Beleggen in technologie aandelen & beleggingsstrategieën
Beleggen in technologie aandelen & beleggingsstrategieën
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/13/2020
15 min

Beleggen in technologie aandelen & beleggingsstrategieën

11/13/2020
15 min

Beste Happy Investor, wat is slimmer dan investeren in de toekomst? Mocht je vaker mijn artikels lezen, of lid zijn van de community, dan ben je bekend met mijn voorliefde en expertise met beleggen in technologie aandelen. Daarbij heb ik zelf, als 28-jarige, op moment van schrijven meer dan 100K aan beleggingen binnen de tech sector. Maar let op, dit is zeker niet zonder risico! Sterker nog, de meeste tech aandelen zijn meer risicovol dan traditionele aandelen.

In dit artikel deel ik een tipje van de sluier over hoe je het beste kan beleggen in technologie aandelen. Ook leer ik je een drietal concrete beleggingsstrategieën die je hoge rendementen kunnen opleveren, terwijl je het risico meer beheerst. Laten we snel doorgaan!

Inhoudsopgave:

Wat zijn technologie aandelen, en waarom zou je erin willen beleggen?
Voordelen van beleggen in technologie aandelen
Waar kan ik beleggen in technologiebedrijven?
Welke risico’s zijn er bij investeren in tech bedrijven?
Beleggingsstrategieën technologie aandelen

  1. Beleggingsstrategie tech aandelen: Ride the Tech Wave
  2. Beleggingsstrategie Tech Dividend
  3. Beleggen in technologie ETFs

Tips over beleggen in technologie aandelen

Wat zijn technologie aandelen, en waarom zou je erin willen beleggen?

beleggen-in-tech-aandelen

Technologie of tech aandelen zijn aandelen in bedrijven met een verdienmodel gebaseerd op technologie. Waar deze grens ligt is soms een grijs gebied. Stel dat je twee bedrijven hebt die beide actief zijn binnen de voedselindustrie. Als voorbeeld nemen we de Vegetarische Slager. Dit bedrijf produceert voedsel en verkoopt dit in supermarkten. De Vegetarische Slager, die overigens beursgenoteerd is als onderdeel van Unilever is geen technologiebedrijf. Het bedrijf groeit snel, maar kampt ook met hoge investeringskosten voor nieuwe fabrieken, arbeid en distributiekanalen.

En neem nu Just Eat Takeaway als voorbeeld. Ook wel bekend als Thuisbezorgd.nl. Dit bedrijf heeft een technologieplatform waarop zij vraag- en aanbod van voedsel samenbrengen. Het verdienmodel van Just Eat Takeaway is gebaseerd op technologie die enorm schaalbaar is en lage vaste lasten heeft (panden, arbeid, et cetera).  Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kan ik eenvoudig uitleggen waarom je zou willen beleggen in technologie aandelen. De reden is namelijk schaalbaarheid en de potentie tot snelle groei en hoge winstmarges.

Neem nu Adobe als een ander voorbeeld (een van mijn favoriete tech aandelen). Adobe biedt haar producten volledig online aan via een lidmaatschap model. Op deze wijze zijn de distributiekosten vrijwel nihil. De arbeidskosten zijn tevens aanzienlijk lager, omdat zij slechts een product eenmalig dient te maken en direct kan aanbieden tot miljoenen klanten. Ook locatie is geen enkel probleem, immers kan je via de online kanalen de gehele wereld bereiken. En doordat zij gebruik maken van een lidmaatschap als verdienmodel, halen ze meer winst uit bestaande klanten (dit noemen ze Customer Lifetime Value).

Je zou moeten willen beleggen in technologie aandelen, omdat dit soort bedrijven forse groei en hoge winstmarges kunnen realiseren. En winst is een voorbode voor toekomstige omzetgroei.

goedkoop-aandelen-beleggen

Voordelen van beleggen in technologie aandelen

Als je vaker mijn artikels leest of wellicht lid bent van de Happy Investors Community, dan weet je dat ik een sterke voorkeur heb tot beleggen in technologiebedrijven. De reden hiervoor zijn de unieke eigenschappen van tech aandelen, die kunnen leiden tot exponentiele rendementen op de middellange tot lange termijn. En behoudens dat feit, is technologie sowieso onze toekomst. Daarom is een beleggingsstrategie in technologie aandelen onmisbaar als aanvulling van je beleggingsportefeuille.

