Beleggen in Tesla of NIO? Hoog Risico: Dit moet je weten!
Beleggen in Tesla of NIO? Hoog Risico: Dit moet je weten!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/05/2021
10 min

Beleggen in Tesla of NIO? Hoog Risico: Dit moet je weten!

02/05/2021
10 min

Beste Happy Investor, grote kans dat je op dit artikel terecht bent gekomen omdat je opzoek bent naar objectief advies over het beleggen in Tesla en NIO. Je bent op het juiste adres. Ik onderzoek en beleg al jaren in groeiaandelen. Tesla en NIO waren ooit zulke soort aandelen. Echter is er vandaag de dag sprake van enorme markthysterie. Wanneer men euforisch raakt, zoals gebeurt bij beleggers in Tesla en NIO, is het gevaar dichtbij.

In dit artikel deel ik mij kennis en ervaring met je op een analyse van beleggen in Tesla en/of NIO. Dit is wat je moet weten, omdat beide aandelen een aanzienlijk hoger risico bevatten dan je wellicht zou denken. En hierbij alvast een tip: volg je eigen onderzoek in plaats van de markt. De gemiddelde belegger (lees: 80% van alle particulieren), zijn niet zo goed in onderzoeken en gaan vooral op hun gevoel af. Dit laatste kan leiden tot dramatische geld verliezen, omdat beleggen immers risico met zich mee brengt.

Lees snel verder om te leren hoe je in de toekomst dit soort aandelen beter kan onderzoeken (tipje van de sluier).

Inhoudsopgave:

Waarschuwing: dit is waarom beleggen in Tesla of NIO niet verstandig is
Waarom vroegtijdig beleggen in Tesla en NIO een gouden zet was
Voor- en nadelen Tesla beleggen
Voor- en nadelen NIO beleggen

Waarschuwing: dit is waarom beleggen in Tesla of NIO niet verstandig is

beleggen-in-tesla

Er is een zorgwekkende ontwikkeling gaande. Een ontwikkeling waarbij particuliere beleggers roekeloos investeren op basis van adviezen die zij lezen op forums zoals Reddit en Robinhood. Beleggen is een serieuze zaak. Je kan veel geld verliezen bij foute keuzes. Maar de slimme belegger doet aan kansberekening, waarbij hij of zij geld investeert in slimme investeringen. Denk hierbij aan ondergewaardeerde aandelen, de beste ETFs voor de lange termijn of strategische vastgoedobjecten. De slimme belegger doet onderzoek en bouwt ervaring op. Op basis van die context kan hij of zij betere investeringen maken, die op de lange termijn een hoger rendement genereren.

Maar waarom roekeloos beleggen in Tesla of NIO, zonder dat je een flauw benul hebt van hoeveel risico deze aandelen bevatten. Natuurlijk, beide bedrijven hebben een prachtige visie en maken het waar. Alleen beleggen draait ook om de financiële cijfers. Wat zou je denken dat veiliger is: een snelgroeiend bedrijf dat amper of geen winst maakt, of een financieel gezond bedrijf dat ieder jaar veel winst genereert bij een kleine jaarlijkse groei?

Mijn aanname is dat iedereen die vandaag nog gaat beleggen in Tesla of NIO, over 3 jaar van nu nog steeds een negatief rendement heeft

Ik snap het wel, ik ben zelf gespecialiseerd in groeiaandelen. Lang geleden waren Tesla en NIO groeiaandelen. Maar vandaag de dag is beleggen in Tesla of NIO mijns inziens onverstandig. En de waarom is eenvoudig uit te leggen als we kijken naar de financiële resultaten. Daarbij komen we tot de conclusie dat beide bedrijven niet of nauwelijks winstgevend zijn. Dit terwijl Tesla een marktwaarde van 800 miljard heeft. Dit is groter dan Facebook, die een marktwaarde van 750 miljard heeft. Alleen maakte Tesla in 2019 een verlies van 864 miljoen (!) en Facebook een winst van 18,4 miljard (!). En wat te denken van Google. Met en marktwaarde van 1,2 biljoen maakte zij in 2019 een winst van 34 miljard. Google aandelen kopen is daarom veel slimmer dan beleggen in Tesla of NIO.

Maar er is nog meer…

De bubbel die NIO en Tesla heet

NIO heeft vandaag de dag een marktwaarde van 90 miljard. Er zijn niet veel bedrijven met zo’n grote marktwaarde. Vrijwel alle bedrijven met een vergelijkbare of grotere marktwaarde, maken in ieder geval winst. Maar wat zeggen de financiële resultaten van NIO? Voor 2020 liggen ze op koers om een omzet van 1,6 miljard te maken. Daarbij liggen ze tevens op koers om een verlies van circa 800 miljoen te maken. We spreken hier over een nettomarge van -55%. Dit is echt te bizar voor woorden. Hoe kan een aandeel als NIO, met dermate dramatische financiële resultaten, zo’n hoge marktwaarde behalen? Sterker nog, er is geen enkel bewijs dat NIO ooit winstgevend zal worden. Hoe houdbaar is zo’n verdienmodel?

