Hoe Omgaan met Schulden Aflossen? 5 Stappen & Tips
Hoe Omgaan met Schulden Aflossen? 5 Stappen & Tips
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
07/13/2021
7 min

Hoe Omgaan met Schulden Aflossen? 5 Stappen & Tips

07/13/2021
7 min

Beste Happy Investor, in deze reeks van artikels over omgaan met geld deel ik je nieuwe inzichten omtrent tips, tools en Mindset over slimmer omgaan met geld. In dit artikel gaan we het hebben over hoe omgaan met schulden aflossen. In 5 concrete stappen leer hoe je niet alleen effectief schulden kan aflossen, maar ook hoe je een schuldenvrij bestaan kan opbouwen. Tevens vind je praktische tips om uit de schulden te komen én blijven.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we starten: op naar een schuldenvrij leven!

5 Stappen & Tips Omgaan met Schulden Aflossen

hoe-schulden-aflossen-stappenplan

Dit zijn de 5 stappen voor beter omgaan met geld voor de jongeren:

Omgaan met Schulden Aflossen 1. Inzicht
Omgaan met Schulden Aflossen 2. Overzicht
Omgaan met Schulden Aflossen 3. Plan van Aanpak
Omgaan met Schulden Aflossen 4. Actie
Omgaan met Schulden Aflossen 5. Hoe verder nadat je schuldenvrij bent?

Bij iedere stap zal ik je praktische tips meegeven over wat werkt. Doe er je voordeel mee 😉!

Omgaan met Schulden Aflossen 1. Inzicht

Voordat je actie onderneemt is het goed om te begrijpen hoe je in deze situatie bent belandt. Ik ben niet op de hoogte van jouw persoonlijke situatie, maar jij wel. Alles begint met jezelf, in je dagdagelijkse gedachten. Jouw gedachten leiden tot acties, en op de lange termijn vormt die opeenstapeling van kleine acties tot een bepaald resultaat.

Waarom wil je schuldenvrij zijn? Waar doe je het voor? Herinner jezelf er iedere dag aan.

Stel dat je iedere dag vijf euro spaart. Na één jaar heb je €1825. En na tien jaar €18.250.

Stel dat je besluit om iedere dag tien minuten te gaan hardlopen. Na tien jaar kan je een marathon lopen.

Of wat als je iedere dag één uur besteedt aan het leren van een (nieuw) beroep. Na tien jaar zal je ongekend veel kennis hebben.

De uitdaging is dat je vandaag, en iedere andere dag weer, dezelfde acties herhaalt, terwijl je het resultaat pas over één, vijf of tien jaar ziet.

Als je dit artikel leest heb je waarschijnlijk schulden. Hoe kom je aan deze schulden? Welke dagdagelijkse acties zijn de oorzaak waardoor je schulden hebt opgebouwd?

Omgaan met schulden aflossen begint bij het begrijpen hoe je daarin terecht komt. Dit kan van alles zijn, zoals domme pech, oplichting, of een negatieve omgeving. Hier heb je niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is jijzelf. Wil je uit de schulden komen? Begin met jezelf.

Hoe definieer jij jezelf? Als iemand mét of zonder schulden?

Zie jij jezelf als iemand die schulden heeft? Of geloof je erin dat je meer dan dat bent? Dat je een waardevol persoon bent die meer uit zichzelf kan halen?

Waarom wil je schuldenvrij zijn? Waar doe je het voor? Herinner jezelf iedere dag, zowel tijdens het wakker worden als slapen gaan, waarom je schuldenvrij wilt zijn. Waarom je dit doet. Als je het mij vraagt is dit de eerste stap naar schuldenvrij worden.

Je hebt een krachtige reden nodig om uit de schulden te geraken én te blijven. Dit geeft houvast in de zware tijden 😉.

Omgaan met Schulden Aflossen 2. Overzicht

hoe-omgaan-met-schulden-aflossen

Als je een nieuw toekomstbeeld voor jezelf hebt gedefinieerd, wordt het tijd om daaraan te werken. Dit begint het omarmen van de realiteit. De tweede stap voor omgaan met schulden aflossen is om overzicht te creëren. Dit doe je aan de hand van deze acties:

  • Stel een lijst op van alle schulden
  • Verzamel alle aanmaningsbrieven en leg deze op datum
  • Leg eventuele afbetalingsafspraken op een rijtje
  • Pak een pen, papier en een agenda
  • Maak inzichten hoeveel geld je maandelijks overhoudt

De laatste stap betekent dat je moet kijken hoeveel je jaarlijks verdient, en wat je jaarlijkse uitgaven zijn. Dit laatste vergt meer werk. Begin door het optellen van alle vaste maandelijkse lasten. Bereken vervolgens de totale som aan jaarlijkse uitgaven (sommige kosten betaal je eens per kwartaal, half jaar of jaar). Deel nu alles door twaalf (maanden), en je hebt de maandelijkse uitgaven. Zet dit tegenover je maandelijkse inkomsten, en je weet hoeveel je maandelijks overhoudt.

Een voorbeeld hiervoor lees je in dit artikel over geld besparen.

Omgaan met Schulden Aflossen 3. Plan van Aanpak

omgaan-met-schulden-aflossen

Begin door het optellen van de totale schulden. Nu, laat je erdoor niet ontmoedigen. Je kan eruit komen, je kan schuldenvrij worden. Het heeft enkel wat tijd nodig en je zal ervoor moeten werken, maar het is mogelijk.

Vanuit de totale schulden zal je eerst prioriteiten moeten stellen. Dit doe je door te kijken naar de aanmaningsbrieven en afbetalingsafspraken. Welke schuldeisers moet je het eerste aflossen, en hoeveel heb je hiervoor nodig?

