Slim Omgaan met Geld: Beste Tips [2023] Happy Investors
Slim Omgaan met Geld: Beste Tips 2021 voor Rijker Leven!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
05/17/2019
7 min

Slim Omgaan met Geld: Beste Tips [2023] Rijker Leven!

05/17/2019
7 min

Beste Happy Investor, slim omgaan met geld is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. En dat is jammer, omdat iedereen het kan aanleren. Sinds het eerste schrijven van dit artikel heb ik weer veel geleerd. Nu, vele jaren later, heb ik een nieuwe update geschreven over slim omgaan met geld in 2023. De essentie van het artikel blijft behouden, maar met meer praktische tips over wat écht werkt bij slimme financiële keuzes maken.

Uiteindelijk wil je slim omgaan met geld omdat je rijker wilt worden (hoe je het ook went of keert). Hoe je dit doet, leer je in dit artikel.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

De drie voorwaarden om slimmer om te gaan met geld

slim omgaan met geld tips

Slimmer omgaan met geld is voornamelijk gedrag. En iedereen kan gedrag aanleren. Een leuk en goed boek over de voorwaarden voor gedragsverandering staan beschreven in het boek genaamd De Ladder, van Ben Tiggelaar. Het is een beknopt doch waardevol boekje, en de essentie ervan zullen we hieronder als leidraad nemen.

De drie voorwaarden voor gedragsverandering zijn:

  1. Motivatie – je moet het willen
  2. Kennis en kunde – je moet het kunnen
  3. Omgeving – de omgeving moet jouw nieuwe gedrag ondersteunen, en niet tegenwerken.

Om verstandig met geld om te gaan en hier potentieel financiële vrijheid door bereiken, kan je deze drie voorwaarden gebruiken om je eigen gedrag te veranderen. Persoonlijk vind ik de eerste voorwaarden over motivatie het meest belangrijk. Want, zo geloof ik althans, zolang je iets echt graag wilt en erin gelooft, dan is het een kwestie van tijd alvorens je jouw doel bereikt. Anderzijds kan je ook kritisch naar de omgeving kijken.

Heb je een stimulerende en positieve omgeving die jou helpt in zowel financieel aspect maar ook voldoening, liefde en vertrouwen geeft?

Hieronder gaan we de drie voorwaarden verder uitwerken!

1. Slim Omgaan met Geld (2023): Motivatie én Geloof

De eerste voorwaarden van motivatie valt onder Mindset. Mindset houdt in hoe je gedachtenpatroon is, en hoe je in het leven staat. Heb jij een mindset om altijd maar meer te groeien? Dan zal je ongetwijfeld hogere doelen stellen en jezelf pushen (“stretchen”). Iedereen kan slim omgaan met geld. Ook jij. Het is slechts een kwestie van je Mindset trainen.

Dit zijn concrete tips om toe te passen voor slimmer omgaan met geld:

  1. Wees tevreden met wat je hebt én stel financiële doelen om maandelijks meer te verdienen – hecht minder waarde aan materialisme, en meer aan het nastreven van persoonlijke doelen. Zoek naar voldoening in je werk en probeer de lat hoger te leggen. Als je dit jarenlang doet, zal je meer geld verdienen.
  2. Leer jezelf een Geld Mindset aan – zie geld als een middel om voor jou te werken. Slimmer omgaan met geld doe je door geld te investeren en rendement-op-rendement het werk te laten doen.
  3. Tijd = geld – dit is een ander voorbeeld van slimmer omgaan met geld. Tijd is veel meer waardevol dan geld. Het doel is (voor mij persoonlijk) niet om miljonair te worden. Het doel voor mij is om te genieten van het leven. Slim omgaan met geld is door geld in te ruilen voor tijd. Dat is slim omgaan met het leven. En wil je toch een meer praktisch voorbeeld? Denk dan eens aan het voorbeeld over benzine of diesel tanken. Tanken aan de snelweg is duur, maar soms is dit veel sneller waardoor je twintig minuten tijd bespaart dan wanneer je moet omrijden naar een goedkoper tankstation. Laten we zeggen dat je bij het goedkopere tankstation 5 euro bespaart. In twintig minuten kan je meer dan 5 euro verdienen, dus tanken bij een goedkoop tankstation is niet altijd de beste keuze.
  4. Geloof erin dat ook voor jou een leven met financiële vrijheid mogelijk is. Alles begint met geloof. Geloof erin dat ook jij slimmer kan omgaan met geld. Want als je ergens niet in gelooft, is het moeilijk om er 100% inzet voor te geven. Waar een wil is, is een weg.

