7x Beste Beleggingsfondsen van Robeco | Happy Investors
7x De Beste Beleggingsfondsen van Robeco in 2021
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/22/2021
13 min

7x De Beste Beleggingsfondsen van Robeco | Happy Investors

08/22/2021
13 min

Beste Happy Investor, overweeg je te investeren in de beste beleggingsfondsen van Robeco? Lekker makkelijk wel. Geld overmaken en op je luie reet zitten terwijl fondsmanagers voor jou zwoegen. Maar goed, daar worden ze ook riant voor betaald 😉. Win-Win! Althans, zolang het fonds goed presteert…

Zijn beleggingsfondsen überhaupt een goede keuze? En wat zijn de beste beleggingsfondsen van Robeco? In dit artikel doe ik een poging om de 7 beste opties te selecteren.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Beleggingsfondsen Robeco of ETFs? Voor- en nadelen vergelijken
7x de beste beleggingsfondsen bij Robeco
Waarop letten bij goede beleggingsfondsen? Toekomstgericht, kwaliteit, spreiding en kosten
Conclusie over de beste Robeco beleggingsfondsen: dit is waar ik voor zou kiezen

Beleggingsfondsen Robeco of ETFs? Voor- en nadelen vergelijken

Het grootste verschil tussen een beleggingsfonds en ETF is de frequentie van handelen. Stel dat we een beleggingsfonds en ETF hebben die exact dezelfde posities hebben. Bijvoorbeeld 50 bedrijven. Een ETF houdt alleen de koers bij. Zij is niet actief in aan- en verkopen. Zij beweegt mee op zowel pieken als dalingen.

Bij een beleggingsfonds staat een fondsmanager aan de leiding. Deze persoon probeert samen met zijn team het maximale rendement uit diezelfde 50 bedrijven te halen. Dit doen ze door korte termijn handelen. De frequentie van aan- en verkopen ligt hoger, opdat zij probeert te verkopen op pieken en aankopen bij dalingen. Het doel van deze activiteit? Een hoger rendement dan wanneer je diezelfde aandelen “trackt” zoals bij een ETF.

De paradox: het is beslist niet altijd het geval dat een beleggingsfonds beter presteert dan een ETF. Sterker nog, vaak is het omgekeerde waar. Al blijft het vergelijken van appels met appels een lastige klus in dit geval.

Voordelen van een beleggingsfonds t.o.v. ETF:

 • Potentieel hoger rendement bij correct handelen van fondsbeheerder

Nadelen van een beleggingsfonds t.o.v. ETF:

 • Vaak (veel) hogere kosten: tussen de 0,6 – 1,5% per fonds per jaar. Dit terwijl een ETF veel goedkoper kan zijn, met kosten meestal onder de 0,5%, maar vaak ook zelfs 0,1%
 • Meer risico doordat zij selectiever zijn. In een ETF kunnen >1000 aandelen zitten. Voor een actief beleggingsfonds is dat niet beheersbaar

Op de website van Robeco bieden ze een rekentool voor kosten aan. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze kosten vrij hoog kunnen zijn. Denk hierbij aan circa 1 – 1,5% per jaar van je totale vermogen.

Je betaalt meer. En dus zouden de beste beleggingsfondsen van Robeco beter moeten presteren dan ETFs. Is dit altijd het geval? Nogmaals: het is een beetje appels met peren vergelijken. Maar puur op basis van rendement presteren deze beste ETFs over het algemeen even goed of zelfs beter.

Let op: Robeco fondsen zijn een goede keuze, maar mijns inziens niet de beste keuze. Wil je beheerd beleggen? Klik hier voor onze top 3 bij beheerd beleggen vergelijken.

beste-aandelen-laag-risico

7x de beste beleggingsfondsen bij Robeco

Dit zijn de 7 van de beste beleggingsfondsen bij Robeco:

 1. Global Consumer Trends (hoog rendement)
 2. Chinese A-share Equities (hoog rendement)
 3. Smart Energy Equities (hoog rendement)
 4. Sustainable Global Stars Equities (met dividend)
 5. Rolinco (met dividend)
 6. Multi Asset Growth (lager risico)
 7. BP US Premium Equities F (lager risico)

Let op dat deze lijst afwijkend is van de top 5 beste beleggingsfondsen die Robeco zelf presenteert. Zij kijken namelijk louter naar het historisch rendement. Ik wil echter ook vooruit kijken: welk fonds gaat in de komende jaren goed presteren? En ik wil breed denken. Zo zijn er ook fondsen met lager rendement, maar die ook lager risico geven.

