Mijn Lange Termijn Beleggingsstrategie naar Miljonair: Revealed
Mijn Lange Termijn Beleggingsstrategie naar Miljonair: Revealed
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/25/2021
14 min

Mijn Lange Termijn Beleggingsstrategie naar Miljonair: Revealed

01/25/2021
14 min

Beste Happy Investor, het begint met een idee. Een idee wordt een brandend verlangen, wat zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een sterk geloof. Het geloof dat het mogelijk is. Ik spreek hier over het financieel onafhankelijk worden. Het met vroegtijdig pensioen gaan of gewoon een rijk leven. Niet als doel om miljonair te zijn en te leven in luxe. Maar vooral om een gelukkig leven te kunnen leiden waarin je meer controle, vrijheid en voldoening hebt. Zo begon bij mij het idee op jonge leeftijd en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een lange termijn beleggingsstrategie naar financiële onafhankelijkheid.

Hieronder deel ik mijn persoonlijke lange termijn beleggingsstrategie met je. Je leest in hoofdlijnen hoe ik mijn beleggingsportefeuille laat ontwikkelen van risicovol naar minder risicovol. Alles gebaseerd op situatie en tijd.

Ik vind het leuk om dit met je te delen. Om jou te kunnen helpen met inzichten en tips die leiden tot een financieel vrijer leven. Het enige wat ik van je verwacht is dat je het gehele artikel leest zodat je de essentie begrijpt. Daarbij zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met familie of vrienden die hiermee geholpen worden. Bij vragen kan je die stellen binnen de Happy Investors Community of in een reactie hieronder.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

A Journey of a Thousand Miles Begins with a Single Step: een lange termijn beleggingsstrategie is als een marathon
Mijn persoonlijke lange termijn beleggingsstrategie
Tips & Uitleg over de evolutie binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie, en hoe ook jij hier gebruik van kan maken
De ontwikkeling van mijn lange termijn beleggingsportefeuille
Mijn beleggingsportefeuille als ik miljonair ben
Waarom ik kies voor Buy & Hold als beleggingsstrategie

A Journey of a Thousand Miles Begins with a Single Step: een lange termijn beleggingsstrategie is als een marathon

lange-termijn-beleggen

Toen ik op jonge leeftijd mijn plannen had gemaakt om financieel onafhankelijk te worden, dacht ik vanuit een lange termijn doel. Als je dan begint, raak je enthousiast en denk je groot. De eerste maanden bruis je van energie en geef je iedere dag het maximale. Alleen sluipt er langzamerhand ook een realiteitsbesef. Duurzaam succes komt alleen op de lange termijn. Het gaat erom dat je iedere dag consistent blijft werken aan een concreet doel waarnaar je verlangt. Dag in, dag uit. Geen uitzonderingen. Alleen dan kan je duurzaam succes behalen. Dat zal je uiteraard wel moeten kunnen en willen volhouden.

Bij een lange termijn beleggingsstrategie werkt dit net zo. Het is geen sprint, maar een marathon. Wie traint voor een marathon bouwt dit iedere dag langzaam op, met als doel om op een duurzame wijze een marathon te kunnen lopen. Het (luxe) “probleem” bij een lange termijn beleggingsstrategie is dat je het duurzame succes pas behaalt over tien, vijftien of twintig jaar. Alleen is jouw verlangen naar financiële vrijheid dusdanig groot, dat je dit het liefst morgen wilt.

Zelf heb ik hier, vele jaren later, nog steeds wel eens “last” van. Toen ik begon op mijn 23ste met 10.000 euro, voerde ik vooral (hele) risicovolle investeringen uit. In ruil daarvoor wilde ik sneller financieel succes halen. De valkuil is echter dat je op die wijze ook veel geld kan verliezen. Nu ben ik niet gek en investeer ik veel tijd in beleggen om betere keuzes te maken. Het is echter van cruciaal belang dat je begrijpt dat een lange termijn beleggingsstrategie een veel hogere mate van zekerheid biedt dan korte termijn, risicovolle beleggingen. Hoe hoger het risico, hoe hoger de kans op veel geld verlies. Terwijl het op de lange termijn tamelijk eenvoudig is om (zeer) welvarend te worden.

