5x Beste Dividendaandelen AEX: Value + Dividend | Happy Investors
beste-dividendaandelen-aex-2022
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/02/2021
8 min

5x Beste Dividendaandelen AEX: Value + Dividend | Happy Investors

11/02/2021
8 min

Beste Happy Investors, in dit artikel deel ik mijn onderzoek naar de beste dividendaandelen van AEX. Het recente jaar is de koers van de AEX hard toegenomen. Grote spelers als ASML en Adyen trekken de beurs omhoog. Alhoewel ik geen voorstander van de AEX ben (als indexfonds), liggen er uiteraard wel kansen. Waaronder dividendaandelen.

In dit onderzoek richt ik mij enkel op de beste AEX dividendaandelen voor 2022. Dit betekent een beperkte focus op (1) louter AEX aandelen die (2) aantrekkelijk dividend bieden. De term 2022 suggereert korte termijn, maar sommigen vallen in deze TOP 5 omwille haar lange termijn potentieel.

Word financieel vrij! Beleg lange termijn. Laat geld voor je werken 😉.

Inhoudsopgave

Wat maakt dit de beste AEX dividendaandelen?

beste-aex-dividendaandelen

Binnen het aandelen abonnement van de HIM Community kijken we naar strenge selectiecriteria voor beleggen in aandelen. Dit behelst een combinatie van Value, Groei en Winstgevendheid. Als lange termijn belegger is bedrijfsstrategie eveneens van groot belang (met name voor onze groeiaandelen).

Voor de beste dividendaandelen van de AEX voor 2022 zijn deze factoren belangrijk. Maar omdat we hier een meer korte termijn focus hebben (2022), is ook de factor van Momentum belangrijk. Dit houdt in dat je kijkt naar de huidige koersbeweging. Is het beurssentiment positief omtrent het dividendaandeel? Je wilt namelijk geen “vallend mes” vangen. Op moment van schrijven is AEX dividendaandeel Vopak hier een voorbeeld van (of wat te denken van Galapagos…).

Tot slot ligt de focus op dividend. Nu keren AEX aandelen sowieso relatief hoog dividend uit. Ik vind dit alleen geen voordeel. Idealiter investeer je in dividendgroei + kapitaalgroei, waardoor je een hoger totaalrendement krijgt. Bedrijven die veel dividend uitkeren realiseren minder kapitaalgroei.

In de TOP 5 hieronder ligt de focus op koerspotentieel + de hoogte én betrouwbaarheid van het dividend.

Let op: beleggen in dividendaandelen is niet passief. Het vergt tijd om de kwartaalcijfers en strategische ontwikkelingen te blijven monitoren. Je wilt alleen investeren in de beste aandelen, of zij nu dividend uitkeren of niet. En of zij nu AEX beursgenoteerd zijn of elders.

In veel gevallen is het omwille risicodiversificatie slimmer om te kiezen voor de beste dividend ETF’s. Zij keren jaarlijks 2 – 5% dividend uit en bieden lager risico.

Beste Dividendaandelen AEX als belegging

Dit zijn mijns inziens de 5 beste AEX dividendaandelen voor 2022:

  1. ING
  2. Signify
  3. ASML
  4. NN Group
  5. Shell

De lijst loopt af van minst interessant naar de mijns inziens beste AEX dividendaandelen. Let op dat dit geen koopadvies is. De lijst dient enkel ter inspiratie om verder onderzoek te verrichten. Ook ben ik van mening dat de “beste” AEX dividendaandelen niet zo “best” zijn. Er zijn wereldwijd veel dividendaandelen die geschikter zijn voor dividendgroei.

Hierbij een overzicht van enkele relevante financiële ratio’s:

analyse-aex-dividend-aandelenbron: Happy Investors, cijfers kunnen afwijken van actuele cijfers

Note: ik heb een kleine positie in ASML en Shell (omdat dit past bij mijn huidige beleggingsstrategie en risicoprofiel).


Beste dividendaandeel AEX 5. ING (ING)

dividendaandeel-ing-aex

Op nummer 5 staat ING. Dit bedrijf behoeft geen introductie. Als dividendaandeel heeft ING enkele voor- en nadelen. Zo is wellicht nadelig dat het dividend halfjaarlijks wordt uitgekeerd. De interim dividendbetaling is (meestal) in augustus. De final in mei. Het dividendbeleid van ING is een pay-out van 50%. Zover ik kan zien is de dividendhistorie redelijk stabiel van 2015 tot 2018. Vanaf 2019 is het instabiel geworden, waar uiteraard ook covid-19 een rol speelde. Het huidige dividendrendement komt uit op circa 3,5 – 4%. Dat is een mooi percentage.