Om te begrijpen waarom beleggen in technologiebedrijven zeer lucratief kan zijn, zal ik je meenemen met de voordelen van dit soort bedrijven:

  • Tech aandelen zijn vaak snel schaalbaar waardoor zij op zowel korte als lange termijn exponentiele omzetgroei kunnen realiseren. Bijgevolg kan de koerswaarde exponentieel stijgen
  • Het verdienmodel van technologiebedrijven geeft meestal de mogelijkheid tot hoge winstmarges, doordat voornamelijk de vaste kosten laag zijn
  • Trends als digitalisering en globalisering blijven aanhouden. Tech bedrijven kunnen hier bij uitstek van profiteren.

Er zijn nog meer voordelen, maar de belangrijkste van allemaal is om te onthouden dat technologie de toekomst is. Ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, de Cloud en Internet-of-Things worden steeds meer complex en vooral meer onmisbaar voor de samenleving. Kijk maar eens naar jezelf. Kan jij nog leven zonder een mobiele telefoon? Zonder een laptop of PC? En wat te denken van het Internet. Vrijwel de gehele wereld is afhankelijk geworden van het Internet.

Bedenk ook goed dat technologiebedrijven meer risicovol kunnen zijn. Veel van dit soort bedrijven moeten het hebben van schaalbaarheid en snelle groei. Per definitie zijn veel groeiaandelen dan ook tech aandelen, zoals te lezen in het artikel over beleggen in groeiaandelen. Maar dit betekent ook risico. Het grootste risico is de kans dat een technologie bedrijf nooit een winstgevend verdienmodel zal realiseren, hoe groot ze ook wordt. Denk hierbij aan een verliesgevend bedrijf als Uber, wat in mijn optiek een bijzonder slechte investering is 😉.

Waar kan ik beleggen in technologiebedrijven?

Hieronder neem ik je mee met verschillende beleggingsstrategieën voor technologie aandelen, waaronder mijn persoonlijke (en dus unieke) belegginsstrategie. Maar eerst nog even iets over waar je kan beleggen in technologiebedrijven. Dit kan je namelijk zelf doen via beleggingsplatformen. Verreweg de beste keuze hierbij is beleggen bij DEGIRO. Klik op de blauwe link en lees mijn review zodat je begrijpt waarom.

Naast zelf beleggen kan je er ook voor kiezen om te laten beleggen. Een voorbeeld hiervan is BinckBank. Bij zo’n online broker kan je jouw geld laten beleggen zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken (of er verstand van te hebben). Natuurlijk heeft alles voor- en nadelen. Zo is het duidelijke voordeel dat je passief inkomen kan genereren door geld voor je te laten werken. Een nadeel is dan weer dat je zelf minder controle hebt over de gemaakte beleggingen. Ook zal je er minder van leren, want vergeet niet dat beleggen heel leerzaam is.

Meer over de verschillende voor- en nadelen lees je in dit artikel over BinckBank vs. DEGIRO.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Speculeren met hefbomen voor hoge winsten of verliezen op korte termijn? Bekijk de Skilling review als beste keuze voor CFD trading.
  • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Welke risico’s zijn er bij investeren in tech bedrijven?

Tot slot nog iets over risico’s. Zelf vind ik het belangrijk om je mee te geven welke risico’s je loopt bij, in dit geval, beleggen in technologie aandelen. Het is namelijk zo dat dit type van investeren meer risicovol is dan meer defensieve beleggingen. Bij meer defensieve beleggingen kan je denken aan dividend beleggen en aan beleggen in online vastgoedfondsen. Dit soort investeringen bieden namelijk de zekerheid van dividend, waardoor je ieder kwartaal of ieder jaar een uitgekeerd bedrag ontvangt op je belegging. Nu is dat natuurlijk ook niet zonder risico, maar de karakteristieken van dividendaandelen en vastgoedfondsen maken het beslist minder risicovol dan tech aandelen. Laatstgenoemde keren meestal geen dividend uit, al zijn er uitzonderingen waar ik zo direct op terugkom bij de verschillende beleggingsstrategieën voor technologie aandelen.

In het artikel over beleggingsrisico’s vind je een totaal overzicht van alle risico’s die je loopt met beleggen. En hieronder vind je beleggingsrisico’s specifiek voor technologie aandelen.