Hieronder gaan we 5 van de 7 beleggingsfondsen nader bekijken. Bij ieder beleggingsfonds zal ik tips en suggesties geven.

Bedenk wel dat dit artikel een summiere samenvatting is. Ik heb mijn research gedaan, maar dit is geen koop advies. Immers, beleggen kent risico’s en het is je eigen verantwoordelijkheid. Lees daarom altijd zelf de factsheets en essentiële beleggersinformatie voordat je geld investeert.

cursus-beleggen-aandelen

Beste Robeco Beleggingsfonds voor Hoog Rendement: Global Consumer Trends

beste-beleggingsfondsen-robeco

Bron: robeco.nl 2021

Qua rendement staat het beleggingsfonds ‘Global Consumer Trends’ van Robeco op nummer 4. Toch zie ik dit als het potentieel beste beleggingsfonds voor de lange termijn (>10 jaar). De reden hiertoe is dat dit fonds zich richt op meerdere duurzame trends. De fondsmanager beheert circa 50 – 70 aandelen van sterke bedrijven die zich ontwikkelen binnen deze trends.

De top 10 holdings bevat zeer sterke bedrijven:

top-10-aandelen-robeco-fonds

Bron: robeco.nl 2021

‘Global Consumer Trends’, een van de beste beleggingsfondsen van Robeco, is tevens een van de grootste en “oudere” fondsen. Momenteel beheert het meer dan 8 miljard euro. Het rendement sinds inceptie 1998 is 9,96%.

De spreiding is redelijk, alhoewel geografisch gezien je naast dit fonds ook meer in Azië en commodities kan/wilt investeren:

risicospreiding-beleggingsfondsen-robeco

Bron: robeco.nl 2021

Hoe betrouwbaar is dit rendement als toekomstige maatstaf?

Vanaf 1998 zijn er twee grote crashes geweest. De dot.com- en financiële crisis. Na de covid-19 crisis zijn de beurzen snel hersteld. Feitelijk gezien zijn veel aandelen vandaag de dag, historisch gezien, overgewaardeerd (of duur geprijsd). Tevens is dit de langste bull market sinds lange tijd.

Normaliter gaat de aandelenmarkt met up’s en down’s. Hoe lang kan de stijgende lijn zich doorzetten?

Ik verwacht niet dat deze noch andere beleggingsfondsen van Robeco hetzelfde kunnen presteren als de afgelopen vijf jaar. Anderzijds is het een feit dat er steeds meer geld naar beleggingsmarkten vloeien.

Kortom, ik verwacht dat in de komende vijf jaar we moeten kijken naar een gemiddeld rendement van nabij het historisch gemiddelde. Denk dus eerder aan 9,5% per jaar. Ja, dit is fors lager dan de 21,25% die dit fonds in de afgelopen vijf jaar heeft gehaald. Natuurlijk hoop ik ongelijk te hebben.

Suggestie: de beste ETF genaamd Invesco QQQ Trust Series 1 heeft in de afgelopen vijf jaar met ±26% beter gepresteerd dan dit fonds. De voordelen van deze ETF zijn meer spreiding (100 aandelen) en lagere kosten (0,96% vs. circa 0,20% van QQQ).

goedkoop-aandelen-beleggen

Beste Robeco Beleggingsfonds voor Hoog Rendement: Chinese A-share Equities

beste-fondsen-china-aandelen

Bron: robeco.nl 2021

Eerst een vraag: wanneer beleggen in beleggingsfondsen (van Robeco)? Voor beginnende beleggers is het antwoord meer evident: omdat experts beter beleggen. Maar hoe is dit bij gevorderde beleggers? Je zou in een specifiek beleggingsfonds willen beleggen omdat zij gespecialiseerd zijn in iets waar jij geen kennis van hebt.