Bij stap 2 heb je berekend hoeveel je maandelijks kan sparen. Nu is het een kwestie om te berekenen hoe snel je de schulden met prioriteit kan aflossen.

Los je schulden af op basis van prioriteit

Voorbeeldje: stel je kan maandelijks €200 sparen. Over drie maanden staat de eerste aanmaning voor €500. Na drie maanden kan je de eerste aanmaning aflossen en dus ben je goed op weg. Je houdt zelfs €100 over. Geef dit niet uit, maar spaar dit. Als je zelf slecht bent in sparen, geef het dan aan iemand die je kan vertrouwen om je spaargeld voor jou te bewaren.

Blijf dit proces herhalen. Als je merkt dat je geld te kort komt om een aanmaning af te lossen, dan zal je actie moeten ondernemen om meer geld te sparen. Lees hier meer over effectief geld sparen.

Een laatste tip: informeer je schuldeisers dat je plan van aanpak hebt gemaakt en eraan werkt. Geef aan wanneer je de schulden kan aflossen. Dit geeft niet alleen een stok achter de deur, maar wekt ook sympathie op bij de schuldeisers. Vergeet niet dat dit ook “maar” mensen zijn. Ik denk niet dat iemand voor haar plezier aanmaningen verstuurt.

Omgaan met Schulden Aflossen 4. Actie

Je hebt de voorbereidingen getroffen en bent klaar voor het omgaan met schulden aflossen. Nu is het een kwestie van actie. Blijf consequent maandelijks sparen en los je schulden op prioriteit af. In het begin zal dit aanvoelen als “leven van maand tot maand”, maar voordat je het weet is er licht aan het einde van de tunnel.

Als je het mij vraagt blijft het hier niet bij.

Kijk, ik ben geen “schuldenspecialist” of iets dergelijks. En ik ben al helemaal niet op de hoogte van jouw persoonlijke situatie en hoe jij bent als mens. Wat ik je wel kan vertellen is hoe ik het zie, en als ik ergens goed in ben dan is het wel in slim omgaan met geld.

Persoonlijk vind ik dat je alles op alles moet zetten om zo snel mogelijk uit de schulden te komen. Dit kunnen ook rigoureuze stappen zijn, zoals het verlaten van een giftige omgeving (of vrienden). Aan de andere kant moet je jezelf eens diep in de ogen kijken. Wil je in deze sh*t zitten? Of ben je méér dan iemand die schulden heeft? Stel een hogere standaard voor jezelf, want dat ben je ook waard.

Wees eerlijk naar jezelf: geef je het maximale om uit de schulden te geraken?

Vervolgens moet je ook eerlijk naar jezelf zijn. Haal je het maximale uit jezelf? Je kan altijd harder werken. Het weekend, de avonden, je moet doen wat nodig is om snel schuldenvrij te worden.

Zodra je uit de schulden bent, is het belangrijk om de focus te blijven houden op hoe je een hoger inkomen genereren kan. Vervolgens heb je de discipline nodig om dit geld niet uit te geven, maar juist te investeren. Door geld te investeren kan je er meer geld door maken.

Dit is een totaal andere Geld Mindset dan je nu wellicht hebt. Als je echter serieuze stappen wilt maken, dan help ik je daar graag bij verder!

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Omgaan met Schulden Aflossen 5. Hoe verder nadat je schuldenvrij bent?

Weet je wat het is. Ik vind het leuk om hierover te schrijven en jou werkelijk te helpen met je doel. Ik hoef je niet als klant te hebben, ik schrijf belangeloos. En dus wil ik je ook eerlijk tegen je. Het is mijn mening dat je alles eraan moet doen om je doel te bereiken. Je hebt nu schulden en je wilt ervan af. Geef dan de volle 100%. En dat betekent ook kritisch naar jezelf kijken. Stop met smoesjes, disciplineer jezelf en geef iedere dag het maximale.

Je hebt een onontdekt potentieel. Je kan veel meer dan je denkt. Zorg ervoor dat je dit ontdekt in het leven voordat het te laat is.

Misschien kan je het nu nog niet voorstellen. Maar beeld je eens een situatie in waarin je niet alleen schuldenvrij bent, maar ook een aangename financiële ruimte hebt.

Dit kan je bereiken op een soortgelijke manier als je schulden aflossen. Dit is de volgende stap, zodra je schuldenvrij bent. Ditmaal hoeven we geen schulden aflossen, maar gaan we geld sparen voor de toekomst.

Om dit te doen beginnen we met het aanleggen van een noodfonds. Probeer zo’n €5000 euro te sparen en zet dit opzij voor noodgevallen. Zodra dit is gelukt is het tijd voor de volgende (grote) ontwikkeling.

Nu zijn we misschien wel een paar jaar verder en is de volgende stap om te blijven sparen. We zijn schuldenvrij en hebben een noodfonds. Wat nu we kunnen doen is ons geld investeren. Op die manier kan je geld voor je laten werken, zodat het 24/7 voor jou geld verdient.

Het is een grote (mentale) stap om van schulden aflossen over te gaan naar geld investeren. Ik hoop dat je dankzij dit stappenplan beter kan omgaan met schulden aflossen. En ik hoop dat je een nieuw inzicht hebt gegeven over hoe je zelfs schuldenvrij kan zijn én meer financiële ruimte hebben. Op mijn website vind je veel artikels om je te helpen naar financiële vrijheid. Doe er je voordeel mee 😉.

Heb je vragen/opmerkingen? Stel ze graag in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën