Waar Investeren Rijken in? Zo Leren we van Rijke Beleggers!
Waar Investeren Rijken in? Zo Leren we van Rijke Beleggers!
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
07/02/2021
8 min

Waar Investeren Rijken in? Zo Leren we van Rijke Beleggers!

07/02/2021
8 min

Beste Happy Investor, waar investeren rijken in en hoe kunnen wij hiervan leren? Dit is een interessante vraag die ons verder gaat helpen in de ontwikkeling naar financiële onafhankelijkheid. Niet omdat rijken “beter” zijn dan armen. Arm – rijk, man – vrouw, wit – zwart, geschoold – ongeschoold, al deze vergelijkingen zijn niet relevant. Wel relevant is dat er een wezenlijk verschil is tot hoe rijke mensen denken. Zij hebben een andere Geld Mindset, waarbij ze vooral geld investeren in de vrije toekomst van morgen.

In dit artikel combineer ik de Mindset en de investeringsstijl van de rijken in een praktisch verhaal waar wij van kunnen leren als beginnend belegger. Deel zeker jouw vragen/ervaringen in een reactie onderaan dit artikel.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Inhoudsopgave:

Rijken denken anders en daarom gaan zij anders met geld om
4x Hoe rijken geld beleggen en wat wij ervan kunnen leren
Rijken investeren in een eigen bedrijf of startups (voor de beursgang)
Rijken investeren in de aandelenmarkt
Investeren in vastgoed (off-market deals)
Rijken investeren in wealth insurance
Conclusie: zo kunnen wij leren van rijke beleggers

Rijken denken anders en daarom gaan zij anders met geld om

waar-investeren-rijke-mensen-in

Bron: foto tijdens mijn rondreis in Thailand

Selfmade miljonairs en rijke mensen denken anders. Zij zijn niet per se slimmer of creatiever, maar ze hebben wel een andere Mindset. In dit artikel gaan we het daar niet over hebben. Wel kijken we naar hoe de rijken denken over geld.

Waar armere mensen geld vooral zien als een koopmiddel, zien de rijken geld als een bron naar meer geld en meer vrijheid. Het is een essentieel inzicht dat zij steeds rijker worden doordat zij geld voor hen laten werken. Geef zo’n persoon €1000 en zij probeert er €10.000 van te maken. Dit is wezenlijk anders met niet-rijken, die voor €1000 aan spullen zouden kopen.

Geld voor je laten werken is een standaard denkwijze voor rijkere mensen. Alhoewel zij meestal harder werken dan gemiddeld, streven ze er vooral naar om geld voor hen te laten werken. Immers, geld maakt geld. En iedereen weet het, maar veel doen het niet omdat het emotionele discipline vergt. Als je de €1000 vandaag investeert, kan je er geen spullen voor kopen. Je zal geduld moeten hebben om er meer van te maken.

Een andere interessante invalshoek is overigens dat rijken hedendaags wel moeten investeren aangezien de spaarrentes dramatisch laag zijn.

Als je als particulier 1,9% armer wordt per jaar vanwege de inflatie (spaarrente 0,1%), dan is dit misschien een kleiner bedrag en lijkt het niet erg te zijn (wat wel zo is). Maar de rijken verliezen tienduizenden euro’s puur op inflatie, indien zij haar geld op de spaarrekening zet in plaats van investeert. Derhalve moeten ze wel.

Ik heb een interessant antwoord op Quora gevonden die hier dieper op ingaat.

hoe-investeren-rijke-mensen

Bron: https://nl.quora.com/Hoe-investeren-rijke-mensen-hun-geld

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

4x Hoe rijken geld beleggen en wat wij ervan kunnen leren

Hoe groter je vermogen, hoe meer deuren er voor je opengaan. Dit geldt ook in de wereld van beleggen. Het vroegtijdig instappen in groeiende beleggingen geeft het grootste rendement. De rijken proberen daarom zo vroeg mogelijk in te stappen. Anderzijds streven ze ook naar veel risicospreiding. Immers, zij hoeven niet meer te streven naar een zo hoog mogelijk rendement aangezien een 10% op miljoenen ook behoorlijk veel geld oplevert.

