Alle Doelen Stellen en Bereiken | Stappenplan en Video Uitleg (Training)
Alle Doelen Bereiken in 9 Stappen: Stappenplan 2021 update!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
12/25/2018
12 min

Alle Doelen Stellen en Bereiken | Stappenplan en Video Uitleg (Training)

12/25/2018
12 min

Beste Happy Investor, wil je doelen stellen en bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Alhoewel het bereiken van doelen geen exacte wetenschap is, kan je ze wel allemaal bereiken in diverse stappen. Iedereen kan dit stappenplan voltooien. Het vereist geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze stappen én de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.

Bereik al je doelen voor jezelf met deze stappen:
1. Definieer je doel – begin met het einde in gedachten
2. Focus op één doel
3. Maak het lange termijn doel heel specifiek
4. Deel het grote doel op in kleinere stukken
5. Bepaal de benodigde middelen om je doel te bereiken
6. Neem consistente kleine stapjes
7. Zoek naar snelle overwinningen en vier het succes
8. Emotionele discipline
9. Geef nooit op!

Hieronder lees je concrete tips om iedere stap succesvol uit te voeren. 

Laten we beginnen!

Doelen Stellen (voor jezelf) en Bereiken: het Stappenplan

Doelen voor jezelf stellen en behalen is mogelijk. Alles wat jij wilt, kan je bereiken. Geloof in jezelf en doorloop alle stappen. Dit is een volledig stappenplan en na dit artikel begrijp je exact wat je moet doen om succesvol te worden. Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel. Bekijk de video's voor doelen stellen (video training), of lees de tekst hieronder. 

Als je naast persoonlijke ontwikkeling ook financiele groei wilt bewerkstelligen, dan kunnen wij je daarbij helpen. Happy Investors is gespecialiseerd in beleggen, en dan met name in het investeren in de beste aandelen (voor hoger rendement). Meer informatie? Maak een afspraak.


Stap 1: Begin met het einde in gedachten

Om doelen te bereiken moet je eerst je doel definiëren. Klinkt logisch? Begin daarom met het einde in gedachten. Denk na over wat het is dat je wilt bereiken. Wat is het doel? Wat het ook is, zorg dat je er heel bewust over nadenkt. Plan tijd in je agenda om na te denken over je doel.

De truc is om zo specifiek mogelijk te zijn in hetgeen je wenst te willen bereiken

Een ander advies over het bepalen van je doel is om groot te dromen. Daag jezelf uit, of hoe ze dat in het Engels zeggen “stretched goals”! Wij mensen overschatten wat we binnen een jaar kunnen doen, maar we onderschatten wat er in tien jaar kan worden bereikt. Als je de lat hoog legt, bereik je het misschien niet voor de volle 100%. Maar je zal wel meer bereiken dan wanneer je te laag mikt en het doel (te) gemakkelijk bereikt.

Door een groot doel te stellen, motiveer je jezelf (onbewust) extra om aan dat doel te werken. Bijgevolg boek je grotere successen (zelfs als je het doel net niet haalt).

Je kunt jezelf afvragen wat je doel is. Hoe ziet succes er voor jou uit? Dit kan van alles zijn. Dit kan zijn om sociale relaties van betekenis op te bouwen. Of het kan zijn om een passief inkomen op te bouwen. Of misschien wil je financiële vrijheid? Ongeacht het doel dat je kiest, zal je ook moeten weten voor jezelf wanneer je succesvol hebt. Begin met deze vragen en definieer je doel voordat je doorgaat naar stap 2.

Stap 2: Focus op slechts één groot doel voor jezelf (en zorg dat dit het juiste doel is)

Als je dat ene grote doel in het leven hebt, dan is er behoefte aan absolute focus op dit grote doel. Je kan maar één groot doel op haar beurt bereiken. Bereik daarom eerst dat ene grote doel en werk daar vol passie en plezier aan. Uiteraard kan dit betekenen dat je subdoelen voor jezelf stelt, zolang je de focus maar behoudt.

Te veel mensen bereiken geen doelen omdat ze geen prioriteiten stellen. Ze leveren half werk, omdat er geen focus is.

Projectmanagement is een goede vergelijking met het behalen van één groot doel dat meerdere subdoelen heeft. Heb je wel eens een groot project nagestreefd? Of dat nu op het werk of thuis was, een groot project vergt doelgerichtheid, een planning én focus op de milestones.

Aangezien je nogal wat tijd en energie kwijt bent voor het bereiken van een groot doel, zou het wel fijn zijn dat je er absoluut zeker van bent dat dit het belangrijkste doel in je leven is. Anders loop je het risico veel van je productieve jaren te verliezen door het werken aan de verkeerde droom.

Think, before you act.