Risico’s bij beleggen in technologiebedrijven

  • Volatiliteit: gemiddeld genomen zijn technologie aandelen meer volatiel. Zo komt het voor dat op de ene dag de koers +4% staat, en de volgende dag -7%. Natuurlijk geldt dat hoe groter het technologiebedrijf, hoe minder hevig de koersschommelingen worden
  • Groei: in sommige gevallen is het zo dat de winnaar van de markt alles pakt, en de rest met lege handen achter blijft. Dit is vooral zo bij technologieplatformen. Neem als voorbeeld Marktplaats en Ebay. Alles draait hierbij om groei. Het bedrijf moet zo snel mogelijk de grootste worden, of anders lopen zij het risico om irrelevant (en dus failliet) te worden
  • Disruptief: beleggen in de technologiesector is juist interessant omwille haar disruptieve karakter (innovatie). Maar tech bedrijven van vandaag, kunnen ook sneller irrelevant worden indien de toetredingsbarrière tot de sector lager is (bv. geen hoge investeringskosten).
  • Overheid: de overheid is een risico voor de technologiesector omdat zij deze bedrijven meer wilt reguleren en waarborgen dat zij meer belasting gaan betalen

vastgoed beleggen met weinig geld

Beleggingsstrategieën technologie aandelen

Een beleggingsstrategie in technologie aandelen kan je zien als een lange termijn plan om winst te maken dankzij beleggen in de tech sector. Uiteraard kan je voor jezelf een beleggingsstrategie maken. Sterker nog, ik zou je ten zeerste willen adviseren om hierover na te denken. Bij geld investeren is het van belang dat je een eigen koers bepaalt die in lijn ligt met je kennis en persoonlijke sterktes en interesses. Daarom doe ik zelf veel aan beleggen in technologie aandelen. Ik vind de sector super interessant en heb er inmiddels jarenlange ervraing in.

De beleggingsstrategieën voor technologie aandelen van hieronder kan je doornemen ter inspiratie. Daarbij kan je leren van mijn persoonlijke ervaringen bij beleggen in technologie aandelen en de tech sector. Van elkaar leren is immers altijd goed 😉. Daarom ben ik ook beslist benieuwd naar jouw beleggingsstrategie. Deel je die met mij in een reactie onderaan dit artikel?

1. Beleggingsstrategie tech aandelen: Ride the Tech Wave

Ride the Tech Wave. Een leuke naam is het halve werk niet waar. Maar zonder gekheid, dit kan een prima beleggingsstrategie zijn waarmee je zeer hoge rendementen kan behalen. Wel is het zo dat deze beleggingsstrategie in technologie aandelen risicovol is!

De strategie die ik in gedachte hebt werkt als volgt: selecteer twintig tot dertig unieke technologie aandelen met een relatief klein marktkapitaal van

Eenmaal klaar met de selectie is de tweede stap om je geld te investeren in deze bedrijven. Dit kan je evenredig doen, maar nog beter is om een groter deel van je geld te spreiden over de vijf of tien meest veelbelovende tech aandelen.

De derde stap is belangrijk voor wie risico wilt beperken. Dit kan je namelijk doen door een stop loss order in te stellen bij ieder tech aandeel. Stel dat je niet meer dan -20% koersverlies wilt. In dat geval stel je een stop loss order in op -20%. Als het een slechte investering is gebleken die onder de -20% duikt, dan worden je aandelen automatisch verkocht. Maar let op: de moeilijkheid met beleggen is dat aandelen tot ver onder de -20% kunnen zakken, om vervolgens op de langere termijn (> 5 jaar) met meer dan 1000% te groeien! Investeer daarom louter in tech aandelen waarvan je de lange termijn bedrijfsresultaten als positief acht. Hoe beter jouw onderzoek, hoe lager het risico.

De vierde stap is “ride the tech wave”.

Ride the Tech Wave

Bij de vierde stap is het wachten op wat de koersen gaan doen. Bij alle aandelen die goed gaan, kan je een stop loss order plaatsen om de winst te verzilveren. Dit doe je als volgt: stel dat een aandeel heel goed gaat, en binnen enkele maanden of jaren een koerswinst van +100% realiseert. Op dit moment kan je ervoor kiezen om een stop loss order in te zetten op +80% van de koerswinst. Mocht het bedrijf, om wat voor reden dan ook, plotseling forse koersverliezen maken, dan pak jij in ieder geval 80% winst.

