Alles over Google Aandelen Kopen: Tips & Uitleg over Hoe en Waarom
Alles over Google Aandelen Kopen: Tips & Uitleg over Hoe en Waarom
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/05/2021
8 min

Alles over Google Aandelen Kopen: Tips & Uitleg over Hoe en Waarom

02/05/2021
8 min

Beste Happy Investor, wil je weten of Google aandelen kopen een slimme investering is? In dit artikel deel ik mijn visie en ervaring met je over het aandeel Google. Daarbij geef ik je cruciale tips over waarom je wel of niet in Google zou willen investeren. Denk hierbij aan zowel het financiële als strategische aspect van deze organisatie. Ook leg ik uit hoe je het beste in dit aandeel kan beleggen en gaan we het hebben over de specifieke voor- en nadelen van dit bedrijf. Uiteraard ben ik tevens heel benieuwd naar jouw mening. Laat je het mij weten in een reactie onderaan dit artikel?

Laten we snel doorgaan

Inhoudsopgave:

Waarom Google aandelen kopen?
Waar en hoe kan ik Google aandelen kopen?
De voor- en nadelen van Google aandelen kopen
Voordelen Google aandelen kopen
Nadelen Google aandelen kopen
Tips bij Google aandelen kopen

Waarom Google aandelen kopen?

google-aandelen-kopen

Het is goed om eerst even stil te staan bij de vraag ‘Waarom Google aandelen kopen?’. In haar beginjaren was Google een innovative disruptor. Dit combineerde zij met een blue ocean strategie, waardoor ze een nieuwe massamarkt heeft aangetrokken. En ze hadden ook nog eens een enorm schaalbaar, winstgevend verdienmodel. Wie Google in haar begin jaren heeft gekocht had goud in handen. Het is niet erg als je deze termen niet kent. Persoonlijk word ik daar wel enthousiast van, omdat dit binnen mijn persoonlijke beleggingsstrategie ligt. Zo zoek ik naar unieke groeiaandelen die de potentie hebben een innovative disruptor te worden. Beleggen in groeiaandelen kan leiden tot hoge rendementen, maar bevat wel een hoog risico.

“Google is not a conventional company. We do no tintend to become one” – Larry Page

Het innovatieve karakter heeft Google al die jaren aangehouden. Zo schreef de eigenaar Larry Page bij de oprichting van Google: “As Sergey (de andere eigenaar) and I wrote in the original founders letter 11 years ago, “Google is not a conventional company. We do not intend to become one”. En, hier wordt het interessant, schrijft hij verder dat Google blijft investeren in zeer speculatieve ontwikkelingen die soms helemaal niks met Google hebben te maken. Deze “smaller bets” in combinatie met de huidige dominante marktpositie van Google maakt, mijns inziens, het kopen van Google aandelen een slimme investering.

Waarom Google aandelen kopen? Mijn antwoord is positief en wel om deze reden: allereerst heeft Google een zeer winstgevende en uiterst dominante marktpositie in de altijd nog groeiende markt van online advertenties via haar online zoekmachine. Een deel van haar winst investeert zij in innovatieve ontwikkelingen. Een heel groot percentage hiervan is een flop. Deze eindigen in de Google Graveyard. Echter is er ook een klein deel dat wel heel succesvol is, wat de toekomstige continuïteit van Google bevordert.

goedkoop-aandelen-beleggen

Waar en hoe kan ik Google aandelen kopen?

Google is onderdeel van het beursgenoteerd bedrijf Alphabet. Alphabet is een holding die eigendom heeft in meerdere bedrijven. Dit zijn de “smaller bets” zoals eerder besproken. In principe is het mogelijk om Alphabet bij vrijwel ieder denkbaar beleggingsplatform te kopen. Daarom kan je het beste google aandelen kopen via een goedkoop platform. Zelf beleg ik al jaren bij DEGIRO, omdat zij vaak de laagste transactiekosten bieden en de gebruiksvriendelijkheid heel goed is. Lees hier meer over hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

Google aandelen kopen is bijzonder eenvoudig. Dit zijn de stappen die je ervoor moet nemen:

