Dividend beleggen strategie: lange termijn vermogen opbouwen
Dividend beleggen strategie: lange termijn vermogen opbouwen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/18/2020
15 min

Dividend beleggen strategie: lange termijn vermogen opbouwen

03/18/2020
15 min

Wil jij graag vermogen opbouwen op de lange termijn door middel van beleggen? Mooi, dan heb je geluk 😉. Want zij die beleggen voor op de lange termijn hebben het aanzienlijk makkelijker en relaxter dan wie op korte termijn vermogen wilt opbouwen. Beleggen op de lange termijn is namelijk de beste strategie voor wie met meer zekerheid een aanzienlijk vermogen wilt opbouwen. In het bijzonder kan je vermogen opbouwen dankzij een dividend beleggen strategie. Dividend is uiterst geschikt voor lange termijn, doordat je dividend op dividend laat accumuleren wat leidt tot exponentiele groei. Als je hierover de basis wilt leren, kan je dit artikel lezen over hoe investeren in dividend. Onderstaand kennisartikel is echter voor de meer gevorderden die al reeds bekend zijn met dividendbeleggen. Hieronder gaan we het namelijk hebben over beleggingsstrategieën voor dividend waarmee je een groot vermogen kan opbouwen.

Dit kennisartikel is opgebouwd uit vijf fundamentele vraagstukken wanneer het aankomt op een goede dividend beleggingsstrategie. Dit zie je terug in de inhoudsopgave. En daarnaast zal ik je ook concrete tips geven over hoe je de strategie kan invullen (zelfs tot aan enkele van mijn favoriete dividendaandelen 😉).

Inhoudsopgave:

Strategieën voor dividend beleggen beginnen met een duidelijk doel
Dividend beleggen strategie: Nederland vs. andere economieën
Dividend beleggingsstrategie: stabiele vs. groeiende industrieën
Dividend beleggen strategie: twee soorten dividendaandelen
Hoog dividend aandelen en investeringen
Groei dividendaandelen
Dividend beleggingsstrategie: tactieken
De Buy & Hold tactiek
De Fuel Your Growth tactiek
Buy Low, Sell High
Maandelijkse of Periodieke dividend beleggen strategie
Cherry Picking vs. de Hooistapel

Strategieën voor dividend beleggen beginnen met een duidelijk doel

dividend beleggen strategie tips

Ik snap het. Je staat te popelen om te beginnen. Niet alleen met het zo snel mogelijk doornemen van de onderstaande tips voor een goede dividend beleggen strategie. Maar ook om direct te starten met meer inkomen genereren dankzij dividend beleggen. Toch is het goed om even een stapje terug te doen. Ja, ik weet het, maar geloof mij maar dat dit het waard is. Het is het waard om een duidelijk doel te definiëren alvorens je ergens aan begint. Dit doel is namelijk jouw definitie van wanneer je succesvol bent. Zonder dit doel heb je geen richting, en kan je ook niet bepalen hoe je dient te beleggen. Immers, bij beleggen draait alles om risico vs. rendement. Stel dat jij 20 jaar de tijd hebt om je vermogen te laten groeien, dan hoef je minder risicovol te beleggen in dividendaandelen dan iemand die 10 jaar de tijd heeft.

Daarom is de eerste vraag bij formulering van je dividend beleggingsstrategie: wanneer ben je succesvol met dividendbeleggen? Het is goed om deze vraag te beantwoorden aan de hand van de SMART-methodiek: Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch en Tijdsgebonden. Om je op weg te helpen deel ik mijn persoonlijk beleggingsdoel met je: ‘op mijn 40ste verjaardag wil ik minimaal 450.000 euro aan netto vermogen op mijn beleggingsrekeningen hebben.’ Het plan hier is om deze minimale 450 K op mijn 40ste te beleggen tegen 8% rendement. Dit genereert 36 K op jaarbasis. Dat tegen 33% belasting (worst-case scenario), levert mij zo’n 2.000 euro netto per maand aan passief inkomen. Op moment van schrijven ben ik 28 jaar, en dus heb ik nog 12 jaar te gaan waar mijn huidig vermogen 60 K is.

