Rijk worden door sparen: Fuel Your Growth strategie!
Rijk worden door sparen: Fuel Your Growth strategie!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
03/25/2020
13 min

Rijk worden door sparen: Fuel Your Growth strategie!

03/25/2020
13 min

Het doet pijn om te zien dat sommige mensen zweren bij rijk worden door sparen. In dialogen om hen te helpen met zijn of haar financiële doelen, lijken ze het sparen maar niet los te kunnen laten. Ik probeer ze uit te leggen dat er een betere manier is. Een manier waarbij sparen een onderdeel is, maar dan in de vorm van een hefboom en niet als primaire bron tot rijker worden. Vaak begint het kwartje te vallen wanneer we het hebben over wie er wel rijk wordt met hun spaargeld.

Zo is Jonathan (dit is niet zijn echte naam) een voorbeeld. Hij had zo’n 70.000 euro aan spaargeld op een normale bankrekening staan. Zijn jaarlijkse rente was maar liefst 0,3 procent! Toen ik Jonathan uitlegde dat de banken zijn spaargeld gebruiken voor investeringen in obligaties, en hiervoor 3 – 4% rendement krijgen, was hij vrij verbaast. Na een duidelijke uitleg werd het hem duidelijk. Inmiddels is hij overgestapt op mijn strategie voor rijk worden door sparen. Deze strategie noem ik Fuel Your Growth (zo werd ooit eens een project genoemd waaraan ik deelnam).

In dit kennisartikel gaan we het hebben over een werkbare strategie voor rijk worden door sparen. Deze strategie kan iedereen toepassen, en is vanaf ieder budget toepasselijk.

Laten we doorgaan.

Een ongebruikelijke belofte over rijk worden door sparen

Ik ga je iets beloven, een garantie geven. Dit is vrij ongewoon, want ik heb een hekel aan beloftes maken. Maar het is nodig om de reden van deze strategie te begrijpen. Dit is de waarom: waarom zou je deze strategie willen toepassen? De belofte is dit: dankzij de Fuel Your Growth-strategie zal jij rijk worden door sparen.

Mijn definitie voor rijk worden is om iedere maand 2.000 euro op je bankrekening te krijgen zonder hiervoor te hoeven werken. Dan heb ik het over absoluut 100% niks doen. Ben je het ermee eens dat dit financiële rijkdom is? Als je meer wilt, is dat ook mogelijk. Maar voor niks komt de zon op.

De belofte van hierboven kan alleen jij waarmaken. Je moet er echt vol voor gaan en het 100% willen. Anders houdt het op. Er is alleen geen reden om nu al te stoppen. Want de sleutel tot rijk worden door sparen is vrij simpel. Het enige wat je hoeft te doen is:

 • Spaar iedere maand 1.000 euro voor de komende 15 jaar; of als je meer tijd hebt
 • Spaar iedere maand 500 euro voor de komende 22 jaar.

Door alleen dit iedere maand te sparen ben je er nog niet. Het vergt een strategie om met behulp van het bovenstaande spaargeld rijk te worden. Dit is de strategie van Fuel Your Growth.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Fuel Your Growth: een strategie voor rijk worden door sparen

Om deze strategie simpel uit te leggen, is de essentie te omschrijven als “het dak repareren wanneer de zon schijnt”. Met andere woorden: je gaat je voorbereiden op zwaardere tijden, juist op de momenten wanneer het heel goed gaat. Ironisch genoeg doet 95% van de mens het omgekeerde. Juist wanneer het financieel goed gaat, geven ze (veel) meer geld uit. Dat is niet erg, het is zeer menselijk. Als je voor je gevoel heel veel geld hebt, dan word je minder kritisch en geef je het sneller uit. Zo simpel is het.

Ik daag je uit om het omgekeerde te doen: juist wanneer het financieel goed gaat, challenge ik je om zoveel mogelijk te sparen. Het enige wat we nodig hebben is 1.000 euro per maand voor de komende 15 jaar.

Juist in tijden van welvaart is het noodzaak om je voor te bereiden op de toekomst. In strategische oorlogvoering kunnen we dit omschrijven als: jezelf voorbereiden op oorlog in tijden van vrede. Om deze analogie door te zetten in de strategie van Fuel Your Growth, zullen we 6 simpele stappen doorlopen voor rijk worden door sparen:

 1. Wat gaan we veroveren in deze oorlog?
 2. Orde scheppen en de beste soldaten selecteren
 3. Investeren in de basis
 4. Blijf de basis voeden totdat het zelfvoorzienend is
 5. Hergroepeer, schep orde in voorbereiding tot de finale veldslag
 6. De overwinning

De overwinning is in dit geval dat we financieel onafhankelijk zijn geworden. Het middel hierbij is rijk worden door sparen. Maak je geen zorgen als je geen feeling hebt met deze analogie. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen wat je kan doen om het doel te bereiken.