ING is niet het beste dividendaandeel wat ik ken. Wel zie ik kansen in haar gunstige financiële waardering en winstgroei op de korte termijn. Voor de lange termijn vind ik een traditionele bank niet interessant. Zij ondervindt veel concurrentie van innovatieve fintech aandelen zoals die uit de ARK Fintech Innovation ETF. Dit type groeiaandelen is echter wel het uiterste van ING!

In dit artikel ligt de focus op de beste dividendaandelen uit de AEX. ING komt op de 5de plaats omwille haar gunstige aandelenprijs (in relatie tot toekomstige winst) en een positief momentum.

Tip: op dit moment zijn er betere banken om in te beleggen. Zo zou je eens willen kijken naar Citigroup en Barclays. Zij keren lager dividend uit, maar scoren wel uitstekend op financiële waardering.

Beste dividendaandeel AEX 4. Signify (LIGHT)

analyse-signify-dividend

Signify N.V. (LIGHT), aftakking van Philips N.V., is een innovatief bedrijf voor lichtoplossingen. Zij maken diensten en producten omtrent licht, zoals LED-verlichting. Dit kan wel gezien worden als een duurzame markt met stabiele (doch kleine) omzetgroei. In de meest recente kwartaalcijfers publiceerde Signify sterke resultaten. De omzet- en winstgroei is niet schokkend hoog, maar wel enigszins stabiel. Dit stelt het bedrijf ook in staat om stabiel dividend uit te keren sinds 2017. Alleen in 2020 werd geen dividend uitgekeerd omwille logische reden. De jaarlijkse dividendgroei is circa 10 – 25%, wat een mooi cijfer is.

Ook de huidige financiële waardering is gunstig als “fair price”. Op dit moment is het positieve momentum echter wel omgeslagen. Recentelijk is de koers met 20% gedaald t.o.v. haar laatste piek (zie afbeelding). Dit geeft nu de kans om lager in te stappen. Of je wilt nog even het momentum van verdere koersdaling afwachten, opdat je een betere aankoopprijs krijgt.

Een nadeel aan Signify is dat zij dividend jaarlijks uitkeert. Daarmee is dit aandeel niet geschikt als onderdeel van een ‘inkomen portfolio’ waarbij je wilt leven van dividend per maand of kwartaal.

Ik vind dat Signify tot de beste AEX dividendaandelen behoort. De huidige aandelenprijs is gunstig. De business groeit niet schokkend hard, maar wel enigszins stabiel. Het dividend is met circa 3% aantrekkelijk en er is een mooie dividendgroei te verwachten.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Beste (dividend) aandeel AEX 3. ASML (ASML)

beste-aex-aandeel-asml

Uit deze lijst der beste dividendaandelen van de AEX heeft ASML het sterkst duurzaam competitief voordeel. Mede als gevolg hierdoor realiseert ASML al jarenlang stabiele én hoge omzet- en winstgroei. Ik zie ASML als een marathon loper. Ze streven niet naar hoge pieken, maar juist naar structurele bedrijfsgroei. Volgens mijn belangrijkste beleggingscriteria is dit het beste AEX aandeel voor de lange termijn.

Helaas heeft ASML op dit moment een reëel risico: haar huidige aandelenprijs. De waardering is fors, omdat beleggers reeds anticiperen op de supply chain-tekort die aanhoudt tot (naar verwachting) eind 2022. Gezien het momentum en naar verwachting sterke kwartaalcijfers kan ASML verder groeien in koers. Maar gezien de hoge waardering (bv. toekomstige P/E rond 35 in 2023) is er ook een groter neerwaarts potentieel. Hier zou de tactiek van “buy the dip” interessant kunnen zijn voor lange termijn beleggers.

Als je het mij vraagt behoort ASML tot de beste AEX aandelen voor lange termijn.

Wat betreft dividend is ASML nog niet zo aantrekkelijk. Het huidige dividend ligt op circa 0,4%. Wel is de jaarlijkse dividendgroei ±20%. Omdat de koers echter hard stijgt, blijft het dividend per aandeel relatief bescheiden.

