Maandelijks of Periodiek beleggen in ETF [2023] Tips & Uitleg
Maandelijks of Periodiek beleggen in ETF doe je zo: Tips & Uitleg
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/23/2020
12 min

Maandelijks of Periodiek beleggen in ETF [2023] Tips & Uitleg

02/23/2020
12 min

Beste Happy Investor, binnen het beleggen is er veel te doen over wel of niet periodiek beleggen in ETF. Volgens sommige experts is het niet verstandig om maandelijks te beleggen in Exchange Traded Funds, terwijl anderen er juist weer bij zweren. De waarheid ligt in het midden: de keuze tot wel of niet periodiek beleggen in ETFs is afhankelijk van de context en de persoon. Voor de een is het wel geschikt, voor de ander niet. Daar kan ik wel iets concreter in zijn: maandelijks of periodiek beleggen in trackers is een meer logische keuze voor mensen die willen beginnen met beleggen tegen relatief lager risico.

Waarom dat zo is, en hoe je het beste maandelijks of periodiek kan beleggen in ETF leg ik hieronder uit. Ook eindigen we met enkele essentiële tips om het risico tot verlies te verminderen. De laatste update is voor 2023 dus je bent verzekerd van de beste en actuele tips!

Inhoudsopgave:

 1. Waarom maandelijks of periodiek beleggen?
 2. Voordelen van periodiek beleggen in ETF
 3. Nadelen van periodiek beleggen in ETF
 4. Tips bij maandelijks beleggen in ETF

Laten we beginnen!

Waarom maandelijks of periodiek beleggen in ETF? Om deze redenen zou je ervoor willen kiezen

De keuze voor wel of niet maandelijks of periodiek beleggen in ETF is aan jou. Zo zijn er bepaalde voor- en nadelen aan verbonden, waarover straks meer. Maar eerst iets over het waarom. Want waarom zou je maandelijks of periodiek willen beleggen. Voor de volgende situaties kan periodiek investeren een slimme keuze zijn:

 1. Voor beginnende beleggers met geen of weinig ervaring
 2. Voor mensen die willen experimenteren
 3. Bij niet-beleggers die structureel meer inkomen willen genereren
 4. Ouders die willen beleggen voor haar kind
 5. Voor jongeren (zie mijn artikel “beste ETFs voor jongeren”)
 6. Voor mensen die gestructureerd en gedisciplineerd meer vermogen willen opbouwen dankzij beleggen
 7. Mensen die financieel vrij willen worden

Als je tot een van deze groepen behoort dan is het beslist interessant om te starten met, of over te gaan tot, maandelijks of periodiek beleggen in ETF. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Kort samengevat is het grote voordeel aan ETFs dat je (veel) meer risico spreidt waardoor het een betere keuze is voor beginnende beleggers. Daarom behoort periodiek beleggen in ETF ook tot een van de beste opties voor wie wilt beleggen met weinig risico.

Laten we nu eens kijken naar de voor- en nadelen van periodiek beleggen (in ETF).

PS: op mijn website lees je meerdere artikels over hoe beleggen in ETFs werkt.

Voordelen van periodiek beleggen in ETF

Los van je situatie zijn er ook specifieke voordelen voor deze beleggingsstrategie. Hieronder vind je een reeks van voordelen bij maandelijks beleggen:

 1. Maandelijks beleggen geeft structuur en houvast
 2. Periodiek beleggen voorkomt valkuilen van beginnende beleggers, zoals denken dat je de markt kan timen of het te veel geld inzetten op slechts een enkele investering
 3. Deze beleggingsstrategie zorgt voor spreiding over de tijd. Op deze manier beweeg je met de aandelenmarkt mee, en koop je zowel in de pieken als dalen waardoor je een gemiddelde krijgt
 4. Periodiek beleggen geeft automatisch discipline. Op deze manier kan je iedere maand meer en meer vermogen opbouwen. Voordat je het weet heb je een aanzienlijk fors vermogen waarvan je jaren kan genieten. Op deze manier kan je absoluut rijk worden met beleggen!
 5. Toegankelijkheid: maandelijks of periodiek beleggen is super eenvoudig en laagdrempelig. Doordat je iedere maand een klein beetje geld doet inleggen, wordt het allemaal veel minder beangstigend

Als je kijkt naar de bovenstaande voordelen dan zien we dat het investeren en vermogen opbouwen aanzienlijk wordt vereenvoudigd door deze tactiek. Deze tactiek is ook uiterst geschikt voor wie gelooft in beleggen maar er geen geld of discipline voor heeft. Daarover leg ik straks iets meer uit in het stappenplan met tips voor hoe je dit het beste doet.

970x250

Nadelen van periodiek beleggen in ETF

Maandelijks of periodiek beleggen heeft ook een nadeel. Het nadeel is dat het niet de allerbeste beleggingsstrategie is. De beste strategie is namelijk door met grote bedragen te beleggen wanneer de markt op haar allerlaagste niveau is, om vervolgens te verkopen op het allerhoogste niveau. En deze cyclus van kopen in een dal en verkopen op de piek te herhalen. Dit noemen ze ook wel “buy the dip”. Vele beleggingsexperts proberen dit, en toch is de realiteit dat zo’n 95% van al deze experts slechter presteert dan de gemiddelde aandelenmarkt!

Het nadeel aan periodiek beleggen in ETFs is dus dat je niet in de grote dippen koopt. In plaats daarvan doe je jouw spaargeld verspreiden door iedere maand een beetje te investeren in de aandelenmarkt (of andere belegging). In principe is er een logisch antwoord op het toch omdraaien van dit nadeel tot een voordeel. En dat is namelijk door gewoon iedere maand te investeren, maar ook iedere maand een klein beetje te sparen. Wanneer er dan een grote dip komt, kan je dit spaargeld investeren waardoor je op een laag niveau de ETF aankoopt. Maar let op dat je niet in de valkuil loopt van “de markt proberen te timen”!

Let op: denk niet dat je altijd maar winst kan boeken met ETFs. Ook ETF is een vorm van beleggen waarbij je (gedeeltelijk) je geld kan verliezen. Wees daarvan bewust en verdiep je dus goed in hoe je het beste kan periodiek beleggen in ETFs. En mocht je daar hulp bij willen, dan kan je eens kijken naar mijn cursusaanbod:

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Stappenplan voor hoe maandelijks of periodiek beleggen in ETF (2023)

De voor- en nadelen van maandelijks of periodiek beleggen zijn je nu bekend. Ook weet je waarom je willen kiezen voor periodiek beleggen in ETF. Dan is het nu tijd om enkele stappen te doorlopen om je klaar te stomen voor het echte werk.

Tip 1. Breng je financiën in orde zodat je maandelijks of periodiek kan beleggen in ETF

Een logische eerste stap is om allereerst je financiën te bekijken en desnoods in orde te brengen. Wat ik hiermee bedoel is dat je goed inzicht wilt hebben in wat je maandelijks uitgeeft en wat er maandelijks binnenkomt. Hierbij zal je ook rekening dienen te houden met onvoorziene maandelijkse uitgaven of eenmalige jaarlijkse uitgaven. Een goede tactiek hiervoor is om je totale jaarlijkse inkomsten van je totale jaarlijkse uitgaven af te trekken, en dit terugrekenen per maand.

Voorbeeldje: je verdient per jaar 50.000 euro en je geeft in totaal 40.000 euro uit. In dit geval houd je maandelijks 833 euro over (10.000 delen door 12 maanden). Nu kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 25% hiervan te beleggen en 75% te sparen. Andere verhoudingen zijn ook mogelijk. Zo kan je in het geval van 25% iedere maand circa 200 euro beleggen in ETF.

De keuze voor hoeveel procent je iedere maand wilt investeren is volledig aan jou. Ik kan alleen maar aanmoedigen dat het geen slimme keuze is om geld te investeren op deze gecontroleerde manier. Het is namelijk een van de beste manieren voor meer inkomen genereren. Zo kan je dankzij beleggen relatief gemakkelijk rijk worden in loondienst of als ondernemer. Maar doe het op een gecontroleerde manier: beleg enkel met geld dat je kan missen en kies liever voor iets minder risico dan te veel.

Tip 2. Laat automatisch iedere maand geld overboeken naar je beleggingsaccount

Zodra je financiën op orde is, weet je wel ongeveer hoeveel geld je periodiek kan beleggen in ETFs. De truc hierbij is om dit op een automatische manier te laten verlopen. Zo kan bij je bank instellen dat je automatisch iedere 1e dag van de maand geld overboekt van je bankrekening naar je beleggingsaccount.

Dit principe van “eerst jezelf uitbetalen” komt uit het enorm leerzame boek “Rich Dad, Poor Dad”.