goedkoop-aandelen-beleggen

Het is een cruciale vraag aan jezelf: ben ik bereid om een marathon te lopen met als uitkomst duurzaam financieel succes over tien, vijftien of twintig jaar?

lange-termijn-beleggen-tips

Een lange termijn beleggingsstrategie begint met een concreet doel en actieplan. Hieronder leg ik uit hoe ik dat doe. Let daarbij op je eigen verwachtingen. Op dagdagelijks niveau kan je zware dagen beleven. Maar bedenk goed dat als je consistent volhoudt, je op jaarlijks termijn snellere voortgang maakt dan je had verwacht.

Duurzaam succes komt met name op de lange termijn – Happy Investors Mindset

Mijn persoonlijke lange termijn beleggingsstrategie

Ik geloof heilig in het systeem van de aandelenmarkt in relatie tot kapitalisme. Al sinds meer dan honderd jaar heeft de aandelenmarkt een stijgende trend. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit de komende vijftig jaar anders zal zijn. Wel is het waar dat er perioden van voorspoed, en van tegenspoed zijn. Maar als je bereidt bent om iedere geïnvesteerde euro voor minimaal twintig jaar vast te houden, dan acht ik jouw kans op succes hoog.

Met een rotsvaste overtuiging in combinatie naar een sterk verlangen naar vrijheid, begon mijn avontuur in beleggen. Doorheen de jaren evolueert mijn beleggingsportefeuille van (heel) risicovol naar steeds minder risicovol. Dit is onderdeel van mijn lange termijn beleggingsstrategie. Mijn gedachtegang is simpel: hoe jonger je bent, hoe meer risico je kan nemen omdat je tijd in je voordeel hebt. Hoe minder geld je hebt, hoe meer risico je kan nemen omdat je minder kan verliezen. Dit zijn fundamentels die behoren tot tips voor rendement maken. En andersom is ook waar: hoe ouder je bent, hoe minder risico je behoort te nemen omdat je minder tijd hebt. Hoe meer geld je hebt, hoe minder risico je hoeft te nemen omdat grote getallen veel meer geld opleveren.

Hetgeen ik nu ga zeggen is cruciaal: met mijn lange termijn belegginsstrategie streef ik naar een gemiddeld jaarlijks rendement van 14% over een tijdsbestek van twintig jaar. Dit bereik ik door mijn beleggingsportefeuille gradueel te ontwikkelen van heel risicovol (+20%) naar minder risicovol (9 – 11%). Ik begin vanuit mijn specialiteit om vervolgens langzaam te spreiden naar minder risicovolle investeringen in verschillende investeringsmarkten.

Hieronder zal ik in detail uitleggen hoe ik dit doe.

Tips & Uitleg over de evolutie binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie, en hoe ook jij hier gebruik van kan maken

Voordat ik je vertel hoe mijn lange termijn beleggingsstrategie werkt, eerst een waarschuwing. Begrijp dat er vele beleggingsrisico’s zijn. Hoe meer kennis van zaken je hebt, hoe hoger je succeskans. Alhoewel ik op jonge leeftijd begon met investeren, had ik al vele jaren kennis opgedaan. Zo heb ik eerst HBO en daarna een universitaire opleiding afgerond binnen Organisatiekunde, Strategie, Innovatie en Finance. Bovendien ben ik opgegroeid met een ondernemende vader en heb ik zelf ook een internet business sinds mijn 25ste. Mijn gehele achtergrond in combinatie met mijn interesses leidt ertoe dat ik meer dan gemiddeld kennis heb van bedrijven. Zo ben ik beter in staat om een bedrijf te analyseren op zowel financiële als strategische positie. Dit is van groot belang als je succesvol wilt beleggen in individuele aandelen. En al helemaal bij groeiaandelen die het vooral van strategie en innovatie moeten hebben.

