghalzen onder ons: het hoge risico kan wel eens lucratief uitpakken op de lange termijn.

En, wat zijn jouw gedachten over risicovolle doch spectaculaire ARK ETF’s?

Reacties
Categorieën