Simpele Strategie voor Geld Sparen in Huishouden!
Simpele strategie voor meer geld sparen in huishouden
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
01/26/2020
8 min

Simpele Strategie voor Geld Sparen in Huishouden!

01/26/2020
8 min

Geld sparen in huishouden is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet wanneer je een groot gezin hebt. Soms vliegt het geld de deur uit, zonder dat je het in de gaten hebt. Uiteindelijk beland je in een situatie waarin je continue op je bankrekening moet kijken of je wel de volgende rekening kan betalen. Of in het ergste geval zullen de schulden zich opstapelen. Bijgevolg zal je veel financiële stress ervaren wat ten koste gaat van je geluk en levensstijl. Maar hopelijk lees jij dit artikel nog voor deze situatie. Nog voordat je iedere week het huishoudelijke spaarbudget dient te controleren. Nog voordat je überhaupt hoeft na te denken over geld sparen in huishouden. Als jij je nog voor deze situatie bevindt, heb je de mogelijkheid tot financiële onafhankelijkheid bereiken.

In dit artikel ga ik het hebben over een simpele strategie voor meer geld sparen in huishouden. Geld sparen is namelijk niet moeilijk, zolang je er bewust mee bezig bent. Dankzij deze simpele strategie kan je een structureel meer geld sparen in huishouden, zonder dat dit je veel energie gaat kosten. Het is aan afgeleide van mijn kennisartikel over structureel meer inkomen genereren. Dezelfde tactieken dienen we ook toe te passen wanneer we meer geld willen sparen voor het gezin.

Laten we beginnen.

Inkomen vs. uitgaven: hoe gezinnen in financiële stress terecht komen

financiele stress vermijden

Geld sparen in het huishouden is redelijk simpel wanneer je hier bewust mee aan de slag gaat. Om te beginnen hebben we twee elementen nodig, namelijk je (of jullie) maandelijks inkomen en de maandelijkse uitgaven. Bij gezinnen met financiële stress zullen de uitgaven bijna gelijk aan hun inkomen zijn. Stel dat ze 3000 euro per maand verdienen, dan zullen ze daar bijvoorbeeld maandelijks 2500 euro per maand aan uitgeven. Nu denk je wellicht “mooi, dan sparen ze toch 500 euro per maand”, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk altijd onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine, een grote onderhoudsbeurt voor de auto, et cetera. Deze onvoorziene kosten worden zelden meegenomen waardoor er maanden zullen voorkomen met financiële zorgen. Zorgen die onnodig zijn als we een simpele strategie voor geld sparen in het huishouden toepassen.

Om deze simpele strategie te kunnen uitvoeren zal je moeten beginnen met het inzichtelijk maken van alle maandelijkse inkomsten en uitgaven. Neem hiervoor een kostenpost van 10% mee voor onvoorziene kosten. Dit is dan je vangnet. Bekijk dan waar je op uitkomt. Geef jij meer uit dan je verdient? In dat geval moet je drastische maatregelen tot geld besparen nemen. Maar ook als je dit niet hebt, denk dan nog niet dat je zomaar goed zit. Een soort van vuistregel voor wie genoeg geld sparen wilt voor in het huishouden, dient minimaal 20% van het maandelijks inkomen te sparen. Als je dit doet, zal je altijd wel een groot genoeg spaarpotje hebben voor het gezin.

Maar misschien wil je wel meer. Misschien wil je wel rijker worden dan dat je nu bent. En dan heb ik het niet per se over miljonair worden, maar gewoon wat rijker worden dan nu. Zodat je bijvoorbeeld maandelijks niet 500, maar structureel 1500 euro overhoudt om te kunnen sparen. Stel je eens voor wat je hier allemaal mee kunt doen. Het is allemaal mogelijk met een simpele strategie voor geld sparen in huishouden.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Een simpele strategie voor geld sparen in huishouden


Op de afbeelding hierboven zie je de simpele strategie. We hebben hierbij vier elementen waar we rekening mee dienen te houden. De allerbelangrijkste hierbij zijn de maandelijkse uitgaven. In het voorbeeld van hierboven hebben we slechts een maandelijks inkomen van 2400 euro, waarbij de totale maandelijkse uitgaven 1500 euro zijn. Dit is 63% van het totaal. Dit is belangrijk, want de eerste stap naar financiële vrijheid is door je maandelijkse uitgaven zoveel mogelijk te verkleinen, tot aan minimaal 60% van je inkomsten. Het is van essentieel belang dat je dicht bij de 60% blijft.

Bij de 60% blijven vergt discipline en misschien wat concessies. Want let op: echt al je uitgaven zullen onder die 60% vallen. Maar deze discipline geeft je wel de vrijheid om 40% van je inkomen te sparen. De tweede post is dan ook een spaarpot opbouwen, hiervoor kan je zo’n 20% nemen. Uiteraard heeft sparen wel een doel nodig. Van simpelweg een spaarpot opbouwen word je niet gelukkig. Dus, beantwoord voor jezelf de vraag waarvoor je wilt sparen voor later?