Over het algemeen zijn er vier grote investeringen die rijken maken, namelijk:

  • Een eigen bedrijf of start-ups (voor de beursgang)
  • De aandelenmarkt
  • Vastgoed (off-market deals)
  • Wealth Insurance

Laten we ze allemaal bekijken om te zien hoe wij kunnen leren van hoe de rijken investeren.

Rijken investeren in een eigen bedrijf of startups (voor de beursgang)

Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, en ga zo maar door. Er is een lange lijst van de allerrijksten ter wereld die een gigantisch vermogen hebben opgebouwd dankzij een eigen bedrijf. Wat wij hiervan kunnen leren is dat veel mensen niet stilstaan bij het investeren in een eigen onderneming. Dit kan serieus hoge rendementen opleveren. Het voordeel is namelijk dat je jouw eigen bedrijf goed kent. Je kan berekenen dat wanneer je X inlegt er Y uithaalt.

Een rendement tussen de 20 tot 50% is niet ongewoon voor een onderneming.

Ondernemen is alleen niet voor iedereen. En al helemaal weinig mensen worden succesvol met een eigen bedrijf. Toch kunnen wij als “gewone mens” profiteren van de beste ondernemers. En dat doen we door te beleggen in unieke aandelen.

Wie als een van de eerste had geïnvesteerd in Amazon (1997) zou nu inmiddels meer dan 200.000% (!) rendement hebben. Een bedrag van €1000 zou €2.000.000 waard zijn geworden (even los van het feit dat we inflatie hebben en de euro destijds niet bestond). En zo had je ook uiterst hoge rendementen gehaald uit investeringen in Facebook, Tesla, Alphabet, en ga zo maar door.

Dit is de reden waarom ik veel onderzoek doe naar unieke aandelen. Ik streef ernaar om vroegtijdig in te stappen tot unieke bedrijven en deze aandelen op de lange termijn aan te houden. Tot op heden boek ik uitstekende rendementen op. Mijn onderzoek vind je in het HIM aandelen abonnement.

Rijken investeren zelf ook in startups. Zij beleggen regelmatig in startups voordat deze, jaren later, naar de beurs gaan. Ook zij hanteren dus de tactiek van vroegtijdig instappen. Zo had recentelijk onze eigen prinses Mabel een flinke klapper gemaakt met haar aandelen in Adyen. Toen het bedrijf naar de beursging steeg haar aandeel naar 131 miljoen.

Een andere favoriete manier van de rijken is het opbouwen van een conglomeraat. Dit komt neer op meerdere bedrijven in verschillende sectoren.

goedkoop-aandelen-beleggen

Rijken investeren in de aandelenmarkt

Veel rijke families hebben een persoonlijke vermogensbeheerder die het familiegeld voor hen investeert. Zij streven vooral naar vermogensbehoud, terwijl de familie geld uitgeeft. Oftewel, de opbrengsten uit investeringen moet idealiter minimaal de familie uitgaven dekken.

Een deel van dit geld gaat naar de aandelenmarkt. Binnen de beleggingsportefeuille van rijke mensen is dit meestal zo’n 30 – 50%. De rest gaat naar andere investeringen zoals uit deze lijst en meer. Hoe dan ook, spreiding is het magische woord.

Er zijn ook andere voorbeelden. Een van de rijkste mensen ter wereld is Warren Buffet. Warren wordt ook wel ’s wereld beste belegger genoemd. Niet omdat hij altijd de hoogste rendementen haalt, maar omdat hij gedurende 40+ jaar consistent een hoog gemiddeld jaarlijks rendement heeft gehaald.

Warren hanteert een focus strategie, waarbij hij veel geld investeert in een beperkte selectie van uitstekende bedrijven tegen een goede prijs. Vervolgens houdt hij deze jarenlang aan. Een voorbeeld is Coca-Cola.

Er zijn ook een aantal bekende beleggers die miljarden hebben verdient dankzij speculeren. In essentie houdt dit in dat je een berekende gok maakt of iets gaat stijgen of dalen, waarbij de winstkans heel klein is. Maar heb je gelijk? Dan gaat je inleg sky high. Dit is echter wel heel risicovol.

Voor de meeste van ons is het slimmer en rendabeler om te kiezen voor meer spreiding. Voor gevorderden betekent dit een portefeuille met minimaal 20 – 30 aandelen. Voor beginners betekent dit beleggen in wereldwijde ETFs.

