Hoe carrière maken zonder diploma? 8 fundamentele tips + advies
Hoe carrière maken zonder diploma? 8 fundamentele tips + advies
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
12/30/2019
12 min

Hoe carrière maken zonder diploma? 8 fundamentele tips + advies

12/30/2019
12 min

Je wilt het allemaal: succes, carrière maken, een gelukkiger leven. Alleen… je hebt geen diploma of opleiding voor de carrière die je wilt gaan maken. Ik hoor het wel eens om mij heen, en dan beginnen ze de twijfelen. “Ja, maar ik kan toch geen carrière maken zonder diploma of opleiding?, waarbij ik dan bij mijzelf denk “waarom niet?”. Waarom zou je geen carrière maken zonder diploma of opleiding? Op dit kennisplatform help ik andere mensen naar een gelukkiger leven met meer financiële vrijheid en minder stress. Een onderdeel hiervan is meer inkomen genereren, bijvoorbeeld dankzij een mooie carrière. Dit inkomen kunnen we vervolgens veilig beleggen en zo bouwen we meer financiële vrijheid op. Er is een belangrijk verband tussen rijker worden en carrière maken: voor beide heb je geen opleiding nodig. Sterker nog, rijk worden is iets dat je niet eens leert op school.

Ook carrière maken is iets dat je niet leert op school. Dit artikel gaat over fundamentele tips over hoe je carrière maken zonder diploma of opleiding. Zelf heb ik een Hbo-opleiding en een Masterdegree behaald (in strategie & organisatie). Maar wat heb ik daar nu echt geleerd dat mij carrière heeft laten maken? Sterker nog, toen ik begon met werken was mijn vakkennis niet echt relevant. Een opleiding geeft je een mooie start wat betreft basiskennis. Maar er is nog veel meer nodig om succesvol te worden, en dat kan prima zonder opleiding.

Als jij aan jezelf twijfelt, ben ik er vrij zeker van dat dit artikel jouw leven gaat veranderen. Laat het mij dan ook in een reactie weten of dit het geval is 😉. En deel het artikel via Social Media om ook je vrienden en familie te helpen.

Tips voor carrière maken zonder diploma

Hieronder vind je belangrijke tips voor carrière maken zonder diploma. Ze zijn genummerd, maar er is geen specifieke volgorde. Alle tips zijn belangrijk en vullen elkaar aan. Daarbij is het goed om te weten dat je 100% invloed hebt op al deze tips. Jij bepaalt of je het wel of niet doet. Dit is mooi, maar betekent ook verantwoordelijkheid. Als jij succesvol wilt worden, zal je daar 100% verantwoordelijkheid over moeten nemen. 100%. Niet 99%. Dit is misschien een ongemakkelijk gevoel. Maar alleen al met deze instelling (mindset) zal je jezelf onderscheiden van 90% van je collega’s. Veel mensen willen niet de verantwoordelijkheid nemen. Ze willen niet laten zien wat ze allemaal kunnen, hoe goed ze wel niet zijn. Jammer voor hun, een gemiste kans. Nogmaals, jij bent in controle en jij bepaalt je eigen succes. Of je nu wel of geen diploma hebt.

Alle tips zijn even belangrijk. En er zijn er vast nog meer. Lees ze allemaal in dit artikel, sla er geen eentje over. En tot slot eindigen we met een krachtige boodschap in de conclusie. Hieronder alle tips op een rijtje, en daarna gaan we ze in detail bekijken.

1. Begin met het eind in gedachten bij carrière maken zonder diploma

De eerste tip voor carrière maken zonder diploma of opleiding is om aan het einde te denken. Dit is de verre stip op de horizon. Je visie. Je droom. De centrale vraag hierbij is: wat wil jij bereiken over 10 jaar? Wat is het waar jij carrière in wilt maken, en waarom? Het helpt als je carrière wilt maken in iets waar je echt passie voor hebt. Iets wat je super leuk vindt om te doen. Dit heeft zoveel voordelen, denk aan: meer voldoening, meer plezier, beter zijn in je werk (omdat je het leuk vindt), et cetera. En daarom is een diploma of opleiding ook niet zo relevant. Als kind moet je op jonge leeftijd al aangeven wat je wilt. Hoe vaak zie je wel niet dat mensen de verkeerde opleiding afronden, enkel omdat ze op latere leeftijd erachter komen dat ze het niet leuk vinden.