Het beste beleggingsfonds van Robeco genaamd ‘Chinese A-share Equities’ is hier een voorbeeld van. Althans, voor mij. Ik heb namelijk geen verstand van Chinese bedrijven. Tevens is de Chinese overheid moeilijk te peilen. Desalniettemin is China een sterk opkomende economie. Het duurt niet lang alvorens zij de werkelijke wereldmacht is. De Verenigde Staten wordt (of is?) ingehaald.

Beleggen in Chinese aandelen kan lucratief zijn. Een manier om dit te doen is via bovenstaand beleggingsfonds.

Heb je al eens gehoord van de aandelen uit de top 10? Ik niet namelijk:

top-10-aandelen-fondsen-robeco

Bron: robeco.nl 2021

In de afgelopen jaren heeft Robeco’s beste beleggingsfonds ‘Chinese A-Share Equities’ een indrukwekkend rendement behaald. Het fonds is nog redelijk nieuw (inceptie 2017). Te jong om te bepalen of het een duurzaam succes is. Maar mijns inziens is dit een zeer interessante belegging voor wie spreiding aan wilt brengen met Chinese bedrijven.

Let wel dat je niet 100% van je belegd vermogen in dit fonds stopt. (Dat is sowieso onverstandig). De geografische spreiding is namelijk beperkt tot China. De sectorverdeling is oké:

risicospreiding-china-fonds-robeco

Bron: robeco.nl 2021

Snel en gespreid beleggen in Crypto portfolio’s?

Crypto portfolio’s zijn een interessante aanvulling op beleggingsfondsen in aandelen. Een slimme keuze als beleggingsplatform voor crypto portfolio’s is eToro. En wel hierom: zij bieden vele features aan waaronder commissievrij beleggen in aandelen en ETFs. Je kan andere beleggers kopiëren en je vindt er kant-en-klare crypto portfolio’s. Dit laatste is een valide reden tot crypto beleggen bij eToro. Dankzij deze crypto portfolio’s kan je snel spreiding aanbrengen over meerdere cryptomunten.

Meer weten of hoe dit werkt? Bezoek de eToro website voor meer informatie

Hieronder een voorbeeld van een crypto portfolio waar ikzelf een kleine positie in heb. Let wel: crypto portfolio’s zijn zeer risicovol. Beleg alleen met geld dat je kan missen en persoonlijk zou ik niet meer dan 5 – 10% van je vermogen in zo’n portfolio stoppen.

voorbeeld-crypto-fonds

Beste Robeco Beleggingsfonds voor Hoog Rendement: Smart Energy Equities

beleggingsfonds-robeco-hoog-rendement

Bron: robeco.nl 2021

Een ander beste beleggingsfonds van Robeco met hoog rendement is de ‘Smart Energy Equities’. Dit fonds belegt in innovatieve technologiebedrijven in de energiesector. Er is een verdeling tussen aandelen met gunstige waardering en die met hoog groeipotentieel.

De top 10 holdings:

aandelen-robeco-fonds-duurzaamheid

Bron: robeco.nl 2021

De focus van dit fonds zijn aandelen binnen de energiesector. Kijk naar de top 10 holdings van beleggingsfondsen en leer ervan. Hetzelfde geldt voor ETFs. In dit geval vind ik de beleggingen in Albemarle en XPeng interessant.

Ook zie ik grotere posities in semiconductor bedrijven. Zo is circa 33% van het vermogen in dit soort bedrijven belegd. Dat is mijns inziens aantrekkelijk en toekomstgericht. Zo schreef ik eerder al deze semiconductor ETF analyse waar ik wel veel potentieel in zie.