Wat is jouw doel, wanneer ben je succesvol? Deel je doel met mij in een reactie hieronder zodat we erover kunnen sparren.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Dividend beleggen strategie: Nederland vs. andere economieën

Laten we eens beginnen met een minder voor de hand liggende strategie voor dividend beleggen. En die begint met de vraag uit welk geografisch gebied je dividendaandelen zou willen beheren. Wat ik vaak merk bij Nederlanders is dat zij meer gericht zijn op de Nederlandse beurs AEX. Niet geheel onlogisch uiteraard, want beleggen in waarmee je bekend bent is een goede zaak. En het is waar dat in Nederland veel interessante bedrijven zijn die hoog dividend uitkeren (daar straks meer over). Desalniettemin is een eerste terechte vraag bij je nieuwe dividend beleggen strategie of je alleen maar AEX dividendaandelen wilt beheren. Naast de AEX heb je bijvoorbeeld ook de Duitse beurs genaamd DAX. Op de DAX zijn eveneens aandelen met hoog dividend. En wat dacht je van de beurzen in de Verenigde Staten zoals de Dow Jones en de S&P 500. Hier vind je vooral dividend groei.

Puur omwille van risicospreiding zou je geografische spreiding willen opnemen binnen je strategie voor dividend beleggen. Als de Nederlandse economie, om wat voor reden dan ook (Brexit, handelsoorlog, …), onderdruk komt te staan, dan krijgen de AEX-aandelen een klap. In deze situatie wil je niet louter afhankelijk zijn van de Nederlandse economie. Een tweede grote reden voor geografische spreiding, is dat andere economieën harder groeien dan Nederland. Dit geldt vooral voor de Verenigde Staten, wat verklaart dat hier veel dividendgroei aandelen zijn. En daarnaast heb je uiteraard nog de emerging economies. Dit zijn de groeilanden zoals India en Brazilië. Uiteraard brengen deze groeilanden wel meer risico binnen je beleggingsportefeuille.

970x250

Dividend beleggingsstrategie: stabiele vs. groeiende industrieën

Een derde vraagstuk wat fundamenteel is, is of je wilt beleggen in stabiele of juist meer groeiende industrieën. Dit is niet zo voor de hand liggend als je denkt. Immers, groeiende industrieën klinken aanzienlijk aantrekkelijker niet waar? Maar beleggen in groei industrieën brengt ook meer risico met zich mee. Zo is een groeiende industrie nog vol in ontwikkeling. Het effect hiervan kan zijn dat de groei industrie haar potentie toch niet waarmaakt. Een ander effect kan zijn dat dividendaandelen binnen de groei industrie marktaandeel verliezen door nieuwe innovatievere bedrijven. Dus zowel op totaal (de markt) als individueel (bedrijf) niveau, zijn er risico’s. Maar als het wel goed gaat, heb je zowel mooi dividend als hoog rendement dankzij koerswinsten. Een concreet voorbeeld uit het verleden was (en is) IBM. Ook Microsoft is een juist voorbeeld.

groei dividend beleggen strategie

Daartegenover staan stabiele industrieën. Denk hierbij aan de voedingsindustrie of de oliemarkt. Hier komen minder vaak extreme, schokkende gebeurtenissen voor. De innovatiegraad is lager, en dus groeit de markt langzamer doch stabiel. Een stabiele industrie bevat minder risico. Daartegenover staat dat je ook minder hoge koerswinsten mag verwachten. En als je pech hebt (lees: slecht onderzoek hebt gedaan), gaat het heel slecht met het dividendaandeel en zal het nooit meer terugkomen op het oude niveau. Wat wel typisch is aan dividendaandelen binnen stabiele industrieën, is dat zij een hoog dividend hebben. Een goed voorbeeld is PostNL. Je ziet dat de koers alleen maar daalt, maar ze bieden wel een hoog dividend.

hoog dividend beleggen strategie

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Dividend beleggen strategie: twee soorten dividendaandelen

