Hoe kan ik slim rijk worden? Dit is hoe en jij kan het ook
Hoe kan ik slim rijk worden? Dit is hoe en jij kan het ook
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
03/20/2021
6 min

Hoe kan ik slim rijk worden? Dit is hoe en jij kan het ook

03/20/2021
6 min

Beste Happy Investor, hoe kan ik slim rijk worden? Opvallend is dat deze vraag niet al te vaak wordt gesteld. Men stelt mij eerder de vraag ‘hoe kan ik snel rijk worden?’. Dit is een essentieel verschil, omdat snel rijk worden moeilijk is terwijl slim rijk worden bijzonder eenvoudig is. Het grote voordeel bij slim rijk worden is dat letterlijk iedereen het kan. Het nadeel is dat je er wel geduld voor moet hebben. Maar als je dit hebt, kan je haast verzekeren dat ook jij rijker zal worden op de lange termijn.

In dit artikel leer je hoe.

Inhoudsopgave:

Slim rijk worden is een kwestie van discipline en geduld
De strijd tussen de lange termijn en vandaag
Drie stappen voor slim rijk worden

Slim rijk worden is een kwestie van discipline en geduld

hoe-word-ik-slim-rijk

Slim rijk worden is niets meer dan een kwestie van discipline en geduld. Het begint met discipline. Hieronder leg ik het meer in detail uit, maar kort samengevat moet je zoveel mogelijk geld sparen om te kunnen investeren. Dit geld investeer je niet zomaar. Dit doe je door te beleggen met weinig risico, zodat je een hoge mate van zekerheid hebt op toename van je geld. Dit betekent dat je de discipline moet hebben om niet alleen zoveel mogelijk te sparen. Ook zal je de discipline moeten hebben om al dit geld te investeren tegen laag risico beleggingen die een gemiddeld jaarlijks rendement van tussen de 6 – 10% opleveren. Discipline is moeilijk en zwaar. Maar het geeft je de vrijheid en zorgt voor slim rijk worden zonder gekke dingen te hoeven doen.

De discipline van hierboven leg ik zo direct in meer detail uit. Wat van groot belang is, is dat slim rijk worden inhoudt dat je discipline moet combineren met geduld. Hoe langer je het kan volhouden om zoveel mogelijk te sparen en dat tegen laag risico te investeren, hoe rijker je wordt.

In zowel essentie als in realiteit is slim rijk worden bijzonder simpel.

Waarom lukt het veel mensen niet? Het antwoord is simpel. Zij hebben niet de discipline, niet het geduld en/of niet de juiste kennis. Ik kan je alleen helpen met dit laatste. Het weerstaan van je emotionele behoeften is iets wat alleen jij kan controleren. Uiteraard zijn hier manieren voor om jezelf te helpen, zoals bijvoorbeeld het stellen van concrete doelen (op mijn website vind je hier een goed artikel over).

Het is de emotie die ervoor zorgt dat veel mensen niet (slim) rijk worden. Discipline en geduld zijn een sterk wapen, maar het gevaar schuilt in de dagelijkse gang van zaken.

goedkoop-aandelen-beleggen

De strijd tussen de lange termijn en vandaag

hoe-kan-ik-slim-rijk-worden

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik rijk zou worden. Op mijn 23ste maakte ik er concreet actie. Nu, amper 6 jaar later, heb ik de juiste mate van kennis en geld om mij nooit meer financiële zorgen te maken. Sterker nog, ik zal kunnen stoppen met werken ergens rond mijn 35ste. Niet dat ik dat ga doen, immers heeft de mens voldoening en zingeving nodig, maar het zou kunnen. Dat is de luxe die je krijgt na vele jaren van keiharde discipline en geduld. (Als je wilt leren van mijn ervaring, kijk dan eens op de Happy Investors Community).

Is het makkelijk? Nee. Totaal niet zelfs.

Wat ik persoonlijk het moeilijkste vind aan mijn reis naar financiële onafhankelijkheid, is de dagelijkse voortgang. Als je per dag gaat leven, lijkt het allemaal enorm traag te gaan. Zo is het een gezegde dat men overschat wat zij kunnen bereiken binnen een jaar, en dat zij onderschatten wat zij kunnen bereiken binnen tien jaar. Slim rijk worden werkt net zo.

Uit ervaring kan ik je het advies geven dat je een lange termijn doel moet stellen. Wees heel ambitieus en stel een hoog doel voor over tien, twintig en zelfs dertig jaar. Vervolgens ligt de sleutel tot succes om je hier iedere dag naar toe te werken. Stel jezelf de vraag ‘wat moet ik vandaag doen om dichter tot mijn doel te komen?’. Behoud de discipline om dit te doen. Iedere dag weer. Wordt iedere dag iets beter dan de dag ervoor, en je komt dichterbij je doel.

Dit is zwaar. Iedere dag werken aan een doel dat je pas over tien of twintig jaar zal bereiken. Er zijn maar weinig mensen die zowel de discipline als het geduld hiervoor hebben. Maar als jij dit hebt, en je bezit ook de juiste Geld Mindset, dan zal je op de lange termijn heel rijk worden.