De juiste motivatie aanwakkeren is belangrijk. Toch kan dit ook vanzelf gaan zodra je meer successen boekt. Deze successen kan je boeken door klein te beginnen met geld voor jou te laten werken.

Hieronder geef ik je mijn meest waardevolle tip die jouw leven gaat veranderen.

2. Slim Omgaan met Geld (2023): Kennis en Kunde

De tweede voorwaarde om slimmer om te gaan met geld is dat je het moet kunnen. Goede financiële keuzes kan je alleen maken op basis van de juiste kennis en kunde.

Door geld te begrijpen kan je er slimmer mee omgaan

Let op! als je iets van dit artikel moet willen onthouden is het dit: laat geld voor je werken!

Je kan allerlei slimme financiële keuzes maken in het leven. Maar zolang je blijft vechten tegen schulden zal je altijd in een penibele situatie blijven! Vertrouw op mijn woorden en jarenlange ervaring omtrent financiële vrijheid bereiken. De beste tip voor slim omgaan met geld is door zoveel mogelijk te investeren.

Laat geld voor je werken en geniet van financiële vrijheid

Ja, natuurlijk kent beleggen risico’s. Het is daarom noodzaak om in jezelf te investeren en te leren hoe je succesvol kan beleggen.

Stel dat je vanaf NU iedere maand 400 euro investeert tegen 8% rendement. Na dertig jaar heb je 540.000 euro (excl. inflatie en belasting).

Op de Happy Investors Community streven we naar 10 tot 14% rendement kan halen. Na dertig jaar heb je 1.7 miljoen (excl. inflatie en belasting).

Dit is waarom geld beleggen zo kracht is. Op de lange termijn kan je enorme welvaart verkrijgen door rendement voor jou te laten werken. Dit is hoe ik op 29-jarige leeftijd reeds financieel vrij ben, en voor mijn 40ste zal ik met pensioen kunnen gaan (niet dat ik dat wil). En natuurlijk doen ook alle rijke mensen dit. Zij laten geld voor hen werken.

Ook als je het niet zelf wilt doen, is er nog steeds een mogelijkheid. Zo kan je jouw geld laten beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in de beste vastgoedfondsen. Een andere mogelijkheid is om het te laten beheren door professionele beleggingsplatformen. Kosten zijn hoger waardoor rendement op 4 - 6% uitkomt. Met zelf beleggen kan je meer rendement halen, maar het vergt wel iets meer inzet.

Dit is het dubbel en dwars waard!

Kortom, wil je slim omgaan met geld? Laat geld voor je werken!

Slim omgaan met geld door controle over je emoties

Emoties. Het is wat ons menselijk maakt, en daar ligt de valkuil wanneer het gaat om slim omgaan met geld. Emoties kunnen sturend zijn, en daarmee leidend. Laat jij jezelf sturen door je emoties, of behoud je er controle over? Dit laatste heeft in de context van geld enkele grote voordelen.

Emoties worden namelijk beïnvloed door enkele psychologische en sociale factoren. Hierbij moet je denken aan sociale druk, de behoefte aan een goed zelfbeeld en zelfrespect. Helaas zijn er mensen, en gelukkig niet iedereen, die of de sociale druk niet aankunnen, of wel een verkeerd zelfbeeld hebben en dit proberen te compenseren met materiele bezittingen. Een concreet voorbeeld is de situatie waarbij al jouw vrienden (of gezinsleden) het helemaal voor elkaar lijken te hebben.