Hierboven haalde ik het al even aan. In principe heb je twee soorten dividendaandelen, namelijk die met hoog dividend en die met groei dividend. Bij hoog dividend wordt er logischerwijze een hoog dividend aangeboden, wat redelijk stabiel blijft over de jaren heen. Dit zijn ook typisch bedrijven die niet zoveel fluctueren qua koers. Bij hoog dividendaandelen heb je dus een meer stabiele bron van inkomsten uit dividend, en speelt rendement uit koersdalingen of -stijgingen een minder grote rol. Qua dividend zou je tussen de 6 – 10% dividend mogen verwachten bij bedrijven die hoog dividend hanteren. Een voorbeeld hiervan is Shell. Op moment van schrijven heeft deze een gigantische dip gekregen door samenloop van de Coronacrisis en de Olie-oorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië. Maar daarvoor was het een redelijk stabiel dividendaandeel. In dit soort situaties zou Shell dus een goedkoop aandeel zijn (tip) 😉.

dividend beleggen strategie

Bij groei dividendaandelen wordt ieder jaar het dividend met een bepaald percentage verhoogd. Dus stel dat je in het eerste jaar een dividend van 10% krijgt, dan kan het bedrijf dit volgend jaar met 10% verhogen. Het tweede jaar ontvang je dan een dividend van 11%. Een andere vorm van groei dividendaandelen zijn bedrijven die jaarlijks een lager dividend uitkeren maar wel grote groei doormaken. Een voorbeeld hiervan is Coca-Cola. Het dividend van Coca-Cola is over de jaren heen rond de 3 – 5%. Dat is niet zo schokkend hoog. Wel is de koers de afgelopen jaren gestegen, en zou je mooie koerswinsten behaald hebben met dit aandeel. Hieronder de illustratie:

groei dividend beleggen strategie

Hoog dividend aandelen en investeringen

Hoog dividendaandelen zijn aantrekkelijk omdat ze ieder jaar gegarandeerd een hoog dividend zullen uitkeren. Meestal is dit tussen de 6 – 10%, afhankelijk van je keuzes. Met name in beurzen als de AEX en DAX (Duitsland) vind je vele bedrijven met hoog dividend. Zomaar wat voorbeelden uit Nederland zijn Shell, PostNL, Aegon en ING. Nu is het heel verleidelijk om all-in te gaan door al je geld op slechts een enkel aandeel met hoog dividend te zetten. Dit raad ik echter nooit aan, omdat dit zeer veel risico met zich meebrengt. In plaats daarvan kan je beter een beleggingsportefeuille samenstellen. Dit doe je door meerdere verschillende hoog dividendaandelen te kopen. Op deze manier spreid je de kansen.

Een zeer goede manier om direct veel spreiding aan te brengen in je beleggingsportefeuille, is door te beleggen in ETF. In de link hiernaast lees je een uitgebreid kennisartikel met alles wat je dient te weten over ETF beleggen. In het kort kan je ETF zien als een grote mand met daarin (heel veel) verschillende aandelen. Soms tot wel 3000 aandelen in slechts een enkel ETF. Ook zijn specifieke ETF’s gericht op dividendaandelen. Deze tactiek is uiterst geschikt voor als je minder risico wilt nemen en toch een aantrekkelijk rendement wilt behalen.

Tot slot, naast dividendaandelen is er ook nog een andere manier om hoog dividend te behalen. Dit kan namelijk ook via vastgoedfondsen. Het grote voordeel van vastgoedfondsen is dat je geen last hebt van koersschommelingen. Ieder kwartaal of zelfs iedere maand zal je dividend uitgekeerd krijgen, wat doorgaans tussen de 5 tot 10% is. Hierover leer je alles in dit artikel met verschillende soorten dividend investeringen.

Groei dividendaandelen

Eerder hadden we het al even over groei dividendaandelen. In principe zijn deze het meest interessant, doordat ze zowel bedrijfsgroei als dividendgroei doormaken. Het dividend ligt hierbij meestal wat lager, tussen de 2 – 6%, maar daartegenover staat wel de bedrijfsgroei. Bedrijfsgroei laat zich terugzien in een stijgende koers, wat weer resulteert in rendement. Een aantal interessante groeibedrijven die dividend uitkeren zijn: Microsoft, Apple, Nvidia en Walt Disney Company. Mijn advies is om binnen de dividend beleggen strategie zowel groei- als hoog dividendaandelen op te nemen.

