Welke Aandelen Kopen voor Jongeren? Groei vs. Dividend
Welke Aandelen Kopen voor Jongeren? Groei vs. Dividend
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
10/01/2021
7 min

Welke Aandelen Kopen voor Jongeren? Groei vs. Dividend

10/01/2021
7 min

Beste Happy Investor, ben je jong en wil je aandelen kopen? De vraag is natuurlijk welke aandelen kopen als je jong bent. Allereerst: wees blij. Jouw leeftijd is goud waard. Hoe jonger je bent, hoe langer je geld voor jou kan laten werken. In deze bevoorrechte situatie heb je ook meer opties. Statistisch gezien loont het om meer risico te nemen met aandelen. De voorwaarde: maak de juiste keuzes, doe aan goede spreiding en, de belangrijkste, hanteer een lange termijn strategie.

Welke aandelen kopen voor jongeren? In dit artikel lees je praktische tips die je verder helpen.

Word financieel vrij! Leer succesvol lange termijn beleggen met de online cursus beleggen van Happy Investors.

Inhoudsopgave:

Welke aandelen kopen voor jongeren? Een gediversifieerde beleggingsportefeuille verhoogt de kans op financiële vrijheid
De voor- en nadelen van groeiaandelen kopen voor jongeren
Voorbeelden van groeiaandelen kopen als jongeren
Welke dividendaandelen kopen voor jongeren
Voor- en nadelen bij dividendaandelen kopen
Conclusie over welke aandelen kopen als je jong bent

Welke aandelen kopen voor jongeren? Een gediversifieerde beleggingsportefeuille verhoogt de kans op financiële vrijheid

welke-aandelen-kopen-jongeren

Welke aandelen kopen voor jongeren? Samengevat: onderzoek + spreiding + strategie. Je zal veel onderzoek moeten doen naar de beste aandelen. Daarbij is spreiding cruciaal. Je wilt minimaal 30 tot 40 aandelen in je portefeuille opnemen voor spreiding. Ook de spreiding van gewicht per aandeel is cruciaal. En tot slot heb je een lange termijn strategie nodig met aan- en verkooptactieken.

Er zijn veel verschillende soorten aandelen. In dit artikel maken we voor het gemak onderscheidt tussen drie verschillende type aandelen om te kopen voor jongeren. Dit zijn:

 1. Dividendaandelen
 2. Groeiaandelen
 3. Value aandelen

Dividendaandelen keren maandelijks of per kwartaal een dividend uit. Dit is alleen mogelijk als het bedrijf winstgevend is. Per definitie zijn de beste dividendaandelen meestal minder risicovol dan groeiaandelen. Deze laatste kunnen namelijk ook verliesgevend zijn. Niet altijd overigens.

Wat is het verschil? Dividendaandelen zijn meer stabiel. Op de lange termijn is het koersrendement lager. Daarentegen ontvang je wel dividend (cashflow). Groeiaandelen keren geen dividend uit. Deze bedrijven investeren alles in groei van bedrijfsactiviteiten. Hierdoor kunnen zij (waarschijnlijk) sneller groeien. Het gevolg is meer koersrendement op de lange termijn.

Een gediversifieerde beleggingsportefeuille verhoogt de kans op financiële vrijheid – Happy Investors

En dan Value aandelen. De grondleggers van Value Investing omschreven het als “investing in profitable companies at a significant discount”. Je zou Value aandelen echter ook anders kunnen interpreteren. Voor mij betekent het dat je unieke bedrijven tegen een goede prijs koopt. Volgens deze definitie kunnen zowel dividend- als groeiaandelen een Value aandeel zijn.

Daarom is mijn tip als volgt: in alle gevallen wil je Value aandelen kopen als je jong bent. Of dit nu dividend- of groeiaandelen zijn.

Dit betekent dat je kijkt naar sterke, al dan niet winstgevende, bedrijven die je vandaag tegen een goede prijs kan kopen.

Welke aandelen kopen voor jongeren? Breng een mix aan tussen dividend- en groeiaandelen die je koopt tegen een gunstige prijs.