1. De stip op de horizon: wat ga je veroveren?

rijk worden door sparen

Alvorens je ergens begint, zal je moeten weten wat het doel is. Dit is de eindbestemming, die richting geeft en ook een duidelijk einde. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je weet wanneer je succesvol bent. In dit geval zal je voor jezelf een doel willen stellen over hoeveel rijker je wilt worden dankzij sparen. Hoeveel geld wil je nu precies hebben? Hierboven gaf ik al aan dat we iedere maand slechts 1.000 euro hoeven te sparen voor de komende 15 jaar. Dat is genoeg om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Maar wellicht heb je meer nodig. Of hopelijk minder, zodat je doel sneller bereikt is.

Het doel geeft ook zingeving. Als je heel duidelijk voor beeld hebt wat je wilt bereiken, weet je ook de waarom. De waarom is cruciaal voor motivatie en het doorzetten. Dit is waar je het voor doet. En geloof mij, de reis is lang en zal niet altijd even gemakkelijk zijn. Rijk worden door sparen vergt serieuze discipline (tenzij je gewoon bakken met geld verdient, waar ik later nog op terugkom).

Dit is wat je kan doen: definieer een duidelijk financieel bedrag wat in jou ogen genoeg is om rijk te zijn. Bepaal nu in hoeveel jaar je dit wilt behalen. Deel het bedrag door het aantal jaren, en bekijk vervolgens hoeveel dit per maand is. Dit zou je maandelijks moeten sparen.

Je merkt wel dat als je bijvoorbeeld 300.000 euro wilt behalen binnen 15 jaar. Dat je hiervoor 20.000 per jaar moet sparen. Per maand is dit zo’n 1.666 euro. Dat is een hoop geld. Maar je hebt opgelet, en dus weet je dat ik hierboven aangaf dat we slechts 1.000 euro per maand nodig zullen hebben. Dit komt omdat sparen slechts het begin is van de Fuel Your Growth-strategie!

goedkoop-aandelen-beleggen

2. Schep orde, selecteer de beste soldaten

Om vooruitgang te boeken zal je het kaf van het koren moeten scheiden. We zullen moeten investeren in onze beste soldaten, en de rest laten gaan. Wanneer we dit vertalen naar rijk worden door sparen, betekent dit het inzichtelijk maken van onze financiën en hierin keuzes maken. Om het kaf van het koren te scheiden, zullen we alle waardeloze, geld verspillende uitgaven moeten elimineren. Om dit te kunnen doen zal je eerst voor jezelf moeten bepalen wat nu echt waardevol is. Welke uitgaven heb je nu echt nodig? Zo is het bijvoorbeeld waardevol om geld uit te geven aan familie activiteiten, of aan een sportabonnement. Maar is die dure auto nu echt zo waardevol? Of die ontelbare abonnementen op Netflix, Disney+, Ziggo Sport, enzovoorts?

Om de beste soldaten te selecteren, zullen we keihard moeten bezuinigen op de rest. Ja, dat is serieus. Niemand heeft gezegd dat rijk worden door sparen eenvoudig is. Dit vergt serieuze motivatie en discipline. Niettemin heb ik wel een tip om het je makkelijker te maken: focus je op het 80/20-principe. Dit betekent dat 20% van je uitgaven zo’n 80% van je maandelijkse uitgaven vertegenwoordigen. Als je bezuinigd in die 20%, zal je grote resultaten op zeer korte termijn boeken. Hoe je dit kan doen, lees je in dit uitgebreide artikel over geld besparen.

Wanneer je bovenstaande hebt uitgevoerd, is het tijd voor de volgende stap. Dit is de allerbelangrijkste stap en vergt ook een andere manier van denken. Het vergt een Geld Mindset waarbij je begrijpt dat je door simpelweg sparen niet zomaar rijk kan worden. Er is een veel makkelijkere weg, namelijk die van spaargeld investeren. Laat de troepen (spaargeld) voor jou werken. Laat hun het werk doen!

3. Investeer in de basis, laat de troepen voor je werken

rijk worden door sparen tips

Investeren in de basis is de allerbelangrijkste stap van de Fuel Your Growth-strategie voor rijk worden door sparen. Deze stap behelst in essentie dat je het maandelijkse spaarbedrag van 1.000 euro gaat investeren in troepen. Dit zijn troepen die voor jou het zware werk doen. Deze troepen staan symbool voor slimme investeringen, waarbij je op een relatief veilige manier een mooi rendement of dividend kan krijgen voor extra vermogen opbouwen.