Op een grafiek kan ik wellicht beter verhelderen wat ik bedoel:

beleggingsstrategieën-technologie-aandelen

In dit voorbeeld had je Zscaler gekocht op 16 maart 2018. Na enkele maanden schiet de koers met +50% omhoog. Op dat moment zet je een stop loss van +30% in. Maar wat blijkt, de koers komt hier steeds net niet onder. Natuurlijk is dit een voorbeeld van achteraf terugkijken. In de werkelijkheid is dit bijzonder moeilijk te bepalen. Maar goed… vervolgens blijft de koers maar stijgen. Zelfs tot het niveau dat je een stop loss van +100% kan inzetten! En wat blijkt, na enkele weken zakt de koers onder deze grens. Je aandelen worden op dat moment automatisch verkocht, en jij hebt 100% rendement binnen 1 jaar gerealiseerd (dat is een top prestatie).

Maar je bent er nog niet mee klaar. Je hebt namelijk zeer goed onderzoek naar Zscaler verricht en je bent ervan overtuigd dat dit technologie aandeel enorme potentie heeft. Wat ook blijkt, in dit voorbeeld, is dat de koers vooral is gedaald omwille slecht nieuws. Jouw conclusie? Je besluit om te kopen wanneer de koers met 40% is gedaald. En in dit hypothetische voorbeeld zal het besluit je een mooi rendement van +220% of hoger hebben opgeleverd.

Had je deze tactiek uitgevoerd met 10.000 euro, dan zou je na twee jaar circa 65.000 euro hebben gehad. Oftewel, een winst van 55.000 euro.

At Hindsight is alles te verklaren…

Maar let op: bovenstaande is een uiterst risicovolle beleggingsstrategie in technologie aandelen. Achteraf terugkijken (at hindsight) is altijd heel makkelijk om zaken uit te leggen. Maar op het moment zelf is het bijzonder moeilijk om de juiste keuzes te maken!

Mijn persoonlijke tip is om altijd lange termijn te investeren in goede, gezonde technologiebedrijven met een hoog winstgevend toekomstpotentieel. En denk daarbij aan spreiding: zet niet al je geld op 1 paard maar spreid je geld over twintig of dertig verschillende aandelen.

Wil je leren hoe je het beste kan beleggen in groeiende tech aandelen? Je kan je aanmelden op mijn abonnement tot beleggingsrapporten in groeiaandelen. Daarbij deel ik mijn persoonlijke investeringen in unieke groeiaandelen die meer dan 300% rendement kunnen opleveren. Voorbeelden van mijn successen zijn Zscaler, The Trade Desk, Enphase, en nog meer aandelen die boven de 1000% rendement hebben opgeleverd. Wat ik verder kenbaar maak in de beleggingsrapporten is wat voor soort onderzoek ik uitvoer, zodat je hier stap voor stap van kan leren. En op een dag zal je zelf net zo gevorderd zijn 😉.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over beleggingsrapporten in groeiaandelen.

2. Beleggingsstrategie Tech Dividend

Zeker als je meer geld hebt, kan dividend een hele aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn. Dankzij dividend kan je namelijk op een passieve manier structureel meer inkomen genereren. In principe hoef je niks te doen, behalve dan je geld voor je te laten werken. En ieder kwartaal ontvang je dividend.

Een beleggingsstrategie in technologie aandelen in combinatie met dividend is interessant voor wie opzoek is naar zowel koerswinst als dividend. Alhoewel deze beleggingsstrategie nochtans risicovol is, is het wel meer veilig dan de strategie van “ride the tech wave”. Immers, bedrijven die dividend uitkeren zijn per definitie winstgevend en derhalve is het financiële risico (van bijvoorbeeld faillissement) lager dan bij groeiaandelen die nog geen winst maken.

De beleggingsstrategie van Tech Dividend is eenvoudig uit te leggen:

  1. Onderzoek alle technologie aandelen die dividend uitkeren. Kijk naar de financiële gegevens zoals duurzame winstgroei, als ook informatie over de strategische positie en lange termijn visie
  2. Investeer je geld in de twintig meest veelbelovende tech dividend en hanteer de buy & hold-tactiek voor minimaal vijf tot idealiter tien of vijftien jaar. Buy & hold is een gebruikelijke dividend beleggen strategie
  3. Herinvesteer je dividend: koop ofwel meer van hetzelfde, of kies voor extra spreiding door te beleggen in ETFs of andere markten zoals online vastgoedfondsen
  4. Monitor je beleggingsportefeuille door ieder jaar te revalueren of de gekozen tech dividend aandelen nog steeds op koers liggen op hun lange termijn doelstellingen. Het kan namelijk zo zijn dat er een verstoring (disruptie) van de markt heeft plaatsgevonden, waardoor een bedrijf wellicht geen toekomstig winstgevend verdienmodel heeft (denk aan financiële crisis, of de covid-19 gezondheidscrisis).