Drie stappen voor slim rijk worden

In essentie is slim rijk worden heel eenvoudig. Er zijn drie grote acties die je moet nemen, namelijk:

  1. Korte termijn actie 1: zoveel mogelijk geld besparen per maand
  2. Korte termijn actie 2: volledige focus op zoveel mogelijk geld verdienen
  3. Lange termijn actie 3: je maandelijkse spaargeld beleggen in lange termijn investeringen

Zoveel mogelijk geld besparen

De eerste stap naar slim rijk worden is door op korte termijn zoveel mogelijk geld te besparen op vaste lasten. Hoe lager jouw vaste lasten, hoe meer geld je kan sparen als inleg tot beleggen. Maar hoe doe je dit? Mijn advies uit jarenlange persoonlijke ervaring is om het 80/20-principe toe te passen. Dit komt neer op dat 80% van jouw vaste lasten voortkomen uit slechts 20% van de kosten. Door je aandacht te leggen op deze 20% grootste kosten, en daar op te besparen, zal je 80% van het resultaat bereiken.

De grootste kosten zitten meestal in een huis en een auto. Als jij je emotie onder controle kan houden door het niet-aankopen van een duur huis en een dure auto, kan je het meeste geld besparen. Wanneer ik voor de keuze sta om iets duurs te kopen, stel ik mijzelf de vraag ‘heb ik dit nu echt nodig?’. Voegt deze aankoop echt veel waarde toe aan mijn leven? Vaak is het antwoord nee.

Een andere slimme tactiek die je kan toepassen is om de aankoop om te rekenen naar hoeveel uur je ervoor moet werken. Stel je verdient 10 euro per uur en je wilt iets kopen van 500 euro. Stel jezelf dan de vraag of je er echt bereidt toe bent om 50 uur te werken om dat product te kopen. Vaak is het antwoord nee.

Zorg wel dat het leuk blijft. Rijk worden is een marathon. En die zijn vaak lang. Dus hoe leuker de rit, hoe waarschijnlijker er het is dat je het volhoudt. Ook moet geld besparen niet de overhand krijgen op jouw leven. Plezier staat centraal. Geniet nu met mate, leg zoveel mogelijk geld opzij om te investeren, en geniet maximaal in de toekomst. Ook dit is slim rijk worden 😉.

Volledige focus op zoveel mogelijk geld verdienen

De tweede stap naar slim rijk worden is in mijn optiek makkelijker en ook veel leuker. Het is goed om kritisch naar je uitgaven te kijken en je vaste lasten te reduceren. Maar blijf daarin niet hangen. Verschuif daarna je aandacht en leg de focus op zoveel mogelijk geld verdienen.

De makkelijkste stap om dit op korte termijn te doen is een focus hebben op inkomen verhogen. Dit kan door promoties en door activiteiten te ondernemen die geld opleveren. Op mijn website vind je vele artikels over hoe je het beste je inkomen kan verhogen. Maak daar gebruik van 😉.

Let op: inkomen verhogen betekent wel dat je in ieder geval de eerste jaren harder moet werken. Je werkt nu wat harder, om daar vervolgens maximaal van te kunnen genieten.

Je inkomen verhogen is nodig opdat je meer geld kan sparen. Dankzij zowel het geld besparen als extra geld verdienen kan je nu maandelijks een groter bedrag opzij zetten. De truc is om nu dit geld te beleggen in lange termijn investeringen die een positief rendement opleveren.

Maandelijks spaargeld beleggen in lange termijn investeringen

De laatste en beste stap naar slim rijk worden is om te beginnen met beleggen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Op mijn website vind je vele kennisartikels over hoe je een eerste start kan maken met beleggen.

Mijn beste advies die ik je kan geven is om per direct te starten met een kleine maandelijkse inleg in verschillende veilige ETFs. Kies voor maximale spreiding in zowel het aantal verschillende aandelen, sectoren en geografische gebieden. Blijf hier consequent geld in stoppen, iedere maand weer. En op de lange termijn zal je hoogstwaarschijnlijk een mooi positief rendement hebben.

Ik beleg zelf al vanaf mijn 23ste. Nu vele jaren later help ik anderen met succesvol lange termijn beleggen middels coaching en online cursus beleggen voor beginners. Met mijn vele jaren ervaring ben ik in staat om een hoger rendement dan het marktgemiddelde te behalen. Op de lange termijn levert dat tienduizenden tot honderdduizenden euro’s extra op. Als je hier interesse hebt kan je eens een kijkje nemen op de Happy Investors Community.

Let op: uit ervaring weet ik dat hoe meer geld je hebt, hoe minder belangrijk het voor je is. Wel is het zo dat geld gelukkiger maakt (tot op een zekere hoogte). Het geeft je meer vrijheid en meer rust, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Op die wijze kan je geld voor jou laten werken in plaats van andersom. Want zeg nu zelf, wil jij je leven laten controleren door geld of ga je er nu echt iets aan doen? Werk aan je financiële vrijheid op weg naar een beter en gelukkiger leven!

vastgoed beleggen met weinig geld

Reacties
Categorieën