Wil je weten waar je hoog- als groei dividendaandelen kan je het beste aankopen? Qua beleggingsplatform kan je kiezen tussen verschillende beleggingsplatformen. Ieder platform heeft haar eigen voor- en nadelen. Zo is de een het goedkoopste, en de ander is het meest gebruiksvriendelijk. Ook zijn er platformen waarbij je zelf niks hoeft te doen, en je geld voor jou wordt belegd door beleggingsexperts. Wil jij weten wat voor jou de beste keuze is? Bepaal dat zelf en lees hier de onafhankelijke vergelijking over het beste platform voor beleggen.

Dividend beleggingsstrategie: tactieken

dividend beleggen tactieken

Bij dividend beleggen strategie hebben we ook verschillende soorten tactieken. Een tactiek houdt eigenlijk in op wat voor manier je van plan bent te gaan beleggen. Dit heeft met timing en gedrag te maken. Hieronder gaan we vijf van de meest gebruikte tactieken bekijken die geschikt zijn voor een dividend beleggingsstrategie.

  1. Buy & Hold
  2. Fuel Your Growth
  3. Buy Low, Sell High
  4. Maandelijkse of Periodieke inleg
  5. Cherry Picking vs. de Hooistapel

De Buy & Hold tactiek

De makkelijkste beleggingsstrategie voor dividend is de Buy & Hold tactiek. Deze is tactiek is met name geschikt voor wie wilt beginnen met beleggen. Buy & Hold is namelijk niks meer dan eenmalig een dividendaandeel aankopen, en dit voor de komende 5, 10 of 20 jaar laten vaststaan. Op deze manier laat je het dividend en de tijd het werk doen. De kracht van Buy & Hold, waarbij dividend op dividend accumuleert, zien we goed bij een cijfermatig voorbeeld. Stel dat je eenmalig 50.000 euro investeert tegen een gemiddeld jaarlijks dividend van 8%. Dit is het effect:

  • €50.000 na 5 jaar Buy & Hold: € 73.466
  • Na 10 jaar Buy & Hold: € 107.946
  • En na 20 jaar Buy & Hold: €220.048

Buy & Hold is een zeer simpele doch effectieve strategie voor dividendbeleggen. Voordelen aan deze manier van dividend beleggen strategie is dat het heel simpel en eenvoudig is. Nadelen aan deze tactiek is dat het heel lange termijn is (hoeft geen nadeel te zijn), en je kan ook de pech hebben dat je op een slecht moment koopt wanneer de aandelenmarkt heel duur is. In alle gevallen is het heel erg belangrijk dat je bij Buy & Hold de lange termijn aanhoudt. 10 jaar van herbeleggen is eigenlijk wel het minimale.

De Fuel Your Growth tactiek

Alhoewel bovenstaande geen officiële benaming is voor een of andere dividend beleggen strategie, vind ik het wel gaaf klinken. Deze tactiek is voor gevorderden beleggers. Met Fuel Your Growth bedoel ik dat je het dividend gebruikt om te herbeleggen in groeiaandelen. Een voordeel van groeiaandelen is namelijk dat deze zeer hoge rendementen kunnen opleveren. Een nadeel is dat ze heel risicovol zijn en je al je inzet kan verliezen. Maar wat nu als je begint met beleggen in dividendaandelen, en de dividend opzij zet. Dit dividend kan je vervolgens herinvesteren in groeiaandelen. Op deze manier beleg je met geld wat je makkelijk kan missen, en dus is het een risico waard. Immers, als je een paar goede groeiaandelen hebt kan je rendementen van > 300% halen. Zo heb ik in mijn eigen portefeuille ook enkele interessante groeiaandelen. Daarover lees je alles terug in dit artikel met aandelen advies.