Wanneer je besluit om aan een paar kleinere doelen te werken, wat mogelijk is, dan raden we aan om deze 9 stappen te volgen per specifiek doel. Het proces is belangrijk om je doelstellingen te bereiken.

Stap 3: Maak het doel voor de lange termijn zeer specifiek

Nu we weten wat ons doel is en dat we ons hier volledig op gaan toewijden, is de volgende stap om het lange termijn doel heel specifiek te maken. Allereerst heb je pen en papier nodig. Het is bewezen dat het opschrijven van dingen de kwaliteit van je werk verbetert. Ja… dit kan als bullsh*t klinken, maar toch werkt het ;).

Als je serieus bent, is het goed om je doelen op te schrijven.

We gaan ons doel nu heel specifiek maken middels de SMART-methode

Maak doelen specifiek met de SMART-methode

De SMART-methode staat voor Specific, Measurable, Acceptable, Realistic en Time-bound. Dit betekent dat je doel dusdanig moet worden definiëren dat de bovenstaande elementen erin zitten. Om het begrijpelijk te maken, zal ik je een voorbeeld geven van de persoon die financieel onafhankelijk wilt worden. Dit is het doel, zodat hij/zij minder hoeft te werken en deze tijd kan gebruiken voor zijn gezin. Precies waar het bij onze Happy Investors Mindset om draait.

In dit voorbeeld heeft hij of zij 2000 euro per maand nodig om alle maandelijkse uitgaven te dekken. Een SMART-doel kan zijn: ik ga in de komende vijf jaar een maandelijks passief inkomen van 2000 euro verdienen met bloggen.

Dit doel is specifiek (bloggen, 5 jaar). Het is ook meetbaar (2000 euro). Het is acceptabel, omdat 2000 euro aan passief inkomen hoogstwaarschijnlijk binnen 5 jaar haalbaar is. Misschien kan de persoon in kwestie zichzelf wat meer uitdagen een hoger doel te stellen van, laten we zeggen, een maandelijks passief inkomen van 4000 euro. Naast acceptabel is het ook realistisch. En het doel is tijdgebonden als hij of zij het doel binnen vijf jaar wilt bereiken.

Naast het zeer specifiek maken van het doel met de SMART-methode, is er nog een laatste advies. En dat advies is om het doel visueel te maken door een foto, tekening of een andere vorm van visualisatie ervan te maken. Samen met de tekening van hoe jouw succes eruit ziet wanneer het doel is bereikt, schrijf je ook jouw specifieke lange-termijn doel op.

We horen je al denken: waarom zou ik tijd besteden aan zoiets? Het antwoord is omdat het een psychologische factor is. Door visualisatie kan je elke dag naar de tekening en het geschreven doel kijken. Dit is noodzakelijk. Kijk elke dag naar je doel, zodat je weet waarom je uit bed bent gekomen. Werk ervoor!

Visualiseer je doelen intens. Hoe voel je je wanneer je het hebt bereikt? Werk naar dat verlangen toe!

Stap 4: Deel je grote doel in kleinere stukken

doelen bereiken in 9 kleine stappen

Nu we onze specifieke lange termijn doelstelling hebben bepaald, met het doel in gedachten te houden, kunnen we het grote doel in kleinere stukken hakken. We moeten het grote doel in kleinere stukjes snijden voor overzicht. Dit is niet alleen noodzakelijk voor het psychologische effect: wanneer je dingen in kleinere stukjes opsplitst, zal het gemakkelijker worden om het te doen. Ook lijkt het hierdoor meer haalbaar. En ook geeft het meer richtlijnen over de concrete zaken die gedaan moeten worden om het doel te bereiken.

Dus neem je grote doel dat je over vijf jaar wilt bereiken. Kijk naar de specifieke elementen erin. Bedenk nu welke jaarlijkse doelen je moet stellen om het doel van vijf jaar te bereiken. Terugkomend op het doel van het maandelijks passieve inkomen van 2000 euro dat we als
voorbeeld hebben gegeven: dat is het doel in vijf jaar. Dus we hebben vijf jaar de tijd om de 2000 euro per maand te behalen.

Als we dit in kleinere stukjes verdelen, zouden we onszelf het doel kunnen stellen om een maandelijks passief inkomen van 200 dollar te maken in het eerste jaar. In jaar 2 zal het 400 zijn. Het volgende jaar zal het 800 zijn. En in jaar 4 zou het 1300 euro per maand moeten zijn Zodat we in het vijfde jaar ons doel van een maandelijks passief inkomen van 2000 dollar hebben bereikt. Het uitsplitsen van grote projecten en doelen in kleinere stukken geeft je een beter inzicht in wat er moet gebeuren en hoe je dit kunt bereiken. Het maakt het ook meer haalbaar zoals we al hebben aangegeven.