Ik beschouw het fonds ‘Smart Energy Equities’ als een goed beleggingsfonds voor de (middel)lange termijn. Aangezien de spreiding in sectoren redelijk beperkt is, zou ik persoonlijk hier een kleiner vermogen aan toewijden.

risicospreiding-smart-energy-equities-fonds

Bron: robeco.nl 2021

Beste Robeco Beleggingsfonds met Dividend: Sustainable Global Stars Equities

beste-beleggingsfonds-bij-robeco

Bron: robeco.nl 2021

Een van mijn persoonlijke favorieten als beste beleggingsfonds bij Robeco is de ‘Sustainable Global Stars Equities’. Leuk feitje: dit is het oudste beleggingsfonds van Nederland (heette voormalig Robeco EUR G).

Dit fonds richt zich op een kleinere selectie van 30 tot 40 aandelen. De focus ligt op stabiele bedrijven met een lange termijn strategie. Belangrijke criteria zijn hoge winstgevendheid en gezonde cashflow. Een blik op de top 10 toont aan dat het om sterke bedrijven gaat:

voorbeeld-sterke-aandelen-hoge-winstmarge

Bron: robeco.nl 2021

Microsoft, Alphabet en Apple zijn nog altijd sterke bedrijven. Zij hebben een unieke marktpositie wat leidt tot hoge winstgevendheid en duurzame groei. Ook vind ik eBay een geschikte aanvulling. Met andere bedrijven zoals Eli Lilly, Sandvik en CBRE Group ben ik niet bekend.

Een punt van kritiek is dat de top 10 circa 42% van het totaal uitmaakt. Het risico is daarmee hoger in vergelijking tot een evenredige verdeling. Anderzijds kan dit dan weer wel leiden tot potentieel rendement. Een ander aandachtspunt qua risico is de relatief grote positie in de informatie technologie (zie hieronder). Dit is mijns inziens logisch, omdat technologie aandelen vaak een hoge winstmarge hebben.

Tot slot, dit fonds keert ook dividend uit. Dit varieert tussen de 0,75 – 1,5% per jaar. Uiteraard is dit veel lager dan bijvoorbeeld de beste dividendaandelen.

spreiding-fondsen-tips

Bron: robeco.nl 2021

vastgoed beleggen met weinig geld

Beste Robeco Beleggingsfonds met Lager Risico: Multi Asset Growth

is-multi-asset-growth-fonds-goede-belegging

Bron: robeco.nl 2021

De ‘Multi Asset Growth’ is het laatste beleggingsfonds uit deze lijst. Ik heb deze geselecteerd omwille haar diversiteit. Het fonds belegd in een samenbundeling van wereldwijde aandelen en voor een beperkt deel obligaties en alternatieve beleggingen. Vandaar de naam “Multi Asset”. Robeco geeft zelf aan dat dit fonds een hoog risico- en rendementsverwachting heeft. Daar ben ik het niet mee eens. Ik zie het als een lager-risico fonds met potentieel lager rendement.

Dit is ook te zien in de afbeelding hierboven: het rendement sinds opstart is “slechts” 5,83%.

De lopende fondskosten bedragen 0,86%. Dit is om en nabij even hoog als het jaarlijkse dividend dat dit fonds uitkeert. Daarmee blijft een relatief laag rendement over. Maar dat is ook logisch: het fonds is beduidend meer defensief dan de andere Robeco beleggingsfondsen uit deze lijst.

Deze strategie zou moeten leiden tot een lagere volatiliteit (koersschommelingen). Daarmee is het meer geschikt voor defensieve beleggers die lager risico wensen. Helaas staat de standaarddeviatie niet genoemd in de factsheet (wat bij de andere fondsen wel het geval is). Daarom kan ik niet feitelijk onderbouwen dat de koersvolatiliteit ook daadwerkelijk lager is 😉.

Punt van kritiek: het rendement is in vergelijking lager dan wereldwijde ETFs. Terwijl laatstgenoemde ook veel risicospreiding biedt. Zo zijn er ETFs met >3500 aandelen. Toegegeven, dit is louter in aandelen en geen obligaties. Hoe dan ook: met iets meer risico zou je met de beste wereldwijde ETFs in theorie een hoger rendement moeten halen.

uitleg-fonds-robeco

Bron: robeco.nl 2021

Waarop letten bij goede beleggingsfondsen? Toekomstgericht, kwaliteit, spreiding en kosten

Stel, je wilt geld beleggen in beleggingsfondsen van Robeco. Hoe herken je wat goede keuzes zijn. Waar moet je op letten? Nu denk je wellicht: “Jorik, dit is niet relevant want op de website zie ik het jaarlijks rendement”. Dit is nu net de valkuil. Bij beleggingsfondsen (en andere beleggingen) zie je het behaalde rendement uit het verleden. Maar er staat altijd zo’n irritant, doch noodzakelijk, zinnetje bij van “behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”.