Ja, ik ben behoorlijk kritisch over beleggen in Tesla en NIO. Dit komt omdat beide aandelen gedoemd lijken om te crashen. Met name NIO is risicovol. En wat te denken van de concurrentie. Zij maken een grote inhaalslag, omdat zij meer resources hebben, meer ervaring, een hogere kwaliteit en een groter netwerk.

Ik begrijp het als geen ander. Ik doe zelf al jarenlang onderzoek naar de beste groeiaandelen. Zo publiceer ik binnen de Happy Investors Community vrijwel iedere maand een exclusief beleggingsrapport voor unieke groeiaandelen, die op de lange termijn een rendement van 300% of hoger kunnen halen. Dit doe ik nu al enige jaren met succes. Maar als ik mijn ervaring en onderzoek mag vertrouwen, zal ik zowel Tesla als NIO vandaag de dag niet bestempelen als zo’n uniek groeiaandeel. Dit waren ze in het verleden wel, maar de koersen zijn explosief gestegen waardoor beleggen in Tesla en NIO een verloren zaak is. De kans op succes op de korte- en lange termijn is bijzonder klein.

Ik durf uit te spreken dat iedereen die vandaag nog gaat beleggen in Tesla of NIO, over 3 jaar van nu nog steeds een negatief rendement heeft. Het is een bubbel die vergelijkbaar is met de dot.com bubbel.

goedkoop-aandelen-beleggen

Waarom vroegtijdig beleggen in Tesla en NIO een gouden zet was

Vroegtijdig beleggen in Tesla en NIO was een gouden zet geweest. De nadruk ligt hier op ‘vroegtijdig’. Dit is ook onderdeel van mijn lange termijn beleggingsstrategie. Daarbij onderzoek ik unieke groeiaandelen die op het punt staan enorme omzet- en, hopelijk, winstgroei te realiseren. Het risico is dat zij de hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Indien dat het geval is, en dat komt vaak voor, zal de koers ineenstorten. Maar de beste groeiaandelen overtreffen de verwachtingen, en zullen bijgevolg exponentieel groeien.

Vroegtijdig beleggen in Tesla had je veel geld kunnen opleveren. Maar toch ook hier duurde het even voordat de koers exponentieel steeg. Dit zien we terug in de koersgrafiek van Tesla:

tesla-of-nio-beleggen

Als we kijken naar de omzetgroei van Tesla, was deze vooral hoog in de beginjaren. Daarbij was vooral het jaartal 2013 heel bijzonder. In dat jaar boekte Tesla een omzetgroei van 600%. En nog belangrijker, de winst steeg van -396 miljoen dollar naar -74 miljoen euro. 2013 was het jaar waarbij beleggen in Tesla een gevalletje “unieke groeiaandeel” was. Nu is kijken naar de omzet- en winstgroei maar een van de factoren die ik gebruik in mijn analyse naar unieke groeiaandelen. Zo analyseer ik binnen mijn beleggingsrapporten op de Happy Investors Community op vele financiële- en strategische posities. Het is de gehele context wat zal moeten leiden tot een positief of negatieve conclusie.

tesla-beleggen-tips

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

NIO lijkt een nog grotere bubbel dan Tesla?

Ook NIO had een goed moment om te beleggen. Na de IPO van NIO in 2018, is het aandeel met meer dan 80% gedaald. Dit zien we terug in de koersgrafiek van hieronder.

beleggen-in-tesla-en-nio

Ook vroegtijdig beleggen in NIO had op je veel geld kunnen opleveren. Het is duidelijk dat NIO tussen 2018 en 2019 een “gehaat” aandeel was. De aandelenmarkt is verre van rationeel, en soms biedt dat unieke kansen. Al was ook in het jaartal 2019 NIO nog steeds een bijzonder risicovol aandeel. Op basis van de kwartaalcijfers van 2019 Q4 vs. 2019 Q3, zou je mogen verwachten dat NIO in koerswaarde zou stijgen. Immers, de groei was bijna +50%. Alleen dat de koers van NIO vervolgens exponentieel blijft stijgen, is voor mij een teken van irrationaliteit en met een bubbel als gevolg. De enige manier waarop beleggen in NIO op dit moment nog rendement kan geven, is als NIO de exponentiële omzetgroei blijft waarmaken op de lange termijn. En niet alleen dat, ook zal NIO moeten bewijzen dat zij winstgevend kunnen worden.