Je zou ASML misschien willen kopen wanneer de koers daalt tot een gunstige financiële waardering, om vervolgens lange termijn (>5 jaar) vast te houden. Wat denk jij?

Beste dividendaandeel AEX 2. NN Group

beste-aex-aandeel-hoog-dividend

De Nationale-Nederlanden Groep (NN) is een financiële dienstverlener van verzekeringen, investeringen en bancaire producten. Zij is momenteel actief in 19 landen. NN heeft mijn voorkeur in vergelijking tot Aegon en ASR Nederlanden. Al is Aegon ook een interessant dividendaandeel. Mijn voorkeur is op basis van de hogere winstgevendheid die NN heeft. Dit geeft mij persoonlijk meer vertrouwen, omdat men derhalve meer kan investeren indien nodig (zonder de winstmarge gedwongen negatief te maken).

Een ander doorslaggevend punt is dat NN een aantrekkelijker dividend uitkeert. Ieder half jaar keert ze circa 4 – 5% uit. Sinds 2014 is het dividend vrijwel ieder jaar gradueel verhoogd. Je zou NN beslist willen vergelijken met Aegon, omdat deze partij potentieel beter is als lange termijn investering.

Een belangrijk risico bij verzekeringsmaatschappijen is de solvabiliteit. Houd hier rekening mee in je analyse voor wel/niet kopen van dergelijke dividendaandelen.

Tot slot, NN lijkt vooralsnog ondergewaardeerd. Het momentum is positief (zie afbeelding). Mijns inziens hoort de Nationale-Nederlanden Groep tot de beste dividendaandelen van AEX. Zij komt op nummer 2 gezien het relatief hoge dividend.

beleggingsapp-vergelijker

Beste dividendaandeel AEX 1. Shell

beste-aex-dividendaandeel-2022

Persoonlijk heb ik niet veel met Shell (behalve het ondernemersrespect voor het opbouwen van zo’n gigantische firma). Vanuit beleggersoogpunt vind ik het echter wel een sterk bedrijf voor de korte termijn. Mijn redernatie is gebaseerd op het huidige vraag- en aanbod van olie. De energietransitie is in volle gang, maar in realiteit draait de wereldeconomie vooral op olie. In combinatie met de covid-19 crisis reizen de olieprijzen de pan uit. Het is waarschijnlijk dat dit momentum zich in 2022 zal doorzetten. Zo verwacht de markt dat de winst van Shell fors toeneemt in de komende kwartaalcijfers.

Als dividendaandeel is Shell minder aantrekkelijk geworden. De 6% van voorheen, zal voor de nieuwe Shell waarschijnlijk stabiliseren tussen de 3 – 4%. Dit komt omdat Shell heeft aangekondigd meer winst te investeren in duurzame ontwikkelingen. Wel kent dit bedrijf een stabiele dividendhistorie.

Een groot risico aan olieaandelen als Shell is dat veel beleggingsfondsen haar belang hierin afbouwen. Het is immers niet bepaald en duurzame investering… De vraag is op wat voor schaal dit gebeurt. Het is doorgaans gevaarlijk om tegen het “grote geld” te wedden.

En voor de lange termijn?

Shell is een grootmacht. Zij kan veel kapitaal inzetten om haar bestaande distributienetwerk uit te breiden. Denk aan energielaadpalen bij ieder Shell station (met een lagere prijs dan Fastned). Of mogelijk op de lange termijn de ontwikkeling van (groene) waterstof als duurzame brandstof voor bussen en centrales. Al behoort Shell uiteraard niet tot de beste waterstofaandelen 😉.

De vraag is alleen: op welk termijn wilt management dit ontwikkelen? (lees daarvoor de jaar- en kwartaalrapporten).

Tip: naast Shell zijn er momenteel ook andere interessante olieaandelen, waaronder Exxon Mobile en PetroChina Company. Het grote probleem is dat deze bedrijven niet bepaald duurzaam zijn. Vanuit ethisch oogpunt wil je misschien niet beleggen in olieaandelen. Vanuit beleggersoogpunt kan je hierdoor wel potentieel rendement mislopen op de korte termijn.

Ik ben benieuwd: wat vind jij van beleggen in olie? Een NO-GO?

Reacties
Categorieën