Plan jaarlijkse, maandelijkse en wekelijkse doelen

Nu we ons 5-jarig doel in 1-jarige doelen hebben vertaald, kunnen we nog een stap verder gaan. Namelijk, door het eerste jaar te plannen in maandelijkse en zelfs wekelijkse doelen. Plan per maand wat moet worden gedaan, en welke “mijlpalen” moeten worden behaald om het 1-jarige doel te bereiken. Je kan ook het maandelijkse doel opsplitsen in wekelijkse doelen. Dit is eigenlijk vrij belangrijk. Wekelijkse doelen geven nog meer richting zodat je iedere dag consistenter kan werken aan je doelen.

Als we stap 4 combineren met stap 5, krijgen we een soort van routekaart met wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse doelen die moeten worden bereikt om het grote doel te bereiken. Schrijf en teken deze routekaart zeker op papier, zodat je een visueel overzicht hebt van welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken.

Stap 5: Bepaal welke middelen je nodig hebt om de doelen te bereiken

Doelen bereiken met een stappenplan

De Happy Investors Mindset draait om effectief gebruik van tijd, energie en geld. Tijdens stap 4 hebben we een routekaart van tijd opgesteld. In stap 5 gaan we de benodigde middelen bepalen die in lijn zijn met de tijdstippen die we vastgezet hebben.

Het is zo dat met alles waarmee je in het begin start, dat de investeringen in het begin het grootste zijn. Met het bereiken van doelen is dit niet anders. In de vroege fase, dus de eerste jaren, is het onvermijdelijk dat je meer tijd en energie moet investeren dan op het einde. Want als je dichter bij uw doel komt, zal je minder tijd en energie moeten investeren omdat het zwaarste werk al is gedaan. Een relevante analogie hiermee is het maken van geld. Ze zeggen niet voor niets dat geld nog meer geld maakt. Het moeilijkste is om de eerste 100.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Als dit eenmaal is gelukt, is het veel gemakkelijker om de miljoen te behalen.

Een zeer belangrijke factor die je nodig hebt om doelen te bereiken, is de support van familie en echtgenote. Als je een echtgenote of echtgenoot hebt, moeten ze je jouw doelen voor de 100% steunen. Want zonder deze steun kan je familie een beperking worden. En beperkingen betekenen dat je minder snel je doel zult bereiken.

Hetzelfde geldt met vrienden. Omring jezelf met gelijkgestemde vrienden die je kunnen ondersteunen in je doel. Dit zorgt zelfs voor synergie effecten doordat je samen kunt werken aan doelen en dus kennis kunt delen.

Combineer stap 4 en 5. Teken een routekaart met de maandelijkse en jaarlijkse doelen, als ook met de benodigde middelen en objectives. Een dergelijke routekaart kun je ook per jaar maken, door een stappenplan te maken met maandelijkse en wekelijkse doelen.

Stap 6: Neem consequent kleine babystapjes

Nu je onderzoek hebt gedaan en afgerond, kunnen we eindelijk beginnen! Stap 6 is een zeer belangrijke stap. Immers, wanneer je niet start kun je ook geen begin maken. Je kunt de beste analyses ter wereld maken, maar als je niet start, bereik je niets. Beginnen is echter niet genoeg. Het is gewoon simpelweg niet genoeg. Je moet beginnen met het nemen van consistente kleine babystapjes. Degenen die consistent werken aan hun doelen, zullen succes behalen. Het sleutelwoord is dus consistentie.

Natuurlijk kan je gigantische sprongen maken, maar het is niet waarschijnlijk dat je dit op een consistente manier kunt doen. Je kan echter wel consistente kleine babystapjes maken. In het beste geval maak je iedere dag consistente kleine stapjes vooruit, met hier en daar een uitschieter in de vorm van een grotere stap.

Het bovenstaande is ook de reden waarom het zo cruciaal is om je grotere doel op te splitsen in kleinere doelen met een korter tijdsbestek. Wanneer je jezelf wekelijkse en dagelijkse doelen oplegt, stel je jezelf ook in staat om consequente kleine stapjes te maken. Hierdoor houd je het momentum vast. En voordat je er erg in hebt, heb je grote progressie geboekt.

Wist je dat als je elke dag een uur lang consistent aan een bepaald onderwerp werkt, je binnen vijf jaar een nationale expert in het vak wordt?

Dat betekent dat als je één uur per dag jouw specifieke domein bestudeert, dat je binnen vijf jaar een nationale expert wordt. Dit is een van de onderscheidende factoren die ervoor zorgt dat je promotie kan maken of een zeer succesvolle ondernemer zal worden. Dus nogmaals: neem consistent iedere dag kleine babystapjes en je zult doelen bereiken.

Stap 7: Zoek naar snelle overwinningen en vier het!