Begrijp me goed. Ik ben geen wereldbelegger. Wel heb wel ver bovengemiddelde kennis van business. Ik weet vrij goed hoe je kan berekenen of een specifiek bedrijf (aandeel) wel of niet veel gaat groeien in de toekomst. En dit was nog voordat ik ervaring ging opdoen binnen het beleggen. Op mijn 23ste deed ik mijn eerste investeringen en zo ben ik er in gegroeid. Eigenwijs als ik ben, deed ik vooral wat ik zelf wilde en heb vele fouten mogen maken. Daar ben ik blij om, omdat fouten pijn doen (je verliest geld) en dat is de beste leerschool. Anderzijds heb ik successen gemaakt die gebaseerd zijn op mijn persoonlijke beleggingsstrategie en -stijl. De fouten en successen maken je sterker, slimmer en meer succesvol.

Speculeren is gokken. Beleggen is wetenschap waarbij je berekende risico’s neemt – Happy Investors Mindset

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Speculeren met hefbomen voor hoge winsten of verliezen op korte termijn? Bekijk de Skilling review als beste keuze voor CFD trading.
  • Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

De ontwikkeling van mijn lange termijn beleggingsportefeuille

Op basis van bovenstaande tips zou je voor jezelf kunnen inschatten waar jij staat. Als je nog een totale beginner bent, zorg er dan voor dat je eerst in jezelf investeert. Lees boeken, financiële dagbladen, bestudeer jaarbalansen en doe ervaring op met kleine bedragen. Je kan je ook aansluiten op de Happy Investors Community waar je mijn trainingen vindt om succesvol te leren beleggen (met hoger rendement).

Het is belangrijk dat je begrijpt wat je doet en waarin je investeert. Kopieer daarom niet domweg mijn lange termijn beleggingsstrategie. Zoek naar de goede punten en borduur daarop verder. Vermijd acties die jij ziet als te risicovol en blijf dicht bij je eigen kennis en ervaring 😉.

Het begin: mijn beleggingsportefeuille op mijn 25ste

Ik begon met het “spelen” van kleine bedragen die ik investeerde in aandelen en cryptomunten. Ja, ik was ingestapt in 2016 / 2017 nog voordat de hype begon en daarna ook weer in elkaar klapte. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds mijn cryptomunten. Ik geloof er totaal niet meer in, maar dat is een ander verhaal (omdat ik wel in de blockchain geloof). Over een paar jaar zal ik ze verkopen, want wie weet wat de toekomst nog brengt.

Op mijn 25ste ben ik serieus gaan instappen. Destijds had ik iets van 27.500 euro. Daarbij investeerde ik uitsluitend in groeiaandelen. Let op: dit is zeer risicovol. Vroege investeringen van mij waren Nvidia, Ballard- en Plug Power, The Trade Desk en Zscaler. Vandaag de dag staan al deze groeiaandelen significant hoger, tot soms zelfs +1300%. Binnen vier jaar is dat een gigantisch rendement. En vanaf dat moment ben ik mij nog meer gaan specialiseren in de beste groeiaandelen.

Mijn beleggingsportefeuille zag er ongeveer zo uit:

lange-termijn-beleggingsstrategie-voorbeeld

Destijds had ik een selectie van circa twintig verschillende groeiaandelen. Ik streefde naar een gemiddeld rendement van boven de 20%. En, achterafgezien, is dat gelukt (het zat economisch gezien ook mee)

Tip: in het kader van risicospreiding bij individuele aandelen, is het raadzaam om minimaal twintig tot dertig verschillende aandelen uit verschillende industrieën te kopen. Ik ben echter eigenwijs en koos voor extra risico, omdat 13 van de 20 groeiaandelen technologie aandelen waren. Tja, wat kan ik zeggen: ik heb een sterk geloof in technologie als de toekomst.

Nogmaals een reminder: groeiaandelen zijn uiterst risicovol. Ik raad het geen enkele beginnende belegger aan. Als je meer verdieping wilt, kan je hier alles lezen over beleggen in groeiaandelen. Of meld je aan op de Happy Investors Community. Vrijwel iedere maand publiceer ik een nieuw beleggingsrapport met een uniek groeiaandeel voor potentieel +300% rendement op de lange termijn.