Weet waar je aan begint, en daarom is het zo belangrijk om een duidelijk doel te definiëren. Je moet weten welke richting je op gaat, en wat ervoor nodig is om dat doel te behalen. Zet dit doel ook op papier en herinner jezelf er dagelijks aan. Dit is het doel, daar werk je aan. En schrijf ook op waarom. Waarom is dat doel zo belangrijk voor je? Waarom wil je precies daarin nu carrière maken? Alles wat je doet op het werk of in privé, moet gerelateerd zijn aan dit doel. Met name voor het werk. Focus je op wat belangrijk is om je doelen te bereiken, niet op wat belangrijk is voor anderen. Als je hierbij meer hulp kan gebruiken, kan je dit stappenplan voor doelen bereiken eens doornemen.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

2. Bepaal je onderscheidende kwaliteiten, los van een opleiding

Je wilt carrière maken zonder diploma of opleiding. Je zal in ieder geval niet onderscheidend zijn met een standaard opleiding. Want wat maakt iemand nu echt onderscheidend? Ik heb het hier niet over kennis van een vakgebied. Beeld je eens in dat jij de leidinggevende of CEO bent van een bedrijf. Wie zou jij eerder aannemen: een universitair geschoolde dame of heer met veel talent maar geen ambitie, werklust en eigenaarschap. Of, een ongeschoolde dame of heer die 100% vastberaden is om succesvol te worden. Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan? Bij welke persoon is de kans op succes hoger dat jouw bedrijf erop vooruit zou gaan? Als je het aan mij vraagt, zou ik altijd kiezen voor de persoon die bereid is om alles te geven om zijn of haar werk een succes te maken.

Ik daag je uit: wees eens kritisch naar jezelf. Wat maakt jou onderscheidend? Ik heb het over natuurlijke eigenschappen die iedere dag weer het verschil maken. Ben jij die strijder die iedere dag weer vecht voor haar doelen? Die het bedrijf en haar collega’s naar een hoger niveau tilt? Ik kan je verzekeren dat skills waardevol zijn, maar mindset is allesbepalend. Bij skills denk ik aan kennis, communicatie, onderzoeken, besluiten maken, onderhandelen, samenwerken, et cetera. Maar mindset is allesbepalend. Je wilt jezelf omcirkelen met mensen die alles op alles willen zetten om te winnen. Geen smoesjes, geen excuses. Eigenaarschap nemen om het allerbeste resultaat te behalen. Zo word je onderscheidend.

Bedenk eens voor jezelf: waarom ben jij onderscheidend? Waarom zou jij jezelf aannemen, of jezelf die promotie geven? Weet wat je wilt bereiken (tip nr. 1) en hoe je dit bereikt door onderscheidend te zijn.

3. Werk harder dan de rest – Resultaat, Eigenaarschap en Leading by Example

Hierboven liet ik het al doorschemeren. Diploma’s en opleidingen zijn niet allesbepalend voor succes en carrière maken. Ja, een opleiding kan je een snelle start geven tot carrière maken. Maar het is niet allesbepalend. Mindset voor succes is dat wel. Denk eraan dat we geen sprint maken. Carrière maken is hetzelfde als een marathon lopen: de aanhouder die consistent een stapje sneller zet wint. Iedere dag weer.

Dit betekent dat we harder zullen moeten werken dan de rest. Straks komen we op slimmer werken, maar nu heb ik het over harder werken. Als je echt succesvol wilt worden, als je een mega carrière wilt maken, dan is daar maar 1 manier toe: meedogenloos (relentless) zijn over het eindresultaat. Dit betekent dat je alles op alles moet zetten om je doelen te bereiken. Om altijd maar de beste te willen zijn, de absolute winnaar die de rest van zijn team naar een hoger niveau tilt. Verlaag je niet tot het niveau van anderen puur om “socialer” over te komen. Menselijke tactische omgang is wel nodig, maar bewijs ze allemaal een dienst door ze naar jouw niveau te helpen.