De Fuel your Growth tactiek kan je ook wel de afroomtactiek noemen. Het enige wat je hoeft te doen is het dividend te herbeleggen in groeiaandelen. Nogmaals, dit is een tactiek voor gevorderden waarbij je veel risico loopt met de groeiaandelen. Ook dien je zeer goede kennis van zaken te hebben om in te schatten welke groeiaandelen een wel of geen goede belegging zijn.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Buy Low, Sell High

Een groot nadeel aan de Buy & Hold tactiek is dat je eenmalig aandelen koopt. Als je pech hebt, koop je op een zeer ongunstig moment. Vervolgens doe je niks. De vraag is of dat altijd wel logisch is. De aandelenmarkt gaat namelijk met pieken en dalen. Zij volgt de hoog- en laagconjunctuur van de economie. Daarom is het zo dat gemiddeld eens in de acht jaar er een flinke aandelencrash komt. De aandelenmarkt krimpt dan met 30, 40 of zelfs 50%. Bij de tactiek van Buy Low, Sell High, maak je optimaal gebruik van deze kortingen. Iedere keer wanneer er een grote dip komt, zou je massaal aandelen moet kopen. Vervolgens komt er jarenlang herstel van de economie waarbij aandelen stijgen en stijgen. Op die momenten zou je structureel een beetje winst moeten incasseren. Deze winst houd je aan als cash. En wanneer de volgende grote dip zich voordoet, is het tijd om te kopen.

Nu denk je wellicht dat dit de meest slimme tactiek is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het timen van de markt is namelijk erg moeilijk. Je kan er ook naast zitten, en op een verkeerd moment massaal aandelen kopen. Een ander nadeel aan deze beleggingsstrategie is dat je topaandelen te vroeg verkoopt. De Buy & Hold is daarentegen een betere tactiek bij topaandelen die alsmaar blijven stijgen en groeien.

Omdat er vele valkuilen voor beginnende beleggers zijn, is het advies om de Buy Low, Sell High tactiek alleen toe te passen wanneer je een gevorderde belegger bent die de aandelenmarkt goed kent.

Maandelijkse of Periodieke dividend beleggen strategie

Mijn persoonlijke favoriet onder de dividend beleggingsstrategieën is een combinatie van Buy & Hold en periodiek aankopen van dividendaandelen. In feite werkt dit heel simpel: je koopt eenmalig de dividendaandelen, ETFs, of vastgoedfondsen waarvan je zeker weet dat het de beste investeringen zijn. Vervolgens doe je structureel iedere maand een X bedrag bijleggen. Of de markt nu stijgt of daalt, structureel iedere maand koop je dezelfde dividendaandelen bij. Op deze manier hoef je niet na te denken over markttiming. Je zou het zelfs automatisch kunnen instellen via je beleggingsrekening.

Er zijn een paar noodzakelijke tips die je moet weten bij deze tactiek. Deze tips lees je terug in deze gratis tutorial over maandelijks of periodiek beleggen in ETF.

Cherry Picking vs. de Hooistapel

Een laatste strategie voor dividendbeleggen is kiezen tussen zelf een paar individuele dividendaandelen kopen, of direct de grote hooistapel op te kopen. De beroemde belegger Warren Buffet staat bekend om zijn “cherry picking”. Hij begint met extreem goed onderzoek naar alle (ja, alle) beschikbare aandelen. Vervolgens investeert hij geld in maximaal twintig verschillende aandelen. En als hij een superieur bedrijf ziet dat een hele goedkope prijs heeft, dan koopt hij heel groot in op dat ene aandeel. Een voorbeeld hiervan gebeurt wanneer een sterk bedrijf als Apple irrationeel veel daalt in de prijs, veroorzaakt door (onnodig veel) angst en paniek. Je begrijpt zelf wel dat deze stijl van beleggen alleen is weggelegd voor de gevorderden met expertise in bedrijfskunde en beleggen. Toch kan iedereen het, mits je bereid bent om extreem veel onderzoek te doen.

Een andere, veel simpelere strategie is om direct de gehele hooistapel te kopen. Dit doe je door bijvoorbeeld indexbeleggen of ETF beleggen (zie boven). Daarbij koop je een hele grote mand gevuld met vele honderden of duizenden dividendaandelen. Het grote voordeel hieraan is dat je veel minder risico loopt. Aan de andere kant zal je nooit de extreem hoge rendementen halen die Warren Buffet wel haalt. Maar geen zorg, ook met normale rendementen kan je rijk worden met beleggen 😉.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel over dividend beleggen strategie hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal altijd gewaardeerd worden.

Reacties
Categorieën