Begin 2021: mijn beleggingsportefeuille op mijn 29ste

Op moment van schrijven ben ik begin 29 jaar. Inmiddels is mijn netto vermogen in vier jaar tijd gegroeid van 27.500 naar 145.000 euro. Dit geld zit in lange termijn beleggingen. Zaken zoals materiaal bezit of de (over)waarde van mijn huis reken ik niet mee. Van dit bedrag is momenteel 39.000 euro erbij gekomen dankzij rendement. Dit had veel hoger kunnen zijn, maar zoals ik al aangaf heb ik ook fouten mogen maken om ervan te leren. In feite betekent dit dat ik vooral veel gespaard hebt en daar bovenop een hoog rendement heb gerealiseerd.

Dit alles is onderdeel van mijn lange termijn strategie voor financieel onafhankelijk worden. Daarbij is het cruciaal om je te richten op structureel meer inkomen genereren. Dit doe je door meer geld te verdienen en geld te investeren. Een focus op geld besparen is leuk in het begin, maar je maakt pas echt het verschil als je een focus op hoger inkomen gaat leggen. Stel voor jezelf als doel: binnen X jaar wil ik 3.000, 5.000 of zelfs 10.000 euro netto per maand verdienen. Geloof in dat doel en doe er alles aan om het te behalen.

Vandaag de dag ziet mijn beleggingsportefeuille er als volgt uit:

lange-termijn-beleggingsportefeuille

Momenteel is nog steeds bijna 80% van mijn vermogen geïnvesteerd in de risicovolle groeiaandelen. Dit is niet geheel in lijn met mijn lange termijn beleggingsstrategie. Eigenlijk zou ik (ietsje) meer willen afbouwen naar minder risicovolle investeringen. Alleen heb ik enkele goede groeiaandelen die ik nog niet van de hand wil doen. Ik wil niet te vroeg verkopen om potentieel extra rendement mis te lopen. Daarom heb ik limiet orders ingesteld om te verkopen op bepaalde niveaus. Welke groeiaandelen ik momenteel bezit en hoe dat werkt met limiet orders ontdek je allemaal binnen de Happy Investors Community.

Hoe nu verder?

De toekomst: de ontwikkeling van mijn lange termijn beleggingsstrategie naar mate ik ouder word

Hoe ouder ik word, hoe meer geld ik heb en hoe minder risico ik hoef te nemen. Binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie is het de intentie om gradueel minder risicovolle investeringen te maken. Zo heb ik momenteel voor ogen om op mijn 35ste een andere verhouding te hebben qua beleggingsportefeuille. Dit zien we op de afbeelding hieronder.

lange-termijn-beleggen-voorbeeld

Op mijn 35ste zal ik naar verwachting een netto vermogen tussen de 300.000 – 500.000 euro hebben. Dit is afhankelijk van hoe goed mijn huidige investeringen zijn, en hoe de aandelenmarkt zich zal ontwikkelen. Veel mensen zouden bang zijn om dit soort bedragen kwijt te raken. Ik sta er echter anders in doordat ik een rotsvast geloof heb in het “systeem” van de aandelenmarkt. Daarom zou ik op mijn 35ste met een vermogen van circa 400K kiezen voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille met een risicovol karakter, in de verwachting een gemiddeld jaarlijks rendement van 14% te realiseren. (note: een verwachting kan ook anders uitpakken! Ik accepteer het risico)

De strategische keuze hierbij is om winst uit groeiaandelen te cashen en te herbeleggen in lange termijn dividend aandelen en een selectie uit mijn beste ETFs. Tevens zou ik willen starten met een of twee vastgoedobjecten omwille de diversificatie en maandelijkse cashflow. Vastgoed is namelijk bij uitstek geschikt voor het investeren in cashflow.

Uiteraard kan ik ervoor kiezen om minder risico te nemen. Of juist om meer risico te nemen. Voor mij persoonlijk is bovenstaande beleggingsportefeuille de juiste keuze op dat moment. Dankzij deze lange termijn beleggingsstrategie verwacht ik namelijk op mijn 40ste miljonair te zijn. En dat is absoluut haalbaar.

En dan de laatste vraag: hoe zou ik mijn beleggingsportefeuille inrichten als ik miljonair ben?

vastgoed beleggen met weinig geld

Mijn beleggingsportefeuille als ik miljonair ben

Voor alle duidelijkheid: ik deel mijn kennis en ervaring met je zodat jij ervan kan leren. Geloof erin dat je miljonair kan worden. Geloof erin dat het mogelijk is. Jouw geloof is de belangrijkste succesfactor om miljonair te worden. Als je er heilig in gelooft, zal je de weg ernaar toe vinden. Maar dat wil niet zeggen dat het komt aanwaaien. Je zal er keihard voor moeten werken, net zoals ik dat heb gedaan en nog steeds doe. Zekers, ik ben er nog niet. Maar vandaag de dag heb ik genoeg geld, kennis en ervaring om het mogelijk te maken. Daar twijfel ik niet aan. En op het moment dat ik het gehaald heb is het tijd om er oprecht van te genieten. 100% vrijheid. 100% doen wat je leuk vindt (dat doe ik nu al 😊). En 100% kunnen geven aan degene die je liefhebt (denk aan tijd, energie en financiën). Dat is wat ik voor ogen heb.

Op mijn 45ste zal ik een netto vermogen boven de 1 miljoen hebben. Daarbij zou ik binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie willen ontwikkelen naar de volgende beleggingsportefeuille.

lange-termijn-beleggingsstrategie-tips

Tegen die tijd zal het grootste deel van mijn vermogen (circa 40%) geïnvesteerd zijn in voornamelijk veilige ETFs. Daarbij zou ik ook wel een of twee groei ETFs erbij willen nemen. Door een goede balans en veel onderzoek kan je een iets hoger rendement creëren zonder veel extra risico te lopen. Dit zou ik vervolgens aanvullen met sterke dividend aandelen binnen een lange termijn beleggingsstrategie. Dit vergt wel veel kennis en onderzoek. Met een mix van circa 10 – 15 goede dividend aandelen kan er een rendement van boven de 11% gehaald worden. Tot slot blijf ik een kleiner deel van mijn vermogen investeren in groeiaandelen voor exponentieel rendement.

Voor extra spreiding zal ik ook 20% van mijn vermogen investeren in enkele vastgoedpanden en in de beste niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals Corum Investments en SynVest. Het voordeel van dit soort vastgoedfondsen, is dat zij iedere maand een stabiel dividend uitkeren.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Waarom ik kies voor Buy & Hold als beleggingsstrategie

Voor mij persoonlijk is buy & hold de beste tactiek die past binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie. Het voordeel van buy & hold is dat je goede beleggingen exponentieel kan laten groeien qua rendementsverloop. Als een goed aandeel ieder jaar gemiddeld genomen 15 – 20% rendement genereert, dan is deze na 5 jaar in waarde verdubbeld. Na 8 jaar verdrievoudigd en na 10 jaar verviervoudigd. Daarom past buy & hold perfect bij een lange termijn beleggingsstrategie voor zowel ETFs als individuele aandelen. Een ander groot voordeel van deze tactiek is dat je tijd in je voordeel kan laten werken. Dat is een reden dat buy & hold vaak in combinatie gaat met dividend beleggen.

Een nadeel aan buy & hold is dat je succes vooral bepaalt wordt door jouw keuze van goede bedrijven. Als je in slechtlopende bedrijven investeert, is de kans op positief rendement in de toekomst vrij klein. Tevens kan het aankoop moment verkeerd uitpakken, maar ook dat is een kwestie van kennis en ervaring. Bovendien kan je dit risico elimineren door te kiezen voor maandelijks beleggen.

Tot slot, binnen mijn lange termijn beleggingsstrategie met buy & hold is het wel de bedoeling dat ik periodiek mijn winst afroom. Dus als een groeiaandeel met +50% is gestegen, om dan bijvoorbeeld 10% rendement te cashen. Vervolgens investeer ik deze winst in minder risicovolle beleggingen zoals ETFs of dividend.

Dit was het dan: mijn lange termijn belegginsstrategie. En, wat vind je ervan? Ik ben heel benieuwd naar jouw beleggingsstrategie. Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we erover kunnen sparren!

Reacties
Categorieën