Ook nuttig om te weten: koop de aandelen via de beste beleggingsapps. Dat bespaart je veel rompslomp en transactiekosten!

aandelen kopen voor jongeren

De voor- en nadelen van groeiaandelen kopen voor jongeren

welke-aandelen-voor-jeugd

Welke aandelen kopen als jongeren? Groeiaandelen kunnen op de lange termijn een exponentieel rendement geven. Denk aan x5 rendement of meer. Hoe dit kan? Omdat groeiaandelen continue kapitaal herinvesteren in bedrijfsgroei. Indien succesvol, neemt op de lange termijn omzet en winst sterk toe. Zodoende wordt het aandeel goedkoper. De markt ziet kansen en koopt het aandeel. Het gevolg is dat de koers blijft stijgen.

Zie het als een schattig varkentje die je nu kan kopen voor €250. Bij goede voeding zal dit varkentje steeds zwaarder worden. Na een paar jaar kan je het volwassen varken verkopen voor €750. Natuurlijk is dit niet de perfecte vergelijking. Het geeft in ieder geval wel een voorstelling. (note: thuis eten wij vegetarisch. Ik eet alleen vlees buitenhuis 😉).

Voordelen van groeiaandelen kopen voor jongeren:

 • Potentieel hoog rendement (vooral op de lange termijn)
 • Geen dividendbelasting (wel vermogensbelasting boven de 100K)
 • Asymmetrisch beleggen: met weinig geld kans maken op hoge winsten

Nadelen van groeiaandelen kopen als je jong bent:

 • Je hebt veel kennis nodig om de juiste groeibedrijven tegen de juiste prijs te kopen
 • Hoog risico – kans op geldverlies is groter
 • Hoge koersvolatiliteit – voorkom handelen op emoties!
 • Gediversifieerde strategie nodig om grote verliezen te voorkomen

Voorbeelden van groeiaandelen kopen als jongeren

Een voorbeeld van een uniek groeiaandeel is Upstart. In 2021 hebben we binnen het Happy Investors aandelen abonnement Upstart als aandelentip gegeven. Op basis van ons uitgebreide onderzoek werd duidelijk dat dit bedrijf een enorm groeipotentieel kent. Wij hebben het aandeel gekocht en sinds dat moment staan we op +137,62% rendement. En dat na slechts een paar maanden.

Op de lange termijn kan dit aandeel ons exponentieel rendement geven.

welke-aandelen-jongeren

Natuurlijk hadden we nog eerder willen instappen, maar die fase kende ook hoge onzekerheid over de financiële resultaten. En dat is een nadeel van groeiaandelen. Je wilt deze tegen de juiste prijs kopen. Als je de hoofdprijs betaalt, kan het lang tot nooit duren totdat je winst maakt.

Niet alle aandelen die wij publiceren op onze community zijn zo’n doorslaand succes. Dat is onmogelijk. Groeiaandelen kopen als jongeren kent hoge risico’s. Dit moet je op basis van een strategie doen, zoals wij die hanteren.

Zo ben ik persoonlijk fan van het bedrijf HIMS. Een sterk groeiaandeel. Maar soms werkt de markt niet mee. HIMS is al maandenlang een goedkoop groeiaandeel. Ik koop structureel een beetje bij, omdat dit nu eenmaal een koopje is. Maar zelfs dan sta ik nog steeds op -34% rendement.

Groeiaandelen kopen kent hoge risico’s. Je wilt de beste groeiaandelen tegen een goede prijs kopen. Vervolgens wil je dit voor de lange termijn vasthouden.

Nu staat HIMS op -34%, maar ik ben ervan overtuigd dat dit aandeel over 5 jaar op beslist x5 rendement kan geven 😉.

welke-aandelen-jong-beleggen

Welke dividendaandelen kopen voor jongeren

Groeiaandelen zijn spannend. Ze geven echter ook hoog risico. In slechte tijden is dat niet prettig, wat kan leiden tot emotioneel handelen (angst). Je wilt niet 100% van je beleggingsvermogen op groeiaandelen zetten. Je doet er verstandig aan om ook dividendaandelen in je portefeuille op te nemen.