Als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling over hoe je met geld kan omgaan, is dit een van de beste boeken die ik ken. Daarin wordt op een leuke manier enkele cruciale principes omschreven over hoe je rijker kan worden. Dit zijn geen moeilijke principes, iedereen kan ze begrijpen. En jezelf als eerste uitbetalen is daar een voorbeeld van. Dit principe betekent dat je eerst geld naar jezelf moet overmaken wat je wilt investeren. Hierdoor zal je nooit concessies kunnen doen aan het bedrag dat je maandelijks wilt investeren. Deze tactiek dwingt mensen om op een of andere manier nooit in het rood te staan. Het dwingt mensen om kritisch te zijn op hun inkomen en uitgaven. Kortom, een heel leerzaam principe.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Tip 3. Periodiek beleggen in ETF doe je met lange termijn visie

Als je geld investeert voor de lange termijn en hierbij relatief weinig risico neemt, kan er niet heel veel fout gaan. Natuurlijk heb je altijd het risico om geld te verliezen, maar lange termijn investeren is een van de beste manieren om succes te hebben. Wat betreft maandelijks of periodiek beleggen in ETF begint deze lange termijn met een visie. Een visie die in relatie staat tot je financiële doel. Zonder het bepalen van een financieel doel weet je ook niet hoeveel je maandelijks moet inleggen om dat doel te bereiken. Als jij bijvoorbeeld 100.000 euro vermogen wilt opbouwen binnen 10 jaar, zal dat eenvoudiger zijn dan 100.000 euro binnen 3 jaar opbouwen. Bij dit laatste moet je veel meer risico nemen om hoge rendementen te realiseren.

Zeer belangrijk bij dit lange termijn denken is de mate van risico, rendement en tijd. Deze drie elementen staan met elkaar in verhouding. Als belegger kan je het jezelf makkelijker maken door het element van tijd in jouw voordeel te laten werken. Simpelweg doe je dit door meer tijd te nemen voor je beleggingen, zodat ze kunnen herstellen van eventuele economische slechte tijden of zelfs crisissen.

Specifiek met betrekking tot maandelijks of periodiek beleggen in ETF is mijn persoonlijke tip om te investeren in markten met rooskleurig toekomstperspectief. Denk hierbij aan industrieën die over 10, 15 of zelfs 20 jaar nog steeds relevant zijn. Dit zijn industrieën die relatief recessiebestendig zijn en inherent zijn aan het bestaan van de mensheid (zoals voeding, gezondheid, et cetera). Beleggen in groeimarkten is een nog betere tactiek voor wie hoger rendement wilt, maar daar zit wel weer wat meer risico in (wat als de groei niet doorzet?). Hoe je daarmee om kan gaan leg ik uit bij stap 6.

Tip 4. Houd rekening met bijkomende kosten bij maandelijks beleggen in ETF

Nu je weet hoe (lange termijn) en wat je maandelijks of periodiek gaat beleggen in ETF, is de volgende stap om te bepalen waar en in welke ETFs je gaat beleggen. Laten we beginnen met het waar. Logischerwijze weet je al dat je kan beleggen in ETFs via een beleggingsplatform. Alleen bij maandelijks inleggen moeten we wel rekening houden met de bijkomende transactiekosten. Iedere keer als je een aandeel, ETF of andere soort belegging wilt aankopen, betaal je hiervoor een % transactiekosten.

Tot slot kan je ook nog geld besparen door te kiezen voor periodiek beleggen in goedkope ETFs. ETFs zijn namelijk niet gratis qua beheer. Je betaalt een kleine procentuele vergoeding, wat een soort administratie / management kosten zijn. Deze informatie vind je in de factsheets van de uitgever. De term wordt ‘Expense Ratio’ genoemd. Stel dat de Expense ratio 0,30% is, betekent dit dat je jaarlijks 0,30% aan kosten betaalt. Bij grote bedragen kan dat wederom honderden euro’s besparen.

Meer tips hierover lees je in dit kennisartikels over goedkope fondsen met interessant toekomstperspectief.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk voor periodiek ETF beleggen

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Goedkoop periodiek beleggen in ETF

Tip 5. Houd een financiële buffer over voor grote aankopen in de dip

Eerder in dit artikel gaf ik al aan dat maandelijks of periodiek beleggen in ETF ook een nadeel heeft. Dit nadeel is dat je de kans mist om grote aankopen te doen in een grote dip of na een grote crisis. Toch kan je dit nadeel ombuigen tot een voordeel door een gecombineerde tactiek. Deze gecombineerde tactiek is super eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een kleine reservepot opbouwen en apart zetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 5% per maand wat je reserveert. Qua planning vraagt dit een simpele strategie voor geld sparen wat je zo onder de knie hebt.