Het maximale uit je spaargeld halen: de eerste stap naar financiële onafhankelijkheid

Wat je ook doet, je spaargeld moet je niet op de bank laten staan. Dat heeft geen nut want dan krijg je er geen rente over. De truc is om het maximale uit je vermogen (spaargeld) te halen, door geld voor jou te laten werken in plaats van andersom. Daarom kan je het spaargeld beter op een spaardeposito zetten. Zo zijn er verschillende spaardeposito’s met hoge rentes waardoor je ook je spaargeld kan laten groeien zonder ervoor te hoeven werken. Nu is een spaardeposito de eerste stap in de goede richting.

Een tweede stap is om een deel van je maandelijkse inkomsten te investeren door het aflossen van je hypotheek. Door dit te doen investeer je in je eigen huis, en zullen je maandelijkse uitgaven nog verder dalen. Het positieve hiervan is dat je zowel minder rente aan de hypotheek betaalt, als ook dat je nog meer maandelijkse inkomsten overhoudt.

De derde en nog betere stap is om een groter aandeel van je maandelijkse inkomsten te investeren. Dankzij investeren kan je namelijk hoog rendement halen waardoor je maandelijks extra inkomsten krijgt. Hierdoor kan je weer meer sparen, of juist nog meer beleggen. Je merkt het al: dat is een opwaartse spiraal waarbij je een steeds hoger en hoger inkomen zal hebben. In die situatie is geld sparen voor het huishouden verleden tijd, en zal je nooit meer financiële stress ervaren. Bekijk hieronder een voorbeeld.

Waarom geld investeren de beste weg naar financiële onafhankelijkheid is

strategie geld sparen huishouden

Als je begint met 60% maandelijkse uitgaven, en de rest stopt in sparen, je huis aflossen en beleggen, dan zullen je uitgaven steeds kleiner en kleiner worden. Daarbij zal met name het percentage van beleggen stijgen, omdat je bij beleggen extra inkomsten kan genereren dankzij het rendement. Dit gaat sneller dan je denkt, en is ook de reden dat mensen rijk worden met beleggen. Het mooiste van alles hierbij is dat je niet eens zelf moet weten hoe je kan beleggen. Je kan ook je geld laten beleggen door professionals. Maar ook als je het zelf wilt doen, is het kinderlijk eenvoudig. Zo kan je super simpel beleggen in ETFs, waarbij je eenmalig bijvoorbeeld 1000 euro inlegt en dit voor de komende 15 jaar laat vast staan. Meer over zulke tactieken lees je in dit kennisartikel met onmisbaar aandelen advies.

Nu zeg ik niet dat je een expert in beleggen moet worden. Het doel van dit artikel is meer geld sparen in huishouden. Beleggen is daar slechts een onderdeel van, het gaat echt om alle vier de elementen samen. En daarbij is het zo laag mogelijk houden van je uitgaven de eerste en belangrijkste stap. Beleggen is mijns inziens wel de laatste en belangrijkste stap voor als je structureel meer geld wilt sparen in het huishouden. Beleggen geeft je namelijk de vrijheid van het principe dat “geld maakt geld”. Overigens hoef je er ook niet voor te werken, dat is misschien nog wel het mooiste eraan. Het is werkelijk een bron van passief inkomen. Hierdoor kan iedereen meer welvarend worden, of je nu ondernemer bent of als je wilt rijk worden in loondienst. Voor iedereen gelden dezelfde regels!

Samengevat: vier stappen voor meer geld sparen in huishouden

stappenplan geld sparen huishouden

Onesteptotheworld @ Instagram

Samengevat hebben we de volgende vier stappen:

  1. Maandelijkse uitgaven verminderen tot 60% van ons maandelijkse inkomsten. Doe dit door geld te besparen op de grootste kostenposten. Bij een gemiddeld huishouden is dit meestal door geld besparen op boodschappen, geld besparen op auto en geld besparen op abonnementen. Door deze drie acties kan je eenvoudig honderden euro’s per maand extra geld sparen in huishouden
  2. Bespaar extra geld door het aflossen van je hypotheek. Dit is eigenlijk de grootste kostenpost bij ieder gezin, en behoort tot stap 1. Maar omdat het zo’n belangrijke is, neem ik het mee in dit stappenplan. Door het aflossen van je hypotheek zal je iedere maand meer en meer geld overhouden waardoor je de maandelijkse uitgaven kan reduceren tot onder de 60%!
  3. Spaarbudget aanleggen: zorg ervoor dat je iedere maand circa 15% spaarbudget opbouwt. Laat dit geld niet zomaar op je bankrekening staan, want dan word je armer dankzij de inflatie en/of negatieve rente. In plaats daarvan kan je dit spaarbudget veilig parkeren op een spaardeposito met hoge rente .
  4. De laatste stap is om te starten met beleggen. Je kan het geld laten beleggen, of je kan zelf beleggen. Zo kan je via beleggingsplatform Flatex gratis aandelen aan- en verkopen. Gebruik hiervoor deze aandelen tips. Andere alternatieve zijn door te beleggen in vastgoedfondsen en/of te investeren in particuliere leningen.

Een laatste tip: begin stapje voor stap. Het is een lange weg, maar met de juiste motivatie kan iedereen het halen! Als je specifieke vragen hebt over geld sparen in huishouden, stel ze dan onderaan dit artikel bij de reacties. Volg mij via de nieuwsbrief en Social Media voor meer van dit soort artikels over het bereiken van financiële onafhankelijkheid!

Reacties
Categorieën