Welke en hoeveel dividendaandelen kopen als je jong bent?

Je doet er slim aan om te investeren in sterke bedrijven die ieder jaar haar dividend verhogen. Dit noemen ze groeidividend. Een klassiek voorbeeld is Coca-Cola. Bedrijven die meer dan 25 jaar achter elkaar haar dividend verhogen, worden Dividend Aristocraten genoemd.

Staar je echter niet blind op hoog dividend. Sommige bedrijven, waar Shell vroeger tot behoorde, keren ieder jaar circa 4 – 8% dividend uit. Dat is hoog, maar dit gaat ook ten koste van de toekomstige groei. Omdat je jong bent, wil je aandelen kopen die op de lange termijn groeien. Groei leidt uiteindelijk tot het hoogste rendement.

Welke dividendaandelen kopen als je jong bent? Ga voor groeidividend. Selecteer sterke bedrijven die op de lange termijn omzet- en winstgroei realiseren én haar dividend structureel verhogen.

Voor- en nadelen bij dividendaandelen kopen

aandelen-tips-jongeren

Voordelen van dividendaandelen kopen voor jongeren:

 • Keren dividend uit wat je kan herinvesteren (vooral nuttig wanneer koersen dalen)
 • Geven relatief meer stabiel vermogensgroei (meer zekerheid)
 • Zijn makkelijker te analyseren op Value, opdat je beter kan bepalen wanneer te kopen tegen gunstige prijs

Nadelen van dividendaandelen kopen voor jongeren:

 • Relatief lager koersrendement
 • Dividendbelasting van 15% (die je grotendeels terugkrijgt)
 • De valkuil van hoog dividend (richt je op sterke bedrijven en niet op de hoogte van het dividend)

Wil je exact weten welke aandelen te kopen als je jong bent?

Op de HIM Community ontvang je iedere maand beleggingsrapporten met unieke aandelen. Aandelen die potentieel x5 tot x10 rendement geven op de lange termijn. Ook krijg je toegang tot de maandelijkse top 5 Value & Dividendaandelen.

Tevens vind je er meerdere cursussen. Wil je leren hoe je aandelen kan analyseren en waarderen op Value? Wil je toegang tot onze bewezen strategie voor succesvol lange termijn beleggen?

Dit en meer informatie vind je via onze cursussen beleggen.

Conclusie over welke aandelen kopen als je jong bent

Als je jong bent heb je veel tijd. Dit is jouw grootste voordeel. Kies voor lange termijn beleggen. De hoogste rendementen ontstaan vanuit buy & hold. Dit betekent aandelen kopen en lang vasthouden. Minimaal vijf, maar soms zelfs wel vijftien jaar. Als je dit twintig jaar volhoudt, ben je financieel vrij.

Welke aandelen kopen als je jong bent?

Onze tip: stel een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen. Maak een mix tussen 30 – 40 groei en dividendaandelen. Kies een balans die voor jou past. Hoe minder risico je wilt nemen, hoe meer dividendaandelen je wilt opnemen. 100% dividendaandelen is zelfs nog prima bij goede spreiding. Maar zet nooit 100% in op groeiaandelen. Dat kan heel slecht aflopen.

Wanneer koop je deze aandelen?

In het algemeen geldt: hoe vroeger, hoe beter. Maar let op: koop alleen goede bedrijven die in de toekomst meer omzet en winst maken. En koop deze alleen tegen een gunstige prijs.

Dit behelst dat je moet weten hoe je bedrijven kan analyseren. Koop uit iedere sector de beste bedrijven. En koop alleen op een goed moment wanneer de financiële waardering gunstig is. Of een aandeel €100 of €1000 kost zegt helemaal niks. Het gaat om Value. Dat betekent kijken naar de toekomstige P/E-ratio en meer financiële ratio’s.

Heb je deze kennis niet? Investeer dan in jezelf om het te leren (dat is sowieso de beste investering).

Of kies voor de minder risicovolle ETF’s. Hier lees je de beste ETF’s voor de lange termijn.

En, welke aandelen zou jij kopen als je jong bent? Heb je een voorkeur voor groei of dividend? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën