Beleggen in 3D Printing: Hoe Beginnen Aandelen of ETF
Beleggen in 3D Printing: Hoe Beginnen Aandelen of ETF
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
08/03/2021
6 min

Beleggen in 3D Printing: Hoe Beginnen Aandelen of ETF

08/03/2021
6 min

Beste Happy Investor, in dit artikel kijken we naar beleggen in 3D printing. Waar gaat het allemaal om bij 3D-printen? Wat zijn de voorspellingen van analisten voor deze markt? Is het de nieuwe industriële revolutie? Hoe beginnen met beleggen in 3D Printing? In dit artikel gaan we in op deze en andere vragen.

Lees verder

Inhoudsopgave:

Wat is het en waarom beleggen in 3D printing?
De geschiedenis van de 3D-printingmarkt: hoge rendementen tijdens de hype, lage rendementen daarna 
Vandaag en de toekomst van beleggen in 3D Printing: een vooruitblik op voordelen en risico’s
Hoe investeren in 3D printing, en waarom?
Beleggen in 3D Printing met een ETF

Wat is het en waarom beleggen in 3D printing?

beleggen-in-3d-printing

3D-printen, ook bekend als additive manufacturing, is de constructie van een driedimensionaal object op basis van een digitaal driedimensionaal model. De term 3D-printen verwijst naar een proces, namelijk: het proces van afzetten, verbinden of stollen van materialen – met behulp van computerbesturing – om een driedimensionaal object te creëren. Doorgaans worden materialen zoals kunststoffen laagje voor laagje samengesmolten.

Is beleggen in 3D printing een gouden kans voor lange termijn beleggers?

Het fabricageproces dat bekend staat als 3D-printen is een van de meest veelbelovende en snelgroeiende technologieën, met toepassingen in een breed scala van industrieën. Voor een belegger kan zo’n nieuwe markt een nuttige afweging tussen risico en rendement opleveren.

Beginnen met beleggen in 3D printing kan op verschillende manieren. De meest toegankelijke vormen zijn 3D printing aandelen en 3D printing ETFs. Hier gaan we nader op in, maar eerst iets over de geschiedenis om deze markt beter te begrijpen.

De geschiedenis van de 3D-printingmarkt: hoge rendementen tijdens de hype, lage rendementen daarna

In 2010 ontstond er een hype rond beleggen in 3D-printing. Patronen stonden op het punt te vervallen, zodat de techniek op grotere schaal kon worden toegepast. Bovendien was het idee dat 3D-printen beschikbaar zou komen voor individuele consumenten. Particulieren zouden dan 3D-printers kunnen kopen en thuis kunnen gaan 3D-printen, waardoor een geheel nieuwe markt zou ontstaan.

Tijdens deze hype begonnen nieuwe kleine (groei)bedrijven de markt te betreden en namen de investeringen in 3D-printen sterk toe.

Destijds kon je beleggen in 3D printing middels individuele aandelen. Laten we eens kijken naar het bedrijf 3D systems; momenteel, door middel van de 12-maands trailing omzet, het grootste 3D-printing bedrijf in deze markt. Zie figuur 1 hieronder.

Vanaf het begin van de hype begin 2010 tot de piek van begin 2014 stegen hun aandelen van ruwweg $3 tot bijna $100. Net als de dot.com bubble was de opwinding echter te voorbarig en was 3D-printen voor individuele consumenten minder succesvol dan verwacht. 3D printers waren niet gebruiksvriendelijk en kenden trage productietijden. Het duurt bijvoorbeeld 10 minuten om een heel simpel fluitje te produceren. Als gevolg daarvan kromp de markt voor 3D-printen tussen 2014 en begin 2020 sterk en ondervonden beleggers sterk dalende aandelen.

beleggen-3d-printing

Figuur 1: aandelenkoers (USD) 3D Systems Corp. Source: Financial Times

Dit is een klassiek voorbeeld van hoe vroegtijdig beleggen in unieke aandelen kan leiden tot exponentiele rendementen. In mijn fulltime onderzoek naar de beste aandelen zoek ik naar dat soort bedrijven. Deze verschillen echter wel met 3D Systems. Zo moeten de unieke aandelen voldoen aan een bewezen verdienmodel met hoge winstmarges.

3D systems had destijds niet zo’n winstgevend verdienmodel. Overigens ook hedendaags niet. De koers stijging is louter gebaseerd op hype en FOMO, en niet op fundamentals.

Dit is het verschil tussen 90% verlies met 3D systems, of exponentieel rendement met unieke aandelen.

Wil je toegang tot mijn onderzoek? Lees hier alles over het aandelen abonnement.

Vandaag en de toekomst van beleggen in 3D Printing: een vooruitblik op voordelen en risico’s

beste-3d-printing-beleggen

Als we snel doorspoelen naar vandaag, zien we dat 3D-printen aan een opleving bezig is. Waarom? Het antwoord is industrieel 3D-printen, eerder dan 3D-printen voor de individuele consument. Huidige schattingen van analisten voorspellen dat 3D-printen zal leiden tot een nieuwe industriële revolutie en dat de markt voor 3D-printen van 2020 tot 2025 elk jaar met 29,50% zal groeien.

