Deutsche Bank Aandelen Analyse? Kopen + Tips DBK beleggen
Deutsche Bank Aandelen Analyse? Kopen + Tips DBK beleggen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/13/2021
8 min

Deutsche Bank Aandelen Analyse? Kopen + Tips DBK beleggen

07/13/2021
8 min

Beste Happy Investor, wil je Deutsche Bank aandelen kopen? Lees dan eerst mijn gehele Deutsche Bank aandelen analyse. Zo gaan we de organisatie bekijken vanuit meerdere invalshoeken. We beginnen met een strategische analyse, en daarna bekijken we de financiele resultaten. Is Deutsche Bank over- of ondergewaardeerd? Wat zijn de groeiprognoses? En wat zijn de koersverwachtingen?

Hieronder vind je mijn tips en analyse over Deutsche Bank (ticker DBK).

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Youtube/Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Waar kan ik Deutsche Bank aandelen kopen?
Wat voor bedrijf is Deutsche Bank en wat doet het?
Wel of niet Deutsche Bank aandelen kopen? Strategische Deutsche Bank aandelen analyse 2021
Wel of niet Deutsche Bank aandelen kopen? Financiële Deutsche Bank aandelen analyse 2021
Analyse Waardering Deutsche Bank
Analyse Groei en Winstgevendheid Deutsche Bank
Analyse Financiële Gezondheid & Risico’s Deutsche Bank
Wall Street Rating van Deutsche Bank
Conclusie op basis van financiële Deutsche Bank aandelen analyse

Waar kan ik Deutsche Bank aandelen kopen?

Je kan Deutsche Bank aandelen kopen via meerdere beleggingsplatformen. Zo kan je Deutsche Bank aandelen kopen via DEGIRO als je een lange termijn belegger bent. Een andere optie is eToro. Via dat platform kan je commissievrij DBK aandelen kopen. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders. Het is afhankelijk van jouw voorkeuren wat hiertoe de beste keuze is.

Meer weten? Klik hier voor de beste beleggingsplatformen vergelijken.

Wat voor bedrijf is Deutsche Bank en wat doet het?

analyse-deutsche-bank-aandelen

Bron: website Deutsche Bank

Deutsche Bank is de grootste bank in Duitsland. Het is niet zo moeilijk te omschrijven wat ze doen. Het is een traditionele bank met bijna 85.000 medewerkers. Zij biedt de service van banken aan. Denk aan betalingen, sparen, beleggen en kredietverstrekking.

Het nadeel aan het traditionele bankwezen is dat zij worden aangevallen door meer innovatie spelers. Denk hierbij aan digitale banken zoals Bunq, maar ook specialisten zoals beleggingsplatformen.

Of ik Deutsche Bank aandelen kopen wil? Dat ligt vooral aan het management team (ervaring), de middelen (geld), en de strategie (ontwikkelingsplan).

Laten we eerst naar het strategische aspect kijken.

Wel of niet Deutsche Bank aandelen kopen? Strategische Deutsche Bank aandelen analyse 2021

beleggen-deutsche-bank

HIM analyse

Hierboven vind je de samenvatting van mijn strategische analyse van Deutsche Bank. Ik heb hier geen uren besteedt en kan niet garanderen dat er geen hiaten in zitten. Wel heb ik de jaarverslagen gelezen en ook uit de meest recente verslaggeving geeft Deutsche Bank te willen doorgaan met wat ze al doen. Ze blijven de focus houden op haar kernproducten van traditioneel bankwezen. Wel voeren ze een kostenreductie door en hebben ze meer focus op duurzaamheid.

In zo’n grote organisatie mag je een ervaren management verwachten. Men moet wellicht eerder oppassen dat er niet te veel dinosaurussen inzitten…

Voor een groot bedrijf als Deutsche Bank hebben nog verrassend veel aandelen in het bezit van “insiders”. Dat is positief, al is 7% aan de lage kant in algemene context.

