Beleggen in 4D Printing: Disruptieve Technologie - Hoog Rendement?
Beleggen in 4D Printing: Disruptieve Technologie – Hoog Rendement?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/27/2021
4 min

Beleggen in 4D Printing: Disruptieve Technologie - Hoog Rendement?

09/27/2021
4 min

Beste Happy Investor, vroegtijdig investeren in nieuwe, disruptieve technologieën is een uitstekende zet voor lange termijn beleggers. Hoe eerder het instapmoment, hoe hoger de kans op (exponentieel) rendement. Natuurlijk komt dit met hoger risico, maar het kan een lucratief besluit zijn. In dit artikel kijken we naar 4D printing als disruptieve technologie. Is beleggen in 4D printing interessant? En zo ja, hoe kunnen we erin investeren?

In dit artikel vind je uitleg over hoe je kan beleggen in 4D printing. Inclusief 5 potentievolle aandelen.

Word financieel vrij! Wij helpen je met succesvol lange termijn beleggen. Op naar lager risico én hoger rendement.

Inhoudsopgave:

Wat is 4D printing?
Hoe beleggen in 4D Printing?
3D Printing ETF voor beleggen in 4D printing
Beleggen in 4D Printing Aandelen: 5 interessante bedrijven

Wat is 4D printing?

uitleg-4d-printing-beleggen

Bron: https://all3dp.com/1/4d-printing/

Het lijkt recent: de ontwikkeling van 3D printing. Toch bestaat deze techniek al dertig jaar. En nu ontstaat er een relatief “nieuwe” technologie: 4D printing. Wat is het? Hoe kunnen we beleggen in 4D printing? En waarom?

Het verschil tussen 3D en 4D is een extra Dimensie. De dimensie is tijd. Bij 3D printing creëer je vaste objecten. Bij 4D printing creëer je hetzelfde object, maar deze kan in de loop der tijd veranderen. De vorm is veranderbaar nadat het geprint is.

Deze leuke video toont aan hoe 4D printing werkt:

Er zijn uitgebreide artikels te vinden die een technische uitleg geven. Voor ons als lange termijn belegger is dat leerzaam, maar het gaat vooral om de toepassingen. Zo heeft 4D printing enkele unieke toepassingen:

  • Ruimtevaart: NASA heeft een flexibel metalen substantie ontwikkeld die van vorm kan veranderen. Dit kan dienen als “schild” voor satellieten e.d. (tegen ruimtepuin). Hier zal een bedrijf als AST Space Mobile, een speculatief aandeel, heel blij mee zijn 😉
  • Medisch: 4D-geprinte buisjes kunnen meegroeien in de loop der tijd (voor kinderen)
  • Zelf-reparerende pijpleidingen
  • Zelf-monterende objecten: van camouflagepakken (leger) tot aan meubels in je woonkamer

Het mag duidelijk zijn dat 4D printing beter is dan 3D printing. Het is namelijk 3D printing 2.0. Er ontstaan ontelbaar meer toepassingen dankzij de extra dimensie.

4D printing is overigens niet nieuw. De ontwikkelingen gaan wel sneller. De komende jaren zal dit mogelijk een hype worden, en wellicht over vijf tot tien jaar zullen de eerste producten op grote schaal worden geproduceerd. Als korte termijn belegger kan je profiteren van de hype.

Zoals je weet is vroegtijdig instappen een slimme zet voor lange termijn beleggers. Hieronder leg ik je uit hoe je kan beleggen in 4D printing.

Hoe beleggen in 4D Printing?

We weten nu dat 4D printing een extensie is op 3D printing. Op het Internet worden inschattingen gegeven omtrent de verwachtte marktgroei tussen 2019 – 2025. Dit ligt tussen de 20 – 40% (CAGR). Dat is hoog. Het zijn echter wel voorspellingen. Men kan er naast zitten. Desalniettemin zijn er veel argumenten te benoemen waarom beleggen in 4D printing interessant is. In feite zijn dit alle argumenten voor het beleggen in 3D printing, maar dan met extra toepassingen gezien de aanpasbare vorm.

Hoe beleggen in 4D printing?

Er zijn twee opties, namelijk: een (1) Exchange Traded Fund (ETF) en (2) individuele bedrijven.

3D Printing ETF voor beleggen in 4D printing

Allereerst de veiligere optie: er is een ETF genaamd 3D Printing ETF (PRNT). Deze ETF bevat circa 60 bedrijven die zich werken aan 3D printing oplossingen. Enkele van deze bedrijven zijn in gevorderd stadium voor 4D printing. Hoewel er manieren zijn tot veilig beleggen in ETF’s, behoort PRNT hier niet bij. Er is recentelijk een enorme hype ontstaan. Een grote dip was het gevolg.

etf-voor-4d-printing

Voor ons als lange termijn beleggers is de vraag of 3D- en 4D printing bedrijven in de toekomst meer winstgevend worden. Zo ja, dan kan deze ETF een prima rendement opleveren. Gezien het hogere risico zou het verstandig zijn om niet te veel gewicht (geld) te geven aan deze ETF.

Een andere uitdaging is dat we PRNT niet via alle beste beleggingsapps kunnen kopen.

De tweede optie tot beleggen in 4D printing zijn individuele bedrijven. Hieronder vind je vijf potentievolle aandelen voor 4D printing.

Beleggen in 4D Printing Aandelen: 5 interessante bedrijven

3D- en 4D printing bestaan al even. Toch mag het als disruptieve technologie worden beschouwd. De ontwikkeling daarvan gebeurt in verschillende fases. Een daarvan is wat ik noem “shake-off”. In deze fase wordt onderscheidt gemaakt tussen de winnaars en verliezers. De winnaars zijn bedrijven die het eerst doorbreken met economische toepassingen van de disruptieve technologie.

Als lange termijn belegger wil je vroegtijdig instappen in de toekomstige winnaars. Welke bedrijven worden dominant? Wie gaat een unieke positie bemachtigen die leidt tot sterke omzet- en winstgroei?

Ik ben geen expert van beleggen in 4D printing. Maar vanuit mijn kennis en ervaring met strategie en beleggen, zie ik vijf potentievolle 4D printing aandelen:

  1. 3D Systems (DDD)
  2. Dessault Systemes (DSY)
  3. Stratasys (SSYS)
  4. Autodesk (ADSK)
  5. ExOne (XONE)

Wat is het beste 4D printing aandeel? Geen idee, eerlijkgezegd. De markt is nog sterk in ontwikkeling. De vijf bedrijven van hierboven behoren momenteel tot de grotere spelers in deze markt. Het kan interessant zijn om meer onderzoek naar deze 4D printing aandelen te verrichten.

Heb je hier niet de kennis en/of tijd voor? Kies dan voor de 3D- en 4D printing ETF (mits je gelooft in deze ontwikkeling).

Er is één uitzondering: een van de bovenstaande 4D printing aandelen behoort tot onze Happy Investors portefeuille. Het betreft een winstgevend bedrijf met een unieke positie. Een rendement van x3 binnen vijf jaar is voor dit aandeel beslist haalbaar.

Meer weten? Mis nooit meer de beste aandelen met potentieel x3 tot x10 rendement via het aandelen abonnement van Happy Investors.

En, wat vind jij van beleggen in 4D printing? Welke aandelen vind je interessant? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat we erover kunnen sparren.


Reacties
Categorieën