Veel productieprocessen kunnen profiteren van de massaproductie die 3D-printen kan opleveren. Denk maar aan de automobielindustrie: volgens een rapport van Wohlers uit 2015 waren motorvoertuigen al goed voor 16,1% van het 3D-geprinte materiaal. Ook worden 3D-geprinte materialen gebruikt bij de bouw van vliegtuigen, zoals door Boeing en Airbus, maar ook veel door medische specialisten (chirurgen en tandartsen) die 3D-geprinte protheses, medische instrumenten en zelfs weefsel gebruiken.

Het is echter belangrijk om dezelfde fout te vermijden als bij de individuele 3D-printing hype bij consumenten. Industrieel 3D-printen heeft veel potentieel, maar zal waarschijnlijk niet de conventionele productieprocessen vervangen. Althans niet op de korte termijn. Industrieel 3D-printen moet voorlopig worden gezien als een complementaire technologie.

Anderzijds zou individueel 3D-printen voor consumenten in de toekomst ook een opleving kunnen meemaken. Net als bij pc’s en mobiele telefoons kost het bedrijven tijd om gebruiksvriendelijke producten te leveren en ervoor te zorgen dat de technologie overslaat naar de consument. Maar als dat eenmaal gebeurt, kan het snel gaan. Als huishoudens zelf beginnen te printen, wordt een groot deel van de detailhandel en de logistieke sector irrelevant. Waarom zou je schoenen in een winkel kopen als je dezelfde kwaliteit schoenen thuis kunt produceren?

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe investeren in 3D printing, en waarom?

Over het geheel genomen kan 3D-printen een grote impact hebben op de economie. Na enkele moeilijke jaren worden 3D-printing aandelen mogelijk weer aantrekkelijk voor beleggers. Niet alleen vanwege de potentiële winsten, maar ook vanwege de potentiële diversificatievoordelen en risicoposities. Het aandeel van de grootste speler, 3D Systems, is het afgelopen jaar +291,81% gestegen.

Let wel dat hier wederom veel speculatie in de prijs zit. Men verwacht grote toekomstige winsten bij 3D printing aandelen als 3D systems. Maar tot op heden hebben zij nog geen bewezen verdienmodel. Sterker nog, de verwachting is dat 3D systems amper omzetgroei gaat realiseren op de middellange termijn. En haar netto marge ligt al jaren rond de -15%. Met andere woorden: er zijn hedendaags veel andere kleine aandelen met potentie die waarschijnlijk een hoger rendement geven.

Wil je toch beleggen in 3D printing? Wellicht heb je dan iets aan onderstaande tip.

Als lange termijn belegger kan het zijn dat je gelooft in deze industrie. Je wilt graag beleggen in 3D-printing aandelen. In dit geval kan het slim zijn om risico te spreiden. Dit doe je door te diversifiëren over meerdere 3D-printing bedrijven in plaats van één of enkele aandelen. Daartoe kan je kiezen voor een ETF. Voor zover ik weet, is er momenteel één 3D-printing ETF op de markt. Hieronder vertel ik welke.

Beleggen in 3D Printing met een ETF

3d-printing-aandelen

bron: SeekingAlpha.com

De 3D-printing ETF (ticker PRNT), uitgegeven door Ark Investment Management, streeft ernaar beleggingsresultaten te bieden die sterk lijken op de prestaties van de Total 3D-Printing Index. De index volgt de prijzen van aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de 3D-printing industrie. Meer specifiek zijn bedrijven in de index gerelateerd aan 3D-printing hardware, computer aided design (CAD), 3D-printing simulatiesoftware, 3D-printing centra, scannen en meten, en 3D-printing materialen.

In de afbeelding hierboven vind je de top 10 holdings van 3D printing aandelen binnen de ETF 3D Printing ETF.

Voordat we doorgaan wil je deze tip meegeven: ik zie de 3D printing ETF niet als een van de beste ETFs voor de lange termijn. Dit is namelijk een thema ETF. Mijns inziens zijn er betere thema ETFs, zoals in de sectoren semiconductor en de cloud.

Meer weten? Lees hier over de 9 beste ETFs.

De 3D printing ETF werd opgericht in 19-07-2016 en vandaag de dag heeft het fonds 56 3D-printing bedrijven met ruwweg $556 miljoen aan beheerd vermogen in het fonds. Per 30 juni 2021 heeft 3D Systems Corp. het grootste gewicht in het ETF van 8% (!) en, een bekende andere speler, Microsoft Corp. heeft een gewicht van 5% in het ETF. De geografische spreiding is gering en vooral gericht op ontwikkelde markten: 68% van de bedrijven is gevestigd in Noord-Amerika en 32% in Europa. De sectorale spreiding is iets meer gespreid: 60% in informatietechnologie, 26% industrie, 9% gezondheidszorg en de resterende 5% zit in materialen en consumenten.

Merk dus op dat het 3D-printing ETF niet louter gewogen is op 3D-printing alleen. De ETF vertegenwoordigt echter wel het snel groeiende 3D-printing universum. Over het geheel genomen is het een fatsoenlijke optie voor beleggers die een brede blootstelling aan 3D-printen willen.

Figuur 2 hieronder toont de aandelenkoersen van het ETF sinds de aanvangsgegevens tot vandaag. De aandelen worden momenteel verhandeld op $37 en kenden een 1-jaars winst van +67,30%.

Mocht je in 3D printing willen beleggen, dan kan deze ETF een keuze zijn om te diversifiëren. Besef echter wel dat het een risicovolle investering is waarbij met name de korte termijn zeer volatiel kan wezen.

3d-printing-etf

Figuur 2: 3D printing ETF (PRNT) in USD. Source: Financial Times

Reacties
Categorieën