Afhankelijk van je situatie zijn er concrete tips, maar in alle gevallen telt dat je zeer resultaat gericht moet zijn. Niet alleen voor je persoonlijke doelen, maar ook voor de bedrijfsdoelen. Daar zal je volledige eigenaarschap over moeten nemen. Alleen dat maakt je al onderscheidend, want niet veel mensen durven dit. Wie eigenaarschap neemt en zegt “ik los dit op, want het is nodig om MIJN doel te bereiken”, maakt daar een commitment. En een commitment moet vervult worden. Spannend ja, maar ik kan je verzekeren dat het nemen van 100% eigenaarschap over het eindresultaat van jouw taken en doelen een enorme katalysator is voor carrière maken. Of je nu wel of geen diploma hebt! Tot slot, kan je hierdoor carrière maken zonder diploma doordat je leiderschap toont. Leading by example. Geen excuses of smoesjes: het resultaat is wat telt en wij gaan, moeten en zullen winnen.

4. Werk slimmer dan de rest – Effectief werken

Hard werken is een must. En dit wordt alleen nog maar beter wanneer je ook heel effectief gaat werken. Eigenlijk is dit wat ze noemen “slimmer werken in plaats van harder”. Maar ik verzeker je, werk zowel hard als slim en dan maak je carrière ongeacht je opleidingsniveau. Slimmer werken dan de rest doe je door effectief werken. Dit is een vrij uitgebreid begrip en er valt veel over te schrijven. Als je een gedetailleerde uitleg wilt, met hele praktische tips gebaseerd op onderzoek, kan je dit artikel over effectief werken (voor meer succes in carrière) lezen.

Mijn persoonlijke favoriete advies bij effectief werken is door altijd focus te behouden op je doelen. Alle energie die je verspilt aan zaken die niet bijdragen aan je doelen, gaat ten koste van het resultaat van deze doelen. Energieverspillers zijn: urgente irrelevante verzoekjes van collega’s, werken met verkeerde uitgangspunten, werken aan dingen die geen waarde toevoegen (nieuwsbrieven die niemand leest), et cetera.

Nu gaat dit artikel over carrière maken zonder diploma of opleiding. Toch behelst effectief werken ook het doelgericht vergaren van kennis. Want we gaan er alles aan doen om onze doelen te bereiken, niet waar? Vaak kan je dankzij doelgerichte kennis nog grotere successen boeken. Een MBO, HBO of universitaire opleiding is niet nodig. Dat is te algemeen. Maar het volgen van specifieke cursussen kan heel waardevol zijn. Bovendien kan je die volgen naast je fulltime job. Alles met als doel om meer succesvol te zijn uiteraard. Een persoonlijke aanrader voor doelgerichte kennis vergaren zijn de relatief goedkope, korte maar wel effectieve cursussen. Hoe specifieker en meer gerelateerd aan je doel, hoe beter.

5. Netwerken heeft meer invloed op je carrière dan een diploma of opleiding

Zelf vind ik het niet altijd even leuk: netwerken. Toch is netwerken wel zeer belangrijk voor wie carrière wilt maken. Netwerken is belangrijker bij carrière maken dan een diploma of opleiding. Als jij veel van de juiste connecties hebt, dan zijn er meer open deuren. Uiteraard zal je wel moeten aantonen dat je een competent persoon bent. Nu weet je inmiddels dat een bepaalde mindset daarbij veel belangrijker is dan een papiertje.

6. Blijf niet te lang plakken bij eenzelfde werkgever, soms moet je jobhoppen als je voor jezelf wilt kiezen

De bovenstaande tips over carrière maken zonder opleiding of diploma zijn allemaal gericht op persoonlijke ontwikkeling. Maar deze tip over jobhopping is eigenlijk heel eenvoudig, en benodigd niet zoveel inzet. Het is erg jammer, en zelf ben ik meer een persoon van loyaliteit en het samen opbouwen van een bedrijf. Maar toch blijkt altijd maar weer dat je soms moet jobhoppen. Soms moet je een overstap naar een ander bedrijf maken omdat daar een enorme carrièrekans ligt. Vaak is dit een kans die intern niet aanwezig is. Bovendien is het ook nog eens een goede gelegenheid voor onderhandelen om salarisverhoging. Als je intern wilt onderhandelen heb je een andere machtspositie dan wanneer je extern gaat kijken. Het verschil kan wel zo’n 10 tot 30% salarisverhoging zijn.