Door het structureel beleggen van je spaargeld, iedere maand weer, bouw je een grote basis op met sterke troepen. Op deze manier laat je geld voor je werken. Er zijn vele manieren tot investeren. Zomaar een voorbeeld is het maandelijks of periodiek beleggen in ETF, indexfondsen, obligaties of grote mixfondsen. Uit de statistieken van de afgelopen 50 jaar (!), blijkt dat wie investeert in de aandelenmarkt middels grote spreiding een jaarlijks gemiddeld rendement van 6 – 9% behaalt. En met obligaties behaal je relatief veilig 3 – 4% rendement per jaar. Dankzij het investeren laat je geld voor jou werken, in plaats van andersom. Want als je ditzelfde geld op de bankrekening laat staan, krijg je zo’n 0,3% rente. Op deze manier word je in feite armer doordat de inflatie hoger is dan de rente. En dit terwijl de banken rijker worden doordat hun wel jouw geld investeren!

Bedenk ook goed dat je niet eens zelf hoeft te beleggen. Als je totaal geen verstand van de financiële markten hebt, kan je ook je geld laten beleggen. In dit geval maak je het spaargeld over naar een beleggingsrekening. De experts zullen jouw geld investeren. Je laat de beleggingsexperts dus voor je werken! Een jaarlijks gemiddeld rendement van 5 – 8% is mogelijk via de beste beleggingsplatformen. Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking van de beste beleggingsplatformen. Dit verandert jouw leven tot financiële onafhankelijkheid!

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

4. Blijf de basis voeden totdat het zelfvoorzienend is

Stap 4 is de leukste stap die er is. Dit is namelijk het kantelpunt van “jarenlang gedisciplineerd sparen” tot “herbeleggen van rendement”. Dit kantelpunt houdt in dat je dusdanig veel euro’s aan rendement ontvangt, dat de investeringen in principe zelfvoorzienend zijn. Dit kan ik het beste uitleggen aan de hand van een cijfermatig voorbeeld:

Wie gedurende 8 jaar lang iedere maand 1.000 euro investeert tegen 8% rendement, en ook al het rendement doet herbeleggen, heeft na 8 jaar een vermogen van circa 130.000 euro. Als je 8% rendement ontvangt op dit bedrag, krijg je circa 10.000 euro aan rendement.  Dit is bijna net zoveel als wat je ieder jaar doet inleggen (1.000 euro per maand * 12 = 12.000 euro per jaar). Dus in feite kan je vanaf dit punt al besluiten om iets minder spaargeld in te leggen, of helemaal niet meer. Stel dat je niks meer zelf doet beleggen. Dan heb je na nog eens 10 jaar herbeleggen een totaal vermogen van 280.000 euro. Maar let op: gedurende die 10 jaar behoud je ook je 1.000 euro spaargeld per maand in je portemonnee. Dat is 120.000 euro in totaal. Stel nu dat je gedurende die 10 extra jaren toch nog die 1.000 euro per maand doet investeren. Dan zou je niet 280.000, maar 460.000 euro aan vermogen hebben.

Je merkt al wel dat het continue herbeleggen van je spaargeld én rendement leidt tot exponentiele groei van je vermogen. Dit neemt in erg rap tempo toe, en het is realistisch om na zo’n 15 jaar een serieus groot vermogen te hebben waarvan je kan leven. Dit is de kracht van rendement op rendement. Een van de beste methodes om dit te doen is door middel van dividend beleggen.

5. Hergroepeer, schep nogmaals orde in voorbereiding tot de finale veldslag

Stap 4 is het moment van het kantelpunt. Dit is het punt waarop je eigen dusdanig veel vermogen hebt opgebouwd (> 150.000 euro), dat het vermogen zichzelf laat groeien dankzij rendement op rendement. Nu denk je wellicht dat je er bent, maar we moeten nog even doorzetten. Immers, om te waarborgen dat het kantelpunt effectief momentum krijgt, zullen we nog eenmaal onze troepen moeten hergroeperen. We hergroeperen om de laatste veldslag te winnen. Dit is de veldslag tot financiële onafhankelijkheid, een staat waarin je kan leven op het rendement van je vermogen waardoor je in principe niet meer hoeft te werken. Dankzij financiële vrijheid ben je meer flexibel in het leven, en bepaal jezelf waar je tijd in investeert (werk, familie, hobby, …).

