Dividend investering: vastgoedfonds of dividend aandelen?
Dividend investering: vastgoedfonds of dividend aandelen?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/18/2020
9 min

Dividend investering: vastgoedfonds of dividend aandelen?

03/18/2020
9 min

Hi, welkom bij een nieuw kennisartikel met ditmaal een vergelijking tussen twee verschillende type van dividend investering. Als ik andere blogs en websites lees over dividend, dan lijkt het allemaal te draaien om dividend aandelen. Maar dividend aandelen zijn beslist niet de enige manier om dividend te genereren. Zo zijn (beursgenoteerde) vastgoedfondsen een andere dividend investering.

Wat zijn de verschillen wat betreft dividend investering? En wat is beter: vastgoedfondsen of dividend aandelen?  Is er een verschil in rendement? En wat te denken over risico. Vele vragen komen naar voren wanneer we de beide dividend investeringen met elkaar vergelijken. En nu precies daar gaat dit artikel over: een objectieve vergelijking tussen twee verschillende soorten van dividend beleggen.

Inhoudsopgave:

Voor- en nadelen van vastgoedfondsen als dividend investering
Voor- en nadelen van aandelen als dividend investeringen
Dividend investering: vergelijking dividend vastgoedfonds vs. aandelen
Welke dividend investeringen in vastgoedfondsen zijn er?
Welke dividend investeringen in aandelen zijn er?
Conclusie bij Dividend Investeringen: vastgoedfondsen of aandelen?

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Voor- en nadelen van vastgoedfondsen als dividend investering

beste dividend investering

Grote kans dat je wel eens een van mijn tutorials of kennisartikels over beleggen in vastgoed hebt gelezen. In dat geval weet je waarom ik heel positief ben over vastgoedfondsen. En ook wanneer het aankomt op vastgoedfondsen als dividend investering zijn er enkele interessante voordelen:

 • Vastgoedfondsen zijn een relatief betrouwbare bron voor dividend inkomen. Meestal per kwartaal, en soms zelfs met maandelijks dividendvoorschot.
 • Bij vastgoedfondsen heb je geen last van koersschommelingen. Je inzet kan niet in waarde verminderen of vermeerderen puur en alleen op basis van een koersprijs (wat bij aandelen wel het geval is).
 • Vastgoedexperts werken voor jou en zullen er alles aan doen om een zo hoog mogelijk dividend te behalen.
 • Als dividend investering stelt een vastgoedfonds ons in staat om eigen vermogen te verspreiden over vele verschillende vastgoedobjecten, waardoor het risico van beleggen daalt.
 • Desondanks de relatieve betrouwbaarheid en het lage risico, is het rendement toch redelijk hoog. Zeker in vergelijking met andere beleggingsmogelijkheden zoals obligaties en mixfondsen.

En, heb jij nog enkele voordelen die we kunnen toevoegen aan dit lijstje? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel. Naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen. Immers, bij beleggen heb je altijd risico en kan je (een deel) van je inzet verliezen. Hieronder heb ik enkele nadelen op een rijtje gezet:

 • Vastgoedfondsen zijn een lange termijn investering. Bij de meeste fondsen kan je niet zomaar snel je geld terugtrekken. Zo betaal je bij sommige fondsen zelfs een % vergoeding voor als je eerder dan (meestal) 3 jaar wilt uitstappen. In principe is dit geen probleem wanneer je het geld voor een lange termijn laat vaststaan (wat eigenlijk ook de bedoeling is bij vastgoedfondsen en beleggen in het algemeen, maar goed…).
 • Alhoewel je met vastgoedfondsen als dividend investering wel doet spreiden over vele verschillende vastgoedobjecten, doe je niet spreiden over andere beleggingssoorten. Zo is dat bijvoorbeeld wel het geval bij mixfondsen.

Het goede nieuws is dat er een antwoord is op de twee nadelen van hierboven. Daar kom ik zo op terug. Laten we eerst eens kijken naar de voor- en nadelen van dividend aandelen.

Voor- en nadelen van aandelen als dividend investeringen

Ook over het beleggen in aandelen heb ik al ontelbare kennisartikels en tutorials geschreven. Nu kunnen we dividend aandelen zien als een beleggingstype binnen de aandelenmarkt. Dit type heeft enkele bijzondere voordelen:

 • Dividend aandelen maken structureel meer inkomen genereren mogelijk doordat je ieder kwartaal dividend op dividend kan herbeleggen.
 • Ook dividend aandelen zijn een vorm van passief inkomen. Al zijn vastgoedfondsen nog meer passief dan dividend aandelen waarbij je ieder kwartaal het dividend dient te herbeleggen (of stel een automatische regeling in)
 • Typisch zijn dividend aandelen meer stabiel en minder risicovol dan “normale” aandelen. Echter is het wel meer risicovol dan vastgoedfondsen, simpelweg om het feit dat je bij fondsen veel meer risicospreiding hebt (wat bij dividendaandelen ook mogelijk is).

Nadelen van dividend aandelen zijn:

 • Het rendement ligt gemiddeld genomen lager dan bij normale en vooral lager dan bij beleggen in groeiaandelen.
 • Bij dividend aandelen heb je te maken met tussentijdse koersschommelingen, waar niet iedere belegger even immuun voor is.
 • Individuele dividend aandelen zijn aanzienlijk risicovoller dan vastgoedfondsen. Het advies is daarom om spreiding aan te brengen middels het investeren in meerdere dividend aandelen. Een ander advies als dividend investering is door te beleggen in ETFs. Zo zijn er speciale dividend ETFs waarmee je maximale spreiding kan aanbrengen.

Nu we de voor- en nadelen van beide dividend investeringen hebben bekeken, wordt het tijd om het dividend te vergelijken.