Ik durf niet aan te geven of Deutsche bank een duurzaam competitief voordeel heeft. Het is de grootste bank van Duitsland. Ze hebben een grote naamsbekendheid en groot distributienetwerk aan banken. Maar mijn gevoel is dat dit juist een belemmering vormt voor de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf. Zij moeten namelijk vechten tegen concurrentie die met disruptie en “hippe” imago’s komt aanzetten. Neem nieuwkomers als Bunq. Dit zijn nu nog kleine bedrijven, maar zij winnen snel marktaandeel. Ze kunnen diensten goedkoper aanbieden, omdat haar organisatie vooral digitaal is. De Deutsche bank heeft daarentegen torenhoge vaste lasten.

Vanuit strategische analyse zie ik Deutsche Bank als een logge organisatie met weinig innovatie en grote bedreiging van disruptieve concurrentie. Als lange termijn belegger zou ik na deze aandelen analyse Deutsche Bank niet willen kopen.

Is Deutsche Bank wel een interessante korte termijn belegging op basis van Value? Laten we dat gaan bekijken.

goedkoop-aandelen-beleggen

Wel of niet Deutsche Bank aandelen kopen? Financiële Deutsche Bank aandelen analyse 2021

In dit deel van de Deutsche Bank aandelen analyse gaan we kijken naar enkele financiële ratio’s die ons helpen inschatten of dit aandeel een interessante financiële waardering heeft.

Iedere week analyseer ik nieuwe unieke aandelen. Alleen de beste aandelen die op de lange termijn een hoog rendement kunnen opleveren worden gepubliceerd op de Happy Investors Community.

Op dit moment hoort Deutsche Bank niet tot deze selectie. Ik zie weinig toekomstpotentieel en is niet interessant voor mij als lange termijn belegger.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over het aandelen abonnement en krijg toegang tot mijn exclusieve analyses.

Analyse Waardering Deutsche Bank

deutsche-bank-analyse

HIM analyse

Hierboven vind je de Deutsche Bank aandelen analyse op financiële kerncijfers. Op basis van P/E-ratio maakt Deutsche Bank geen goede indruk. Indien we kijken naar P/S- en P/B-ratio, dan is het wel een ander verhaal. Alhoewel Deutsche Bank in verhouding tot het 5-jarige gemiddelde hoger scoort, zijn beide ratio’s wel aanzienlijk lager dan het sectorgemiddelde.

Met name de boekwaarde lijkt een koopje te zijn, maar dit heeft natuurlijk te maken met het enorme kapitaal aan kantoren en dergelijke.

Indien de Deutsche Bank in staat is om haar winstgevendheid in de komende jaren te vergroten terwijl zij de omzet op pijl houdt, kan dit aandeel op de korte termijn een positief rendement geven. Op basis van Value scoort het bedrijf relatief goed. Uiteraard hangt dit wel samen met de toekomstige groei en winstgevendheid. Laten we die bekijken.

Analyse Groei en Winstgevendheid Deutsche Bank

HIM analyse

deutsche-bank-fundamentele-analyse

Tijdens mijn Deutsche Bank aandelen analyse heb ik meerdere bronnen geraadpleegd voor cijfers omtrent groei en winstgevendheid. Daaruit bekom ik wel verschillende cijfers, al lijken ze wel met elkaar in lijn te liggen. Ook verhoudt dit zich tot de financiële publicaties van DBK (jaarverslagen).

Deutsche Bank boekt jaarlijks een hoge omzet. Hier blijft qua winst echter weinig van over. Zowel de groeicijfers als marges zijn beduidend slechter dan het sectorgemiddelde. Ook indien we Deutsche Bank vergelijken met een andere bank, zoals ING (afbeelding 1), zien we dat dit bedrijf hard moet werken aan haar strategie van kostenreductie.