Bij stap 4 zijn we nog bezig om ons spaargeld te herbeleggen. We zijn de troepen aan het voeden om groter en groter te worden, totdat ons vermogen zelfvoorzienend wordt. In stap 5, wat samenvalt met stap 4, gaan we nog één keer heel kritisch stap 2 herhalen. We gaan nog eenmaal kritisch door onze uitgaven heen, en passen de 80/20-regel toe om significante bezuinigen te realiseren. En deze bezuinigen resulteren in extra spaargeld wat we wederom gaan herbeleggen.

Nu vraag je jezelf wellicht af waarom je dit zou willen doen. De reden hiervoor is dat in (financieel) goede tijden, mensen een gat in hun hand krijgen. Ze gaan leven naar hun vermogen, en geven veel geld uit. Maar juist nu we ons op het kantelpunt bevinden, is het noodzaak om nog even door te zetten. Nog even een jaar of 5 van discipline te tonen. Als jou dit lukt, hoef je na die 5 jaar nooit meer te werken. Kortom, blijf gedisciplineerd werken aan je doel! En ja: geniet tussentijds, maar met mate 😉.

6. De overwinning: rijk worden door sparen

hoe rijk worden met sparen

Het magische moment van de overwinning. Dat is wanneer je jouw doel hebt behaald. Je bent doorgegaan met het herbeleggen van je dividend en het herinvesteren van je spaargeld. In de stap van de overwinning heb je een financieel vermogen opgebouwd wat functioneert als een passief inkomen. Want bedenk eens goed wat je allemaal wel niet kan doen als je ieder jaar 30.000 euro op je bankrekening krijgt zonder hier iets voor te hoeven doen. Geloof mij, dit bedrag kan nog veel hoger worden als je de eenvoudige stappen uit dit artikel doorloopt. Nu voel ik de vraag al aankomen dat als het zo gemakkelijk is, waarom dan niet iedereen zoveel geld heeft. Maar het antwoord is voor de hand liggend: omdat mensen hun geld niet beleggen volgens deze methodiek. Mensen zijn bang, of ze hebben de kennis niet. En heel veel mensen proberen het, maar hebben niet de discipline van sparen en herinvesteren.

Als jij wel de discipline hebt, kan je financiële vrijheid bereiken binnen 10 tot 20 jaar afhankelijk van je huidig spaargedrag. Kan je nagaan wat voor keuze je vandaag kan maken. Een keuze die de rest van je leven zal veranderen tot een droomleven. Nu, 10 tot 20 jaar is een hele lange weg, maar het is mogelijk. Het is mogelijk en je zou vandaag al moeten. Zo hoef je niet eens zelf te beleggen, je kan het beleggen ook uitbesteden aan experts. Laat mij duidelijk zijn: er zijn geen smoesjes om niet te beginnen. Zelfs al heb je maar 100 euro. Vandaag starten is beter dan morgen.

Om je te helpen met een goede start, kan je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste beleggingsplatformen lezen. Een goed begin is het halve werk, en qua beleggingsplatformen vind je daar de beste keuze.

Waarom beleggen en meer geld verdienen veel beter is dan sparen

In het artikel over waarom beleggen in plaats van sparen geef ik uitgebreid antwoord op die vraag. Ook in andere artikels zoals wat te doen met spaargeld heb ik al vaker uitgelegd dat sparen niet de juiste manier is om rijk te worden. Wie rijk wilt worden door enkel te sparen gaat een zeer lange en pijnlijke weg tegemoet. Dit terwijl je dankzij beleggen veel gemakkelijker en veel sneller rijk kan worden. Ja, tussentijds zal je koersschommelingen hebben en ook vermogen verliezen. Maar kijk eens naar de feiten. Sinds het bestaan van de aandelenmarkt is deze altijd maar blijven stijgen. Er waren grote dipjes, maar na 10 jaar vanaf zo’n dip staat de aandelenmarkt weer aanzienlijk hoger. Rijk worden door sparen is een lange, zware weg. Focus je daarom op rijk worden met beleggen.

Naast beleggen is het ook essentieel om veel meer geld te gaan verdienen. Je kan namelijk niet oneindig bezuinigen. Als je 1.000 euro wilt sparen, zal je veel moeten opofferen waaronder luxe en leuke uitstapjes. Maar door je focus te verschuiven naar het verhogen van je inkomen, kan je makkelijker meer dan 1.000 euro verdienen dan dat je dit kan sparen. Je inkomen verhogen en beleggen zijn derhalve sleutelfactoren tot rijk worden!

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel over dividend beleggen strategie hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

 

Reacties
Categorieën