De volgende stap is om te kijken naar de quick wins en deze quick wins te vieren met jezelf en met je familie of vrienden. De behoefte aan quick wins is essentieel om jezelf gemotiveerd te houden. Een snelle overwinning kan van alles zijn dat belangrijk is om je doel te verwezenlijken. Een voorbeeld zou kunnen zijn om je eerste examen te behalen. Of het zou een snelle overwinning kunnen zijn als je de eerste nieuwe klant voor je nieuwe bedrijf hebt binnengehaald.

Een groot doel bereiken impliceert dat je voor een lange tijd aan een groot project moet werken. Als je onderweg geen snelle overwinningen behaalt, en viert, zal het een lange reis worden. Dit stelt je motivatie op de proef. Dus, zoek naar de snelle overwinningen en vier ze. Zo behoud je momentum en zo behoud je de motivatie. Dit laatste is belangrijk voor de emotionele discipline die nodig is om je doelen te bereiken.

Stap 8: Emotionele discipline

Wanneer je begint met het werken aan je doelen, begint de echte uitdaging. Eerder hebben we besproken om het lange termijn doel te definiëren tezamen met de benodigde middelen en een stappenplan. Vervolgens geven we aan dat het belangrijk is om consistent kleine babystapjes te nemen. Dit iedere dag weer. Hierbij is het belangrijk dat je opzoek gaat naar een aantal snelle overwinningen voor momentum en motivatie. De uitdaging is dus begonnen! De echte uitdaging zit namelijk in uithoudingsvermogen, focus, consistentie en discipline. We noemen dit emotionele discipline.

Gedurende onze reis zullen er veel factoren zijn die mogelijk voorkomen dat we ons doel bereiken. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die het leven veranderen, zoals de dood, het verlies van je baan, een financiële crisis, enzovoort. Het echte gevaar ligt echter in kleine gebeurtenissen die de reis naar succes verstoren. Een van de grootste gevaren is emotie. Laat je emotie jouw niet beheersen. Houd je emoties in bedwang. Je moet gefocust blijven op het lange termijn doel. Anders bereik je het niet.

Ontwikkel emotionele discipline om gefocust te kunnen blijven werken aan je doel.

En dit is nog niet zo gemakkelijk, want hoe ga jij om met tegenslagen? Hoe ga jij om met mensen die zeggen dat je het niet kan, dat het onmogelijk is of zelfs een kansloze missie? Emotionele discipline is noodzakelijk om externe factoren de baas te kunnen zijn.

Elimineer tijdverspilling en werk aan je doel

Als je stap 1 tot 6 hebt gevolgd, heb je de perfecte voorbereiding gemaakt om emotionele discipline te ondersteunen. En nu we zijn begonnen, moeten we nog een stap verder gaan. We moeten alle activiteiten elimineren die een verspilling zijn óf die geen waarde toevoegen aan onze doelen. Elimineer activiteiten die geen waarde toevoegen aan het lange termijn doel. Maak een lijst van alle mogelijke activiteiten die van toepassing kunnen zijn en wees meedogenloos in je keuzes. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tijd die je verspilt aan het kijken naar televisie, chillen ‘vrienden’ die je niet eens mag, of gewoon door doelloos bezig te zijn. Of wat dacht je van twee feestjes per week. Is een feestje per week niet genoeg? Vergeet niet dat door te stappen je weinig slaap krijgt, waardoor je de volgende dag totaal niet effectief bent. Met andere woorden: feesten werkt averechts in het bereiken van je doelen.

We zeggen niet dat ontspanning niet belangrijk is. Je brein heeft namelijk verfrissing nodig en je emoties moeten ook een gevoel van plezier en “in leven zijn” ervaren. Want anders wordt het lastig om de emotionele discipline te behouden. Ons advies is niet om 100 uur per week aan je doel te werken. Maar ons advies is wel om alle activiteiten die je tijd verspillen te elimineren. Want deze tijd kan je gebruiken om consistente kleine babystapjes te zetten in richting
van je doel.

Stap 9: Geef nooit op – succes is aan het einde van mislukking

Als je stap 1 tot 8 hebt uitgevoerd en aanhoudt, is het zeer waarschijnlijk dat je je doel zult bereiken. Ons laatste advies is om nooit op te geven. Veel mensen komen ver, maar ze redden het gewoon net niet. Soms is het echt een kwestie van een extra maand werken. Wanneer je je opgeeft, gaat alles verloren en is al je tijd tevergeefs geweest. Realiseer je dat succes aan het einde van mislukking ligt. Als je echt in je zaak gelooft. Moet je gewoon door blijven gaan met jouw doel. Ook als niemand in jou gelooft. Het succes is aan het einde van de mislukking. Er is maar een hele kleine lijn tussen succes of falen.

Geef nooit op!

Reacties
Categorieën