 1. Maak een account aan bij een van de beste beleggingsplatformen
 2. Stort geld op je beleggingsaccount
 3. Log in op je beleggingsaccount en zoek naar ‘Alphabet Inc.’
 4. Klik op kopen. Let op: er zijn verschillende vormen van hoe je (Google) aandelen kan kopen. Hierover lees je meer in deze tutorial over hoe aandelen kopen.
 5. Eenmaal gekocht? Dan kan je kiezen om deze jarenlang vast te houden zonder te verkopen, of je kan jouw Google aandelen (automatisch) verkopen bij een bepaalde koerswaarde.

Belangrijk bij Google aandelen kopen is dat je niet al je geld alleen in dit bedrijf investeert. Niet dat Google een slecht aandeel is, maar het investeren in individuele aandelen bevat significant meer risico dan bijvoorbeeld ETFs. Het voordeel aan ETF beleggen is dat je met een enkele aankoop direct je geld verspreidt over verschillende aandelen. Daarmee loop je minder risico op veel geld verlies, als bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat. In dat geval heb je ook nog een belang in andere bedrijven die mogelijk wel goed presteren. Onderaan de streep maak je dan alsnog positief rendement. Als Google failliet gaat, en jij enkel Google aandelen hebt, zal je alles verliezen. Spreiding is daarom cruciaal. Check hier de beste ETFs.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

De voor- en nadelen van Google aandelen kopen

hoe-google-aandelen-kopen

Google is een gigantisch bedrijf. Een van de grootste bedrijfsorganisaties ter wereld. Google aandelen kopen is daardoor iets risicovol dan bijvoorbeeld het kopen van kleine groeiaandelen. Dit is omdat Google behoort tot de mega caps. Dit is een term die staat voor aandelen met een totale marktwaarde van boven de 200 miljard. Op wereldniveau zijn er daar niet zoveel van. Zo gaf ik eerder al aan dat Google een zeer schaalbaar en winstgevend verdienmodel heeft. Wist je dat Google in 2019 een omzet van 161 miljard (!) heeft gemaakt? En een totale winst van 34 miljard? Dit zijn duizelingwekkende bedragen. De kans dat een mega cap failliet gaat is kleiner dan bij een large, small of micro cap. Hoe kleiner het bedrijf, hoe groter risico’s maar ook hoe groter de potentiële rendementen.

En dan even iets anders. Waar Google een marktwaarde van 1,2 biljoen heeft, is die van Tesla 800 miljard. Dit terwijl Tesla een jaarlijkse omzet van “slechts” 25 miljard maakt en een verlies van 862 miljoen! Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat Google aandelen kopen veel slimmer is dan Tesla (op dit moment is Tesla een bubbel als je het mij vraagt). Het is dus niet zo dat een groot bedrijf per definitie minder risico heeft. Bij beleggen in individuele aandelen zal je derhalve altijd goed je research moeten doen 😉.

De enorme winstgevendheid is een van de meest voornaamste voordelen tot Google aandelen kopen. Dit stelt Google namelijk in staat om veel geld te herinvesteren in zowel haar eigen als nieuwe bedrijfsactiviteiten. Hoe hoger het rendement op deze herinvestering, dit is de ratio ROE, hoe waarschijnlijker het is dat Google aandelen in de toekomst gaan stijgen.

Laten we eens kijken naar alle voor- en nadelen van Google aandelen.

Voordelen Google aandelen kopen

Als je het mij vraagt zijn er een paar krachtige voordelen aan Google aandelen kopen, namelijk:

 1. Google is een (zeer) winstgevend bedrijf met een gezonde financiële positie en een positief vooruitzicht op toekomstige groei
 2. Daarbij investeert het bedrijf in nieuwe ontwikkelingen. Soms heel speculatief (Waymo), en soms al heel winstgevend (Youtube). Deze manier van opereren leidt tot een stabieler en duurzamere continuïteit van Google, omdat dit de gevolgen van diversificatie zijn
 3. Punt 1 en 2 maken het aannemelijk dat Google aandelen op zowel de korte als lange termijn een positieve koersontwikkeling geven (beleggen is een kansberekening)
 4. Google aandelen zijn relatief minder volatiel (de mate waarin een koers op en neer schommelt)