Qua omzetgroei verwachten analisten dat deze in 2021 en 2022 op stabiel niveau blijft. Dit betekent voor de Deutsche Bank dat zij hard moeten werken aan haar winstgevendheid. Indien zij hiertoe instaat is, zal voor Value beleggers een hoger rendement behaald kunnen worden.

ing-of-deutsche-bank-beleggen

Bron: stockanalysis.com

koersverwachting-deutsche-bank

Bron: Seeking Alpha

Analyse Financiële Gezondheid & Risico’s Deutsche Bank

aandelen-analyse-deutsche-bank

HIM Analyse

Op basis van analyse financiële gezondheid van Deutsche Bank kan gesteld worden dat ze op dit moment in goede gezondheid verkeren. Sowieso zijn de financiële regels voor banken aangescherpt sinds de financiële crisis van 2008.

Indien we de cijfers vergelijken met de markt, zien we vooral dat Deutsche bank hoog scoort op cashflow en laag scoort op rentabiliteit ratio’s zoals de ROE. Dit is ook logisch aangezien in de sector ook heel veel kleine financiële instanties zitten. Indien we haar vergelijken met vergelijkbare banken zoals ING, dan is de ROE wel lager.

Dit alles is in lijn met de eerdere bevinding dat Deutsche Bank in de komende maanden/jaren hard moet werken om haar winstgevendheid te verbeteren.

Er zijn meerdere risico’s bij beleggen in Deutsche Bank aandelen. Zo hebben we natuurlijk het risico op liquiditeit (het is een bank…), en het risico van dalende winstmarges in de toekomst. Indien het bedrijf niet snel genoeg kan transformeren en zich aanpassen aan de nieuwe realiteit (digital banking), dan hebben ze een serieus probleem.

Lees de jaarverslagen voor de volledige risico analyse!

vastgoed beleggen met weinig geld

Wall Street Rating van Deutsche Bank

deutsche-bank-aandelen-kopen

Bron: Seeking Alpha

Wat zegt Wall Street? Ik kijk hier niet te veel naar, maar het is wel goed om te weten wat de algehele consensus is van Wall Street analisten. Immers, als merendeel positief oe negatief is, kan dit wel eens de waarheid worden. Of er liggen juist kansen om hoger rendement te halen omdat Wall Street het bedrijf verkeerd heeft ingeschat 😉.

Hierboven vind je de Wall Street Rating van Deutsche Bank aandelen analyse. Deze is niet bepaald positief. Ook als ik naar andere beoordelingen en koersverwachtingen kijk, zijn deze allemaal negatief. De markt verwacht dus geen spectaculaire resultaten van dit bedrijf.

Ben jij het daarmee eens? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel.

Conclusie op basis van financiële Deutsche Bank aandelen analyse

Al met al hoeft Deutsche Bank op dit moment geen slechte investering te zijn. Het lijkt erop dat zij op Value relatief goed scoort, door met name een lage P/S- en P/B-ratio. Helaas is de winstgevendheid wel slecht. Niet alleen opzichzelfstaand maar ook in vergelijking met concurrentie. Als je het mij vraagt moet dit bedrijf serieus aan de bak om haar winstgevendheid te verhogen.

Ik ben persoonlijk geen liefhebber van traditionele banken. Het zou een leuke investering kunnen zijn indien de Value goed is en zij veel dividend uitkeert. Nu lijkt Deutsche Bank enige onderwaardering te bezitten, maar dit ligt wel aan haar toekomstige winstgevendheid.

Qua lange termijn strategie vind ik dit bedrijf saai en ze lijken niet te willen innoveren maar juist de kerncompetentie versterken in samenhang met kostenreductie. Vanuit rationeel oogpunt is dit overigens een logische strategie, maar als je voor zekerheid kiest mag je als bedrijf geen spectaculaire groei verwachten (omzet & winst).

Als belegger geldt hetzelfde. Deutsche Bank kan potentieel positief rendement geven omdat zij op sommige ratio’s een gunstige waardering heeft. Maar voor de lange termijn is het mijns inziens geen interessant bedrijf.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over de online cursus beleggen op de HIM community.

Disclaimer

Dit artikel betreft geen koop- of verkoopadvies. Het betreft ook geen persoonlijk beleggingsadvies. Ik deel slechts mijn mening en ervaringen. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Beleggen is volledig je eigen verantwoordelijkheid.

Reacties
Categorieën