Hebben al jouw vrienden dure auto’s, en gaan ze veel stappen? Dan kan het zomaar zijn dat je de behoefte gaat krijgen om ook een dure auto te krijgen, en om ook veel uitstapjes te maken. Want ja, je mag niet achterblijven toch?

Maar wat zijn de gevolgen wanneer we kijken naar de context van geld. Het eerste gevolg is heel simpel: je geeft meer geld uit. Bijgevolg neemt je kapitaal af en kan je vervolgens ook nog eens minder sparen door toenemende vaste lasten (een dure auto heeft hogere vaste lasten).

Wanneer je toegeeft aan de sociale en emotionele druk om geld uit te geven, zodat je niet “buiten de boot” valt, heeft als gevolg dat je armer wordt. Een dure auto is de slechtste investering. Uitstapjes zijn erg leuk, maar zijn ook geen investering (behalve dan in je sociale relaties, wat veel waard is). Je kan toch ook gezellig samen uiteten in een minder duur restaurant?

Je wordt armer. Je houdt minder geld over om voor jezelf te laten werken. Om te investeren. Geld maakt geld. Wil jij slimmer omgaan met geld? Behoud dan je emoties onder controle en blijf werken aan jouw doel voor meer financiële ruimte of zelfs financiële vrijheid.

Het investeren van geld is veruit de beste en belangrijkste manier om dit te bereiken.

vastgoed beleggen met weinig geld

Reken jezelf arm

Is de bovenstaande zin tegenstrijdig met mijn betoog van hierboven. Wat denk jij? Het antwoord: Nee. Want de valkuil bij het hebben van veel geld is dat je eerder geneigd bent om het uit te geven. Voorbeeldje: welke persoon zou volgens jou eerder geneigd zijn om geld uit te geven? Persoon A met 100.000 euro op zijn bankrekening, of persoon B met 500 euro op zijn bankrekening?

Dat is dus een valkuil. Wanneer jij steeds slimmer omgaat met geld zal je meer geld hebben. Maar wanneer je steeds meer geld krijgt, wordt de neiging om het uit te geven alsmaar groter. Immers, je hebt er toch genoeg van. De oplossing? Reken jezelf arm.

Reken jezelf arm door direct je maandelijks inkomen vast te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld een automatische maandelijkse overboeking van je bankrekening naar een beleggingsaccount. Of kies een andere vorm van investering waarbij je geld voor een ruimere tijd vast staat. Zo kan je niet eens in de verleiding komen om het uit te geven. Het voordeel? Je geeft niet onnodig geld uit, terwijl de investeringen leiden tot bijkomende verdiensten (het passief inkomen waar ik het eerder over had).

Door jezelf arm te rekenen ben je dus eigenlijk jezelf als eerste aan het uitbetalen. Dat is ook een van de 5 adviezen uit het geniale boek Rich Dad, Poor Dad. Lees zeker eens dit boek wanneer je beter wilt begrijpen hoe geld werkt en hoe je geld voor jezelf kan laten werken. Ik heb het zelf ook gelezen, en het heeft mijn mindset beslist veranderd waardoor ik eerder mijn doel tot financiële vrijheid zal bereiken.

Daarnaast is het belangrijk dat je per direct begint. Zo kan je een gratis account aanmaken bij DEGIRO. Ik beleg zelf al vele jaren via dit platform net als miljoenen anderen. Lees hier meer over mijn ervaringen met DEGIRO beleggen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe je met keuzes maken in uitgaven slimmer om kan gaan met geld

tips voor slim omgaan met geld

Een andere manier om meer geld te besparen is door kritisch naar je uitgaven te

Reacties
Categorieën