Rijk worden op de lange termijn is makkelijk, mits je maar geduld hebt.

Investeren in vastgoed (off-market deals)

waar-investeren-de-rijken-in

Naast een eigen bedrijf en aandelen zijn de meeste andere mensen rijk geworden door het investeren in vastgoed. De echte toppers maakte al snel grote klappers met vastgoedprojecten. Denk daarbij aan het ontwikkelen van nieuwe winkelcentra. Het gaat hier natuurlijk niet om kleine deals die via Funda worden afgehandeld. Het betreft voornamelijk off-market deals, waarbij zij actief opzoek gaan naar nieuwe locaties en daar vastgoed opkopen of ontwikkelen.

Wat kunnen wij leren van hoe de rijken in vastgoed investeren?

Welnu, de manier waarop zullen we niet snel na kunnen doen. Maar ook selfmade miljonairs zijn klein begonnen. Volgens mij is de essentie dat je gewoon begint. Als je vastgoed interessant vindt kan het een zeer goede lange termijn belegging zijn. Zo gaat het in de eerste jaren langzaam, maar bij slimme aankopen kan je vastgoed tegen grote meerwaarde verkopen en dit geld, belastingvrij, herinvesteren in grotere vastgoedpanden.

Wie dit voor twintig jaar lang doet heeft op den duur een indrukwekkende vastgoedportefeuille die kan oplopen tot in de miljoenen. Het draait allemaal om het continue herinvesteren van je vermogen in rendabele activa.

vastgoed beleggen met weinig geld

Rijken investeren in wealth insurance

Tot slot is er nog de term “wealth insurance”. Dit komt neer op beleggingen in activa die waardevast zijn, of in waarde toenemen, wanneer de maatschappij er op achteruit gaat. Denk aan de financiële crisis van 2008, waarbij de aandelenmarkt meer dan halveerde en vele bedrijven failliet gingen. Het ligt in onze natuur om vooral niks te willen verliezen. En al helemaal geen bezit!

Rijken investeren in activa die vallen onder wealth insurance. Hierbij kan je denken aan fysiek goud en andere activa die waarde verkrijgen uit schaarste.

Conclusie: zo kunnen wij leren van rijke beleggers

De conclusie is simpel. Rijken mensen denken anders. Zij zien geld als een bron om meer geld te maken. Het is dus niet zozeer waarin zij investeren, maar vooral hoeveel. Rijke mensen zijn het gewend om een heel groot deel van hun vermogen te investeren. Geld maakt geld!

Natuurlijk lopen zij hierdoor ook veel risico. Immers, met beleggen kan je geld verliezen. En dus hanteren zij belangrijke regels om risico te verlagen. Daarbij zijn spreiding en lange termijn de belangrijkste. Dit betekent lange termijn beleggingen in de aandelenmarkt, vastgoed, wealth insurance en eventueel een eigen bedrijf of startups.

Wij kunnen hiervan leren door simpelweg hetzelfde te doen. Ons geld voor ons laten werken. Ik beleg zelf vanaf mijn 23ste en na amper 5 jaar heb ik al reeds financiële vrijheid bereikt. Om eerlijk te zijn is dit niet het resultaat van goede beleggingen. Sterker nog, ik heb veel fouten gemaakt die ik nu allemaal deel op de HIM community zodat anderen deze fouten niet hoeven te maken.

In mijn geval is het een kwestie van al mijn geld te investeren, in plaats van er spullen van te kopen (auto’s, kleding, et cetera). Maar inmiddels ben ik gevorderd geraakt in beleggen en haal ik wel bovengemiddelde rendementen. Ik zie dan ook dat mijn vermogen steeds sneller toeneemt, terwijl mijn eigen inleg afneemt.

Ik geloof heilig in het investeren van geld, maar er is wel een cruciale voorwaarde: investeer eerst in jezelf. Doe de nodige en juiste kennis op! Weet hoe je risico verlaagt en rendement kan verhogen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan geef ik je graag persoonlijke coaching via de HIM community.

En, hoe sta jij tegenover investeren en wat zijn je ervaringen?

Reacties
Categorieën