In mijn optiek is het grote voordeel aan Google aandelen kopen dat je met een relatief hoge mate van zekerheid een positief rendement mag verwachten op zowel de korte als lange termijn. Natuurlijk zijn er aandelen die een hoger rendement kunnen geven. En natuurlijk heb je ook hoog dividend aandelen die een nog hogere mate van zekerheid bieden. Maar al met al biedt Google een mooie investeringskans voor de nabije toekomst. Dit baseer ik op de financiële resultaten van zowel het verleden als het heden. Daarbij is Google een financieel gezond bedrijf met hoge winstmarges en een positief vooruitzicht tot verdere groei. Uiteraard moet je nooit alleen maar Google aandelen kopen van je geld. Zoals ik al nadrukkelijk heb benoemd, is het cruciaal om te spreiden. Dit komt omdat ieder aandeel, waaronder die van Google, ook risico’s bevat.

Laten we eens kijken naar de nadelen bij Google aandelen kopen.

Nadelen Google aandelen kopen

Er zijn ook wat nadelen aan Google aandelen kopen. In termen van beleggen staan nadelen gelijk aan risico’s. Dit zijn de risico’s bij Google aandelen kopen:

 1. Politieke inmenging: multinationals zoals Google hebben er een handje van om zoveel mogelijk belasting te ontduiken. Dit is een van de redenen waarom zij extra winstgevend zijn. De politiek is echter niet gek. Zo wilt de Europese Unie meer grip krijgen op dominante bedrijven, waarbij Google vaak bovenaan op het lijstje staat. Google aandelen kopen geeft een serieus risico op extra belastingen en boetes voor monopolie posities, waardoor het aandeel in waarde kan dalen. Politieke inmenging is een alomtegenwoordig risico bij beleggen in technologie aandelen
 2. Er is alsmaar toenemende concurrentie in de online advertentiemarkt. Zo heeft Google niet alleen last van andere zoekmachines, zoals Bing of een Apple die haar eigen zoekmachine ontwikkeld. Ook heeft Google concurrentie van Social Media platformen zoals Facebook en Tencent. Tot slot is er concurrentie van andere internetgiganten die de aandacht van online bezoekers willen aantrekken
 3. Helaas keert Google geen dividend uit. Een lange termijn dividend beleggen strategie is aantrekkelijk voor wie meer passief inkomen wilt opbouwen (met minder risico).

Tip: lees altijd goed de financiële rapporten van een aandeel. Lees de jaarverslagen als ook de kwartaalverslagen. Bedrijven zijn verplicht om alle risico’s te benoemen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Tips bij Google aandelen kopen

Tot slot wil ik eindigen met enkele concrete tips bij Google aandelen kopen. Doorgaans geef ik dezelfde soort tips in andere artikels. Dit zijn tips om je winstkans te verhogen, dat wil zeggen (meer) positief rendement. Maar omdat je mogelijk de andere artikels niet hebt gelezen, benoem ik hieronder nog eens expliciet wat specifieke tips bij Google aandelen kopen:

 • Investeer met kleinere geldbedragen die je kan missen voor de komende 7 tot 15 jaar
 • Het is slim om bij Google aandelen kopen te kiezen voor een maandelijkse inleg. Soms koop je hoog, en soms wat lager. Google aandelen hebben een relatief lagere volatiliteit, waardoor een maandelijkse inleg slim kan zijn
 • Investeer nooit al je geld in Google aandelen. Zoals hierboven al benoemd kan je veiliger beleggen door je geld te spreiden over verschillende aandelen (minimaal 20) en bij voorkeur over verschillende ETFs

Meer van dit soort tips lees je in mijn kennisartikel over veilig beleggen. Daarin lees je (gratis) hoe je een hoger rendement kan behalen, terwijl je de kans op geldverlies verkleint.

En, wat is jouw mening over Google aandelen kopen? Zou je het wel of niet willen, en waarom? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Reacties
Categorieën