Dividend investering: vergelijking dividend vastgoedfonds vs. aandelen

beste dividend investeringen

De bovengenoemde voor- en nadelen gaan voornamelijk over het risicoprofiel van zowel vastgoedfondsen als dividendaandelen. Risico en rendement staan vaak (maar niet altijd) in verhouding tot elkaar. Een hele belangrijke factor in onze keuze omtrent dividend investeringen is de hoogte van het dividend. Want ja, daar doen we het in principe voor. We willen ons vermogen laten groeien, en dat zal het snelste gaan met hoog dividend.

Doordat er verschillende soorten vastgoedfondsen zijn, zijn er ook verschillende hoogtes van dividend mogelijk. Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen ligt het gemiddeld jaarlijkse dividend tussen de 5 – 9%. Bij beursgenoteerde vastgoedfondsen (REITs) ligt het gemiddeld jaarlijkse dividend tussen de 3 – 15%. Deze cijfers zijn geen exacte wetenschap, het is een gevoelskwestie op basis van ervaring. Wel is het een feit dat beursgenoteerde vastgoedfondsen een grotere spreiding hebben tussen laag en hoog dividend. De reden hiervoor is dat beursgenoteerde vastgoedfondsen te maken hebben met een meer fluctuerende koerswaarde doordat beleggers soms emotioneel handelen. Bijvoorbeeld als ze pessimistisch zijn, of juist te optimistisch. Deze emotie is niet altijd even terecht (denk aan een crisis of een hype). Tip: koop aandelen in een onterechte dip, waarbij beleggers de economie onterecht te pessimistisch inschatten. Meer over beursgenoteerde vastgoedfondsen (REITs) lees je in het artikel beleggen in REITs.

Bij dividend aandelen ligt het gemiddeld jaarlijkse dividend tussen de 3 – 20%. In theorie kan je een hoger dividend behalen met dividend aandelen dan met vastgoedfondsen. Dit is vooral het geval wanneer je investeert in hele goede bedrijven die grote groei doormaken en continue hun dividenduitkeringen verhogen. Maar, je raad het al, de kans hierop is kleiner en dus neemt het risico op in een enkel dividend aandeel te investeren enorm toe in vergelijking tot een verspreid vastgoedfonds.

Welke dividend investeringen in vastgoedfondsen zijn er?

Er zijn ontelbaar veel vastgoedfondsen. In de basis, zoals hierboven al uitgelegd, heb je niet-beursgenoteerde en beursgenoteerde vastgoedfondsen. Wanneer we kijken naar toegankelijke vastgoedfondsen om te beginnen met beleggen, dan zijn er een aantal waarover ik een review heb geschreven. Dit zijn:

 • Exporo
 • Annexum
 • Corum Investments
 • The Sandt
 • Synvest

De reviews en eventuele ervaringen met deze fondsen lees je terug op dit kennisplatform (via de categorie “beleggen in vastgoed” of via de zoekfunctie). In het bijzonder wil ik wel Exporo uitlichten. Exporo is namelijk zeer geschikt als vastgoed beleggen voor beginners. Een account aanmaken is gratis en gedaan binnen enkele minuten. Maar belangrijker is dat je tegen relatief heel weinig risico al direct zo’n 5 – 6% dividend kan genereren. Meer hierover lees je in de uitgebreide review over Exporo.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt!

Dan zijn er ook nog beursgenoteerde vastgoedfondsen. De Engelse term hiervoor is REIT, wat staat voor Real Estate Investment Trust. Een groot verschil tussen een REIT en een niet-beursgenoteerd fonds is dat deze laatste geen koersschommelingen heeft. Bij een REIT is dit wel, waardoor je naast dividend ook koerswinst (of -verlies) kan realiseren. Daarom is het een minder stabiele stroom van dividendinkomsten, maar kan het in principe wel hoger dividend opleveren.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Welke dividend investeringen in aandelen zijn er?

beste dividend investeringen aandelen

Wat betreft dividend investeringen in de aandelenmarkt is er eveneens legio aan keuze. Dit gaat van individuele dividendaandelen, tot dividendaandelen ETFs tot aan Mixfondsen met daarin allerlei verschillende ETFs en dividendaandelen. Deze grote range maakt het voor je mogelijk om te bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Heb je liever wat minder risico en neem je genoegen met minder rendement, dan kan je ook op een meer stabiele manier (zonder extreme pieken en dalen) passief inkomen opbouwen.

Als je in detail wilt weten welke en wat voor soort type dividendaandelen je allemaal hebt, mag je deze gratis tutorial over dividend beleggen beslist niet missen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Conclusie bij Dividend Investeringen: vastgoedfondsen of aandelen?

Persoonlijk vind ik beide dividend investeringen een prima keuze. Kiezen voor beleggen in aandelen en vastgoedfondsen die dividend opleveren, is een slimme en rationele keuze. Dividend investeringen zijn een waardevolle toevoeging aan iedere beleggingsportefeuille. En zo moeten we het ook zien bij vastgoedfondsen en dividendaandelen. Het is niet of/of, maar en/en. Om zoveel mogelijk risico te spreiden, kan je zowel investeren in de aandelenmarkt als de vastgoedmarkt. Op deze manier spreid je jouw vermogen over twee verschillende beleggingsmarkten. We hebben gezien dat beide een prima keuze zijn in termen van risico en rendement. Laat ze daarom elkaar aanvullen en bouw je beleggingsportefeuille op. Hoe je dat doet kan je ook teruglezen in dit aandelen advies waarin ik je mijn eigen beleggingsportefeuille met je deel.

Tot slot, voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal altijd gewaardeerd worden.

Reacties
Categorieën