Voorbeelden van tech aandelen die dividend uitkeren zijn Microsoft (MSFT), Apple (AAPL), AT&T (T), ASML (ASML), Cisco (CSCO), et cetera.

970x250

3. Beleggen in technologie ETFs

Technologie is sowieso de toekomst voor de jaren 2025, 2030, 2035 en voorbij. Alles draait om technologie, want daar komt de meeste innovatie uit voort. Daarom ben ik van mening dat beleggen in de tech sector minder risicovol is dan men denkt. Immers, beleggen in groeisectoren is een van de beste investeringen die je kan maken. Wel is het zo dat individuele tech aandelen meer risicovol zijn dan aandelen in meer stabiele doch groeiende economieën. Nu, wat is de oplossing als je wel wilt investeren in de tech sector maar niet zoveel risico wilt lopen? Het antwoord is ETF.

ETFs zijn een geschenk voor iedere (passieve) belegger die veel spreiding wilt aanbrengen zonder moeite. Als je niet weet wat ETFs zijn, dan wordt het serieus tijd dat dit artikel over investeren in ETFs leest. Je kan namelijk niet meer zonder! Beleggen in ETFs is voor 90% van alle particuliere beleggers sowieso de beste keuze. Uiteraard is het mogelijk om een combinatie van deze ETFs te maken, zodat je extra veel spreiding maakt. Wel is het zo dat statistisch gezien de extra spreiding niet significant minder risico oplevert. Hoe dan ook, als je niet weet wat je aan het doen bent is meer spreiden altijd de meest veilige keuze 😉. Dankzij ETFs is het eenvoudig om te beleggen in technologie aandelen!

Interessante technologie ETFs om nader te onderzoeken:

  • Invesco QQQ Trust Series 1
  • VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF
  • WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF
  • First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF
  • iShares Automation & Robotics UCITS ETF

Tips over beleggen in technologie aandelen

Doorheen dit artikel heb ik al vele tips gegeven over hoe je het beste kan beleggen in technologie aandelen. Daarbij heb ik je ook enkele praktische beleggingsstrategieën meegegeven. Uiteraard is het zo dat je deze strategieën kan mixen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zowel in unieke tech aandelen alsook enkele tech ETFs te investeren. Het voordeel hiervan is dat je daardoor een specifiekere balans tussen rendement en risico kan aanbrengen.

Mocht je gaan investeren in individuele tech aandelen, dan hierbij nog eens samengevat enkele cruciale tips:

  • Voer extreem goed onderzoek uit! De 10 beste technologie aandelen in de wereld genereren exponentieel meer rendement dan al die andere honderden tech aandelen
  • Investeer altijd voor de lange termijn. Kies voor technologiebedrijven die een veelbelovend verdienmodel hebben
  • Elementen van een veelbelovend verdienmodel zijn: omzetgroei, winstgroei, algemene marktgroei, strategische positie en duurzaam competitief voordeel
  • Uiterst winstgevende technologie aandelen met een duurzaam competitief voordeel dien je als dusdanig te behandelen, en daar een groter deel van je vermogen in te investeren. Het zijn namelijk deze unieke bedrijven die leiden tot exponentiele rendementen. Voorbeelden uit het verleden zijn: Apple, Amazon, Netflix en Facebook. Zoek naar de kleine tech bedrijven van vandaag, die in potentie de nieuwe Apple of Amazon kunnen worden.
  • Disruptieve innovatie: de bedrijven van hierboven hebben allemaal een gemeenschappelijk karakter, namelijk een duurzaam competitief voordeel in samenhang met disruptieve innovatie. Dit laatste houdt in dat zij op een radicaal nieuwe manier werken, waardoor zij een deel van de traditionele markt overnemen EN een compleet nieuwe markt creëren. Voorbeelden hiervan zijn Airbnb, Apple iTunes, PayPal, Ebay, et cetera.

Het mag duidelijk zijn dat je van gevorderd kennisniveau in zowel financiën als strategiekunde dient te zijn om bovenstaande tips te begrijpen. Wil je leren van mijn jarenlange ervaring en expertise? Neem dan een kijkje op de Happy Investors Community (aanmelding is gratis).

Reacties
Categorieën