Maar waarom zou je dit risico nemen? De kans dat NIO de huidige marktwaarde op de korte termijn kan rechtvaardigden is bijzonder klein. Alleen op de lange termijn zou dit mogelijk zijn. Maar in de tussentijd heb je andere aandelen die een veel hoger rendement kunnen genereren.

nio-beleggen-tips

Heb jij verstand van hoe je aandelen als Tesla en NIO kan analyseren?

Beleggen in Tesla en NIO is hetzelfde als beleggen in individuele aandelen. Als mensen dit doen en mij om advies vragen, stel ik de kritische vraag of zij verstand hebben van hoe je een individueel aandeel kan analyseren. Met analyseren bedoel ik de kans inschatten of een aandeel op de korte en lange termijn in waarde kan stijgen. Dit doe je op basis van strategische en financiële analyse. Vaak krijg ik een negatieve reactie op mijn kritische vraag. Dan geef ik aan niet vervelend te willen zijn, maar juist te willen helpen. Soms help je iemand door streng en eerlijk te zijn. En daarom ben ik ook streng naar jou: wil je in individuele aandelen zoals Tesla en NIO beleggen? Leuk, maar zorg er dan eerst voor dat je verstand van zaken krijgt. Investeer in jezelf, doe kennis en ervaring op, en leer hoe je individuele bedrijven kan analyseren.

Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je jouw eigen winstkansen kan inschatten en daarmee verhogen. En belangrijker: je kan de kans op verlies verkleinen!

Zolang je dit nog niet hebt is mijn advies simpel doch eerlijk: begin er niet aan. Als je onervaren bent is het mijns inziens slimmer om te beginnen beleggen met weinig risico. Pas als je meer ervaring en kennis hebt opgedaan, is het een optie om meer risico te nemen. Als je weet wat je doet, is het zelfs mogelijk om een hoger rendement te behalen bij minder risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Voor- en nadelen Tesla beleggen

Natuurlijk is er een reden waarom mensen in Tesla beleggen. De visie van Elon Musk is ongekend. Een waar genie van deze tijd. Persoonlijk zou ik best in Tesla willen beleggen wanneer ik kijk naar de context van strategie en management. Mijns inziens ligt echter het grote probleem bij beleggen in Tesla in haar financiële resultaten. Ook is de first mover advantage aan het verdwijnen, waarbij de kapitaalkrachtige en ervaren concurrentie in een sneltreinvaart komt aanrijden. Kort samengevat zie ik enkele specifieke voor- en nadelen aan beleggen in Tesla, waarbij mijn conclusie is om het niet te doen.

Voordelen aan beleggen in Tesla:

 • Uniek management: de geniale visionair Elon Musk
 • Vooralsnog marktleider en voorloper in EV technologie
 • Sterk merk met enorme klantenloyaliteit (een soort Apple)

Nadelen aan beleggen in Tesla:

 • Het aandeel is momenteel extreem overgewaardeerd: de P/E-ratio (koers/winst) is 1255. Normaliter is 30 al hoog, laat staan 1255… De kans dat Tesla de toekomstige winstverwachting kan waarmaken, is hiermee bijzonder klein op in ieder geval de korte termijn
 • De nettomarge van Tesla is bijzonder laag. Neem dit punt samen met het punt hierboven, en je zou serieus moeten twijfelen of Tesla ooit haar huidige koerswaarde kan waarmaken (zonder markthysterie!)
 • Tesla heeft bijzonder sterke concurrentie die haar achterstand inhalen

Voor- en nadelen NIO beleggen

Ook voor NIO is het zo dat mensen erin beleggen omdat het een innovatief EV bedrijf is. Hieronder vind je de, mijns inziens, twee grootste voor- en nadelen bij beleggen in NIO.

Voordelen NIO:

 • Enorm marktpotentieel van Chinese consumenten
 • De mogelijkheid bestaat dat NIO veel overheidssteun krijgt waardoor de groei excelleert

Nadelen NIO:

 • Ook NIO is momenteel zeer overgewaardeerd. Er is geen P/E-ratio, omdat dit bedrijf nog geen winst maakt
 • NIO is sinds haar bestaan nog niet winstgevend geweest. Sterker nog, ze hebben momenteel een (nog steeds) een negatieve winstmarge van -55%

Als je het mij vraagt is beleggen in NIO op dit moment niet verstandig. Had je dit een jaar geleden of zelfs drie maanden geleden nog gedaan, dan wellicht wel. Maar de markthysterie moet een keer ophouden, en als dat gebeurt zullen aandelen als Tesla en NIO imploderen.

Reacties
Categorieën