Alhoewel het verleden geen garantie is voor de toekomst, lijkt de economie altijd hoge en lage periodes te hebben (hoog- en laagconjunctuur). Gemiddeld genomen gebeurt dit iedere 8 jaar. Dat betekent dat je 8 jaar de tijd hebt om een reservepot op te bouwen. Wanneer de marktcrisis plaatsvindt, heb jij een grote pot met geld waarmee je zeer goedkoop kan instappen met beleggen. Deze tactiek kan je hele hoge rendementen opleveren, mits juist uitgevoerd.

Een tip is om vooral periodiek te beleggen in gespreide trackers. Denk hierbij aan wereldwijde fondsen.

Tip 6. Let op spreiding bij maandelijks investeren in ETFs

Een volgende stap alvorens we daadwerkelijk overgaan tot maandelijks aankopen van ETFs is nadenken over spreiden. In vrijwel ieder artikel over beleggen geef ik de tip om te spreiden. Je kansen spreiden is erg belangrijk om je risico te verlagen. Nu is een ETF waarin veel verschillende aandelen zitten al een goede spreiding. Maar ook binnen ETFs kan je nog verder spreiden om het risico te reduceren. Zo kan je een mix samenstellen. Hieronder slechts een voorbeeld ter inspiratie:

30% van het totaal in Vanguard Total World Stock of Vanguard FTSE All-World Stock;
10% van het totaal in ETF Russell 3000;
10% van het totaal in ETF S&P 500;
10% van het totaal in ETF in een groeimarkt zoals RBOT (automation & robotica) of CIBR en HACK (cybersecurity);
20% van het totaal in ETF REITs; en
20% in overige periodieke beleggingen

REIT staat voor Real Estate Investment Fund, wat een beursgenoteerd vastgoedfonds is. In zo’n fonds zit honderden tot vaak miljarden aan kapitaal geïnvesteerd in vastgoed zoals panden en woningen. Meer hierover lees je in dit artikel over beleggen in REITs. Het is een interessante aanvulling op het totaal, en zorgt voor wat extra spreiding buitenom de aandelenmarkt.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Tip 7. Zo vroeg mogelijk beginnen met periodiek beleggen in ETFs!

De laatste tip is om gewoon te beginnen, en niet te lang te wachten. Met het lezen van dit kennisartikel heb je al een goede start in je onderzoek gemaakt. Onderzoek doen is belangrijk, maar blijf niet eindeloos lang onderzoeken. Soms moet je ook gewoon overgaan tot actie, en leer je gaande weg meer en meer.

Zo kan je vandaag al beginnen met het aanmaken van een beleggingsaccount. Als je het mij vraagt kan je het beste een account aanmaken bij DEGIRO of eToro. Hier lees je alles over DEGIRO vs. eToro. Ik zou het super tof vinden als je een account zou aanmaken via een van mijn banners of blauwe linkjes. Ik krijg daar namelijk een vergoeding voor in ruil voor de informatie die ik aan je geef. En voor jou kost het niks extra’s, want een account aanmaken is gratis.

Het tweede actiepunt dat je vandaag al kan ondernemen is het maken van een plan van aanpak voor maandelijks of periodiek beleggen in ETF.

Geef antwoord op de volgende vragen:

 1. Wil je maandelijks of eens per kwartaal / halfjaar beleggen in ETF?
 2. Hoeveel wil je periodiek inleggen?
 3. Wat is het doel? Wanneer ben je tevreden en kan je stoppen met beleggen om ervan te genieten?
 4. Afhankelijk van je doel en het rendement, hoelang moet je dan periodiek inleggen?
 5. Wil je zelf beleggen of wil je het uitbesteden?

En nu ben jij aan zet! Begin je reis naar financiële onafhankelijkheid en start met periodiek beleggen in ETFs en later ook in (dividend)aandelen en andere soorten beleggingen 😊.

Hopelijk heeft dit kennisartikel je goed geholpen bij de keuze voor wel of niet periodiek beleggen in ETF. Ook hoop ik dat deze tips zullen leiden tot meer succes en meer rendement. Mocht je nog vragen hebben, laat het mij dan zeker weten in een reactie hieronder. Dan kunnen we elkaar verder helpen 😉

Reacties
Categorieën