Alhoewel ik geen fan ben van jobhopping, moet ik wel de voordelen ervan erkennen. Niet alleen krijg je zowel een salaris als carrière boost. Maar ook doe je meer ervaring op binnen een andere bedrijfscultuur en misschien zelfs ook industrie (als je niet bij de concurrent gaat werken). Jobhopping is niet bepaald sociaal wenselijk voor je huidige werkgever. Alleen als je voor jezelf kiest dan is het soms wel de beste keuze. Jobhoppen moet je alleen niet te vaak doen. Zo eens in de 3 tot 5 jaar zou redelijk zijn, als je dat drie tot vijf keer doet in je carrière.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

7. Focus en zelfdiscipline zijn belangrijker bij carrière maken dan een diploma of opleiding

Hard werken, slim werken, netwerken, jobhoppen, allemaal voorbeelden van hoe je sneller en beter carrière kan maken. Dit staat allemaal niet 100% los van opleidingsniveau, maar het is niet allesbepalend. Wat belangrijker is bij carrière maken zonder diploma, is om te allen tijde focus te behouden op je doel. Focus is het echt cruciaal. Om carrière te maken, moet je ergens heel goed in worden. Onderscheidend. Dit kan je alleen doen door daar heel hard aan te werken. Dit is het typische verschil tussen een specialist en een generalist. Een generalist is iemand die van alle markten thuis is, maar wel op hoofdlijnen. Denk aan beleidsmakers of afdelingshoofden. Maar specialisten zijn de echte experts binnen hun vakgebied. Zowel als specialis als generalist kan je mooie carrière maken (en veel geld verdienen), maar een specialist worden gaat beduidend sneller.

Dit alles vergt ook heel veel zelfdiscipline. Denk aan de mindset. Je wilt winnen, je wilt de allerbeste zijn. Dit kan alleen als je geen smoesjes verzint en iedere dag harder en slimmer werkt dan de rest. Zonder keiharde zelfdiscipline red je dat niet. Zo simpel is het. Je zal er alles aan moeten doen om succesvol te worden. En ja, wel of geen diploma maakt niet uit. Maar toch zal je wel moeten blijven leren. Dit doe je door ervaring, door boeken en artikels te lezen, door netwerkconferenties te bezoeken. En indien het echt nodig is, ook door specifieke cursussen te volgen.

8. Maak beargumenteerde besluiten in plaats van suggesties

Decision making, het maken van besluiten, is een hele belangrijke kwaliteit die ik toch even wil benoemen. Ik heb het hier over beargumenteerde besluiten die fact driven zijn (gebaseerd op feiten en data). Begrijp me goed: het stellen van de juiste vragen is een must wanneer je iets niet helemaal begrijpt. Maar zodra je je onderzoek hebt gedaan, en je de materie goed begrijpt, wordt het tijd voor en keuze. Helaas zie ik het te vaak gebeuren dat mensen met suggesties komen. Stel dat je moet presenteren aan management of directie. Jij bent degene die de antwoorden weet, dus kom niet met suggesties maar kom met beargumenteerde besluiten. Dit is hoe we het gaan doen, en dit is waarom.

Als je dit besluit presenteert (of bespreekt), zal je ook de andere mogelijke opties moeten voorleggen. En daarbij aantonen hoe je tot je besluit bent gekomen en waarom dat het enige juiste besluit is. Ik bedoel, als ze het niet met je eens zijn dan zullen ze dit aangeven. Voor jou een mooie kans om te leren. En in het geval dat je de juiste keuze hebt gemaakt, toon je besluitvaardigheid, zelfvertrouwen en leiderschap. Allemaal kwaliteiten om carrière te maken, met of zonder diploma.

Conclusie over carrière maken zonder diploma

In dit artikel hebben we tips besproken over hoe carrière maken zonder diploma of opleiding. Verreweg het belangrijkste antwoord op deze vraag is de mindset. Wat is jouw instelling? Ben je bereidt om alles te geven wat nodig is om succesvol te worden? In dit artikel hebben we veel concrete tips, adviezen en vragen gelezen die ons gaan helpen om carrière te maken met of zonder diploma. Hierbij wil ik eindigen met een passage uit het boek Relentless van Tim S. Grover:

“It all comes back to this [success], no matter what you do in life: Are you willing to make the decision to succeed? Are you going to stand by that decision or quiet when it gets hard? Will you choose to keep working when everyone else tells you to quit? Pain comes in all sorts of disguises – physical, mental, emotional. Do you need to be pain-free? Or can you push past it and stand by your commitment and decision to go further? It’s your choice. The outcome is on you.”  

Reacties
Categorieën