Succesvolle beleggers kijken naar de toekomst. Wat zijn toekomstige, en duurzame, trends? En welke aandelen spelen hier het beste op in?

Goede beleggingsfondsen (bij Robeco) herken je door toekomstgericht te denken.

Naast toekomstgericht is kwaliteit minstens zo belangrijk. Een beleggingsfonds presteert in de basis goed, omdat er goed presterende aandelen in zitten. De beste aandelen leveren een hoger dan gemiddeld rendement op.

Tip: lees altijd de factsheets om te zien wat de top 10 aandelen zijn. Zijn dit sterke bedrijven? Hoeveel weging hebben zij ten opzichte van de rest?

Ook spreiding is van belang. Niemand weet exact hoe de toekomst zich zal ontrafelen. Hele specifieke beleggingsfondsen richten zich op één trend. Deze bevatten in essentie meer risico dan een beleggingsfonds dat zich richt op meerdere samenhangende trends.

Tot slot zijn er nog de kosten. Als je het mij vraagt is dit meer bijzaak. Stel, er zijn twee beleggingsfondsen (bij Robeco). De een hanteert 1% kosten per jaar, maar presteert gemiddeld genomen 3% beter. De ander hanteert 0,5% kosten per jaar. Door te kiezen voor het “duurdere” beleggingsfonds ben je uiteindelijk “goedkoper” uit.

Het draait om je netto rendement. Dit is hetgeen je onderaan de streep (na aftrek van kosten) overhoudt.

Tip: soms presteren goedkope ETFs aanzienlijk beter dan beleggingsfondsen. Hoger rendement. Minder kosten.

Conclusie over de beste Robeco beleggingsfondsen: dit is waar ik voor zou kiezen

In dit artikel hebben we een selectie van de beste beleggingsfondsen bij Robeco besproken. Op zich zijn dit allemaal prima fondsen, afhankelijk van jouw risicoprofiel.

Ik heb momenteel geen posities in beleggingsfondsen. Maar stel dat ik ervoor zou kiezen, dan zou ik voor deze beleggingsfondsen van Robeco gaan:

 • Chinese A-shares Equities
 • Global Consumer Trends
 • Sustainable Global Stars Equities

Waarom? Omdat deze goed aansluiten op mijn beleggingsstrategie en risicoprofiel. Zo heb ik momenteel niet veel Chinese aandelen in mijn portfolio. China is een sterk opkomende economie (ja, ook nu). Maar Chinese bedrijven zijn minder transparant. En de Chinese overheid is al helemaal onpeilbaar. Dit beleggingsfonds kan mij dus helpen. Er zit een team van Chinese beleggers achter en die hebben er meer verstand van dan ik.

De Sustainable Global Stars Equities vind ik een fijn fonds omdat deze zich richt op hoge winstgevendheid. Dit sluit goed aan op mijn beleggingsvoorkeur bij individuele aandelen. Zo doe ik veel onderzoek naar unieke aandelen met duurzaam competitief voordeel. Dit leidt tot hoge winstmarges en, uiteindelijk, tot hoge rendementen.

Meer weten over mijn onderzoek? Je kan daartoe toegang krijgen binnen de Happy Investors Community. Lees hier meer informatie over het HIM aandelen abonnement.

Een punt van kritiek op deze fondsen is dat zij niet altijd beter presteren dan ETFs. Je zou dit dus goed willen vergelijken alvorens je besluit om in een fonds te beleggen. Op mijn website vind je veel onderzoek naar goede ETFs (zie menu of categorie).

Reacties
Categorieën